Control en dwang is in de mode bij bestuurders

Men wil kritiekloze burgers die braaf steeds meer regels naleven

Titelfoto: Met de pont naar de overkant door Huub Zeeman, gepubliceerd onder CC BY-NC-ND 2.0.

Er is in Nederland een nieuw gezelschapsspel in zwang. Naast het populaire ‘griezelverhalen vertellen bij de open haard’, over vollopende IC’s en blijvende longschade, hartschade en schade aan de hersens, is het tegenwoordig ook populair om een gratis bijdrage te leveren aan het coronabeleid. Spelers leveren kritiek op het pandemiebeleid van de regering en adviseren, gewapend met gedegen medisch onderzoek, virale feiten en allerhande ziekenhuiscijfers hoe het wél zou moeten.

 

Gratis advies

Vlogs, blogs en social media stromen over van verhalen over groepsimmuniteit, mitigatie, aerosolen en ventilatie. Onze regering kan zich rijkelijk bedienen van gratis advies, mocht zij dat willen. En iedereen mag meespelen! Natuurlijk doet u óók graag mee. Daar hoeft u tegenwoordig, met al die beschikbare informatie, echt geen viroloog meer voor te zijn.

Eén probleempje. De spelers beperken zich allemaal veel te veel tot medische onderzoeken en gegevens over besmettingen, virussen en gezondheid. Feiten. Daar kan de regering niets mee.

Want denkt u werkelijk dat het bij het kabinet nu nog over gezondheid gaat? Denkt u werkelijk dat uw mentale en fysieke welbevinden nog hun hedendaagse drijfveer is? Gelooft u serieus dat al die verwarrende en malle coronamaatregelen nodig zijn ‘voor de gezondheid van ons land’? Oké, ze zeggen het wel hardop, en Irma zegt het nog eens in gebarentaal, en gekochte influencers zeggen het op Instagram en gekochte media geven het door. Maar denkt u serieus dat die regels nog altijd te maken hebben met een pandemie?

 

Onheil

Wie naar de officiële cijfers kijkt, nuchter, ontdaan van griezelverhalen en angstaanjagend taalgebruik, concludeert dat de pandemie allang geen strenge maatregelen meer rechtvaardigt. Afgelopen zomer hadden we al weer veilig kunnen terugkeren in een normale samenleving. Waarom is dat dan niet gebeurd? Waarom hebben Rutte en De Jonge voortdurend het narratief nodig van een zorgwekkende toestand (die er niet is) en een naderend onheil (dat er niet komt)? En waarom kakelen zoveel media dit verhaaltje na?

 

In control

Dat zit zo. Het kabinet is erg graag in control. Niet omdat het in het karakter van Rutte ligt, of van De Jonge. Control is gewoon keihard in de mode. In heel Europa en daarbuiten. Een sterk sturende overheid is hot. Verbieden is trendy. Voorschrijven is fashionable.  Dat is uit China komen overwaaien. En als je er eenmaal aan geroken hebt, laat je het niet meer los. Want individuele vrijheid is zó lastig te managen, weet je. Dat is niet meer van deze tijd, joh. Liberalisme en keuzevrijheid leveren alleen maar problemen op.

Wat hier in de twintigste eeuw nog zo in zwang was, vrijheid als grootste goed en al die flauwekul, dat kan gewoon bij het grof vuil, hoor. Daar kraait geen haan meer naar. Ook een kritische pers is immers al passé. De regering kritisch volgen? Haha, opa vertelt. Okay boomer. Wel met je tijd meegaan, ouwe! Kom eens onder die steen vandaan! Het wordt tijd dat jonge mensen met een lange toekomst meer stemrecht krijgen dan ouwetjes met een lang verleden. We leven in de 21ste eeuw, oma!

 

Verbodscultuur

De premier als trendsetter en de burgemeesters en voorzitters van veiligheidsregio’s als trendvolgers hebben dit voorjaar mogen proeven hoe lekker het kan zijn om simpelweg de dienst uit te maken. Hoe goed het smaakt om onder het mom van Corona allerlei gedragingen te verbieden die je toch al een poos een doorn in het oog waren. Met een ernstig uitgestreken gezicht de sluitingstijden van kroegen vervroegen om een virus in te dammen. Aan dat onverbeterlijke uitgaansleven in de binnenstad een einde maken om een pandemie in te dammen. Sure.

En dat vermaledijde toerisme, het gezeik met die Turkse bruiloftstoeten midden op straat, die eeuwige anabole steroïden in sportscholen, samenkomsten in cafés en restaurants die zo verrekte lastig te monitoren zijn, de moeilijk te managen mensenmassa’s bij evenementen..  Gedoe. En dan die vervelende protesten ook overal, en die demonstraties van boeren en buitenlui op het Malieveld. Man, hou op. En o ja, dat alcoholgebruik bij studenten, die geparkeerde fietsen in de binnenstad, weg ermee.

 

De angst er in houden

Trouwens, het ongeordende geloop en dat kriskras gewinkel op zaterdag moet ook maar eens afgelopen zijn. Beetje ordenen zodat we overzicht houden. En cultuur, gesubsidieerd theaterbezoek in het weekend, dat heeft ook zijn langste tijd wel gehad, bro. Kijk voortaan maar gewoon op internet of zo. Net als die opruiende popfestivals in de zomer met drugs en alles, en die ongemonitorde sportevenementen overal, dat amateurvoetbal met die schreeuwende ouders langs de lijn waar steeds zo’n gedoe over is …

Oh, en van die controversiële sinterklaasintochten kunnen we meteen ook verlost zijn, met dat gezeik over Zwarte Piet. Twintig vliegen in één klap. Heerlijk! Het is alleen wel zaak om de angst er flink in te houden, anders werkt het natuurlijk niet. Anders gaan Nederlanders weer voor zichzelf denken en dat moeten we niet willen met z’n allen.

 

Regels bedenken

Wat is nou lekkerder voor bestuurders dan allerlei regels bedenken die de mensen uit angst kritiekloos volgen, gewoon, omdat jij het zegt? Dat moet toch kicken zijn. Elke bestuurder houdt immers van macht, anders was hij of zij wel bakker geworden, of barkeeper, of coach. Lekker vreemde verbodsbepalingen voorlezen, waar je je zelf niet aan hoeft te houden. Smullen.

Een minister van Justitie die ons normale sociale gedrag gewoon strafbaar stelt. Een premier die zich laat ontvallen dat we gewoon onze bek moeten houden. Allemaal tekenend voor de nieuwste mode van controleren, beheersen en reguleren, van voorschrijven en verbieden. In de wandelgangen stoten ze elkaar aan: gaat lekker, zo!

 

Zombies

Het is een trend om problemen op te willen lossen met dwang, en als dat niet gaat met morele chantage. Mensen aso noemen of wappie, bepaalde uitingen gevaarlijk noemen. Van die dingen. Beschrijven hoe een mens zich dient te gedragen. Dat zie je bij ‘geen vlees eten’, geen gas stoken, koeien in de ban, auto’s van de weg, niet meer met het vliegtuig reizen, stoppen met contant geld, houtvuurtjes verbieden, paasvuren stopzetten, tradities afschaffen, en zelfs woorden aanpassen – want ‘slaaf, blank, zwart, man, vrouw’ zijn zó ouderwets. Ons normale sociale gedrag wordt plat-gereguleerd totdat we als willoze zombies door de straten sjokken.

 

Je bek houden

Het begint er met die zinloze mondkapjes al aardig op te lijken. Het nieuwe normaal, noemen ze dat. Gedragsverandering, noemen ze dat. Langzaam maar zeker, niet alles ineens, zodat mensen elke keer “ach, het is maar een regeltje” kunnen blijven zeggen. En: “Ach, als je er een leven mee redt.”

Gaandeweg meer en meer voorschrijven: hoeveel mensen we wel of niet thuis mogen ontvangen, met hoe velen we mogen bewegen, hoe we boodschappen moeten doen, hoeveel centimeter bij elkaar vandaan, waar we niet meer mogen zingen, niet meer mogen juichen, waar we niet meer mogen praten, waar we geen kritiek meer op mogen leveren: “gewoon je bek houden”, ‘nepnieuws’.

 

Digitaal volgen

En vooral: niet meer anoniem. Nergens meer anoniem. Alles gemonitord. Nooit meer anoniem betalen, nooit meer anoniem uit eten. Alles op camera, geregistreerd, digitaal gevolgd, vastgelegd, gevolgd, en waar het niet digitaal kan op papier, met naam en adres naar het theater, restaurant, museum. De overheid wil alles van u weten en verzamelt zelfs uw DNA. Nog even en de dwarsliggers kunnen er moeiteloos worden uitgepikt.

Zo ver zal het niet komen, zegt u? U bent naïef. Macht is zó lekker en verslavend, wie haar eenmaal heeft geproefd wil er nooit meer vanaf. Ook niet als een pandemie allang voorbij is. Control is hot, control is trendy, en reuze lekker bovendien! Dat doe je niet zomaar weg!

 

Verzet

Maar aan een trend komt ook altijd weer een end. Als de regering denkt dat DWANG en morele chantage ons gepolariseerde en verdeelde land bij elkaar kunnen houden, dan vergist zij zich deerlijk. Platreguleren smeedt nog geen eenheid. Nog één maatregel erbij en de bom zal barsten. Er is al zoveel verzet dat door de media en influencers zo braaf wordt doodgezwegen. Maar het is er.

Nederlanders houden ouderwets veel van hun vrijheid, nostalgisch of niet. Vergeet dat nooit. Nederlanders maken het graag zelf wel uit. Dat hebben we altijd gedaan. Vrijheidsliefde is van alle tijden en zal nooit en te nimmer uit de mode gaan. Maar je moet er wel voor blijven knokken.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
35 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Andre
Andre
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Perfect uitgedrukt. Een politicus moet mensen dingen opdringen die alleen de beleving veranderen en niet de werkelijkheid. Het is wat psychologen noemen operante conditionering:
1. je verzint een probleem of neemt een bestaand probleem maar zet dat in een nieuwe context;
2. Politicus legt oorzaak bij burger.
3. Belangengroepen ruiken hun kans om geld te verdienen en macht te verwerven.
4. Publieke opinie slaat om ten gunst van het schijnprobleem
5. De geldstromen komen op gang en scheppen hun eigen werkelijkheid.
6. Iedereen doet mee of wordt gedwongen onder sociale druk.
Voorbeelden:
1. klimaatverandering was er al duizenden jaren, is nu ineens schuld van rijke westerlingen.
2. Migratie uit Afrika: gevolg van kolonisatie, verschil rijk arm, enz.
3. Insecten eten kan het wereldvoedselprobleem oplossen en het klimaat beïnvloeden.
Allemaal onzin, maar voor een politicus goede onderwerpen om de beleving van de burger aan te pakken. Controle is voor elke politicus van levensbelang om de onderwerpen en de opinie daarover te sturen. Elk groot bedrijf doet hetzelfde met ‘branding’ en ‘mood borden’.
Als je de mensen zinloze mondkapjes kan opdringen, kun je ze een tijdje later andere zinloze dingen opleggen, zoals het eten van insecten, het inkwartieren van migranten. Mensen die eenmaal zich hebben neergelegd bij controle door overheid, gaan hun foute beslissing achteraf goedpraten omdat het de weg van de minste weerstand is.

vd Wilk
vd Wilk
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eindelijk iemand die durft te zeggen wat er eigenlijk gebeurd!!!

Ina67
Ina67
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastisch artikel. Deze regels zijn te zot voor woorden, alsof je melaats bent.
Als je de vrijheid opgeeft dan wordt het net als het kwartje van kok nooit meer teruggegeven.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Yorien, weet je wat het is. Jij bent gewoon een ‘alles-moet-anders’ wappie. En daar kunnen Rutte met zijn kliek niets mee. Ga zo door! Heerlijke blog 🙂 .

Peter
Peter
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Komt bij dat als er 7 mensen zijn die er tijdens de “Coronacrisis”meer dan 200 miljard hebben verdiend er is vreselijk mis moet zijn met deze plandemie,ze strooien met miljoenen,en verdienen zelf miljarden,iedereen is namelijk te koop.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In de roos Yorien. En feitelijk onderbouwd.
Wie naar de RIVM statistieken kijkt vanaf 27 februari, begrijpt niets van de ophef, behalve dat er een, in modellen verpakte, dreiging van uit gaat. Het zou misschien wel eens net zo ernstig als het voorjaar kunnen worden, vindt het OMT, RIVM en het Kabinet. We zullen zien hoe ze dat weer goedpraten zodra blijkt dat dit niet zo is: (“Mondkapjes en 1,5 m. hebben geholpen, hoera”)

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nog even voor alle angsthazen:
Ga naar de site van RIVM Grafieken COVID 19 en kijk naar de statistiek van overleden Covid patiënten vanaf 27 februari.
Kunt u weer rustig slapen; of juist niet, want indien u de cijfers juist interpreteert gaat u zich afvragen wat hier nu precies speelt.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Control is middel, een middel heeft ook een doel, bewust of onbewust is dit gelegen in nut. Het nutteloze maakt ons vrij uit het noodzakelijke, het nutteloze bevrijdt. Zo is de architectuur bijvoorbeeld van haar vrijheid beroofd met de term ‘vorm volgt functie’. Kijk bijvoorbeeld ook naar de evolutie van de auto, vormgeving, kijk eens hoe het artistieke heeft plaatsgemaakt voor nut. Het was te verwachten dat dit artikel met wisselend instinct ontvangen zou worden, het kudde-instinct zit diep dat rust op egoïsme c.q. zelfbehoud. Ik schrik wel eens, ervaar een leegte, als ik naar de gesprekken van mensen luister. Is er nog het vermogen om buiten de kudde te staan, de meeste jonge mensen zijn zo geïndoctrineerd dat mijn generatie ze dit vermogen vakkundig hebben afgeleerd.

Sinds de jaren ’90 heeft er een omwenteling plaatsgevonden, niet langer het individu, maar de kudde werd centraal in het denken gezet. Sinds die tijd zijn we aan het collectiviseren, linkse deskundigen spreken over een toenemend narcisme, wordt hier de term niet als machtsmiddel gebruikt om collectivisatie te voltooien? Wrang is dan ook dat linkse mensen Pim Fortuyn in het spreken deze man nog drie kogels nasturen, een standbeeld tot in de hemel, d.w.z. de heilstaat zouden ze voor hem moeten bouwen, wie anders heeft de deur de kuddedieren opengezet? Een beetje als de corona, wel de juiste diagnose stellen alleen de therapie heeft een desastreus resultaat.

Ik denk niet dat Nederlanders ouderwets van hun vrijheid houden, wel van hun illusoire zekerheden.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nog even een leuke grap, want een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.

Een journalist vraagt een leider van een amish gemeenschap, waarom zij niet getroffen waren door covid.
De leider antwoord wij hebben geen tv.

h.keur
h.keur
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vanmorgen een deel van het kamerdebat gekeken over de noodwet. Toen de pauze aanbrak, deden de bewindslieden uiteraard hun mondkapje op en gingen vervolgens op 20cm afstand met elkaar in gesprek. Ja inderdaad minister de Jonge en minister Grappenhaus dus. Voor hen geldt natuurlijk de drietraps waarschuwing en voor de rest van Nederland de noodwet. Ach laten we er maar mee ophouden, om iets te vinden van deze over bewindslieden.
Voor alle duidelijkheid nog dit. Natuurlijk wil ieder weldenkend mens, dat dit alles zo snel mogelijk voorbij gaat en natuurlijk worden er fouten gemaakt en natuurlijk wordt er weer een verdienmodel van gemaakt en natuurlijk… Enzovoort.
Maar beseft deze regering nu echt niet, dat zij door dit beleid van burgers tegen elkaar op te zetten een revolutie aan het uitlokken is?
Laat uw ja ook daadwerkelijk ja zijn en uw nee een echt nee. Zo staat geschreven in een een boek dat tegenwoordig zo veel als mogelijk verguisd moet worden

Jan van Eerd
Jan van Eerd
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Helder, dank je wel.

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niet alleen het Corona is uit China overgewaaid naar het Westen. De totalitaire surveillance staat is helaas meegelift.
But seriously,…
Het Corona virus is natuurlijk alleen maar een excuus voor het versneld uitvoeren van een wereldwijde agenda. Die agenda is niet geheim. Je kunt ‘m gewoon nalezen. Agenda 21/30, the Great Reset, New Green Deal,…

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een pluim voor Yorien 😘
Een perfecte toelichting voor de comment die ik onder dat blue team artikel heb geplaatst.
Blij om te zien dat bij sommigen het gezonde boerenverstand nog bestaat.

H.J.
H.J.
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland is een zielig land geworden, een land waar de angst regeert, een land dat in tweeen is gesplitst in deze nieuwe eeuw, door Balkenende en nu Rutte.
Een land waar de leugen en het bedrog, standaard begrippen zijn voor de overheid.

Waar je overdonderd wordt op TV en de media, door de mening van Links Nederland en waarbij demoniseren standaard bij het item passen.

Rutte met zijn leugens en zijn gemaakte vrolijkheid, trapt de anders denkenden steeds verder in de grond.

Is het nog wel leuk, om oud te worden in dit Linkse Nederland.

Els
Els
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Nee, ik ben blij dat ik “al” 68 jaar ben.

Willem Ossestaart
Willem Ossestaart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Houtkachels zorgen voor onwijze overlast in dichtbebouwde gebieden, veroorzaakt rook, vervuiling en l longkanker enzo, en dan hebben mensen het holbewonersgezelligheids argument, sowieso is houtstoken en houtkachels voor achterlijke inteelt sjonnies die rook en rookoverlast minder erg vinden dan de gezelligheid die het meebrengt. “Kampvuur is zo gezellig”, ha, zeg dat maar tegen je stervende copd buurman, achterlijke gezelligheidsranddebiel. Net als tolerant zijn tegenover rokersoverlast, wtf? Omgekeerde fucking wereld! Lekker je hout stoken zodat JIJ lekker warm, knus, goedkoop gezellig, binnen warm en DUURZAAM (goed bezig man!) en alle kankerlucht uit je huis de woonwijk in. Dusja, op die plekken (dichtbebouwde gebieden) verbieden meer dan logisch! Verder gebruikt dit betoog onwijs veel bullshit die haar standpunt alleen maar zwakker maken terwijl die toekomstige spoedwet en de brainwash van zowel de pro als antimondkapactivisten griezelig eng is! Twee weken terug : “wat is het probleem van een mondkapadvies?” ….. twee weken later: “wat is het probleem van een verplichte mondkap wet?”

Lekker man! Kuddegedrag met z’n allen!

En Famke vindt mondkapjes cool en zingt in het Arabisch.

Tuurlijk joh!

g van dijk
g van dijk
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Willem Ossestaart

en warmtepompen zijn ook heel ongezond

Roberta
Roberta
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Lees: ‘Scared to Death’ van Christopher Booker en Richard North.
Gedurende het laatste deel van de vorige eeuw en het begin van de 21 eeuw is de wereld geconfronteerd met een opeenvolging van angstigmakende onderwerpen. Van Salmonella in eieren tot BSE, van de millennium bug tot vogelpest, van DDT tot passief meeroken, van asbest tot global warming. Deze onderwerpen zijn uitvergroot tot hysterische proporties, vaak teweeggebracht door een kleine groep en overgenomen door overheden, waarbij vaak alle redelijkheid en de naakte feiten werden verdonkeremaand en die miljarden aan kosten met zich mee hebben gebracht.
Een zeer leerzaam boek voor het ontdekken van de macht die overheden uitoefenen op hun burgers door pure bangmakerij.
Of dit ook voor Covid-19 opgaat weet ik niet. Het is weliswaar geen Spaanse Griep of de Pest, maar men weet nog niet veel over de langetermijngevolgen, ook bij jongeren. Blijkbaar is er een nieuwe editie van dit boek verschenen waar ook aandacht wordt besteed aan Covid-19, maar de inhoud daarvan is mij niet bekend.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Twintig vliegen in één klap”.
Is Rutte er nou nog niet achter dat die 20 vliegen wel op dat ene vaasje zaten toen hij zijn hamer neer liet komen?

Hetty Koen
Hetty Koen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fantastisch artikel !!

krijnnl
krijnnl
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zo is het. Niets meer. Niets minder.

Legs Smit
Legs Smit
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het in het geheel niet eens met de auteur; als er werkelijk zo’n “drang naar dwang” was bij onze bestuurders, dan zou de handhaving van de wet in Nederland wel wat steviger plaatsvinden.

Ik zie eerder een soort van “bestuurlijke luiheid”: het is gemakkelijker om een nieuwe regel/wet uit te vaardigen, dan de bestaande te rechtvaardigen. En als de media dat dan niet kritisch volgt, ziet de burger ’s avonds op het nieuws bij de Staatsomroep dat er “eindelijk iets gedaan aan misstand A door wet B, dankzij politicus C”.

Dat er dan vervolgens aan handhaving en rechtsvervolging vrijwel NIETS gedaan wordt, leidt tot schijnregelgeving. Wist u dat de pakkans bij een misdrijf al decennia lang rond de 2% zweeft? Pas als u tientallen misdrijven gepleegd hebt komt u (gemiddeld gezien) in beeld bij justitie…. als u iets slimmer bent dan de gemiddelde crimineel ligt dat nog véél hoger.

Frans Buffet
Frans Buffet
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja er zit genoeg opinie in deze bijdrage. Helaas nauwelijks onderbouwing., erg suggestief, weinig frisse kijk. Maar ja, het is ook een mening, vers van de lever.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vrees dat de coronacrisis uitgebuit wordt tot het instellen van een nieuwe samenleving is groot. Het is niet ondenkbaar want hoe is onze samenleving al niet veranderd in pre-corona tijdperk? Wat de schrijfster noemt is wezenlijk al lang bezig. Jarenlange propaganda, leugens en gekleurde interpretaties van nieuw door de media maar ook goed getimede statistieken op maat, liegende premier is een situatie ontstaan waar de gewone sterveling niet de waarheid van leugen meer kan onderscheiden. Niet alleen van buitenaf wordt het land bestookt door linkse activistische groeperingen onder de vlag van VN die de samenleving naar hun beeld willen omzetten. En van binnenuit is het kabinet Rutte in drie termijnen
gelukt om een generatie conflict te ontketenen. De pensioenen brachten het financiële geschil naar het licht, de corona het leeftijdsgeschil. Het besef dat iedereen ouder kan worden lijkt helemaal vergeten te zijn. Respect voor elkaar al helemaal. De theorie van groepsimmuniteit zou dit probleem inderdaad kunnen oplossen want de ouderen gaan dan grotendeels dood. Het experiment in verpleeghuizen begin van het jaar was wat dat betreft veelbelovend en kwam goed op gang. Het terugkeren naar de oude samenleving in de zomer is niet gekomen maar het blijkt dat in een land als Tsjechië de teugels heeft losgelaten en nu vechten zij met Nederland om de eerste plaats van de slechtste landen. Corona trekt zich niets aan van democratie of dictatuur en maatregelen tegen epidemieën zijn eenmaal vrijheid rovend en zolang het om de gezondheid gaat dan moet het maar. Ik denk dat wij de coronabestrijding los moeten zien van politieke doelen althans voorlopig. De draai naar een andere samenleving is toch al voor de crisis begonnen en dat zou gestopt moeten worden.

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Hoi Ni,

Hoe komt u bij die stelling dat tsjechië en nederland de slechtste landen zijn ????
Kijkt u eens op https://www.worldometers.info/coronavirus/?#countries
U kunt selecteren op meeste doden, meeste nieuwe besmettingen, doden per miljoen inwoners en nog veel meer en daar kan ik uw bewering echt niet uit opmaken eerder het tegendeel.

(Disclaimer: mijn comments zijn nooit een persoonlijke aanval, ze zijn bedoeld om mensen tot zelf denken aan te zetten)

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Terecht stelt u die vraag. Ik heb niet bijgezet dat ik Europa bedoel en dat het mij om de tweede golf gaat. En Spanje zit inderdaad nog voor ons als het een troost kan zijn met brons.
Het is bij mij nooit opgekomen dat u met een persoonlijke aanval zou komen. Ik weet niet waarom u dat denkt, ik benadruk juist altijd dat ik de conversaties prettig vind bij OpinieZ.
Hier de bron:
https://www.demorgen.be/nieuws/aantal-rode-landen-in-europa-stijgt-verder-naar-elf-belgie-blijft-in-top-vijf~bf938928/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.bing.com%2F

of een deel van de tekst:
“Eerst en vooral de cijfers. Die geven een beeld van de coronasituatie in Europa op basis van het aantal bevestigde gevallen per 100.000 inwoners in de laatste veertien dagen. Landen die boven de 120 bevestigde gevallen scoren, worden rood ingekleurd. Dat zijn er momenteel elf: Tsjechië (346), Spanje (305), Nederland (270), Frankrijk (249), België (233), Verenigd Koninkrijk (190), IJsland (185), Luxemburg (157), Hongarije (130), Roemenië (129) en Slowakije (126).”

Stoner
Stoner
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ah nu is het mij duidelijker wat u bedoeld.
Die disclaimer moet u met een dikke knipoog nemen 😉 u weet ondertussen wel dat ik ieders mening respecteer, maar er zijn mensen die dat nog niet duidelijk is en u weet ook dat ik niet aan minnetjes geven doe, ik vraag liever hoe iemand tot een conclusie komt.
Tot de volgende discussie en ik wens u een prettige avond 👋

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Stoner

Dank voor uw antwoord, mijn verhaal was niet duidelijk genoeg. Ik ben het met u volledig eens wat betreft de reacties. Discussie is beter dan alleen plussen en minnen te plaatsen. Een fijne avond!

Jan de Jong
Jan de Jong
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vrijheid om in openbare ruimten geen mondkapje op te hebben acht ik niet een groot goed. Sorry.
De vrijheid om wat minder belasting te betalen en veiliger over straat te kunnen spreekt mij bijvoorbeeld meer aan.

Ben Steijn
Ben Steijn
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Hoi Jan,
Mij ook. Maar voor beiden is handhaving nodig. En leg mij svp even uit hoe jij dat doet? Minder belasting betalen. Kan wel wat ideetjes gebruiken. De belastingdienst ligt nl. ook op zijn gat.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De regering staat “natuurlijk” ook te trappelen om de economie naar de knoppen te helpen.
Dat het in Duitsland vele malen beter gaat dan in Nl door strenge, maar vooral heldere maatregelen is natuurlijk toeval. (Cynisch bedoeld)

Ik was net voor de Duitsers heel Nl niet meer over de vloer wilden hebben, een week in Bonn NRW . Iedereen mondkapjes in tram, bus, hotel, restaurant, bioscoop, horeca etc. Ga je aan de wandel dan mondkap op. Ga je zitten eten of op terras, of in theater, mag de mondkap af.
Wordt de winkel te vol wacht je buiten op 1.50 m afstand.
Overal waar je komt laat je naam en adres achter
Het was best lastig maar ook zo heerlijk eenduidig.
Op die manier had ik het gevoel het samen te doen en was het makkelijker dan in Nl om een mondkapje in de supermarkt te dragen..
In Nl waar iedereen een mening verkondgt die door NPO en pers wordt beloond en mede door de janboel die “Rutte en zijn mensen” er van hebben gemaakt is dat veel lastiger en eenzamer.
Alle loze of niet loze schreeuwers die het allemaal ook zo goed weten. Net als mw Yorien vd H hier boven. Houdt toch op en doe wat er gedaan moet worden.
Nl is verdorie zowat het enige land wat nergens anders meer welkom is, omdat wij zo slecht met Corona omgaan.
Ik wil van die ellendige Corona af. Het verziekt alles.

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Het mag dan eenduidig zijn, maar waar is het bewijs dat het ook effectief is?
Laten we even gaan kijken naar de cijfers van het RKI.
Bonn 408 gevallen/100.000 inwoners, 9 doden
Vulkaneifel 6 gevallen/100.000 inwoners, 5 doden.
Deze twee gebieden liggen op amper een uur rijden van elkaar. Als je naar de kaart van het RKI kijkt, blijkt dat het vooral stedelijke gebieden in het stroomgebied van de Rijn zijn die veel meer gevallen tellen, dan de rest. Er ligt een factor 100 tussen, zoals de twee voorbeelden aangeven.
Toch hebben al die mensen dezelfde regels opgevolgd en dezelfde mondkapjes gedragen. Kennelijk is er een andere factor(en) die het verschil moet verklaren.
Een paar suggesties:
1. Dtsl heeft veel meer landelijke gebieden dan het verstedelijkte Nederland.
2. De zones met veel gevallen zijn vaak zones met veel verkeer met buitenland, waar de corona al sterk aanwezig was. De zones verder naar het oosten werden door het ingrijpen van de regering als het ware afgeschermd.
3. DTSL begon eerder met massaal testen dan Nederland en kon hierdoor gevallen in een vroeg stadium isoleren.
We willen allemaal van corona af, maar het lijkt me verstandig om dan wel een effectieve methode te kiezen. In Spanje en Frankrijk hebben ze de mensen zelfs een tijd lang in huis opgesloten en dat heeft niet echt geholpen.

Ben
Ben
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Door als protest niet het “beschermende”mondkapje te dragen schiet je op deze manier juist in eigen voet!

logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben

beschermt NIET tegen covid-19 staat op de verpakking ! het staat er echt !

Andre
Andre
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Dat heet een vrijwaringsclausule. De fabrikant heeft dan gewoon geen aansprakelijkheid als de drager toch corona infectie oploopt. Het wil niet zeggen dat aërosolen niet worden tegengehouden.

35
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x