Er is ruimte voor een nieuwe partij tussen FvD en VVD

EU-kritisch liberalisme zonder boreale toonzetting

Titelfoto bij artikel jan Gajentaan op OpinieZ.com “Er is ruimte voor nieuwe partij tussen FvD en VVD”

Foto: Henk Otten en Thierry Baudet in betere tijden. Bron: video Ernst Lissauer

 

De media werden deze week gedomineerd door het gedwongen vertrek van de voormalige tweede man van FvD, Henk Otten. In de mêlee  van wederzijdse beschuldigingen over malversaties of te ruime betalingen, kwam het inhoudelijke conflict niet echt duidelijk op tafel. Toch was dit er wel: de conservatieve of “boreale” stroming binnen FvD kwam steeds meer in botsing met de liberale.

 

Sommigen die op de hand zijn van Baudet, als ook de beide Paul’s (Frentrop en Cliteur) ontkennen dat er sprake was van inhoudelijke verschillen. In hun narratief zou het Otten puur zijn te doen om macht en geld en is er nu een noodzakelijke correctie gepleegd waardoor FvD verder kan groeien, ontdaan van Otten.

 

Inhoudelijke verschillen

Hoewel Otten inderdaad met harde hand de partij regeerde, getuige zijn kortwieken van de regionale partijbaronnen begin 2018, klopt het ontkennen van de inhoudelijke verschillen tussen Baudet en Otten niet. Die verschillen waren zichtbaar, ze hebben geleid tot spanningen en Baudet zal zich daardoor geremd hebben gevoeld. Otten stond voor de gematigde, liberale richting; Baudet voor de romantisch conservatieve, vergezeld met uitstapjes naar dubieuze figuren en controversiële uitspraken.

 

Nexitruzie

Eén voorbeeld van die inhoudelijke verschillen was een verschil van inzicht met betrekking tot de Nexit dat zich in februari openbaarde, nog ver voor het losbarsten van het conflict. In een programma van WNL zei Otten dat hij niet per se voor een Nexit is, maar wel tegen de Ever Closer Union. “Laten we de interne markt behouden. Wat wij willen, is terug naar de EEG waarin we economisch samenwerkten. We willen een assertiever beleid richting Brussel,’ aldus Otten.

 

De correctie van partijleider Baudet volgde meteen. “Ik ben ideologisch tegen de EU, tegen de interne markt, tegen de open grenzen, tegen de euro, tegen het hele ding. Dat staat in ons verkiezingsprogramma en is al jaren onze lijn”, zei Baudet. Otten werd gedwongen zijn woorden in te slikken. Er was dus een politiek inhoudelijk verschil tussen Otten en Baudet, niet alleen waar het de filosofische uitstapjes van de partijleider betrof, maar ook inzake de EU.

 

Machtsstrijd in de partij

Terwijl – zoals we nu weten – intern de machtsstrijd al volop woedde en Frentrop en Cliteur druk doende waren Otten te strippen van al zijn verantwoordelijkheden, wist FvD dit lang voor de buitenwereld te verbloemen. Er leek ruimte te zijn in de partij voor meerdere standpunten: de gematigden zoals Otten en Eppink die niet uit zijn op een Nexit en degenen die, net als Baudet, de Nexit zien als de heilige graal.

Ik heb dat zelf destijds de mozaïek-strategie genoemd: zolang je beide groepen kunt bedienen, kun je als partij een breder electoraat aanspreken.

 

Grootste partij

Dat lukte wonderwel. FvD werd bij de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart de grootste partij van Nederland. Maar diezelfde avond gebeurde er iets vreemds. Each man kills the thing he loves: Baudet klom op het spreekgestoelte hield een vreemde overwinningsspeech. In plaats van iedereen te bedanken en een korte statement in de zin van “samen gaan we Nederland sterker maken”, verloor hij zich in een zelfverheerlijkende toespraak van bijna een half uur.

Daarin de beroemde toespeling op de “boreale wereld” en nog tal van andere Dog Whistles: verkapte toespelingen op blank nationalisme die Otten en andere liberalen deden gruwen.

Bij mij – eind december 2018 lid geworden van FvD – ontstond meteen twijfel over mijn keuze. Toen Baudet het een week later nog eens dunnetjes overdeed en zichzelf in een interview met Weltwoche verklaarde tot de grootste intellectueel van Nederland en vervolgens het liberalisme (volgens Baudet een stroming voortkomend uit de Franse Revolutie, sic) op de mestvaalt van de geschiedenis deponeerde, was voor mij als eurosceptische liberaal de maat vol: ik zegde mijn lidmaatschap op.

 

Ruk naar rechts

De reuring die ontstond leidde ertoe dat FvD in meerdere provincies werd uitgesloten van coalitiebesprekingen. De meningen verschillen of dit terecht was, maar mij lijkt wel duidelijk dat Baudet met zijn uitspraken onnodig commotie veroorzaakte. De rest is geschiedenis: in april kwam Henk Otten met zijn interview in NRC waarin hij stelde dat Baudet de partij te veel naar rechts trok en kort daarna volgde de beschuldigingen van malversatie vanuit het partijbestuur richting Otten. Hetgeen in juli nog eens dunnetjes over werd gedaan met als resultaat het uit de partij zetten van Henk Otten, die inmiddels heeft aangekondigd een nieuwe partij te willen beginnen.

 

Nieuwe partij

Volgens velen is Otten kansloos met zijn nieuwe partij, maar mij lijkt het beter af te wachten. De meeste “afvalligen” mislukken inderdaad, maar Wilders als VVD-afvallige liet ooit zien dat het wél kan. Op lokaal niveau liet ex-PVV’er Richard de Mos onlangs zien in Den Haag dat het mogelijk is. Nadat hij afstand nam van de meer extreme opvattingen van Wilders werd De Mos in het verdomhoekje gezet, maar bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen sloeg hij met Groep De Mos terug: De Mos haalde acht zetels in Den Haag, de PVV maar twee. Dit voorbeeld kan Otten inspireren.

 

Liberaal georiënteerd alternatief

Veel zal afhangen van de ideologische lijn die Otten gaat ontwikkelen en de mensen waarmee hij zich zal omringen. Als hij slaagt zal er naast de anti-islam partij PVV en de romantische-conservatieve Nexitpartij FvD een liberaal georiënteerd alternatief komen, tussen VVD en FvD in. Prima voor mensen die het geheul van VVD en CDA met EU, met ongecontroleerde massa-immigratie en met klimaathysterie zat zijn, maar die niets moeten hebben van “boreaal gelul”.

Op dit moment staat de VVD weer als grootste partij in de peilingen met 32 zetels, FvD is tweede met 18 virtuele zetels. Otten kan zomaar 10 zetels van de VVD afsnoepen.

 

Minnelijke scheiding

Het beste voor iedereen zou zijn als Baudet en Otten als kerels elkaar de hand schudden, besluiten tot een minnelijke scheiding en de moddersmijterij gestaakt wordt. Deze schaadt beide kanten en links Nederland lacht zich een hoedje. Uiteindelijk zullen de gematigden in FvD, PVV en de Groep Otten (of hoe die beweging ook gaat heten) moeten samenwerken om de steven eindelijk te wenden. Iets waar Nederland al zeventien jaar tevergeefs op wacht, na de politieke moord op Pim Fortuyn in 2002.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
41 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Paul Schermers
Paul Schermers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan Gajentaan zegt dat hij eind december 2018 lid werd van FvD, maar dat hij ondertussen in 2019 zijn lidmaatschap alweer opzegde. Maar, is mijn vraag aan hem, is er in de tussentijd dan iets (wezenlijk) veranderd aan het partijprogramma zoals dat op de website van FvD staat en wat maatstaf is voor de gevoerde politiek door FvD? Dat zou toch uitgangspunt moeten zijn voor de keuze om al dan niet lid te worden van een partij?

En wat de toespraken van Baudet betreft: ieder vogeltje zingt zoals hij gebekt is. Met Boreaal bedoelde Baudet niets anders dan noordelijk. Dat heeft hij ondertussen ettelijke malen uitgelegd. Het optreden en de toespraken van Baudet en Hiddema in de Tweede Kamer en elders vind ik voortreffelijk en inspirerend. Eens iets anders dan de door partij-spindocters voorgekookte en voorspelbare duffe praatjes.

Ik denk overigens niet dat de rechtse politiek, waarop velen hebben gewacht en gehoopt na de moord op Pim Fortuyn, gebaat is bij ruzie en versnippering. Het lijkt mij beter om gezamenlijk één vuist te kunnen maken tegenover het grote blok van linkse politiek.

Als mensen zoals Otten naar een NRC gaan lopen en kritiek op de politiek leider Thierry Baudet gaan uiten, ja, dan ligt de schuld van de openbare ruzie toch echt bij Otten. Zoiets (de media zoeken met je grieven) doe je gewoon niet. Dat los je intern op. Pas je niet meer bij de partij dan ga je stilletjes weg. Datzelfde verwijt maak ik ook naar diegenen die eerder door de partij (Otten?) aan de kant werden geschoven, en vervolgens ook naar de media (Nieuwsuur) liepen met hun grieven richting partij. Dat was net zo goed fout. Ook de mensen die dat deden hebben zich voor mij gediskwalificeerd voor FvD. Laat men het landsbelang boven het eigen ego stellen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Dit was ook mijn eerste gedachte. De stroming waar u voor koos, hr Gajentaan, is niet veranderd.
IK had nog nooit van Henk Otten gehoord voordat hij stennis maakte met zijn gebrek aan loyaliteit aan Baudet door dat interview aan de NRC. Na zo’n overwinning, die ECHT m.i te danken is aan Baudet, Hiddema, Cliteur en Eppink, ga je niet zo’n interview geven. IK kende echt de naam Otten niet. Op mij komt hij over als een onbetrouwbare VVD er a la van Baalen. Veel gezwets.

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Inderdaad, als Henk Otten nu echt zo’n kanjer is dan was hij wel eerder in the picture gekomen. Nu heb ik toch de indruk met een gefrustreerd mannetje te maken te hebben die bovendien niet eerlijk is. Henk Otten zijn toekomstige partij geef ik niet veel kans: Rita Verdonck gaf ik veel meer kans maar bleek het ook niet te redden. En VNL, die om soortgelijke redenen is afgesplitst van de PVV: we weten allemaal hoe het daarmee is afgelopen, met als uitsmijter een Joram van Klaveren – de eerst beoogde lijsttrekker van VNL – die als moslim uit de kast kwam!

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Paul Schermers

Geachte Paul Schermers, GEHEEL met u eens.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Indien er inderdaad ruimte zou zijn voor een nieuwe partij tussen FvD en VVD, dan wel graag een rechts denkende én -doende partij; want wat links denkenden ons tot op heden hebben gebracht is nou niet bepaald erg fraai. Land, onderwijs, zorg enz. enz. naar de knoppen, mensen aan de Voedselbank.
Maar dit is nog lang niet het einde van de linkse “terreur” in dit eens zo rijke én mooie landje. Échte Nederlanders komen achter in de rij om een woning te kunnen verkrijgen, échte NL’ers betalen zich blauw aan belastingen, zorg enz. Voor de “vluchtelingen/asielzoekers” is álles gratis ! Niet-NL’ers die ongevraagd hier belanden hebben de grootste mond en staan overal vooraan, en als we geluk hebben worden we niet door hen vermoord.

En dát alles gedoogd door de z.g. “elite” die zich druk maakt om lachgas, maar intussen 10-tallen doden per jaar door coma-zuipen, verdovende middelen enz. kennelijk niet ernstig genoeg vindt. Gatver. wát een zootje !!!!
Als er partij tussen eerder genoemde twee zou komen, laat die dan eens écht gaan zorgen dat “gewone, échte” Nederlanders, zich weer thuis kunnen gaan voelen in dit landje dat eens rijk én mooi was.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

mee eens.

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

De VVD is een liberale partij: zeker sinds Mark Rutte deze partij aanvoert. Hans Dijkstal (en Ed Nijpels) was ook van dat gehalte: een naar D66 neigende salonideoloog, want uiteindelijk is echt liberalisme toch een ideologie voor diegenen die het vooral financieel goed kunnen doen en ook in dat opzicht wat te verliezen hebben. Mensen die echt moeten werken, of ploeteren, zonder zich ergens achter te kunnen verschuilen, zijn of conservatief, sociaal-democratisch of socialistisch, of radicaal links of rechts. Echt liberalisme is voor the “happy few”, en de VVD is ook lang geen echt liberale partij geweest, eerder conservatief zonder zich zelf zo te benoemen, zeker toen Frits Bolkestein nog de lijst aanvoerde. Toen was het, net als in de tijd van Hans Wiegel, in zekere zin een volkspartij. Dus zo’n soort partij zou het moeten gaan worden: eerder conservatief dan liberaal, en eerlijk gezegd bestaat deze al, namelijk FvD!

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vrije Mens

Vrije Mens, met Wanhoop hoop ik dat u hier nog komt…….
We zijn het eens over de FvD. Voor het overige volg ik uw verhaal niet. Ik ben van 1984 – 2016 VVD’er geweest, zolang dankzij Hans Wiegel en Frits Bolkesteijn.
Ed Nijpels (ik durfde geen andere dan VVD, dom) is een arrogante, ONeerlijke, D66 / Groen Links socialistische machts-wellusteling die nog nooit 1 spat zinnig ‘werk’ heeft gedaan. Netzmin als rutte heeft hij wat dan ook met liberalisme. Rutte en Nijpels houden koers tussen D66 en Goen links, met een ‘ondernemers-sausje’ voor lafbekken die uitsluitend subsidie-ondernemer willen zijn, en tijdelijk (hoop- en verwacht ik) de macht binnen de VVD hebben overgenomen.

Maenhout
Maenhout
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Neen, er is geen of nauwelijks ruimte. Midden- en grootbedrijf worden bediend door VVD en CDA, de groenteboeren en metselaars zitten allang bij de PVV. De electorale kracht van FvD zit hem juist in de fundamentele, principiële keuzes – ‘demense’ zijn de kleurloze brij van de gangbare politiek zat.

En die Otten moet door gaan krijgen dat zijn rol in de politiek uitgespeeld is, en dat zijn drek-werpen kwaadaardig is. (Waarbij ik niet wil ontkennen dat het FvD-bestuur bepaald onhandig is geweest, en deze zaak beroerd heeft afgehandeld).

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zonder een lijsttrekker die mensen aanspreekt wordt het helemaal niks met een nieuwe rechtse partij. En zelfs als ze die vinden wordt het dringen geblazen: Rutte of Dijkhof, Baudet, Wilders en nog iemand. Vier partijen om uit te kiezen, de versplintering in de politiek wordt zo alleen maar groter. Die Otten kan beter de politiek vaarwel zeggen.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Geachte Frans B, Zowaar, we zijn het een keer deels eens. Over Otten zijn we 100 % eens, doet mij deugd.
Toch een kleine correctie, rutte is een groen links opportunist, Dijkhof is een bange twijfelend centrum-rechtse VVD’er. Er is op dit moment 1 rechtse partij, FvD, met enkele rechts liberale elementen. Wilders is alleen zelf rechts, PVV is deels links.
Ook ik ben, zoals u weet, lang bij de VVD blijven hangen, rutte II deed bij mij de emmer overlopen.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij is de PVV de beste keus,staan er voor de Nederlanders ,zijn voor de zorg,en wat hij voor mening heeft over buitenlanders ,die niet mee doen geef ik hem groot gelijk ,mensen die dit afdoen met racist ,praten wel anders,als er net een voorgevel is gesneuveld omdat werkschuw tuig wel even de bank op blazen 2 deuren verder. De straffen zijn te laag ,omdat de VVD zonodig de gevangenissen moest sluiten ,3x straf is uitzetten bij Geert,nou ik ik vind hem mild ,maar hij probeerd het in ieder geval .Alle partijen die erbij komen ,brengen niks ,knikken ,en vullen hun zakken ,en het aller ergste ze houden de rest in het zadel .

Hector
Hector
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

Over zakken vullen. Wilders zit al 20 jaar in de Tweede Kamer roept van alles maar het nog nooit iets bereikt. Hij is zeker van plan nog jaren te blijven. Kamerlid Graus woont volgens eigen zeggen sinds zijn aanstelling in Limburg, bij zijn moeder. Hij kan daardoor 2.000 euro per maand declareren. Dat is 12 jaar x 12 x 2.000 = 288.000. Buren zeggen dat ze Graus nooit zien. In werkelijkheid woont hij in Voorburg en heeft hij geen recht op reiskostenvergoeding.

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hector

Dat is ook wel één van de meer twijfelachtige figuren binnen de PVV, net als Hero Brinkman destijds en Eric Lucassen: nog zien of die lang blijft zitten!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vrije Mens

@ Vrije Mens.
Wat te denken van Pechtold, D66, met z’n appartementje ?
Het bezwangeren van z’n minnares en dán een abortus willen afdwingen ? En ál die VVD-ministers/staatssecr. die wegens bedrog en leugens moesten vertrekken ? De één was bij Putin geweest in z’n dashja, de andere wist van geen bonnetje terwijl ze op z’n bureau lagen enz. Wat Graus doet/deed is verwerpelijk, maar zo zijn bijna álle “politici”.

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Zeker, maar daar noem je nog wel wat. Maar Dion schijnt ook losse handjes te hebben alleen dat heeft Camiel Eurlings zeker ook. Desalniettemin is het op termijn beter dat zeker op termijn binnen de PVV en ook de FvD de zwakkere broeders en zusters, om over de rotte appels maar te zwijgen, plaats maken voor echte kwaliteit. Dan onderscheiden ze zich des te beter van die rotte rest van de politiek: niet leuk, maar wel de realiteit. Je moet het de tegenstanders niet makkelijker maken dan nodig is!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Vrije Mens

@ Vrije Mens.
Met u eens.
Als de zwakkere jongens en meisjes en de rotte appels zouden moeten gaan plaats maken voor kwaliteit, dan hebben de VVD, D66, GL en nog een paar clubjes géén bestaansrecht meer wegens gebrek aan leden én stemmers.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hector

Fleur heeft anders al veel goede voorstellen gehad wat betreft de ouderen in dit land, wat er gebeurde was dat het direct de prullenbak in ging, om later door een linkse ratten partij
gebruikt werd,en de linkse ratten met de eer gingen strijken. Dus hoe wil men dan iets bereiken met dit soort regering en dom volk wat er steeds weer op stemt.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er is wel ruimte voor 1000 partijen tussen VVD en FvD. Waar nogal wat lieden bij de laatste 2e kamerverkiezigen ook aardig naartoe hebben gewerkt. Ik heb toen PVV gestemd bij gebrek aan beter. Stukken beter in ieder geval dan 1 van de andere 6 rechts-mannetjes die elk voor zich claimden dat zij de wijsheid in pacht hadden èn, de langste lul.

Nederland heeft al veel te veel partijen in de 2e kamer, met als belangrijkste resultaat dat ons land onbestuurbaar is.
Er kan geen beleid worden gevoerd, er kunnen slechts concessies worden gedaan. Dan heb je de rechtervleugel verdeeld over SGP, PVV, VVD, FvD en nog een gewenste partij.

Het wordt de hoogste tijd, dat men op de rechterflank eens ophoudt met het eeuwig machtsverknoeien. Je kunt nou eenmaal niet voor iedereen maatwerk leveren. Dat gaat al niet in een gezin met 3 kinderen, laat staan met een partij met 35.000 leden.

Zoek de grote gemene delers, wees bereid om langs die delers concessies te doen en zorg dat je gezamenlijk resultaat bereikt.

Het zal zeker zo zijn, dat Baudet concessies moet doen aangaande zijn zelfverheerlijking en zijn radicale denkwijze over de EU. Wat dat betreft neig ik meer naar Otten.

Maar de weg die Otten gekozen heeft, het moddergooien via het NRC maakt hem tot een bestuurlijk onbruikbare persoon. Hij stelt zijn ego boven het belang van de kiezers die FvD hebben gestemd en boven het belang van de leden van FvD.

Wat hij zich ook verbeeldt: hij is politiek voltooid verleden tijd.

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Precies. Als Thierry Baudet zich minder in academische vergezichten verliest en (nog) een breder publiek weet aan te spreken, heeft hij goud in handen: de zaak waarvoor FvD staat is nog niet verloren. Niet schuwen de feitelijke problematiek te benoemen, die hij – op de (radicale) islam na – ook feitelijk benoemt!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is jammer maar de zittende heersers hebben net op tijd een geweldige cadeau gekregen van hun serieuze tegenstander. De zogenaamde LPF toestanden hebben ook de FvD ingehaald. Je kunt het al horen, zie je wel, die nieuwe partijen deugen niet, blijf lekker bij ons, wij zijn solide en betrouwbaar. Nu is dat niet waar maar het zal veel mensen toch aanspreken. Dat er in een partij verschil van mening ontstaat is niet abnormaal zeker bij een open partij met leden. Maar je kunt beter voor uitkomen dan via slinkse methoden elkaar bestrijden. Die openheid hoeft je geen leden kosten en het is eerlijk naar buiten toe. Dan weet je dat waar de partij voor staat. Wat nu gebeurde was niet fraai en doet denken aan die oude degelijke partijen waar hetzelfde gebeurt maar de straat niet bereikt. Dit is een enorme deuk wat deze partij heeft zichzelf toegediend. Ik schreef al eerder dat Baudet met zijn academische uitspraken verstaanbaar moet blijven voor al zijn kiezers en de grenzen niet onnodig moet zoeken. Dat is gratis voer voor zijn vijanden. En van Otten begrijp ik niet dat hij als medeoprichter van de partij dit niet eerder doorzag, hij was erbij dus kon hij zijn eigen keuze of zijn invloed eerder doen gelden. Als je nu zegt, op wie moet ik dan kiezen dan blijft er erg weinig over. Misschien toch maar de PVV(cordon sanitaire stem) of niet kiezen want van de rest willen wij af. En Otten met zijn mogelijk nieuwe partij zie ik niet echt aankomen want hij heeft de aantrekkingskracht van een ,nou ja, een tank?

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Henk heeft nog eerder de aantrekkingskracht van een kwal: tank, laat me niet lachen!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een niet-cultuurfilosofische variant van FvD is toch een soort aardappelen zonder jus. Als de praktische hoofdthema’s hetzelfde zijn vraag ik me af of we erg gebaat zijn bij een Groep Otten. Als er 10 zetels bij de VVD worden weggesnoept dan wel, natuurlijk. Maar ls die 10 zetels hoofdzakelijk bij FvD worden weggesnoept niet. Nexit welles-nietes is misschien een probleem. Hoe dan ook wordt het voorlopig geen welles, dus lijkt me een staakt-het-vuren op dat front wel mogelijk. Het cultuurfilosofische aspect van FvD is niet zonder belang: 1. het maakt het mogelijk om integratie bespreekbaar te mogelijk zonder zich aan islam bashen te buiten te gaan – voor zover dat redelijkerwijs mogelijk is, natuurlijk; 2. het maakt het mogelijk om doorgeslagen identiteitspolitieke ontsporingen aan de kaak te stellen; 3. het maakt de historische verankering van Nederlandse politiek en samenleving in de Westeuropese werkelijkheid begrijpelijk; 4. het opent eventuele nieuwe perspectieven voor de toekomst (die is nog niet af, namelijk). Dat Nederland eerst op de gebieden van klimaat, EU (euro) en migratie bij zinnen moeten komen is duidelijk en is prioriteit nummer 1. Zolang iedereen het daarover eens is en het electoraat niet teveel uit elkaar getrokken wordt en er mogelijkheden worden gevonden om één lijn te trekken dan is een Groep Otten een mogelijkheid. ‘Lean & Mean’ zou aardig de lading dekken. Daar kun je ook in Europa mee aankomen.

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Dat is nu precies de kwestie: het waterbed verschijnsel. Dat kun je al zien bij de stemmen voor de FvD die vooral van de PVV afkomstig waren, t.o.v. de overige partijen!

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat er nog zoveel mensen zijn die op de VVD stemmen is voor mij een compleet raadsel. Alleen maar om de HRA? Of worden die peilingen gemanipuleerd? Denk het laatste.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen wel opletten: Forum heeft zijn koers wel iets gewijzigd.
In breng van Annabel Nanninga?
Nog een partij er bij geen goed idee.

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof er niets van. Henk Otten heeft de uitstraling van een Hans van Baalen en daarmee is alles wel gezegd. Wie liberaal is kan bij de VVD terecht, of bij D66, want een liberaal kan per definitie niet tegen de EU zijn: dat is een project dat altijd de steun van betreffende partijen heeft genoten, en vooral de grote financiële en multinationale belangen dient. Een partij zoals Otten die voorgeeft te zullen gaan vertegenwoordigen zal noch liberaal zijn (zie voorgaande) noch conservatief (want FvD: meer liberaal, of PVV: meer sociaal) kunnen zijn.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan Gajentaan is 1 van de weinigen hier, waar ik het regelmatig mee oneens ben. Vind ik prettig, diegenen waar je mee oneens bent, leer je veel van…..
Otten, de Mos….. de Mos heeft charisma en politiek gevoel, Otten lijkt op een gefrustreerde aardappelzak, en VVD Rutte light. Het lijkt erop dat het overgrote deel van de FvD kiezers Otten’s vertrek prima vinden.
Met de keuze voor Rutte (ik ben helaas mede-schuldig) is de VVD via rutte II weggegleden naar D66 en Groen links, omdat rutte een achterbakse machtswellusteling blijkt te zijn, die overtuigt is via groen links en d66 zijn machtsdoel het snelst te bereiken. Geen liberaal, geen mens, geen Nederlander, een communist. Het volk mag onder geen voorwaarde wat te zeggen hebben, HIJ moet kunnen doen wat hij wil.
Baudet heeft een groot ego, Rutte en Nijpels hebben een ongelooflijk veel groter EGO en dwang-neurose. Ik hoop en verwacht dat over 5 jaar de dwang-invloed van laffe subsidie-ondernemers afneemt binnen de VVD. Toch houd ik nog hoop dat de VVD bij TK 2021 een beetje normaal zal worden (gedwongen).
ZONDER groot EGO redt je het in de politiek sowieso niet.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het punt van dhr Gajentaan herken ik wel, maar vind ik slechts deels terecht. Baudet lijkt zich er niet altijd van bewust dat zijn rol is veranderd – van vrijblijvend filsosoferen over wat dan ook, tot een machtsfactor van betekenis.

Maar – beste meneer Gajentaan (als u dit leest) = toch denk ik dat ieder liberaal alternatief door wie dan ook. Mss de heer Otten, mss iemand anders niet ontkomt aan fundamentele vragen. Een voorzetje…

> willen of kunnen wij nog een land zijn
Als je dat niet meer wil of kan – prima, lever je dan maar uit aan Brussel. We zullen niet meer dan een wingewest zijn. Wil je dat nog wel… dan heb je met de huidige EU een probleem en zal je daar wat op moeten bedenken.

> wil je door met de euro
Als je dat wilt – dan hoort daar meer bij dan alleen de vermeende voordelen. Door de euro zijn we vooroordeeld tot het ECB beleid – dat vreet aan pensioenen en spaartegoeden en errodeert heel handig de publieke schulden van onze zuidelijke vrienden. Gevolg – een goed verborgen schadepost. Een gruwelijk grote schadepost. Ook hoort bij een gemeenschappelijk munt open grenzen… Arbeid moet zo vrij mogelijk stromen om onevenwichtigheden te voorkomen. En de prijs van vrije migratie van alles en iedereen die maar wil, lezen we dagelijks.

> welke rol wil je voor de overheid
Rutte heet liberaal – maar de collectieve lasten en het overheidsapparaat onder 8 jaar Rutte zijn fors gegroeid. Dat is socialisme. Wat denkt een liberale stroming daar aan te gaan doen?

Zwijgt die nieuwe liberale stroming over deze punten? Zijn fundamentele vragen u teveel moeite? Dan de afsplitsing leeg zijn. Het enige alternatief – spreek u uit.

Jan Paparazzi
Jan Paparazzi
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit is mij uit het hart gegrepen. Ik ben ook tegen al die klimaatmaatregelen, maar ik ben geen klimaatscepticus. Ik ben conservatief op immigratie, maar ik geloof niet in omvolkingscomplotten. Ik ben zeer kritisch op identiteitspolitiek, maar ook op Spengleriaanse avondlandtheorieën. Ik ben kritisch op Soros, maar ik heb niets met de “nieuwe wereldorde”. Ik ben voor een EEG-achtige constructie en niet voor een Nexit. Ik val precies tussen de VVD en het FvD in.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Paparazzi

Ik kan je heel goed volgen. Punt is, dat het vrijwel onmogelijk blijkt om door het partijkartel te dringen. Dat gaat alleen wanneer één rechtse partij zoveel massa heeft, dat je er domweg niet meer omheen kunt.

Ik ben er voorstander van om de rechterflank van de VVD, de PVV en FvD te laten fuseren tot die grote partij.

Ik begrijp, dat het eenvoudiger is om Pasen en Pinksteren op één dag te laten vallen.
Maar rechts nog verder versplinteren met wéér een partij erbij is bestuurlijk onverantwoordelijk gedrag; voor het kartel geldt dan eens te meer: verdeel en heers.

En ook die nieuwe partij kan slechts een paar mensen gelukkig maken, voor de rest van die kiezers blijft het “bij gebrek aan beter”.

Het lijkt mij verstandiger om de boel bij elkaar te houden.

Waarbij ook de heren Hiddema en Baudet dringend toe zijn aan een stevige portie zelfreflectie.
Ik ben het niet eens met de conclusie van Jan Gajentaan, inhoudelijk heeft hij wel een paar punten die beslist hout snijden.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

U heeft punt rechts moet met elkaar samen werken, maar dat is niet wat je ziet omdat de VVD omwille van wat (?) een linkse club is geworden onder Mark Rutte.

Jan Paparazzi
Jan Paparazzi
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Baudet zorgt iedere keer voor veel ophef en dat levert zetels op in de peilingen. Maar met een aantal belachelijke uitspraken, die hij niet hard kan maken, laat hij zichzelf iedere keer in de verdediging drukken. En daar doet hij dan weer verontwaardigd over. Volgens mij gaat dit geen duurzame, rechts-conservatieve partij opleveren, die tot in lengte van jaren aan de weg blijft timmeren.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Geachte Ernie van de Wal, met wanhoop hoop ik dat u hier nog komt!
ook ik kan mij redelijk vinden in uw verhaal. Echter, heeft u al overwogen dat 3 rechts conservatieve partijen, waarvan 1 met rechts liberale elementen nog beter zou kunnen functioneren bij TK 2021. Wat Otten betreft, de enige reden die ik me kan voorstellen dat hij stemmen krijgt is van wraakzuchtige ex-FvD’ers, en een kleine groep VVD’ers die ‘bang’ zijn voor Nexit.
Overigens heeft ene Rob van Gemeren (ik twijfel of ik de naam goed spel), ex FvD, aangekondigd een eigen partij te willen beginnen. Hij heeft alle charisma die Otten beslist niet heeft. IK vind dat ik voldoende van Baudet, Hiddema, Nanninga, Frentrop en Cliteur heb gehoord om voorkeur voor FvD te houden, dit slechts voor de duidelijkheid.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Paparazzi

Geachte Jan Paparazzi, hopelijk komt u hier nog, ik zie dat uw reactie 5 dagen geleden is geplaatst. Is aan u voorbij gegaan dat George Soros bewezen links activistische populisten als AzG, Amnesty International, Oxfam Novib etc steunt met miljoenen euros. Dat AzG bewezen samenwerkt met mensensmokkelaars? Zie de ‘vluchtelingen’ schepen die illegaal Italie inbonken en de Italianen bedreigen, terwijl ze veel sneller in Tunis zijn…….
Met wanhoop hopend dat u nog op mijn schrijfsel reageert…..

Petra
Petra
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ruimte tussen FVD en VVD? Daar zit het CDA toch al?

Vrije Mens
Vrije Mens
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Petra

In feite wel zou je zo zeggen. Althans op eerste gezicht. Want uiteindelijk is dat ook een soort PvdA cq. GroenLinks met een christelijke façade geworden, net zoals de VVD een soort D66 met een liberaal gezicht is geworden!

Dirk
Dirk
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“het liberalisme (volgens Baudet een stroming voortkomend uit de Franse Revolutie, sic)”

Wat is hier foutief aan?

trackback

[…] ….lees verder […]

trackback

[…] Initiatiefnemer Van Gemeren maakt zich grote zorgen om Nederland en de Nederlanders. “Er moet echt na 2021 een realistisch rechtse coalitie komen, die dingen gaat herstellen, of het is verloren. FvD zit als de derde keeper op de reservebank te schreeuwen naar het veld dat iedereen het fout doet. Dat werkt niet. Oude Bolkestein-VVD’ers moeten zich verenigen met ontevreden VVD’ers van nu, aangevuld met rechtse christenen van het Lubbers/CDA-tijdperk. Daarbij nog gevoegd de realistische FvD’ers die Baudet ook te veel een megalomane narcist vinden. Op die plek ligt nu het electorale gat.” […]

trackback

[…] Daarbij nog gevoegd de realistische FvD’ers die Baudet ook te veel een megalomane narcist vinden. Op die plek ligt nu het electorale […]

41
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x