De Wilders-paradox

Hoe rechtser Nederland stemt, des te linkser het beleid

Titelfoto: Geert Wilders. Screenshot YouTube-video, kanaal Lissauer. Citaatrecht ex. Art 15a Auteurswet.

Net als vier jaar geleden staat de PVV weer op de tweede plaats in de peilingen, terwijl koploper VVD wat afzwakt. Een knappe prestatie van Geert Wilders, die de concurrentie van FvD onder de knie heeft gekregen en een stabiele partij leidt met weinig schandalen en een duidelijke lijn. Maar omdat de compromisloze Wilders nog altijd persona non grata is bij het establishment, dreigt de Wilders-paradox.

Die paradox houdt in: hoe sterker de PVV wordt, hoe meer Rutte geneigd is toenadering te zoeken tot de PvdA en GroenLinks. Hoewel de Nederlanders rechtser stemmen, wordt het beleid dus linkser.

 

Centrumlinks kabinet

Als de uitslag in maart 2021 overeenkomt met de laatste peiling, zie hierboven, komt behalve de PvdA ook GroenLinks in beeld als coalitie- of gedoogpartner om een voortzetting van de samenwerking van VVD, CDA, D66 en CU mogelijk te maken. Een centrumlinks vijf- of zes- partijenkabinet, waaraan D66 en GroenLinks alleen zullen meewerken als het rampzalige Klimaatakkoord wordt uitgevoerd en verdere stappen worden gezet met de integratie van de EU tot een superstaat: een onomkeerbare schulden- en transferunie.

 

Horrorscenario

Dit horrorscenario zal voor weldenkend Nederland, van centrumrechts tot realistisch links (de sociaal-democraten die denken als Ronald Plasterk) een schrikbeeld zijn. Terwijl we, bij alle woeste polarisatie op de social media, juist een consensus zien ontstaan.

Zowel verstandig rechts (zeg maar de stroming Syp Wynia, waartoe ik mezelf ook reken) als verstandig links (laten we dit de stroming Ronald Plasterk noemen) zijn het erover eens dat Nederland in de EU en interne markt moet blijven, maar dat de door Frankrijk afgedwongen transferunie, schuldenunie en immigratieunie veel te ver gaat. Deze stromingen kunnen verenigd worden in het Deense model van opt-outs, waarin zowel Wynia (rechts) als Plasterk (links) zich kunnen vinden.

 

Bij de huidige electorale stand van zaken valt er niet aan zo’n centrumlinks pro-EU kabinet te ontkomen. Wat te doen? Hieronder een aantal scenario’s, die Nederland in staat zouden stellen om aan de Wilders-paradox te ontkomen en een realorechts/links kabinet te vormen, dat aanstuurt op opt-outs in de EU naar Deens model.

 

Scenario 1: Wilders matigt zijn toon

Zoals in de eerste alinea al gesteld, kan Wilders het politieke vakmanschap niet worden ontzegd. Door zijn duidelijke lijn en inmiddels grote parlementaire ervaring weet hij de debatten steeds te domineren, waar Baudet nog wel eens een scheve schaats rijdt. Wilders’ compromisloosheid is daarbij misschien een troef, maar tegelijk een nadeel: het maakt hem ongewenst als coalitiepartner.

Mogelijk heeft Wilders geleerd van 2016/2017, toen hij door het radicale ‘A4’-programma (Nexit en alle moskeeën sluiten) persona non grata werd en Rutte een grote overwinning boekte. Wilders zou kunnen kijken naar zijn Europese partner, Marine Le Pen. Zij heeft haar lijn in een aantal opzichten gematigd. Front National werd omgedoopt in Rassemblement National en de Frexit is voorlopig van het menu gehaald. Marine streeft nu naar het terughalen van bevoegdheden van de EU naar het nationale niveau. Als Wilders deze lijn volgt en zich iets genuanceerder uit over islam en immigranten, komt de PVV weer in beeld als coalitiepartner. Alleen hebben wij te maken met de aard van het beestje. Los van de vraag waar het inhoudelijk gelijk ligt: de compromisloosheid van Wilders komt op mij over als een karakter- of persoonlijkheidskenmerk. En is dus moeilijk te veranderen.

 

Scenario 2: FvD keert terug naar de mozaïekstrategie

Toen ik nog lid was van FvD, heb ik op OpinieZ voor het mozaïekmodel gepleit: een brede aanpak waarin binnen FvD zowel de nexiteers als de gematigde eurosceptici die liever zien dat Nederland in de interne markt blijft, zich zouden kunnen vinden. Door toedoen van Henk Otten werd die strategie ook min of meer gevolgd, zodat FvD de grootste partij werd bij de provinciale verkiezingen van maart 2019. Helaas is de euforie Baudet toen naar het hoofd gestegen en interpreteerde hij de overwinning als een soort vrijbrief voor een ultraconservatieve revolutie onder zijn leiding. De gevolgen zijn bekend.

Het gematigde deel verliet FvD en Baudet moet nu genoegen nemen met een rol, waarbij hij hooguit een bijwagen is van de PVV. Mogelijk komt Baudet bijtijds tot de conclusie dat dit een verkeerde strategie was en kiest hij alsnog voor een mozaïekstrategie, waarmee hij weer aantrekkelijker wordt voor centrumrechtse kiezers. De vraag is wel hoe geloofwaardig dit nog zou zijn, na alles wat er gebeurd is.

 

Scenario 3: Partij voor de Toekomst (PvdT) rukt op

Toen Otten net begon met wat later Groep Otten (GO) zou heten en dus nu PvdT, heb ik geschreven dat er voldoende ruimte was tussen VVD en FvD.  Maar tot nu toe komt de beweging van Henk Otten niet echt van de grond. Na de benoeming van Henk Krol tot kopman werd een zetel gescoord in de peilingen, maar die is nu alweer verdwenen. Hoewel we best zinnige teksten horen van Krol in de verschillende debatten sinds hij samenwerkt met Otten en ik de PvdT gunstig gezind ben, gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat ik een grote doorbraak niet zie aankomen.

Krol en Otten hebben beiden hun financiële perikelen gehad en Henk Krol heeft van nogal wat politieke walletjes gegeten. Enkele maanden geleden wilde Krol met Femke Merel min of meer linksaf, nu naar rechts met Henk Otten en Harry Mens. Ook hier is geloofwaardigheid het kernprobleem. Misschien kan Otten alsnog terugkomen als hij drie of vier sterke kandidaten bereid vindt hoog op zijn lijst te staan. Zo niet, dan zie ik het somber in.

 

Scenario 4: een verrassende nieuwkomer

Een nieuwe speler? De tijd is krap, maar het kan nog. De voormalige Haagse wethouder en oud-PVV’er Richard de Mos gaat de strijd aan, maar zijn ombudspolitiek ligt onder vuur. Terecht of niet, een grote doorbraak zie ik niet uit die hoek komen. Ook voor Vrij Links van Eddy Terstall zie ik geen grote electorale potentie.

 

Misschien zou een gecombineerd realorechts/realolinks initiatief voor een doorbraak kunnen zorgen. Wat als de eerder genoemde Ronald Plasterk en Syp Wynia samen een eigen lijst beginnen (of zich aansluiten bij PvdT)? Met als kernpunten Deense opt-outs in de EU, een rem op de immigratie en een nuchtere aanpak van de klimaatproblematiek? Een dergelijk initiatief zou gesteund kunnen worden door delen van de (voormalige) aanhang van PvdA en SP, maar ook door de VVD- en CDA-achterban. Dat kan de gewenste doorbraak zijn.

Niemand weet wat de toekomst zal brengen. Maar als geen van de bovenstaande scenario’s uitkomt en de Wilders-paradox niet wordt doorbroken, dan zal het laatste restje Nederlandse soevereiniteit in de periode 2021 – 2025 overgedragen worden aan de EU door een centrumlinks kabinet VVD-PvdA-CDA-D66-GroenLinks-CU. En schaft Nederland zichzelf definitief af.

 

 

 

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
72 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het klopt beslist , stem je tegen rutte wordt rutte linkser. Dat is toch het partijkartel ? Alles om een ander geluid buiten de deur te houden. Dit kan nooit doorgaan want op teveel dossiers naait rutte de burger een oor aan. Komen er op maandag geen vluchtelingen uit Griekenland in dan zijn het er dinsdag 100 en aan het einde van de week 2000 op voorstel van Duitsland. Is de energietransitie op maandag de oplossing blijkt het aan het eind onmogelijk. Door druk van klimaatactivisten en blokkades gaat rutte overstag en zet door met het technisch onmogelijke en onbetaalbare gedrocht. Als zaken niet lopen worden ze met veel subsidie doorgedrukt. Het gaat dus niet meer over nut en noodzaak maar over prestige. Elektrische auto’s , warmte pompen en zonnepanelen. De mensen die de regelingen gebruiken hebben die regelingen helemaal niet nodig maar linkse clubjes zijn gek op subsidiestromen want die moet je uitvoeren en bewaken met heel veel ambtenarren.

Als we nu realistisch gaan kijken is Nederland met 33.000 km2 en 17 miljoen inwoners erg vol. De milieuwetgevingen beperken iedereen in zijn bewegen en leven maar we blijven doorgaan met het binnen halen van is- lam en gelukszoekers. Deze kortzichtigheid kan niet ongestraft blijven zoals nu al zichtbaar met de groep marokkaantjes die zich vervelen

stem sociaal , stem PVV

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Het hoeft nog maar even door te gaan. Over 5 jaar hebben ze helemaal hun zin en is onze democratie verdwenen. Dan wordt onze bestuurselite niet meer lastig gevallen door die vervelende burgers die elke 4 jaar het recht hebben hun baantje af te pakken of hun beleid te dwarsbomen.

Daarna zal het model wel eindig zijn, want wat zullen ze er straks een teringzooi van maken. Maar het zal niet eindigen totdat al onze welvaart opgesoupeerd is en er in elke straat een moskee staat.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Rutte sluit de PVV en FvD uit dus kan alleen maar links om. Er zijn geen andere rechtse partijen. En hij is zelf van de linkse vleugel van de VVD die direct na Bolkestein de macht overnam via Dijkstal.

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik wil Rutte zien aansluiten bij de SP of DENK . Dan zijn alle middenstanders bij de volgende verkiezingen vertrokken. U denkt nog in conservatief links en rechts en dat is een denkfout. Het gaat louter om macht en daar kan een middenpartij veranderen in extreem links monster om te regeren zonder hierin toe te geven. Links en rechts is vervaagd in absolute macht. Er zijn uberhaupt geen rechtse partijen in Nederland. Zowel PVV als FvD zijn niet rechts kijkende naar hun agenda. Wel politiek correct om ze weg te zetten als rechts dan voorkom je dat op inhoud het debat aan moet gaan met deze partijen. Helaas doen de media hierin volledig mee en zullen rutte nooit aanvallen of kritisch bevragen op zijn extreme linkse agenda. De vvd heeft gl en pvda over links ingehaald maar helaas heeft de media geen belangstelling voor dit feit.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

De SP had in de oprichtingsstatuten anders een heel nationalistische visie.
De Nederlanders moesten voorgaan. Later hoorde je ze er niet meer over.

Gussel
Gussel
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Deze linkse clubjes zitten in de haarvaten van onze samenleving. Deze coalitie wegstemmen in Maart en een PVV FVD aangevuld met gelijkdenkenden zal op veel verzet stuiten van de ambtenaren, die de voor deze nieuwe regering moeten gaan werken.
Klein voorbeeldje, grote gevolgen. Mevr Jacobien Vreekamp officier van justitie, nevenfunctie tot 20/7
bestuursvoorzitter Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam, waar ook KOZP,er Mitchell Esajas bestuurslid is /was, is degene die een deal met Akwasi heeft gesloten. Omdat hij afstand heeft genomen van zijn uitspraken.
Wilders wordt al jaren vervolgd om zijn uitspraken over Marokkanen en Wilders heeft later zijn uitspraak genuanceerd met de woorden criminele Marokkanen.

Bennie
Bennie
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Gussel

De linkse partijen komen net aan 51 zetels, alleen is hun maatschappelijk gewicht veel groter, omdat cruciale sectoren in de maatschappij door hen worden beheerst.
De rechterlijke macht, Justitie en het politiek ambtenarenapparaat.
De combinatie van deze 3 maakt dat zij de richting van het land bepalen.
Dat hebben we onder meer gezien aan de Urgenda zaak waar de rechter de positie van het kabinet heeft overgenomen.
Niet gekozen, maar wel beslissend.
Dit fenomeen zien we ook terug bij immigratie en andere milieu vraagstukken.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

ja, een logische gevolgtrekking. Ze zeuren over stikstof, want er zijn huizen nodig, Maar HOE vol wil je NL bouwen? Als we ook nog de halve wereld gaan huisvesten, dan houden we geen groen meer over en landbouw ook niet. Kan toch niet goed zijn?
Ik snap niet dat de overheid niet een keer beleid maakt op ‘hoe vol mag Nl worden” en ‘hoe gaan we dat dan inrichten dat we ook nog van A naar B kunnen”?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan Gajentaan schetst een pessimistische maar reële beeld van de stand van zaken. Ik heb al eerder zelf beweerd dat stemmen in deze Nederland een overbodige daad is van naïevelingen die denken door de vrije verkiezingen in een democratie te leven. Dat is de eerste beeld als je gaat vergelijken met Wit-Rusland maar wat is de echte verschil? Nu de FvD niet echt doorkomt blijft de PVV de enige partij die zich afzet tegen de migratie en ont nationalisering van Nederland met als resultaat een provincie van Brussel worden. Maar de PVV komt niet door het cordon sanitair tenzij Wilders de migratie gaat nuanceren. Maar dan zijn wij ook Wilders kwijt en dat is de enige die zijn rug recht houdt juist door niet te nuanceren wat de rest rijkelijk doet. Maar stem je op Wilders dan gooi je je stem weg heeft de politiek Den Haag bepaald. Blijft de vraag op wie je moet dan stemmen. Er blijft niemand over dus kun je best thuis blijven op de verkiezingsdag. Dat heb ik zo vaak gezegd en toch niet gedaan maar krijgen wij Wilders boven de 50%? Ik vrees van niet. Wij hebben het toch goed!? Nederland gaat het lot tegemoet die ik 50 jaar geleden ontvlucht ben. Het communisme haalt ons deze keer niet vanuit het Oosten maar vanuit eigen Westen. Dat mag je best een horror noemen.

ray smith
ray smith
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik vrees met dat U gelijk krijgt .
Het gaat ons nog niet slecht genoeg voor een grote ommezwaai .
Er verdienen nog teveel mensen aan ons systeem van de zorg en hoe wij het emigratie spook behandelen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ray smith

Ik ben benieuwd waar de ondergrens van de brave burger ligt. Dat niemand verder kijkt dan zijn/haar neus lang is kwalijk. Het blind vertrouwen in de huidige politiek is bijna net zo erg als de linkse propaganda in de media. Het linkse alles kan en alles mag is kennelijk aantrekkelijk. Maar de feest kan nooit eindeloos duren. Op gegeven moment is het te laat.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Ni28
Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

“The problem with socialism is that you eventually run out of others people’s money.”

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bart

Op is op. Na viertig jaar potverteren was de kas leeg en viel het socialisme in het Oostblok. Socialisme is geen financiële perpetuum mobile gebleken. Bovendien is het een dictatuur omdat ie vereist alle neuzen gedraaid op een kant. Een onmogelijke opgave.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Klopt helemaal. Helaas, de geschiedenis leert ons dat het héél lang kan duren voor die ondergrens bereikt wordt.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Netty
Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Vroeger was het honger maar in deze tijd zou ik hopen dat men het beknotten van de vrijheid erg gaat vinden of de klasse justitie.

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik heb je een minnetje gegeven want ” quote” Maar stem je op Wilders dan gooi je je stem weg heeft de politiek Den Haag bepaald. ” end, dit is een politiek statement. Als iedereen die op zijn eigen dossier kijkt naar Wilders is daar een landingsbasis voor heel veel dossiers.

* Van het gas af ? PVV nee
* Meer immigratie ? PVV nee
* Meer islam ? PVV nee
* Meer subsidies ? PVV nee
* Meer toeslagen via de IB ? PVV nee
* Meer belastingen ? PVV nee (vliegtax, verpakkingtax, friteurtax enz)
* Minder overheidsbemoeienis ? PVV ja
* Minder ambtenarren ? PVV ja
* Nexit ? Ja , einde parlementaire EU

Op elk dossier ligt er dus winst. Je moet wel zelfstandig je prioriteiten op de rails hebben en niet je oor laten hangen naar zo een domme politieke uitspraak. De uitspraken van timmerfrans die maandelijks 25.000 euris collecteert voor eigen gewin zal Wilders altijd bestrijden op non argumenten zoals jij zegt

Vaag het partijkartel volledig weg en stem massaal PVV. Goed voor Nederland

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Achter mijn stelling dat de stem op Wilders een weggegooide stem is staat nog dat het door politiek Den Haag bepaald is. Dat betekent dat geen politieke partij op FvD na mee in zee zou gaan. In die zin is het weggegooide stem tenzij men hem de 50% gunt. En dat verwacht ik niet. Dus stem je op Wilders of FvD en haal je die percentage niet gaan andere partijen opnieuw een bedenkelijke coalitie vormen desnoods met partijen die niet eens gewonnen hebben. Ik verwacht weer politieke troep met de enorme linkse gevaar. Op PVV en FvD hebben wij geen echte rechtse partijen in Nederland.

logisch_denken
logisch_denken
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Dat is dus totale onzin. Het land zal geregeerd moeten worden. Ziet u rutte al aansluiten bij de SP of denk ? Dus hoe meer stemmen voor Wilders des te beter das een feit maar een stem op wilders als verloren bestempelen is klinkklare onzin hoe vaak je het ook herhaalt. Die 50% is daarmee een getal wat niet klopt maar wat wel erg wenselijk zou zijn. Nederland verdient een stevige bezem. Overigens hebben FvD en PVV al 35 zetels in de peilingen ofwel 25 % van de zetels. Tel hierbij de zetels van de SP (hoeft GEEN coalitie te worden) dan mist rutte nu al 30% van de stemmen. Dus een stem op de PVV als verloren bestempelen omdat de 50% niet gehaald wordt is dronkemans paat.

stem sociaal , stem PVV

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Ik zal met u hopen op goede veranderingen.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ik ben heel erg bang dat u geheel gelijkt hebt. Pas als het te laat is zal de “welvaarts” Nederlander dit beseffen

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

De geschiedenis leert dat in Europa alles lang duurt voordat men wakker wordt.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

En als de PVV nou eens de grootste partij zou worden? Kunnen ze die dan NOG buitensluiten?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ja, zolang zij een coalitie moeten vormen, helaas. Was toch met FvD ook al gebeurd bij de gemeentelijke verkiezingen.

Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat maakt het uit dat Baudet weleens uitvalt. Het gaat er om dat ze het kartel doorbreken en daardoor wetten tegenhouden.
Hij heeft tenminste het goede met ons voor.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Als Baudet vaak uitvalt breekt ie geen kartel door helaas.

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Het maakt mij ook niet uit. Maar het verklaart waarom er geen democratische oplossing gaat zijn. Neem de schrijver van dit stuk. Hij begrijpt de problemen, maar hij wil de oplossingen van Baudet en Wilders niet, want te extreem. Zo extreem zijn die oplossingen niet – extreem is de EU agenda – maar goed, het zij zo. Wat wil hij wel? Hij wil zijn oude VVD terug. Maar dat gaat hij niet krijgen. Zeker niet als je de hoop moet vestigen op iemand die met de hand in de kas is betrapt. In essentie begrijpt hij de ernst van de situatie niet. Eerst de grote problemen aanpakken. Later kunnen we altijd nog de detailniveau’s inkleuren of herkleuren. Het is niet de tijd om daar nu over te piepen.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Helemaal eens Youp. In essentie begrijpt Gajentaan de ernst van de situatie niet. Maar zoals hij naar de zaken kijkt, kijkt een groot deel van rechts Nederland. Ze zijn, wellicht onbewust, toch flink gehersenspoeld door de jarenlange indoctrinatie van de media. Daar is veel bij ze van blijven hangen. En dus hebben ze toch het idee dat de agenda’s van Baudet en Wilders extreem zouden zijn, wat natuurlijk kolder is.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Wel met je eens, Youp !

Youp
Youp
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dan praten we vanuit de aanname dat verkiezingen rechtmatig verlopen. Daarnaast, zelfs als een populistische regering gekozen wordt dreigt een antifa opstand gelijk de VS om het democratische proces te frustreren. Maar ik denk dat dit allemaal niet nodig zal zijn omdat mensen overwegend op systeempartijen zullen blijven stemmen, waarna de EU zal doordenderen, NL zal verdwijnen en de krankzinnige globalistische agenda zal worden uitgevoerd waarvoor eerst een grote reset noodzakelijk schijnt te zijn. Ik geloof niet dat we ons daarop moeten verheugen.

Het goede nieuws zal zijn dat het ‘opengrenzen/klimaathysterie/basisinkomen/circulaire economie/VNdoelen’ beleid met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk volledig, maar dan ook volledig zal mislukken waarna er een nieuw begin gemaakt kan worden. Ik zal dat wel niet meer meemaken en Europa zal niet meer hetzelfde zijn. Eigenlijk is Europa al ten onder gegaan met de twee grote oorlogen van de vorige eeuw. We leven in de laatste stuiptrekkingen van een stervende kampioen.

Thijs Hoop
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Dat de mensen op het kartel zullen blijven stemmen, komt omdat we alleen nog maar linkse Staatsmedia hebben die het linkse kartel promoten en de PVV eb FVD , bij gebrek aan argumenten, demoniseren met halve waarheden, leugens, roddel en achterklap!

Youp
Youp
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

Kijken daar nog mensen naar?

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Youp

Schrikbarend veel. Hapklare brokken gaan er altijd prima in. Weinigen kijken verder dan de NPO/Volkskrant lang is. Bubbels voelen veilig.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

Bijna niemand kijkt meer TV en leest nieuws op het veelzijdige internet. Helaas vaak alleen nog wel hap snap NU.nl. Ik zag dat de kijkcijfers van praat programma’s ook enorm zijn gedaald. Jinek bijvoorbeeld. We zullen gaan zie hoe mensen gaan stemmen straks.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martine

De doorsnee oudere Nederlander kijkt tv. Net zo lang tot zij eindelijk dood gebombardeerd zijn door veel te veel linkse praatprogramma’s en talkshows.
Jongeren die kijken geen tv meer. Jongeren halen hun oppervlakkige maar idealistische doem scenario kennis van internet.
De rest doet Netflix.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Netflix heeft anders interessante docu´s. Ben het wel eens dat mijn generatie en die daarvoor niet veel strijdlust laten zien. Dit omdat we verwend zijn en links geïndoctrineerd. maat ook omdat je wordt beloond voor conformerend gedrag. Tijdens de studie en tijdens je werk. uitholling van creativiteit, talent en ontwikkeling. De scholen zijn eenheidsworst fabrieken,

Joost Visser
Joost Visser
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben in 2002 uit Nederland weggegaan, ver weg. In mijn optiek had Nederland toen zichzelf voor de helft al afgeschaft. Nu helemaal. Niet meer te redden, althans als je Nederland van de jaren 80/90 prettig vond om in te wonen.

Welkomroepers, islamomarmers, eurofielen zullen mijn mening niet delen. Zij vinden Nederland steeds geweldiger om in te wonen. Totdat de rekening gepresenteerd wordt?

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, de stroming Syp Wynia en Ronald Plasterk zou een goede kans maken. Er was al zo’n partij opgericht door Jacques Monasch (voormalig PvdA) die dus al in de stroming Plasterk past en daar zou Pieter Omtzigt ook VEEL beter in tot zijn recht komen dan bij die rare vogel die nu fractieleider van CDA is maar weinig kennis bezit (ik bedoel die man met die schoenen, Hugo de Jonge) Slechtste keuze die CDA leden konden maken. Stom stom stom.
Ik beoordeel Thierry Baudet niet zo slecht als dhr Gajentaan doet, want Henk Otten heeft duidelijk te veel bla bla en ik vertrouw hem voor geen meter. Krol is ook een dwaallicht politiek gezien. Vast een aardige, aimabele man, maar daar heb je niks aan en ik denk ook dat hij in de politiek zit omdat het lekker betaalt en dan roep je gewoon wat leuke dingen en hobbelt mee in de kamer. Kassa en je zit gebeiteld, moet Krol hebben gedacht. Jammer want Kamerlid zijn moet je wel serieus met hart en ziel doen. Zoals een Pieter Omtzigt.
Ik ben nog wel lid van FvD, maar ik denk dat ik op Geert Wilders stem.
Richard de Mos heeft het hart wel op de juiste plaats zitten, maar is ook aangeschoten wild. Dat is jammer.
Er zijn nog wel meer goede mensen. Joost Eerdmans en zijn mensen uit Rotterdam bijvoorbeeld. Daar zaten altijd HEEL goede mensen tussen en Annabel Nanninga voor Forum in A’dam. Nederland heeft best heel goede mensen maar ze zijn TE verdeeld.
Ronald van Raak en Renske Leyten heb ik ook hoog staan, maar ik zou nooit op de SP willen stemmen. Die denken deels te makkelijk.
Maar zet AL deze mensen samen in 1 partij, dan ben ik de eerste die er op zou stemmen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Die sociaal democratische partij van Monasch heet(te) Nieuwe Wegen. Helaas niet zo succesvol. Jammer, want STUKKEN beter denk ik dan PvdA. Veel realistischer a la Pieter Omtzigt. Er zijn wel veel eerlijke politici, maar TE verdeeld over divers partijen. D66 heeft ze niet en groen links ook niet.

Herman
Herman
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dit zou ik zelf geschreven kunnen hebben, ik zit er precies zo in!

Jan
Jan
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gajentaan gaat er nog steeds vanuit dat Nederland een democratie is. Zoals de meeste reacties hier. Lees Daudt: regentocratie. En velen roepen dat met hem. Probeer eens aan een Amerikaan uit te leggen wat er zo democratisch is aan Nederland. Alle bestuurders worden benoemd door de regentenkliek. Burgers invloed? Waarom is het ( zwakke) referendum dan afgeschaft? Van het gas af. Iemand iets gevraagd? Door en door geploticeerde rechtsmacht. Euro? Woehaaaa!!! En zo kunnen we oneindig door gaan. DDR 2.0

Thijs Hoop
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betreft uw kritiek op de PVV en FVD hebt u niet gelijk.
De VVD en ook de “christelijken” zijn zelf ook links en willen een (extreem)links beleid voeren en sluiten daarom PVV en FVD uit.
Rutte is nooit een VVD-er geweest, meer een D66-er en voert nu samen met de “christelijken” het extreemlinkse beleid van GL, D66 en PvdA uit.
CU was al zeer links en het CDA is ook meer links dan rechts, vooral de top.
De mensen denken rechts gestemd te hebben omdat de media hen vals voor lichten. We hebben alleen nog maar linkse Staatsmedia in dienst van het kartel, die de enige rechtse partijen, PVV en FVD, bij gebrek aan argumenten, negeren en/of demoniseren met halve waarheden, leugens ,roddel en achterklap.
Wilders wordt daardoor bedreigd en niet de bedreigers komen voor de rechter, nee, Wilders krijgt twee politieke processen en wordt voor minder veroordeeld.
Met Baudet zijn ze net zo bezig, die moet ook, op wat voor manier dan ook, worden uitgeschakeld.
Pim Fortuyn is vermoord door een Groen Linkser!
Wilders hoeft zijn toon niet te matigen, dan luisteren ze helemaal niet meer naar hem.
Ook Baudet hoeft zijn manier van spreken niet aan te passen.
Kijk eens wat Rutte en Grapperhaus niet allemaal zeggen, het volk uitschelden, voor overtredingen die ze zelf doen!

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Thijs Hoop

Men is maar met één ding bezig. De boel koste wat kost gesloten te houden voor de enige twee niet linkse draaiende partijen in Nederland. PVV en FvD.
Daar wordt alles voor opgeofferd tot er geen Nederland meer bestaat, de middelen uitgeput zijn, er geen autochtone Nederlander meer rond loopt en de autonomie geheel aan Brussel is overgedragen.

Ger
Ger
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima verhaal. Scherpe analyse. En wat Europa betreft: het Deense model !! niet wat Frankrijk voorstaat want dan blijft er van Nederland niets over. De huidige macht zal coalities zoeken waardoor de demonisering van de PVV en Fvd verder gaat. Stemmen heeft geen zin want de politiek zal hier niet naar luisteren. De EU mag niet Nederland gaan overheersen zoals Frankrijk wil.

Bart
Bart
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik deel de laatste conclusie met Gajentaan waarin hij stelt dat indien het kartel in 2021 aan de macht blijft, er in 2025 niets meer te kiezen zal zijn. Dan is alle souvereiniteit inmiddels naar Brussel gegaan en zijn we officieel een dictatuur geworden.

Maar hoewel ik de peilingen zeer wantrouw, geloof ik ook echt niet dat de anti-kartelpartijen volgend jaar voldoende zetels zullen krijgen om het kartel te doorbreken. Gaat niet gebeuren.

Is dit erg? Ik weet het niet. Natuurlijk is de Nederlandse bevolking (het grootste deel althans) in de maling genomen door de politici, media etc. Maar aan de andere kant;
de Nederlandse bevolking heeft zich ook in de maling LATEN nemen.
Ja en zo gaat dat in het leven, als je niet oplet dan gebeurt dat.

En kennelijk heeft de voorzienigheid bepaald dat het voor de Nederlanders tijd is voor een heel harde les. Een les die ze misschien de komende decennia niet te boven komen. En wellicht helemaal niet meer te boven komen.

In ieder geval kunnen er over een paar jaar niet meer via de democratie veranderingen doorgevoerd worden. Daar is dan een (gewelddadige) revolutie voor nodig. En of de Nederlanders daar de kracht voor hebben of genoegen nemen met leven onder een dictatuur?
De tijd zal het leren.

Maar ook hier zien we; voor vrijheid dient altijd gevochten te worden, en als mensen die vrijheid voor lief nemen, verliezen ze haar.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aangaande de islam is het altijd weer nuttig om nog even te bekijken waar het dan precies over gaat. En wel, waar gaat het dan over? Het gaat dan over een imperialistisch totalitarisme dat ons onderwerpen wil, dat ons exploiteren wil, en dat ons uiteindelijk vernietigen wil. Deze ideologie hersenspoelt haar strijders met de volgende bevelen:

“Dood de ongelovigen, waar gij hen ook vindt.” Koran 9:5. “Terroriseer de ongelovigen, toon hen hardheid.” Koran 9: 123. “Bevecht de ongelovigen tot zij zich bekeren tot de islam, of laat hen jizya (afpersingsgeld) betalen in vernederde onderwerping.” Koran 9:29. “En bestrijdt hen totdat er geen vervolging is en de godsdienst geheel voor Allah wordt.” Koran 8:40. “De islam moet alle andere geloven domineren en overwinnen.” Koran 9:33. “Maak de ongelovigen af, waar je ze ook kan vinden.” Koran 2:19 “Terroriseer en onthoofd diegenen die niet geloven.” Koran 8:12 “Voer oorlog met de ongelovigen die in je buurt wonen.” Koran 9:123.

Volksvertegenwoordigers die dit gevaar niet willen neutraliseren maar juist faciliteren (door massa-immigratie en bevordering van islamisering en demonisering van islamkritiek), plegen hoogverraad. Zij overtreden massa’s wetgeving en beginselverklaringen, missiestatements en plechtige voornemens. Deze mensen riskeren het te worden aangeklaagd wegens zware misdaden tegen de mens en de menselijkheid. Ze zullen eindigen als Adolf Eichmann, als Schreibtischmörder, als Schwerstverbrecher.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Neef Jansen
Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

ja, ik begrijp er ook geen bal van dat de linkse mensen in NL die islam uitspraken wegwuiven. Ze zien gewoon het gevaar niet. Die lui zijn niet net als de christelijke kerkgangers, die alles wat er binnen gezegd is weer vergeten zijn zodra ze buiten staan. Ik denk dat de meeste moslims hun religie en wat hen wordt voorgehouden wel redelijk strikt in zich opnemen. Dat is onder de jongeren potentieel ZEER gevaarlijk. Maar links lijkt ons allemaal dat risico wel te willen laten lopen…………
Vreemd, voor Nederlandse volksvertegenwoordigers, HEEL vreemd.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Marien
johnM
johnM
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik vermoed, toch dat er spraken is van fraude bij het tellen van de stemmen. Na de daadwerkelijke telling op de stembureau´s kan er van alles gebeuren met de telling zonder dat daar controle op is. In de kieswet is nergens vastgelegd dat de burger de telling ná het stembureau mag controleren. Daar kan de huidige zittende macht dus de telling in eigen voordeel beslissen… https://wetten.overheid.nl/BWBR0004627/2020-07-01/#AfdelingI

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  johnM

Op de stembureaus zelf is ook te rommelen. Stembiljetten handmatig sorteren en tellen heb ikzelf ook gedaan. Zet je daar wat corrupte mensen neer dir fout sorteren dan merkt niemand dat.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  johnM

Ik begrijp WERKELIJK niet dat we niet digitaal kunnen stemmen met onze DigiD. Je kan toch ook op andere overheidszaken inloggen? Of bij de zorgverzekeraar of je Visa kaart overzicht of bij de bank om transacties te doen? Dan moet stemmen toch OOK veilig kunnen?
Maar misschien WILLEN ze dat niet omdat er dan geen bosjes stemmen kunnen worden weggemoffeld.

Raymond Peil
Raymond Peil
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 VERLOOR de VVD 8 zetels ten opzichten van 2012, van 41 naar 33 zetels.

MaralungaC
MaralungaC
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Raymond Peil

Daar kan nog meer af!
Laten we dat gaan regelen.. 🙂

dolphin
dolphin
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als we straks een 5 of 6 partijen kabinet krijgen, dan geeft dit duidelijk aan, dat ze samen eigenlijk maar 1 partij zijn.
Of het moet zijn dat ze elkaar de tent uitvechten. In dat geval hebben we weer snel nieuwe verkiezingen. Dus hou vol en stem buiten het kartel.

Paul
Paul
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En Wybren van Haga???

Nenne
Nenne
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben voor een zaken kabinet.
Nederland zit in een crisis.( een dreiging burger oorlog)
De beste Mensen moeten ingezet.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

100 % mee eens.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een centrum Links 5- of 6- partijen regering/kabinet…

We’re doomed… we’re fokking doomed als dat gaat gebeuren…

Maart 2021 gaat nog een dingetje worden… mark my words!

Netty
Netty
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Intelligent artikel maar helaas met voorkeur die ik niet kan delen en ik ook liever niet had geweten.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Netty
Realist1966
Realist1966
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Helaas gaat hier ‘wat niet weet, wat niet deert’ niet op…

Wouter1965
Wouter1965
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een opportunist, die gaat voor 1 ding en dat is het premierschap. Als dat inhoud samenwerking met 38 zetels VVD en 26 zetels PVV met FVD 8 zetels gaat hij overstag. CU/SGP altijd wel iets van 4 zetels volgen altijd netjes de regerende partij.

Zou zomaar kunnen.

Martine
Martine
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het eens met een gedeelte van de analyses maar gelukkig hangt onze toekomst niet alleen af van de politiek. Er gaat nog heel wat gebeuren, als tegengas op agenda 2030. Daarom zitten we eigenlijk al in een oorlog.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Martine
Ernie va de Wal
Ernie va de Wal
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nog 1 partij erbij. Met een hele hoop rechtse klein-duimpjes gaan we de oorlog wel winnen ……..not.

Weglopen is makkelijker dan vechten en zo staat wegloper Gajentaan van een afstand te vertellen hoe –anderen– het toch zouden moeten doen.

Ik draag PVV een warm hart toe, maar die partij bedient een ander segment kiezers.

Baudet is een prima kerel, maar die verdient een keiharde schop onder zijn boreale gat. We zitten hier in een wedloop om zoveel mogelijk stemmen te winnen en het speelkwartier is voorbij.
De man heeft een goede spindokter nodig of als dat niet werkt, een andere lijsttrekker.
Dat er bij FvD een paar dingen grondig anders moeten is wèl duidelijk. Maar asjeblieft, laten we het bij 2 rechtse partijen houden. En laten die hun taktieken op elkaar afstemmen.

Martin van der Veen
Martin van der Veen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Geen slechte ontwikkeling lijkt mij, de VVD als brede (paarse) volkspartij in het midden.
Nooit gedacht dat de partij van de dikke nekken een serieuze optie voor mij zou zijn.

MaralungaC
MaralungaC
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Martin van der Veen

Om de (inmiddels) linkse VVD in het midden te krijgen/houden, moeten met name VVDers in maart 2021 FvD of PVV gaan stemmen.

Richard
Richard
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het debat tussen Wilders en Asscher is exemplarisch voor wat Wilders precies verkeerd doet. Kijk terug op YouTube, en zet het geluid eens af. Wilders trapt letterlijk in de val van de veinzende huisvader Asscher. De onoprechtheid van Asscher is van zijn smoelwerk af te lezen.

Wilders moet precies zeggen wat hij aan de islam anders wil zien, daarmee ook precies de grens aangeven wanneer een moslim wel of niet welkom is. En inderdaad soms ook een compromis moeten maken, dat wil zeggen gematigder zijn. Bijvoorbeeld de hoofddoek niet willen verbieden, maar wel voor minderjarigen.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Wilders gaat niet zeggen wat ie anders aan de islam wil zien, hij wil islam weg uit Nederland. Iraanse vrouwen willen van de hoofdoek af en wij gaan hier uitmaken wat voor de moslims goed is of niet vanuit Nederland. Niet echt handig. Wilders heeft een sterke rug wat dat betreft en dat is niet populair in de Europese politiek. Net als een president zoals Trump die poogt te doen wat ie beloofd heeft, dat zijn wij niet gewend.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Toevoeging: Buma van de CDA gaf al zelf aan dat zij hoopten op het ontstaan van een Europese islam wat natuurlijk niet gebeurde. Naïef en dom!

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

HEEL goede reactie Ni28

Aljosja
Aljosja
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk. Jammer dat Jaques Monasch van de PvdA niet mocht, want die had het beste voor met die partij. Ook jammer dat nieuwe partijen zoals FvD gelijk zo doordraaien als zij het goed doen in verkiezingstijd, en zoveel van die radicalen aantrekken. Helaas, op rechts, maar ook op links is er niks fatsoenlijks om op te stemmen.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja

Hier ben ik het volmondig mee eens.

Netty
Netty
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja

Ik vind de PVV wél fatsoenlijk en stabiel.

Aljosja Seijsener
Aljosja Seijsener
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Netty

Ik vond de kopvoddentax nu niet echt fatsoenlijk, en het sluiten van alle moskeeën lijkt mij onnodig en onhaalbaar, maar evenzogoed zal ik toch weer PVV stemmen..

Gerard
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Aljosja Seijsener

Ik vind die kopvodden niet echt fatsoenlijk binnen onze maatschappij en begrijp niet waarom men 24-7 wil laten zien welke stroming zij aanhangen. Ik begrijp niet zo goed waarom riftuig zich moet onderscheiden met een petje en capuchon, demonstranten die de slavernij vervloeken dagelijks in die kledendracht lopen, anarchisten met een zwarte helm , islamieten zonder gezicht enz Overigens mogen morgen al die haat paleizen gesloten worden. De haat tegen de ongelovigen en onbedekte vrouwen moet per direct stoppen in onze democratie. Slechts 1 club kan hier wat in brengen. Ik ken dus geen onfatsoenlijke onderwerpen bedenken die de PVV . Is kijken , een katholieke kerk in Turkije ………………

72
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x