Veilig terug naar het oude normaal

Een zevenstappenplan

Foto: Winkelgebied Utrecht. ©️Hans van Tellingen

De enige manier om verdere ontwrichting van onze samenleving door Covid-19 te voorkomen is om de strategie van groepsimmuniteit te volgen. Een strategie die eigenlijk al vanaf het begin de feitelijke leidraad van het kabinet was. Het virus indammen hoeft niet en werkt juist averechts, stelt Hans van Tellingen. Hij presenteert een stappenplan om veilig weer terug naar normaal te gaan.

 

Miljoenen mensen kunnen hun baan verliezen

Ja, ik heb er veel over geschreven. Over Covid-19. Het is ook helder waarom. Mijn bedrijf begeeft zich op het grensvlak van retail, vastgoed, toerisme, evenementen en horeca. Zeg maar ‘alles wat leuk is in het leven’: dát is hetgeen wat mijn bedrijf qua consumentengedrag in kaart brengt.

Helder dat mijn bedrijf in de hoek zit waar de klappen vallen. Helder dat wij sinds maart veel minder opdrachten hebben. Dat is vervelend voor mij en mijn medefirmant. Maar ook voor onze medewerkers. Hebben zij nog een baan binnenkort? Het is ook naar voor honderdduizenden andere ondernemers. En hun miljoenen medewerkers. ‘Corona hakt er in’. En goed ook. Ik schreef er dit over.

 

Groepsimmuniteit is nabij?

Uiteraard bekijk ik zaken vanuit economisch perspectief. Logisch, gezien mijn achtergrond. Of vanuit beleidsmatig perspectief. Enige politieke interesse is mij niet vreemd. Maar ook vanuit statistisch perspectief. Ik ben immers marktonderzoeker. Maar spelenderwijs heb ik tevens veel bijgeleerd over medische zaken. Over virussen. Of iemand – bijvoorbeeld – symptomatisch of asymptomatisch is. Ik heb veel geleerd over antistoffen. Maar ook over T-cellen. Die óók bescherming bieden. Het lijkt erop dat meer dan 50% van de mensen over de specifieke T-cellen beschikt die aanslaan op COVID-19. Ik schreef er, samen met Jan Gajentaan over.

 

Dat betekent dat meer dan de helft van de mensen niet ziek wordt van COVID-19. Gecombineerd met 10 tot 20% van de mensen dat het virus al gehad heeft (en dus antistoffen heeft of nieuw gecreëerde T-cellen) zitten we dan – in de gebieden waar het virus heerst of heeft geheerst – misschien nu al bijna op het niveau van groepsimmuniteit. Dat 60% tot 70% bedraagt van de totale populatie.

 

Virusindammers krijgen geen gelijk

De virusindammingsbepleiters lijken de strijd te verliezen. En ook een vaccin (geen misverstanden: ik ben vóór, mits veilig) lijkt niet meer zo nodig als eerst. Sterker nog, als er nu niet op groepsimmuniteit wordt gefocust, lijkt dat juist tot meer overlijdens te leiden. Laat de jeugd elkaar maar infecteren. Het liefst nu, nog vóór de winter. Dan is de kans groter dat wij al dichter bij groepsimmuniteit zitten en dat ouderen relatief beter beschermd zijn tegen het virus. Zodat de kans dat zij het krijgen dan kleiner is geworden. Groepsimmuniteit lijkt dan echt dichtbij. En dat verzin ik niet zelf. Ik citeer Harvardprofessor Martin Kulldorff én Oxfordepidemioloog, Sunetra Gupta.

 

Casedemic, géén epidemic

Maar ondertussen groeit het aantal positief getesten stevig. Vanwege het grote aantal false positives ligt het aantal echte besmettingen echter stukken lager. En dan wordt ook nog gepraat over ‘patiënten’, terwijl maar een zeer klein gedeelte ziekjes of echt ziek is. Maar feit is wel dat er meer positieve testresultaten zijn. Is dat erg? Nou, eigenlijk niet. Want zo bereiken wij sneller herd immunity. Maar de paniek is wél terug. Niet terecht. Want volgens vele experts is er geen sprake meer van een epidemic. Maar wél van een casedemic.

Omdat het aantal ‘gevallen’ (cases) sterk toeneemt, lijkt COVID bezig aan een come back. Maar dat is eigenlijk niet het geval. Want we testen ons helemaal suf (dat deden we in maart nog niet). Maar het aantal zieken, ziekenhuisopnamen en IC-opnamen neemt maar mondjesmaat toe. En het aantal sterfgevallen neemt zelfs licht af.

Nu zullen deze getallen echt wel wat omhoog gaan. Zeker met de ‘r’ in de maand. Maar een situatie als in maart/april zal zich hoogstwaarschijnlijk niet nog een keer voordoen. Ook in Spanje en Frankrijk (ondanks sommige alarmerende berichten) is er nog geen sprake van een tweede golf. Hooguit van een rimpeling. Het is verschrikkelijk voor de mensen die overlijden. Maar er is geen sprake van een ontwrichtende invloed op de maatschappij. Terwijl de beleidsmaatregelen wél ontwrichtend zijn.

 

Niet terecht, zo lijkt het

En mensen die denken dat we moeten wachten op een vaccin totdat we weer open kunnen, hebben het misschien ook niet bij het rechte eind. Want voordat dat vaccin er is kunnen we jaren verder zijn. Groepsimmuniteit is te bereiken via de natuurlijke weg. En Zweden, met slechts paar kleine beperkende maatregelen en zonder lockdown, lijkt dat stadium al te hebben bereikt. Want daar zijn nog maar weinig overlijdens en IC-opnamen, maar zijn er tevens weinig nieuwe positief getesten. Terwijl er wél uitvoerig getest wordt. Zelfs vanuit de WHO klinken er nu positieve geluiden over Zweden.

 

Maar hoe dan wel?

Het virus indammen lukt niet meer. En dat hoeft ook niet. Zodra doordringt hoe groot de pijn zal zijn van nóg een lockdown (werkloosheid, onderwijs plat, bedrijven failliet) gaat de bevolking de balans opmaken. En gaat men zich afvragen of de maatregelen wel het gewenste effect hebben. Het middel wordt erger dan de kwaal. De feiten? Dit virus is vergelijkbaar met een zware griepvariant. En is ongeveer twee keer zo fataal als een gemiddelde griep. Zoals hier blijkt. Zeker niet om te onderschatten.

Maar er is geen reden tot ontwrichtend beleid. Hoe naar een enkel individueel geval ook kan zijn, vrijwel geen enkele jongere ondervindt schade. En die enkele uitzondering? Die vind je ook bij andere virussen. Dit virus is juist uitzonderlijk mild voor jongeren, maar daarentegen voor ouderen vaak wél heftiger dan griep.

 

Nederland en Frankrijk naar groepsimmuniteit?

Het zou daarom best wel eens zo kunnen zijn dat groepsimmuniteitsbeleid tóch het beleid van onze regering is. En dat veel afstandsmaatregelen, de spoedwet en de persconferentie van 18 september er voor de bühne zijn. Groepsimmuniteit was in maart ook de bedoeling. Onder druk van de publieke opinie is men daarop teruggekomen. Maar ik denk eigenlijk, alles wijst daarop, dat groepsimmuniteit toch het huidige beleid kenmerkt.

Beperkende ‘anderhalvemetermaatregelen’ zijn ongrondwettelijk. Inhumaan. En ze zijn niet te handhaven. De mens is nu eenmaal een kuddedier. En we kruipen – op een enkel ongezellig type na – vaak dicht tegen elkaar aan. Menselijk contact is een instinctief proces. Je kunt het ‘ons’ niet kwalijk nemen.

Ik denk dat ons kabinet dat ook onder ogen ziet. En ik denk ook dat mensen die het ‘laat maar waaien-coronabeleid’ van hork Trump en de mallotige Bolsonaro beschouwen als het einde van hun bewind, nog van een koude kermis thuis kunnen komen als blijkt dat juist de regeringen van landen met een sterk virusindammingsbeleid de steun gaan verliezen van het volk. Inmiddels heeft Macron dat ook door. En lijkt ook hij de weg naar groepsimmuniteit in te slaan. Dat blijkt hieruit.

 

Zevenstappenplan

Daarom presenteer ik u hier de zeven stappen die leiden tot een terugkeer naar normaal. Met zo weinig mogelijk overlijdens. Maar wél met zo veel mogelijk kans op economisch en maatschappelijk herstel.

  1. Open buiten alles. Zonder mondkapje. Anderhalve meter is niet nodig. Buiten is het bijna onmogelijk om het virus over te dragen.
  2. Ventileer binnenruimten. Het liefste met twee ramen open. Laat het doortochten. Ja, ook in de winter. En als er geen ramen zijn? Investeer dan in ventilatiesystemen die continu frisse lucht naar binnen blazen. En oude lucht naar buiten. Scholen, collegezalen, kantoren, kroegen, theaters, evenementlocaties, et cetera, kunnen dan weer vrij betreden worden. En natuurlijk mág je enige afstand bewaren en een mondkapje dragen. Maar het hoeft niet Alleen in slecht geventileerde ruimten is afstand nuttig en heeft een mondkapje enige zin.
  3. Laat de jeugd gewoon feestvieren. Jongeren zorgen voor de groepsimmuniteit. Zodat er uiteindelijk minder ouderen worden besmet. En er juist minder doden vallen.
  4. Het enige wat lijkt te werken is mitigeren. Oftewel het virus enigszins gematigd door de maatschappij laten gaan. Bescherm dan wél de ouderen en de mensen met onderliggende ziekten. Regel vooral meer en betere ventilatie in verzorgingstehuizen. En toch kunnen we dan onze (groot)ouders bezoeken. Maar spreek dan buiten met ze af. En als je binnen bent? Doe dan een mondkapje op. En draag desnoods handschoenen. Dan kun jij als bezoeker het virus vrijwel niet overdragen.
  5. Ga gewoon de deur uit. En ontmoet je collega’s op je werklocatie. Maak uitstapjes. Van Microsoft Teams of Zoom wordt bijna geen mens gelukkig.
  6. En voor de mensen die toch ziek worden? Er zijn verschillende early treatments. Uit tal van klinische onderzoeken blijkt dat vroege behandeling met antivirale middelen (Remdesivir, Ivermectine en Broomhexine, maar ook hydroxychloroquine – ja, wel degelijk! – in combinatie met zink en azithromycine) leidt tot minder hospitalisatie en minder IC-opnamen en sterfte. Verder is het een goed plan dat de IC-capaciteit wordt opgeschaald naar 2.000 bedden of meer. Just in case..
  7. En stop met de invoering van de spoedwet. Ik schreef er al eerder over.

 

 

Ik denk dat dit stappenplan realistisch is. ‘Terug naar normaal’ is dan reeds gerealiseerd in aankomend voorjaar. En de volgende maanden gaan wij op weg hiernaartoe. Het is ook goedkoper dan weer een steunpakket van Wouter Koolmees. En het is ook veiliger. Dat zeg ٕík niet zozeer, maar dat zeggen dus wel de vermaarde Oxford- en Harvardwetenschappers Gupta en Kulldorf.

 

Virusontkenners en virusindammers lijken op elkaar

Ten koste van alles het virus willen indammen valt in dezelfde categorie als het virus ‘ontkennen’. Dat laatste doen de ‘viruswappies’. Maar eigenlijk doen de virusindammers hetzelfde. Ze willen koste wat kost het virus buiten de deur houden. En dat is ook een vorm van ontkenning. Heel misschien lukt dat op een eiland. Maar in een open samenleving als Nederland moeten we gewoon dealen met dat virus.

De grootste groep critici van het coronabeleid baseert zich op rationele argumenten. Elke beperkende maatregel is er een te veel als deze niet echt nodig is. Bescherm bepaalde groepen.

Maar open de maatschappij. In vredesnaam.

Over de auteur

Hans van Tellingen
*) Hans van Tellingen is sociaal geograaf en is directeur/eigenaar van winkelcentrumonderzoeker Strabo bv. Hij is hoofdauteur van ‘Waarom Stenen Winkels Winnen’. Als sociaal wetenschapper is Hans tevens een dossiervreter en een fanatiek waarnemer van maatschappelijke, economische en politieke ontwikkelingen. Hans publiceert vrijwel wekelijks artikelen in OpinieZ, De Ondernemer, EW (Elsevier Weekblad), Retailtrends, Emerce, Stadszaken en anderen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
38 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ik wil graag toevoegen dat elk virus elk jaar muteert. Het heeft geen zin om vaccinaties te geven. De griepprik werkt niet en je eigen immuunsysteem is meer dan voldoende en zal je ook tegen komende virussen beschermen.

Maar wie beschermt ons tegen de overheid? Welke agenda zit hier achter? Waarom is deze hype in 2018 niet gedaan toen het griepvirus van toen meer doden kende dan dit jaar? Waarom zijn in Zweden en andere landen niet veeeeel meer doden gevallen dan elders in de wereld? Waarom worden de statistieken gemanipuleerd? Waarom krijgen we nu alleen cijfers te zien van besmettingen en niet meer van doden?

Veel en veel te veel vraagtekens bij alles wat er op dit moment gebeurt.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Sterker nog : als men zélf verklaard dat een tweede besmetting mogelijk is, dan is een vaccin onmogelijk. Als je eigen afweersysteem het niet kan bolwerken, dan kan een farmaceut die maanden achterloopt door ontwikkelen en testen het al helemáál niet !

In de VS is nu veel te doen. Alles draait om de aankomende verkiezingen. De activiteiten van groeperingen maken deel uit van een plan de ‘kleur revolutie’ , die ook in de Oekraïne, Georgië, de Arabische lente, zelfs de recente coup in Macedonië en nu in Wit Rusland spelen. Als ik kijk naar het lijstje van de ‘7 pilaren’ dan herken ik Nederland er in. Alleen punt 1, de ‘gehate despoot’ ontbreekt. Rutte is nog niet gehaat genoeg om als ‘fascist’ te kunnen betiteld. Maar het openbaar ministerie, dat voldoet exact aan het profiel wat nodig is voor een machtswisseling en het herschrijven van de grondwet.. .. ja die wet… Kijk en een wereld van herkenning wordt uw deel : https://www.glennbeck.com/obama-administration-plan-color-revolution?rebelltitem=1#rebelltitem1 .

Azijnseikert
Azijnseikert
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Veluweman

Precies. Wat betekent immuniteit? Het is kwantitatief. Als de virus load groter is dan wat je immuunsystemen aan kan. Dan word je ziek. En dat slaat bij mensen met een verzwakt immuunsysteem sneller door. En dat betekent ook niet dat je met vaccinatie compleet vrij bent. Dat ligt weer aan de effectiviteit van een vaccin en de viral load.

Robert
Robert
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Er zijn in Zweden veel meer doden gevallen, sukkel.
In Nederland: 17 miljoen mensen, 113.518 gevallen, 6415 doden
In Zweden: 10 miljoen mensen, 90.923 gevallen, 5880 doden.

Leer eerst een rekenen voordat je zulke domme dingen zegt…

Bert Voip
Bert Voip
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als de burger niet begrijpt dat hier een agenda wordt uitgerold, als er al 4 maanden geen doden meer vallen, en de IC’s leeg zijn, dan heb ik er een hard hoofd in dat alles weer teruggaat naar normaal, midden in het volgende griep(covid?) seizoen waarin, zoals gebruikelijk ieder jaar, de IC’s weer vol stromen. Dan schakelt het RIVM weer over van ‘besmettingen’ naar ‘overledenen,’ en begint de hele BS bingo weer precies als in maart. De enigen die precies weten wat er gaat gebeuren zijn een stel oligarchen, en het Global Health Forum. And it ain’t pretty!

Martine
Martine
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bert Voip

Inderdaad goed geschreven maar inhoudelijk naïef artikel. Je ziet een duidelijke discrepantie tussen de feiten omtrent mondkapjes, besmettingen, vaccinaties etc., die door mensen wereldwijd met vakkennis wordt onderbouwd en wat onze overheid in navolging van het beleid van de WHO en meneer Gates over ons uitrolt.

Het is een scam die met leugens wordt gepropagandeerd, een massa psychose. Het doel van deze pandemie en klimaat hoax is een nieuwe economische reset, met een nieuw systeem waarvan iedereen afhankelijk gaat zijn en waarbij mensen over de hele wereld allemaal gelijkgesteld gaan worden en waarbij we enorme censuur gaan krijgen. Je ziet dit toch al gebeuren in Europa. Verdeling van geld en Big Techs die vanuit hun monopolie positie bepalen wat er wel of niet mag worden gecommuniceerd op social media. Het World Economic forum staat vol met NWO plannen, alleen verkapt onder duurzaamheidsdoelen VN. Straks als we in de crisis zitten komen ze aan met deze ideeën en plannen als oplossing. Kaag werkt hier ook sterk aan mee!

Deze winter gaan ze vast weer met nieuwe dingen komen, stap voor stap breken ze in op onze menselijkheid. Gewoon je bek houden he.

Het wordt een battle.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door Martine
Dave
Dave
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bert Voip

hoezo complotdenker?

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed verhaal, maar zoals zoveel verstandige, redelijke mensen zie je mijn inziens iets over het hoofd. Het Corona beleid wordt door elk land een beetje anders ingevuld maar is overduidelijk gebaseerd op wereldwijd uitgestippeld beleid; het komt dus van hogerhand.

Zonder meteen allerlei complot theorieën erbij te slepen is dat toch iets om in de gaten te houden. Ik zou me zeker even verdiepen in Agenda 21 en de sustainable development goals.

Gee
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost mag 't weten

De aankondiging van Klaus Schwab over “The Great Reset” ivm covid-19 maakt veel duidelijk. Ik vind het behoorlijk griezelig als ik zie welke kant ze uit willen gaan. Een technocratische samenleving, zoals het lijkt met hele nobele doelen. Wat zou daar mis mee kunnen zijn?

Het hangt af van de onderliggende agenda … nietwaar? Het hangt af van het antwoord op deze vragen: wat is het leidende doel achter de ‘noodzaak’ om de wereld af te sluiten, om iedereen ervan te overtuigen dat 7 miljard mensen gevaccineerd moeten worden, dat ‘gezondheidspaspoorten’ nodig zullen zijn, dat contant geld zal worden afgeschaft, dat iedereen een ‘digitale identiteit’ nodig heeft omdat het een ‘mensenrecht’ is om te kunnen bewijzen wie je bent? Deze dingen worden langzaam maar zeker door onze politici geprojecteerd … door onze media … door ‘filantropen’ zoals Bill Gates … op onze tv-toestellen … op onze sociale media … in onze mindset … als dingen die onvermijdelijk zijn!

https://norberthaering.de/en/power-control/great-reset-en/

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn stelling is altijd geweest.
Natuurlijk is er iets.
Griep is ook iets.
Maar de leugens en het bedrog en het zaaien van angst heeft Nederland (in 6 Maanden tijd) helemaal naar de kl.ten geholpen.
Het is een hype geworden, met de naam Corona, maar zonder leugens had het gewoon een griep geweest, met de gebruikelijke doden.
Waarom gaat Rutte zo angstig om met gegevens, zijn vriend Jaap heeft er gewoon mede aan bijgedragen, dat oudere Nederlanders aan hun eindje zijn geholpen, met zijn mondkapjes leugen.
Noem nu eens de echte doden in 2020 tot nu toe aan PUUR corona dus zonder onderliggende ziektes.
Noem nu eens het aantal griepdoden in 2020 tot nu toe.

De opzet is geweest, om de aandacht af te leiden van economische problemen en dat is geslaagd, door het creeren van een angst cultuur in een verdeeld land.

Is de kreet van de MP van Nederland, (Gewoon je bek houden) niet gewoon Rutte ten voeten uit.
De van MP van Nederland.
De man voor alle Nederlanders.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima en genuanceerd stuk van Hans van Tellingen! Herken diverse uitlatingen van medici, zoals de verguisde Limburgse arts en Pierre Cartel en anderen, maar ook die van Maurice de Hond! Hardnekkig blijft de overheid dit alles tegenspreken, ontkennen en negeren. Bejaardenhuizen zijn en blijven vaak slecht geventileerd, ramen gaan niet open want elk tochtje is irritant en kan gevaarlijk zijn. Ook bij scholen wordt er weinig aan gedaan want: ‘niet nodig’! Dit dwarse en grillige overheidsgedrag, gesteund door het politiek gestuurde RIVM, is het beste bewijs dat ons Parlement ‘een heel andere agenda heeft’! Ja inderdaad, de ook in dit stuk genoemde Noodwet en om die te rechtvaardigen moet je een crisis in stand houden en dat mag wat kosten!

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Chaos creëeren, dat is het doel. Niet zomaar chaos, maar gestructureerde chaos met een plan en een doel.

Walter
Walter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben bezig met gemeenten om er UV-C lampen bij de horeca en scholen geplaatst te krijgen.
Deze zijn zeer effectief (dood bacteriën en virussen binnen 10 seconden) en worden ook in ziekenhuizen enz. gebruikt.
Krijg mooi overal ,Nee ,wij moeten ons aan het landelijke beleid en regelgeving houden.

Richard
Richard
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het beleid had natuurlijk ook te maken met wat er in de rest van Europa gebeurde. Premier Rutte, onze politici, zijn de pubers van Europa. Mama Merkel en papa Macron laten puber Rutte bij elke casus een beetje puberen en als het tijd is om naar bed te gaan wijzen ze met het vingertje en gaat pubertje Rutte toch braaf naar bed. Het puberde een beetje bij aanvang met het corona beleid maar daarna volgde het gewoon weer de rest van Europa. Het wordt hoogtijd dat we van deze vroeistuipjes afkomen.

Meine
Meine
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Valt het meer mensen op dat dit “gedoe” wordt gerekt tot over de volgende verkiezingen ?

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

https://www.youtube.com/watch?v=JUx-kdbKQys

Bovenstaande link gaat naar een filmpje met Lubach, waar hij het testen op corona onder de loep neemt. Het filmpje is grappig, maar de onderliggende werkelijkheid toont een meer dan schrijnend wanbeleid.

Na afloop een parlementaire enquête waardig. En voorafgaand zou bij de tk 2021 een totale boycot van de pseudo-christelijke partij “c”dA een goed begin zijn.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prachtig artikel. Alleen, het kabinet doet niet mee. Zij zijn niet gefocest op de gezondheid van onze samenleving. Zij willen GELD verdienen.
En nu alles dreigt te imploderen, moeten we ” onze bek houden”. En gekke grapperhaus dreigde met nog meer maatregelen als we niet luisteren.

MVBERG
MVBERG
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geweldig artikel, dank

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Beste mijnheer van Tellingen, in het verleden heb ik u vaak verguisd met uw verhaksels over winkelcentra en dat die de toekomst zouden hebben, maar goed, u moest natuurlijk wat om te proberen het tij te keren. En ook nu : de maatregelen zijn een nagel aan de doodskist van de winkelcentra. Maar goed ; u slaat wel ál de spijkers op de kop dit keer. Eer wie eer toekomt !

Tijmen van 't Foort
Tijmen van 't Foort
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij opvalt is dat gemeenten die maandenlang vrij waren van het virus, zoals Loppersum, Dantumadeel en Noord-Beveland, het nu voor de kiezen krijgen. Ja, je ontkomt er niet aan, maar het is goed zo. Langzaam stomen we op in Zweedse richting. Geen paniek.

Birgit
Birgit
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik hoor op zich met mijn 70 jaar (en dan ben ik risico faktor!) tot de groep die niets meer geloofd in alles wat ons mensen aangedaan wordt. Het leven van velen is somber, de toekomst met als die berichten die we lezen ook, voor me kinderen en kleinkinderen vooral! Ik heb met interesse veel gelezen van virologen en immunologen, en geloof zeker in groepsimmuniteit! Helaas stoppen veel mensen nog de kop in het zand, en dat omdat er een angst gecreerd wordt en zeker ook van onze regering en de media.

Azijnseikert
Azijnseikert
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Groepsimmuniteit. Daar is Knut Wittowski al in april voor van YT gecensureerd. Dat zei hij meteen al.
Oh en idd een paar topics geleden meldde ik al over T-cellen in de comments. Mooi dat het nu wordt opgepakt.

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Veilig terug naar het oude normaal” luidt de titel maar misschien is het beter eens rustig te gaan onderzoeken of dat oude normaal wel zo goed en veilig was.

Oké we waren er aan gewend maar dat betekent vaak dat we de ‘bedreigingen’ van onze wijze van leven niet meer zagen. Als er iets goed was aan dit virus dan was het wel de mogelijkheid als wake up call onze samenleving eens kritisch te gaan beschouwen. Trouwens een normaal van vroeger verandert met de tijd en de omstandigheden.

Een nieuw normaal komt voort uit de keuze tussen het accepteren van de vervelende en trieste gevolgen van onze volle en drukke samenleving (overbevolking en consumptie) of ons te gaan aanpassen door te streven naar een nieuwe maatschappij. Dat laatste heeft mijn voorkeur maar ik zie dat niet gebeuren.

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hans, een mooi artikel. Ik kan er volledig achter staan.

Maar ik zou daar nog 1 aspect aan toe willen voegen. De groepsimmuniteitsdrempel van 60% is gebaseerd op het zeer simpele SEIR model, waarin iedereen homogeen besmet kan worden en iedereen even besmettelijk is. Dat is natuurlijk niet het geval. Als je het aspect van heterogeniteit meeneemt in het model blijkt uit wetenschappelijk onderzoek de groepsimmuniteitsdrempel flink te dalen tot wel 10%. Ik blijf het vreemd vinden dat dit aspect bij de experts van het RIVM nooit ter sprake wordt gebracht. Er is zoveel onderzoek op dit gebied gepubliceerd. Niet alleen in het kader van Covid-19, maar al jarenlang. Het zou maar zo kunnen dat dit een flink deel van het patroon van verspreiding bepaalt. Niet alleen dit jaar voor Covid-19, maar ook voor andere virussen eerder en die nog gaan komen.
Het is natuurlijk wel heel anders als we op een gegeven moment tegen een virus aanlopen dat wel heel dodelijk en besmettelijk is en waar we geen goede afweer tegen hebben. Dan is Leiden in last. Maar dan denk ik dat niemand enig bezwaar heeft tegen strenge lockdown maatregelen. Dan blijf je wel thuis. Dan hoef je het ook niet af te dwingen als overheid. Voor dit SARS-COV-2 virus is dat allemaal niet aan de hand. Dat is volgens mij ook de reden dat zovelen zich niet of nauwelijks aan de regels (willen) houden en er vanuit overheid zoveel dwang nodig is. De verstandige mensen beseffen dat we met een overreactie bezig zijn.

Dennis
Dennis
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een mooi artikel, met hele scherpe punten. Echter mis ik/ ontbreekt er 1 belangrijk ding.

Door alles op Corona te richten in de zorg, stopt of neemt de reguliere zorg af(wat je dus nu al ziet gebeuren).

Zijn de mensen met andere aandoeningen ineens minder belangrijk dan Corona patiënten. In mijn ogen niet want we betalen allemaal zorgpremie.

Door nu de reguliere zorg straks weer af te bouwen (want er is te weinig capaciteit) en alles te richten op Corona zal de volksgezondheid in de toekomst veel grotere schade oplopen. Om nog maar te zwijgen van het economische en sociale aspecten hiervan (die we nu nog niet kunnen inschatten).

Rini van Rijsbergen
Rini van Rijsbergen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is onbegrijpelijk dat men niet in opstand komt tegen deze maatregelen, genomen door onsamenhangend en leugenachtig geneuzel door een incompetente regering en een totaal waardeloos RIVM

Lia
Lia
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top geschreven ik kan mij er helemaal in vinden in je verhaal.
We bouwen immuniteit op door alle mensen die besmet zijn en nog worden. De mortaliteit is minder dan met een gewone griep en hoeveel mensen zijn er niet extra overleden omdat hun kanker-behandeling is gestopt of is uitgesteld, hoeveel met andere ziekten …
Wij mensen horen elkaar beet te houden, wij bouwen immuniteit op door handen schudden etc, dat doen we al zolang we hier op deze aarde rondlopen.

Martin Sitak
Martin Sitak
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een geweldig goed stuk! Ik zal het verder posten.

Dave
Dave
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met de kennis van nu en de snelheid waarmee het aantal besmettingen aan het toenemen is, is dit natuurlijk de domste column die je had kunnen schrijven! Je kunt geen groepen scheiden van elkaar. Er werken ook jongeren in werkomgevingen waar ze in contact komen met andere leeftijdsgroepen inclusief oudere leeftijdsgroepen die in de risico lopen. En in veel cruciale en contactberoepen werken mensen uit alle leeftijdscategorieën. Het is een utopie te denken dat je de meest kwetsbaren kunt scheiden van alles en iedereen. Bovendien wonen er ook heel veel ouderen nog zelfstandig in hun eigen huis. En die zullen allemaal zelf de boodschappen moeten doen, naar de fysiotherapeut gaan etc. Hoe moet het op scholen, daar werken ook oudere leraren. En wat met al die gezinnen met kinderen waarvan een van de ouders in een risicogroep valt? Je kunt de samenleving niet zwart-wit opsplitsen in een ‘gezond deel’ en een ‘ risicogroep’ deel.

In Azië zijn ze blijkbaar slimmer, daar weten ze met indammen toch de boel economisch draaiende te houden. Daar spelen ze geen Russisch roulette met de gezondheid van de werkende beroepsbevolking én van de kwetsbaren.

audio1958
audio1958
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik blijf moeite houden met dit soort artikelen. gewoon omdat ik niet weet wie ik moet geloven. Er is zoveel geroepen en geschreven. Iedereen doet dat toch vanuit zijn/haar straatje. En sommigen vanuit een economisch belang. Maar wie heeft er nu gelijk? Ik denk dat niemand het weet.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Audio 1958, in dit soort situaties lijkt het mij verstandig om in eerst instantie te luisteren naar verschillende medici en absoluut nooit naar politici! Verschillende medici kunnen ook verschillend denken maar een rode draad zal er zeker zijn, alles gebaseerd op hun vakkennis. Zo sta ik erin en RIVM, WHO e.d. zijn politieke organisaties, dus niet betrouwbaar, zoals we nu aan den lijve ondervinden. Als de Limburgse arts patiënten, met Corona-klachten in de beginfase, had mogen behandelen had dat mogelijk vele doden gescheeld maar hij mocht dat niet op straffe van…… Toen gingen bij mij alle lampen op rood!

audio1958
audio1958
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  DPmar

Dat heb ik zeker gedaan! Politici zijn wel de laatsten waar ik naar luister. Maar dan nog. Ik lees veel tegenstrijdigheden.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Audio 1958, jammer maar ik zag zag toch wel een lijn in al die opvattingen. Het is zo jammer dat door NPO de ‘open brief’, ondertekend door 2.000 medici, hoogleraren e.d. niet heeft besproken voor de TV of laten toelichten door enkele ondertekenaars. Deze brief ligt al vanaf begin augustus in beide kamers maar hoorde er verder nooit iets over. Kennelijk gewoon genegeerd. ik bedoel maar.

Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Kijk naar Cafe Weltschmerz, CommonSense tv, Blue Tiger Studio, Lange Frans, Tisjeboy Jay en er zijn er veel meer. Ook Madelon Vos is erg interessant, zij concludeert uit de werkelijk ontwikkelingen van de enorme leningen door alle staten en het voordeel van banken. Ze geeft daar haar visie op. Op al die kanalen worden interviews gehouden met diverse wetenschappers, artsen, economen en meer. Laat je leiden door je gezond verstand en laat deze mensen je daarbij helpen.

In ieder geval alles om duidelijk te maken waar we met dit beleid naar toe gaan. Ook al zal de agenda achter dit alles met man en macht verborgen worden gehouden.

We prikken er al aardig doorheen.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  audio1958

Ik herken dit ook. Ik doe daarom maar wat mijn gevoel mij ingeeft ter bescheming van mijzelf, want ik weet écht niet wie of wat ik moet geloven. Met alle respect aan de heer van Tellingen. Hij heeft zakelijke belangen en die hoor ik duidelijk in zijn betoog terug en hij windt daar zelf ook geen doekjes om. Mijn belangen als 76 jarige zijn echter anders dan de zijne etc. etc.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De “bevrijdende” zeven punten houden geen rekening met de medische personeel die het straks weer moet opknappen. Kunnen wij ook met hun rekening houden zodat ook zij een leven naast hun werk kunnen hebben? Zal iedereen die nu alle vrijheid terug wil ook van de medische hulp afzien als het zo ver is? Ook dan is het medisch personeel tenslotte een beetje geholpen. Laat het de medici oplossen en laten wij hun die kans geven door ze alvast minder te belasten. Groepsimmuniteit bereiken door de virus te laten gaan is nog lang niet bewezen als goede oplossing tenzij voor lieden zoals Rutte en Kelder. Uiteraard voel ik met iedereen die het werk aan het verliezen is maar op deze wijze verkregen vrijheid kan van zeer korte duur zijn. Zolang wij de kennis niet hebben zullen wij blijven inleveren.

Dave
Dave
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Meest verstandige opmerking van alle commentaren hier. Maar dit willen de tegenstanders van de zogenaamde zoals zij het noemen hele covid hoax niet horen, want dit schoffelt hun hele denkwereld onderuit. Ik geef het ze te doen als ze zichzelf eens weken in zo’n plastic pak moeten hijsen met masker op om covid patienten te verzorgen, of dat nu op de IC’s is of op de reguliere verpleegafdelingen van ziekenhuizen. Meneer van Tellingen preekt hier alleen maar voor eigen parochie, en dat is zijn goed recht, maar deze crisis is complexer dan alleen te kijken naar economische belangen.
Bovendien een korte scherpe lock down hoeft niet desastreus uit te pakken voor de economie.
Jacinda Ardern is zeker ook een dictator met verborgen agenda?!

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Dave
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dave

Dank voor uw reactie. Ik ben heel nuchter wat betreft de corona pandemie. Ik zat mijn hele leven dichtbij de medische wereld en weet wat die mensen doormaken om ons te helpen ongeacht hoe wij over denken. Je kunt feiten niet ontkennen maar wel de wijze van bestrijding bekritiseren. Persoonlijk denk ik dat er economisch grote schade wordt aangericht maar met alleen zieken of doden heb je ook geen economie. Wel ben ik huiverig voor dat bepaalde groeperingen de crisis grijpen om hun denkbeelden over verandering in de samenleving door te drukken. Niet zo moeilijk met een premier die zijn post het belangrijkst vind ongeacht met wie hij gaat regeren gezien het feit dat hij zo naar links opgeschoven is. Die combinatie van virus en politiek maakt mij niet gerust.

38
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x