EU-akkoord: de Noodrem van Rutte is nu al kapot

Herstelfonds is begin transferunie en Europese federale staat

De Italiaanse premier Conte en premier Rutte op de Europese Top Foto: copyright Europese Unie.

Het klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn: Nederland zal ervoor zorgen dat de Zuid-Europese lidstaten gaan hervormen. Vorige week is in Brussel afgesproken dat deze landen grote sommen geld uit een Europees Herstelfonds krijgen. In ruil daarvoor moeten ze onpopulaire maatregelen gaan nemen, met name verhoging van de pensioenleeftijd en versoepeling van het arbeidsrecht.

Ik voorspel u: daar komt natuurlijk niets van terecht. De miljarden uit het Herstelfonds zullen niettemin gewoon worden uitgegeven. Een overdracht van Noord naar Zuid die wel eens permanent kan worden en uitmondt in een heuse transferunie.

Noodrem

Na harde onderhandelingen in de Europese Raad van vorige week kreeg Rutte het voor elkaar om een noodrem-procedure op te tuigen. Zijn verhaal was als volgt: met pijn in het hart ging hij akkoord met giften in plaats van leningen voor landen die hard getroffen zijn door de coronapandemie, maar hij stelde wel een harde eis. De ontvangende landen van de giften moeten hervormen. We zijn nu solidair, maar bij een volgende crisis moeten ze zelfstandig de crisis kunnen bezweren. Precies zoals Nederland en andere noordelijke landen al gedaan hebben, waardoor wij nu in een positie verkeren om de zuidelijke lidstaten te hulp te komen.

 

Afdwingbaar

De hervormingen moeten volgens Rutte afdwingbaar zijn. Hij gebruikte grote woorden: ze moeten worden ‘vastgenageld’. De ontvangende lidstaten van het Herstelfonds moeten een hervormingsprogramma indienen bij de Europese Commissie (EC). Na goedkeuring door de EC  en een gekwalificeerde meerderheid van de Raad (55% van de lidstaten die tenminste 65% van de EU-bevolking vertegenwoordigen) krijgt de betreffende lidstaat een toezegging dat het programma door de EU zal worden betaald. De betaling geschiedt in tranches.

Als tijdens de uitvoering van het programma één of meer lidstaten van mening zijn dat er een serieuze afwijking is van de hervormingsplannen, dan wordt het geschil voorgelegd aan de Raad. Binnen drie maanden moet er een oplossing zijn. Is dat niet het geval dan is het onduidelijk wat er gebeurt. Rutte denkt dat hij met een “blokkerende minderheid” (tenminste vier lidstaten die meer dan 35% van de EU-bevolking omvatten) de uitbetaling kan tegenhouden. De Commissie lijkt echter een andere interpretatie te hanteren. Om duidelijkheid te verkrijgen zijn er door Pieter Omtzigt Kamervragen gesteld.

 

Maar ongeacht de uitkomst, zo veel is wel duidelijk: geen enkele lidstaat, dus ook Nederland niet, heeft een vetorecht.

 

Uitstel

Alleen al om procedurele redenen kan iedereen op z’n klompen aanvoelen dat een dergelijke noodrem niets oplevert. Er kan alleen uitstel worden bedongen – bijvoorbeeld door Nederland of als groep van ‘verstandige vier’ (Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden) – maar daarna gaat de meerderheid van de lidstaten echt niet dwars liggen. Dat is niet zo vreemd, want de meerderheid van de lidstaten is ‘ontvangend’.

Maar ook om een andere reden ligt het niet voor de hand dat in de zuidelijke lidstaten onpopulaire hervormingsmaatregelen zullen worden uitgevoerd. Parlementen zullen een blokkade opwerpen. Wel of niet aangespoord door de ‘straat’ zal een verhoging van de pensioenleeftijd in Frankrijk op groot verzet stuiten. En niet alleen figuurlijk.

 

Hervorming van het arbeidsrecht in Spanje kunnen we sowieso vergeten. De nieuwe Spaanse volksfrontregering beschouwt versoepeling van het arbeidsrecht als neo-liberaal beleid. Dat wil men juist afschaffen. Er wordt zelfs een basisinkomen ingesteld. Of je nu werkt of niet, iedereen krijgt straks in het socialistische paradijs een inkomen. Premier Conte heeft toegezegd met hervormingen te komen in Italië en heeft al een tipje van de sluier opgelicht. Naar een versoepeling van het arbeidsrecht en verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd heb ik echter vergeefs gezocht.

Een derde reden waarom de noodrem niet zal werken is het ECB-beleid. Zolang de ECB de rente laag houdt, is er geen incentive voor landen met een omvangrijke staatsschuld om deze middels hervormingen af te bouwen.

 

Herstel

Zelfs is er misschien nog een vierde reden. De economie in de EU herstelt zich sneller dan gedacht. Het derde kwartaal laat al een duidelijke verbetering zien. Het herstel van de economie lijkt een V-shape, eerst een ineenstorting van de economie als gevolg van de coronapandemie, maar ook weer een snel herstel. Waarom hervormen als de economie er al weer bovenop aan het komen is?

De consequenties laten zich niet moeilijk raden. De 750 miljard en zeker de 390 miljard aan giften uit het Herstelfonds zullen zonder probleem worden uitgegeven, maar van hervormingen komt niets terecht.

 

Overdracht

Het Herstelfonds is niets meer en niets minder dan een massale overdracht van geld van Noord naar Zuid. Het is formeel eenmalig, maar in Frankrijk is de vlag al uit. Daar wordt onverbloemd gesproken van een ‘historisch’ akkoord, het begin van gemeenschappelijke schulden. Maar ook in andere lidstaten wordt het Herstelfonds gezien als een overdrachtsmechanismeEn zoals met vele tijdelijke maatregelen in de EU het geval is, zal ook deze naar alle waarschijnlijkheid permanent worden. De Transferunie is eigenlijk al geboren, waarbij noordelijke lidstaten opdraaien voor het slechte financieel-economische beleid van (vooral) de zuidelijke lidstaten.

 

Eigen middelen

Voegen we hier aan toe dat de EU nu ook zelfstandig belasting mag gaan heffen, dan is er op korte termijn sprake van een Europese federale overheid met eigen inkomsten en eigen uitgavenDe EC dringt al jaren aan op meer eigen inkomsten aan en wordt daarin gesteund door het Europees Parlement. Dat vindt het in de Europese Raad gesloten akkoord nog maar mager en wil het op allerlei fronten verbeteren. Niet in de laatste plaats op het punt van de eigen inkomsten. Een plastic-taks komt er al, maar ook staan een CO2-grensheffing, een digitale taks, uitbreiding van het Emission Trading System (ETS) en een Financial Transaction Tax (FTT) op de rol.

Het Herstelfonds en de nieuwe eigen middelen samen zijn een verdere stap in de Ever Closer Union. Of zoals Mijn OpinieZ-collega Jan Gajentaan het onlangs treffend formuleerde: De EU federaliseert vrolijk verder.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
28 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank u heer Vervloed.
Als Macron zegt dat dit akkoord het resultaat is van 3 jaar hard werken, dan weten we dus dat dit niets met COVID 19 te maken had. Voor de zoveelste maal worden we door alle Brussel adepten voorgelogen en bedrogen.

John
John
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Goed opgemerkt

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Da’s een goeie!

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hubertus Vicus

Kijk op You Tube Arno Wellens: cryptocast#24 . Hier wordt uitgelegd en beweerd dat het z.g. Coronafonds eigenlijk bedoeld is om de grote banken te redden. DB , ABNAMRO etc.
Interessante en verrassende kijk op de financiële wereld.

R.Honig
R.Honig
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ben Steijn

Als een BREXIT mogenlijk is, waarom dan geen NEXIT!!!!!!!@

logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De echte werkende noodrem was zijn veto uitspreken. Helaas is deze marionet van Brussel akkoord gegaan met een krankzinnige constructie die Nederland decennia lang in een schuldenlast zal storten.

Tel alle idioterie van deze trekpop op en kom tot de conclusie dat zijn energietransitie, migratie gelukszoekers, EU waanzin , stikstof fabel , co2 uitstoot verhaaltje en alle andere prestige projecten de Nederlander aan de bedelstaf helpt in een koud huis genietend van de bloembollen bij kaarslicht.

Deze linkse dictator is een groot gevaar voor onze autonome Nederlandse democratie.

Ben Steijn
Ben Steijn
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Deze linkse dictator is slechts uit op één ding: Macht!

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij elke noodrem is het toch afwachten of deze zal werken in situatie dat een naar ogenblik onvoorzien er een noodsituatie optreedt.

Dit dan bij technische zaken als bijvoorbeeld in trein of lift.

Die zogenaamde EU noodrem is totaal iets anders. De noodsituatie is bekend en al helemaal niet onvoorzien want gewoon al in werking.
Van een noodrem of rem is dus geen sprake en van een mogelijk effect als zo uitbundig door Rutte wordt betoogd is al helemaal geen sprake zoals terecht in dit artikel duidelijk is gemaakt.

Die EU gaat zeker voor ons land nog verder verkeerd uitpakken. De NEXIT is de oplossing maar dan moeten we komend jaar massaal op de juiste partijen gaan stemmen. Anders wordt later een weg terug onmogelijk.

Rienus
Rienus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft in Nederland de brave burger een loer gedraaid, maar dat is niks nieuws. Trouwens wat Rutte heeft gedaan is ook al niks nieuws, politici hebben nu eenmaal een bloedhekel aan transparantie zolang ze op het pluche zitten. De kunst is om daar te komen, maar geen nood de media volgt slaafs en daar zit precies mijn pijn. Ik heb al vanaf dat ik me kan herinneren een bloedhekel aan autoriteit.
Natuurlijk is het zeer wel mogelijk dat ik door die hinderlijke eigenschap een minder kwalitatief leven leid. Ook is het mogelijk dat de wereld door mijn houding geen millimeter verandert. Een geruststellende gedachte, maar wel hinderlijk als ik doorzie wat de wereld zal veranderen door de leugens van het individu Rutte. Politici moeten zich eigenlijk bewust zijn van die verantwoordelijkheid. Jammer genoeg zijn ze zich alleen bewust van peilingen en proberen ze langs alle kanten de burger te manipuleren. Op het pluche is openheid louter welkom als het je zetel verwarmt.

Bas
Bas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten maar eens goed nadenken over het terugbrengen van onze EU-verplichtingen tot die welke noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van de interne markt. Alle financiële verplichtingen die verder reiken zeggen we op. Dus ook transferafspraken. En natuurlijk de ECB. Maar dan behouden we de euro als betaalmiddel. Dat scheelt een hoop ellende die gepaard gaat met het omwisselen naar een eigen munt en vergemakkelijkt de handel. Hiermee voorkomen we ook dat ze onze pensioenpotten leegeten. Daarnaast moeten we eindelijk onze lonen fors verhogen om de betalingsbalans weer in evenwicht te houden. Nu wordt ons dat onthouden en verdwijnen de winsten naar het rijk en aandeelhouders.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bas

“Men” blijft nog steeds Rutte stemmen. Zolang geen enkele kans op verandering, helaas!

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bas

@Bas, mee eens.
Dit heb ik een tijdje geleden al eens geopperd, al die verdragen/akkoorden/overeenkomsten eens goed tegen het licht houden.
De balans opmaken en als die negatief is voor ONZE Nederland B.V…. dan deze ook eens echt eenzijdig opzeggen, eruit stappen, niet meer mee doen met deze waanzin…

Het “spelletje” gewoon niet meer meespelen…

Bob Fleumer
Bob Fleumer
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is een penus agraricus als je, zoals Rutte, op cruciale momenten niet de juiste keuze maakt dan moet als leider van een land de conclusie trekken dat je niet op de juiste stoel zit en aftreden in het belang van Nederland, I rest my case.

Gussel
Gussel
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte heeft deze molensteen de huidige en toekomstige Nederlandse belastingbetalers omgehangen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is bekend om zijn vele leugens, hij verzint ze ter plekke.
Niets wat deze paljas doet, is goed voor de Nederlandse burgers, hij wordt daarbij gesteund, door Links Nederland.
Het demoniseren en het cordon sanitair, zijn door Rutte opgepoetst en van een een nieuw laagje vernis voorzien.

Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

RUTTUP en NEXIT.

John
John
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte kennende zal hij opgegeven moment ons volk toe spreken, dat hij aan de noodrem gaat trekken, en zal erna concluderen dat de kabels van de noodrem zijn door geknipt, gelukkig heeft hij dan nog de Jonge naast hem zitten, die met zijn dashbord en zijn achteruit kijk spiegel Nederland naar de verdoemenis hebben geholpen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De noodrem van Rutte is niet nu al kapot, zij is er niet eens geweest. Een ons bekende inlegvelletje zonder enige betekenis. Nederland heeft zich met deze handtekening diep geankerd in het EU. Ook al zal Nederland er willen uitstappen, kan het met dit verdrag die zo enorme schuld voorstelt simpel niet. Dat was dan ook de reden om tot dit verdrag te komen, het heeft met corona niets te maken. Never waste a good crisis geldt hier als nergens
anders. Net als bij de maffia, niemand verlaat de clan verticaal, alleen horizontaal. Zo is het bij de EU ook. Brexit was een wijze les. Aangegrepen door de EU kopstukken en gemist door de gewone burger. De Zuiderlijke Confederatie heeft gewonnen, geld van een ander uitgeven is leuker dan bij elkaar sparen. Macron is de baas en Merkel wil perse geschiedenis schrijven. Het is haar gelukt. Al twee keer heeft zij Europa verraden.

Gerard
Gerard
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een somber beeld. Rutte heeft ons flink in het pak laten naaien. Hoe is het mogelijk dat deze ras-opportunist, recidiverend leugenaar en corona-prutser, dit wandelend rookgordijn, nog een kans maakt op een volgende termijn. Hoe blind, kortom, is de Nederlander?

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De noodrem was een praatje voor de vaak. Wie er precies mee in slaap gesust moest worden is wel duidelijk. De bevolking van de wakkere vier (of vijf als je Zweden meerekent). Eigenlijk had iedereen het door. Maar kennelijk gaat het bij de grote meerderheid het ene oor in en het andere weer uit. Rutte kon zo de indruk wekken waakzaam te zijn gewijst, maar hij ging gewoon mee in het verhaal van Macron en Merkel. Het is natuurlijk bij de wilde spinnen af. Dat een dergelijke leugenachtige premier gewoon kan blijven zitten toont aan dat er ergens in de controlemechanismes door de Tweede Kamer of binnen de partijpolitiek iets totaal verkeerd zit. Nederland is in een periode van 15 jaar een roofzuchtige EU federatie ingesukkeld met enorme gevolgen voor de burger. We hadden ons er al een keer over uitgesproken van een referendum. Dat kan niet meer. Dit doet de deur dicht. Op slot dus. Je kunt zoiets niet de helft van de bevolking door de strot duwen.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aan de noodrem trekken = Proberen een dreigend gevaar af te wenden.

Definitie Dikke van Dale.

Dus van “Rutte’s Noodrem” is totaal geen sprake als je eerst een aanvraag/afspraak moet maken met een of andere EU commissie die dan gaat “Wikken & Wegen” of er uberhaupt “Goedkeuring” aan wordt gegeven…

Noodrem, het klinkt erg stoer, streng en vastberaden maar dat is ook alles. In het echte leven word dit gebakken-lucht-fietserij genoemd… en terecht!

NEXIT

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hubertus Vicus

Die Nexit zal moeilijk gaan. Met de handtekening onder deze schulden en belasting unie heeft Rutte ons vast geankerd aan de EU net als een lid van de Maffia die de clan alleen horizontaal mag verlaten. Johnson ontsprong de dans maar net maar hij is ook veel verstandiger.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

@Ni28, ik weet het, ik weet het maar… dat iets “moeilijk zal gaan” betekend niet dat het niet gaat lukken of dat we er bang voor moeten zijn.

Dat vastankeren zoals u het noemt is juist datgene wat we niet moeten willen…

Als Brexit mogelijk is dan geldt dat ook voor een Nexit… en misschien meerdere -Exits.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hubertus Vicus

Dat vastankeren moeten wij niet willen maar dat heeft Rutte alvast voor ons gedaan. Dat maakt een eventuele Nexit praktisch onmogelijk. Macron heeft drie jaar aan gewerkt tenslotte. En het is hem gelukt. Spartelende Rutte is zonder Merkel nergens.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vraag is, hoe bereik je de rest van bevolking, terwijl de elite die unie wil en de media hen rugdekking geeft?
Gewone mensen die geen interesse hierin hebben krijgen alleen de msm headlines mee en zien er geen kwaad in.
Wil je echte verandering dan moet de massa bereikt worden.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit land heeft behoefte aan lieden als Plasterk die lid blijven van hun middenpartij, i.c. PvdA, maar stemmen voor FvD (of PVV) en daar ook openlijk voor uitkomen. Een andere manier om het cordon sanitaire (wat niet zou bestaan, maar dat is onzin) te slopen is er niet. Vooralsnog. We kunnen ook wachten tot ‘de’ kiezer bij zinnen komt. Maar ook daar kunnen de Plasterks bij helpen. Het moet een keer afgelopen zijn met de stalinistische eenheidsworst bij VVD, CU, CDA en PvdA. Het idee van ‘stemvee’ moet overboord. De burger moet vertegenwoordigd worden. Dat verklaart de populariteit van Omtzigt.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Aan de opiniepeilingen te oordelen komt Rutte er nog mee weg ook. Daarmee laten de Nederlandse kiezers dit onheil vrijwillig over zich komen.
Wat je Rutte ook kunt verwijten, ik zal u mijn oordeel over deze figuur besparen, het Nederlandse volk geeft hem gretig mandaat om ons land uit te leveren aan de heidenen.

Pas zodra de heer Kaas Kop (de hersenloze zoon van Jan Modaal) uit zijn lethargie ontwaakt omdat die niet meer oeverloos kan consumeren omdat zijn inkomen opgaat aan belastingen en heffingen, kan er iets in Den Haag veranderen door ander stemgedrag.
Maar tegen die tijd kon dat wel eens te laat zijn. Sowieso is de schade dan al groot.

robert
robert
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

lux A4 tje niets meer of minder

John Noordam
John Noordam
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor niet de eerste keer is de Nederlandse burger schaamteloos bedrogen door Mark Rutte. En , vooral door media die op de hand zijn van de gevestigde partijen, kan deze bedrieger weer herkozen worden. In mei worden de gevallenen herdacht die gestorven zijn tijdens de bevrijding van Nederland; helaas tevergeefs!

28
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x