Bericht uit stressvrij Oostenrijk

Weg van de Nederlandse heksenketel en het opgewonden toontje

Foto: Lungau

Ruimte, kalmte en weldadige rust in Oostenrijk contrasteren in deze coronatijden scherp met de Nederlandse stress, modieuze opwinding en overdrijving in de media. Oostenrijk koestert ook zijn tradities waar die in Nederland vrijwel spoorloos zijn verdwenen. Freek van Beetz stelt vast dat we meer baat zouden hebben bij de Oostenrijkse stijl waarbij de tijd wordt genomen voor weloverwogen discussies.

We zijn in Oostenrijk neergestreken. We wilden even weg van de opwinding en de hijgerigheid die in ons land met de aanwakkerende pandemie als een kwalijke damp is opgestegen en die me gaandeweg steeds meer is gaan tegenstaan. De gevoelens van stress, die deskundigen onder de bevolking zeggen waar te nemen, zouden best wel eens veroorzaakt kunnen worden door al die over elkaar heen buitelende onheilsboodschappen, de elkaar in somberheid overbiedende deskundigen, chaotische berichtgeving en naar gezag tastende autoriteiten. We wilden even weg van die overkokende heksenketel die spraakmakend Nederland op het vuur heeft gezet.

 

Kalm tempo

Het had eigenlijk Spanje moeten zijn, eind van het voorjaar, maar daar stonden de signalen toen al op z’n minst op oranje. Dat leek te risicovol. Oostenrijk in de nazomer scheen ons een redelijk alternatief toe: veel groen, bossen, bergen en dalen. Ons lonkte een aangenaam verblijf in een gastvrije omgeving. Nog steeds code geel bij ons vertrek, we waanden ons betrekkelijk veilig.

En zo streken we neer in Lungau, op het platteland: nou ja, plat niet natuurlijk, maar wel in een weldadig rustgevend agrarisch landschap, dat zich vooral in de dalen majestueus ontplooit: sappig groene weiden en idyllisch gelegen, met uitbundig bloeiende geraniums getooide boerenhoeves, omsloten door massieve bergpartijen. Tijdens onze wandelingen moesten we stijgen en dalen, ons een weg banen in bergweiden tussen de stoïcijns opkijkende koeien en ruisende beekjes kruisen: een opmerkelijk ontspannen sfeer, ook in de dorpen. Het kalme tempo van een agrarische wereld die me doet denken aan een voorgoed verdwenen tijd, mijn jeugd in het dorp op de Veluwe in de jaren vijftig.

 

Gedisciplineerd

Hebben we hier dan geen last van corona? Eerlijk gezegd: nauwelijks. Weliswaar zijn nog tijdens ons verblijf de maatregelen aangescherpt: zo werd het dragen van mondkapjes verplicht in winkels en restaurants, maar dat waren we in Duitsland ook al gewend en men houdt zich er hier opmerkelijk gedisciplineerd aan. Ik denk wel eens dat het dragen van mondkapjes de mensen toch bewuster maakt van het besmettingsgevaar.

Buiten is het overigens allemaal veel losser. Aan afstand houden doet men minder, maar er is ook zoveel ruimte en frisse lucht om je heen, dat je je daar ook nauwelijks toe gedwongen voelt. Op terrassen gaat het er overigens soms ook wat vrijer aan toe. Code geel is nog steeds van kracht, slechts Wenen en Innsbruck hebben inmiddels code oranje uitgereikt gekregen.

Aan de berichtgeving hier in Oostenrijk kun je wel merken dat men zich voorbereidt op wat nog kan gaan komen. In Nederland werd aandacht besteed aan de aangekondigde maatregelen die ervoor moeten zorgen dat de wintersport zoveel mogelijk doorgang kan vinden: geen après-ski-feesten dit komende wintersportseizoen en een beperking van de groepsgroottes. Zo hoopt men te redden wat er te redden valt: het toerisme in de berggebieden is nu eenmaal een economische factor van belang.

 

Opernball

Mij viel vooral de plotseling ingelaste persconferentie op van maar liefst twee ministers: zij moesten tot hun grote spijt meedelen dat het traditionele Opernball in februari 2021 geen doorgang kan vinden. Dat sloeg in als de spreekwoordelijke bom. Er werd uitvoerig over bericht. Want dit jaarlijkse gebeuren in de Weense Staatsopera, waar maar liefst meer dan 5000 gasten uit binnen- en buitenland hun opwachting maken – naast de bijna 2000 medewerkers – geldt als één van de hoogtepunten in het culturele leven in het land. Een traditie die maar liefst teruggaat tot het Wener Congres van 1814 – 1815!

 

Gevoel voor tradities

De aandacht in de media voor deze beslissing zegt veel over de hang naar tradities uit lang vervlogen tijden en over de grote, kennelijk diepgewortelde betekenis van de cultuur in dit land. Dat geldt overigens niet alleen de ‘hoge’ cultuur: bij de toegang naar elk dorp in de omgeving wordt ons duidelijk gemaakt dat de Bauernherbst is aangebroken. Daarmee wordt de overgang naar de winter gevierd: boeren oogsten hun gewassen, de koeien worden feestelijk getooid van de bergweiden naar beneden gebracht en er worden allerlei producten ingemaakt. Met traditionele festiviteiten bereidt men zich voor op de winter.

Vaag herinner ik me dergelijke ‘oogstfeesten’ in Nederland, maar ook daarvoor moet ik ver terug in mijn geheugen. Tradities zijn bij ons weggemaaid in de drang naar vernieuwing, die stonden de open, vrije samenleving maar in de weg, dachten we kennelijk.

 

Nuance

Maar er valt me meer op: de publieke omroep brengt in Oostenrijk het nieuws en de actualiteiten nog op een rustige toon, met tijd voor uitleg en nuance. Op radio en tv dus niet het opgewonden toontje waarmee de Hilversumse zenders nogal eens non-nieuws tot wereldschokkende misstanden verheft, waar een modieus soort linksigheid de onderwerpkeuze bepaalt, in progressieve kringen gekoesterde thema’s tot uit den treure worden uitgemolken en waar persberichten van onderzoeksinstellingen en NGO’s kritiekloos tot grove misstanden worden opgepompt.

Waar presentatoren op verontwaardigde en bitse toon autoriteiten, Kamerleden en bewindslieden ter verantwoording roepen, hopen hen op een verspreking of een falend geheugen te kunnen betrappen om daarmee een trofee van scherpzinnigheid te bemachtigen: radio en tv in het format van een Twitter-fittie. En waar vraaggesprekken worden afgekapt als die naar de indruk van de interviewer te lang gaan duren. Want het volgende bericht wacht, of nog erger: een cabaretier, een artiest die geplugd moet worden of op de radio een hinderlijk muziekje of een inwisselbare singer-songwriter.

 

In Oostenrijk is nog ruimte voor gedegen vraaggesprekken. Die zijn bij onze NPO naar de latere uurtjes verbannen.

Nostalgie? Misschien. Maar opwinding en stress in tijden van Corona: ik denk dat we meer gebaat zijn bij een rustiger, weloverwogen berichtgeving, aan debatten zonder hinderlijke, betweterige interrupties en gesprekken met deskundigen die de ruimte krijgen om hun mening ook aan die van anderen te toetsen.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
35 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Agatha Boon
Agatha Boon
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook in Oostenrijk nu, inderdaad: de persconferentie van Mark Rutte waarin hij met nadruk vraagt om écht bewust sociale afstand na te leven wordt door Annechien Steenhuizen alsvolgt verwoord: Ja en de minister-president vroeg vanavond weer om ons gedrag aan te passen maar welke maatregelen vindt u, (ze wendt zich tot een deskundige) dat Nederland nu echt moet nemen ?
Wég is daarmee de boodschap van de minister-president. De NOS bepaalt wel wat er echt moet gebeuren….

Peter Huitema
Peter Huitema
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Agatha Boon

U bedoelt “deskundige”

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Oostenrijk kunnen ze nog normaal doen, noem het voor gemak conservatief, wat in Nederland al lang vervangen is door een progressieve run naar de afgrond kundig begeleid door de propaganda van de objectieve/subjectieve NPO journalisten. Werkelijk alles schiet hier door niets kan meer normaal. Wordt daar aan het geluksfactor gemeten want Nederlanders zijn volgens de statistieken gelukkiger dan Oostenrijkers.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Freek van Beetz.

Prachtig die volzinnen die er echt toe doen.
Wat omschrijf je op een gedegen mannier, waar Nederland in te kort schiet.
In Nederland is maar één mening zalig makend, die van het Linkse Rutte Kartel.
Zit jouw mening op een ander spoor, jammer dan ben je een (vul zelf maar in).

Oud worden was als jij en je gezin gezond bleven leuk, maar nu moet een spontane Feyenoord supporter, zijn bek houden volgens Rutte.
En ben je een racist, als je de traditie van Zwarte Piet wil beschermen.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het dorp gezongen door Wim Sonneveld. Dat doet mij herinneren aan de veranderingen van onze samenleving. Er is geen tijd meer voor inhoudelijke discussie en kijk ook niet naar “praat” programma’s, waar vaak gelijkgestemden hun mening mogen geven. Mijn informatie haal ik van internet nationaal als internationaal en dan lees ik verschillende meningen over allerlei onderwerpen.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ook wij hebben zo’n plekje van rust, waar we ons uitgebreid kunnen terugtrekken. Nee, ik vertel niet waar, want ik vrees dat het dan gauw gedaan is met rust. Geen radio of TV. De telefoonverbinding is bar slecht en vaak is er gemaal geen bereik. En toch maar ruim een uur gaan van huis. Om vitaliteit te houden gebruik ik dagelijks vitamine C, D en B-complex. Van Elk 1 capsule per dag als aanvulling, want ja, als je over de zeventig bent, kun je dat goed gebruiken, want het reguliere voedsel wordt door Unilever en de rest van de voedselleveranciers volgestopt met E-nummer troep, die de gezondheid flink aantast, naar mijn idee. Verder een portie gezond verstand gebruiken in de omgang met anderen, en elke dag actief met alles wat op m’n weg komt. Midden in de wereld staand, maar ik laat me niet gek maken en al helemaal niet bang, want angst is een slechte raadgever. Ik kan het iedereen aanraden. Geniet ervan Freek, zo blijf je gezond zonder levensvreugde te missen.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Uw vitamines hebben ook een e-nummer, oftewel sommige van de e-nummers die u ziet op de verpakking zijn toegevoegde vitamines, dus niet alle e-nummers zijn slecht, eigenlijk geen een.
Maar ik geef u wel gelijk dat al dat unilever troep gemaakt wordt met de goedkoopst mogelijke ingrediënten. Laatst bij RTL Z zei ook iemand dat toen hertog ijs nig hertog was er echte roomboter in het ijs ging, nadat unilever hertog had overgenomen was het op zijn best nog een boter concentraat.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Ja u hebt wel gelijk wat betreft die nummering dat niet alles slecht is, maar ik bedoel eigenlijk de hoeveelheid toevoegingen, zoals smaakmakers en smaakversterkers, kleurstoffen etc. Dan hebben we het nog niet over de hongeropwekkers, enorme hoeveelheden suikers en zouten.
Ik heb werkelijk de indruk, dat we veel te veel chemische troep binnen krijgen vanuit de voedselketen. Laten we alert blijven.

Stoner
Stoner
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Daar heeft u ook gelijk in, vandaar mijn voorbeeld over hertog ijs, mede doordat ze een concentraat gebruiken en de smaak van de roomboter missen, moeten ze allerlei smaakstoffen en versterkers toevoegen. Het is ook geen goede ontwikkeling dat een multinational als unilever succesvolle merken opkoopt om ze vervolgens na te maken met de goedkoopst mogelijke ingrediënten.
Wel is het zo dat vaak de chemische benaming gebruikt wordt ipv wat de gewone mens wel kent.
Voorbeeld, ascorbine zuur = citroensap
Beta-caroteen = (opgeslagen in de lever en omgezet naar) vitamine a

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  h.keur

Voor een goed brood heb je maar vier ingrediënten nodig. Als je dingen zoals smaakverbeteraars moet gaan toevoegen heb je iets fout gedaan met de vier nodige ingrediënten in het massaproces. Een eerlijk brood heeft geen smaakverbeteraar nodig.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

´In Oostenrijk is nog ruimte voor gedegen vraaggesprekken. Die zijn bij onze NPO naar de latere uurtjes verbannen.´Oh ja, hoe laat dan? Ik zie ze nooit.

Jack van Soest
Jack van Soest
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Afgelopen zomer een heerlijke vakantie gehad in Oostenrijk in het Großarltal (Salzburgerland). Weinig corona-ellende: alleen mondkapjes in winkels (soms) en supermarkten (altijd). In restaurants handen sprayen bij binnenkomst. That’s it
Heerlijk relaxen in een stressvrije omgeving!

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een verademing dit positieve artikel te lezen, ná al die humbug in en op de Nederlandse media. Dit beschrijft nu precies de sfeer die ik, in de Vulkaneifel, in ons kleine dorp, ook ervaar. Zeer bewust van de Covid-19 ellende, niet de kop in het zand steken, maar er op een rustige, rationele manier over praten met elkaar. Wél overal een mondkapje op, al vanaf maart en anderhalf à twee meter afstand houden. We doen dat, we houden rekening met elkaar en ervaren niets van die schadelijke ontkenningen, complottheorieen en opruiende activisten. Ja, we missen onze kinderen en kleinkinderen in Nederland heel erg, maar toch zeggen we heel vaak: wat zijn we blij hier te wonen!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Toen wij vorig jaar terugkeerden uit de Eifel stopten wij in Monschau. Daar kwamen wij een ex-landgenote tegen die ons vertelde over het leven in Monschau toen wij vroegen of zij daar niet gek worden van de massatoerisme. Heerlijk wonen, geen criminaliteit, bijna een oase van rust ondanks vele bezoekers. Ik ga hier nooit meer weg zei ze. Hetzelfde ervaarden wij in de Eifel, wat een rust. Ik vraag mij af hoe daar de mensen de Europaproblemen ervaren in praktijk.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

We praten wel degelijk over de Europaproblemen. De algemene tendens is: zorgelijk. Ik merk wel dat ik een fellere debater ben dan de Eifelers, maar dat is ws. ook Nederlanders eigen. De vrijmoedigheid om te zeggen wat je denkt wordt over het algemeen bewonderd, temeer daar ik er voor waak niemand te kwetsen en de meningen van anderen respecteer. Het dictatoriale aspect van de EU wordt zeker geveld en erkend. En toch…in deze schitterende natuur is het makkelijker om het zo af en toe even naast je neer te leggen. Ik heb hier geleerd dat er een tijd is voor alles: een tijd om me zorgen te maken en een tijd om even afstand te nemen.

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

niemand = iemand

Willemijn
Willemijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

geveld = gevoeld. Sorry, ik heb te snel op Plaats reactie gedrukt.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willemijn

Dank voor uw reactie. Ik vroeg mij dat af omdat via de officiële berichtgeving hier je snel een beeld krijgt dat men alles daar makkelijk slikt of goed vindt. Maar dat is NPO eigen om ons te misleiden en intussen verklaren zichzelf van tijd tot tijd als objectieve journalisten. Ik denk dat het in Duitsland niet veel anders zal zijn maar belangrijk is hoe mensen echt over denken. Want dat gaat uiteindelijk rol spelen.

Robert Becht
Robert Becht
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk artikel over Oostenrijk. Zoals de auteur vaststelt: Oostenrijk en Nederland zijn kr vrouw en ik elkaar net kende hadden we beiden enige cultuurschokken te verduren.
In de tram in Amsterdam met gettoblasters en blowende passagiers. Ze wist wat haar overkwam. In Linz, een stad ter grote van Utrecht, lagen de telefoonboeken niet aan een ketting keurig op een stapeltje. Niet in de fik gestoken.
Als ik mijn schoonmoeder in Linz bezoek hangt er op zondag een plastic tas aan de lantaarnpaal met kranten en een plastic bakje met muntjes. Doe dit in het westen van NL en na 5 minuten zijn de kranten weg en het geld gestolen.
Oostenrijkers zijn wat braver dan Nederlanders en houden zich dus ook beter aan de coronaregels
Bijna dagelijks kijk ik het nieuws op ORF via satelliet. Ja, geen twijfel mogelijk, deze degelijke staatsomroep is heel wat degelijker en genuanceerder dan het NL bestel met al die omroepverenigingen. Cultuur en zijn belangrijk. Het 8 uur nieuws eindigt altijd met iets cultureels.
Hiërarchie en titels ook. De hele maatschappij is er mee doorspekt. Zelfs steden krijgen in Oostenrijk een titel. Luister naar het nieuws en men heeft het over in “Bezirkshaupstadt Amstetten” , “Landeshauptstadt Linz” en “Bundeshauptstadt Wien. Kun je je voorstellen dat er op het 8 uur journaal of over de provinciehoofdstad Zwolle gesproken wordt.
Ja, veel conservatiever dan Nederland. Ook in Oostenrijk bestaan 2 werelden. Wenen, en de rest van het land. Kurz, op zijn 30ste Bundeskanzeler, is een politiek genie. Hij zette het beschermen van eigen cultuur hoog op de agenda en won 2 keer de verkiezingen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, Nederland is een raar land geworden, met een rare linkse kliek en een slechte overheid. En de media zijn hier MEGA slecht en sensatiezoekend en waardeloos.
Klopt helemaal.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Op de kop af 22 jaar geleden werd ik overrompeld door de muziek van Ludwig van Beethoven en hij bleek een blijver!!
Zonder Beethoven zou ik nooit in Wenen en omgeving terecht gekomen zijn. Veel te truttig en dat vond ik nogsteeds de eerste jaren als Wenen bezoekster.
Gaande weg echter merkte ik dat ik die schone stad, met al zijn kunstwerken, paleizen , parken, musea en muziek en de gedisciplineerde bevolking met hun hang naar tradities, steeds meer ging waarderen.
Naar mate links in Nl steeds sterker ieder ander geluid ging overheersen en over rulen, kon ik op de Oostenrijkse tv en- kranten nog genuanceerde menigen horen en lezen, zonder dat de ander meteen voor racist en fascist werd uitgescholden.
Wenen is de enige “rode” stad van Oostenrijk en met verkiezingstijd zag ik daar wel eens een enkele poster, waar Sebastian Kurz, de polulaire bondskanselier, een snorretje onder de neus kreeg met “Führer” er onder. Niet tof, wel links!
Als dat mijn enige ergernis in Nl zou zijn, zou ik mij in mijn geboorteland weer prima thuis voelen.
Nu echter houdt mijn leeftijd mij hier. Maar was ik jonger, ik zou zo naar de Donaustad vertrekken. De stad met bijna twee miljoen inwoners, waar het “oogstfeest” nog gevierd wordt.
Niet alleen voor Oostenrijk zou ik gaan, ook voor Beethoven uiteraard.
Ik kan mij prima vinden in het artikel van Freek Beetz!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Lungau. Mooi. Staat genoteerd.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Het zijn de grote steden. In Costa Rica zijn het de grotere steden in paniekmodus. Hier, op het platteland heeft men ten alle tijde, op de fiets, in de auto (idioter kun je het niet maken) op. Ik doe daar niet aan mee. Enkel verplicht in winkels etc. Geen BOA´ s, dus bar/restaurant heeft de ober zijn muilkorf op, de rest zit lekker te feesten. Alles is open dus geen enkel virus heeft kans. Stranden idem. Wat verder weg, edoch ook het noteren waard.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Haha. Platteland Costa Rica. Ook genoteerd.

Trinco
Trinco
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach, zover hoef je het nog niet eens te zoeken, ik woon in een dorpje in het oosten van Nederland waar ze de regels respecteren maar wat schouder-ophalend reageren op al die druktemakers uit de Randstad die elke avond de journaals en talk-shows bevolken met hun oeverloze Corona-geouwehoer. Kijk eens op You-tube naar Drs. Remco Klavan, een typetje van Koot en Bie, je zult versteld staan.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeker, het is daar prachtig. Ken echter ook de verhalen uit skioord Sankt Anton. Daar moesten de toeristen binnen een kwartier het dorp verlaten in maart. Huurski’s werden massaal achtergelaten in de sneeuw. Niet bepaald idyllisch.

Eric
Eric
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk er is natuurlijk wel wat aan de hand, ik volg netjes de regels van 1,5 meter, mondkapje in het OV en ontsmetten van het winkelwagentje en de handjes. Maar stap ik in het OV zit mondkapje bij menig èèn onder de neus ipv op de neus, en zijn er die het helemaal niet dragen! Maar in grote stad kun je niets meer zeggen zelfs niet op vriendelijke toon, want je bent in no-time betrokken bij een incident. In de winkels hier in de stad en ook daarbuiten loopt alles en iedereen zo naar binnen niks ontsmetten niks 1,5 meter, en nog leuker je ziet in split second een conflict als iemand ook maar een woord zegt. In het verkeer is aangeven van richting natuurlijk niet nodig en van middelvingers schik ik al niet meer op. Je stompt af of het gedrag van de steeds dommer wordende stadsgenoten! Die straks om het hardst gaan schreeuwen als ze besmet zijn met Corona en voorrang willen op u en mij die zich wel aan de regels houden ook al zijn we het er niet mee eens. Wordt eens tijd voor een krachtig optreden van mensen die gezag wel hebben en ook uitvoeren wat ze zeggen!

Simon Soesan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weer een schitterend stuk!

Ferry Veijgen
Ferry Veijgen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mooi geschreven stuk Freek. Mijn complimenten.

Aan de andere kant vind ik wel dat je Oostenrijk iets teveel ophemelt. In dat land, waar Adolf Hitler geboren is, kom je nog regelmatig anti-semitisme tegen. Google maar even, je schrikt ervan. Die Oostenrijkers zijn zo aardig niet als je wellicht denkt.

Mijn eigen ervaring met een receptioniste die mijn naam vroeg. Zeg ik ‘Veijgen’. Stond dat secreet mij in mijn gezicht uit te lachen.

Flipper
Flipper
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Durft de auteur niet het issue van buitenlanders in Oostenrijk aan te kaarten ?
Want alleen dàt, is voor ons land… het punt waarop het hoofdzakelijk misloopt.
En als je dan toch wilt vergelijken…..
Maar nee, daar moet dus ook hier poliiek correct over gezwegen worden.
Ja, ja.

35
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen