Het is nog geen 1 juni, maar het feest is al begonnen

Een voorschot op vrijheid

Foto: Stadsgezicht Leiden

Maandag Tweede Pinksterdag is dé dag: terrassen, café’s en restaurants gaan grotendeels weer open. Bij mij voor de deur aan de Oude Rijn in Leiden is het al dagen feest. Drukte van bootjes, zwemmers, zonnende en zoenende jongeren op het grasveld aan het water. Het leven wordt weer normaler. Maar wat gaat het coronavirus doen?

Drukte

Op de Oude Rijn in Leiden is het ouderwets druk, vooral in de weekends. Overal sloepen, kajuit- en motorbootjes, bemand door veel mensen. Ook de kano’s zijn weer actief, net als de roeiers. Maar Die Leythe en Njord, de roeiverenigingen, staan alleen gebruik van de eenpersoonsboten (skiffs) toe: de tweeën, vieren en achten blijven nog aan wal. Er wordt ook steeds meer gezwommen.

Op Twitter wordt gemeld dat de waterpolitie zich opmaakt voor controles. Gaan ze dan boten aanhouden en ID-kaarten controleren? “Nou, veel succes ermee,” schrijft iemand spottend en een ander: “Laat ze maar komen! Ik ga me niet mijn vrijheid laten afpakken! Het is hier geen politiestaat!”

Wat mag wel en wat mag niet? Mogen er alleen gezinsleden in één boot, ongeacht het aantal, en als het vreemden zijn maximaal drie? Mogen studenten die samen een huishouden delen, ook allemaal samen in een boot?

 

Bezoek

Buurvrouw Eveline wil drie vriendinnen in onze grote gemeenschappelijke tuin ontvangen, en filmt met haar telefoon de route naar het hek om aan hen door te sturen. “Wat denken jullie, mag dat, drie?”

“Welja,” meent de een, “ruimte genoeg voor voldoende onderlinge afstand.” “Nou,” zegt de ander, “is dat geen samenscholing? Mogen er niet maar twee?” De derde stelt dat je op privéterrein mag doen wat je wil, waarna de volgende inbrengt dat studenten die thuis met meer mensen een feestje vierden toch boetes hebben gekregen.

Eveline, die zelf vaak een mondkapje draagt als ze de stad ingaat, besluit het erop te wagen: de tuin ligt immers toch uit zicht.

Wie weet precies wat de regels zijn? Opeens kun je zomaar een boete krijgen vanwege ‘samenscholing’ van vier personen, ook al hield je keurig onderling afstand. Grote groepen kun je in ieder geval een samenscholing noemen. Wordt daar dan tegen opgetreden?

 

Corona buiten?

Op het voetpad naar de Rijn wijken sommige mensen netjes voor elkaar uit om onderling afstand te bewaren. Anderen vergeten dat, en er zijn er ook die het voetpad niet eens oplopen als ze zien dat daar al iemand is, en direct rechtsomkeert maken. Blijkbaar vinden ze dat te gevaarlijk, zo’n besmettelijke vreemde.

Met mooi weer liggen op het grasveld jongens en meisjes te zonnen en te zoenen, ze schieten een bal het water in en duiken erachteraan, stoeien, lachen en roepen naar elkaar. Alsof er buiten in de zon geen corona bestaat, en misschien hebben ze wel gelijk. ‘s Avonds en ’s nachts wordt er ook feest gevierd. In de ochtend vegen we de restjes en de verpakkingen van afhaalmaaltijden op, natuurlijk niet in de afvalbak gegooid. En de peuken en wietzakjes of -pijpjes plus blikjes en flesjes, soms een condoom.

 

Kappers

Toen de kappers weer open gingen waren er mensen die direct hun haar lieten verzorgen, blij dat ze er weer mooi uit konden zien. Anderen stellen het nog steeds uit, want ze vinden het niet veilig en nemen hun te lange en slordige kapsel nog voor lief.

Op de balie bij mijn kapsalon stond een bordje met de veiligheidsregels erop vermeld. Waaronder vragen over je gezondheid: hoest je, enzovoort, en dan moet je niet komen. Zou er nog iemand te vinden zijn die dat niet weet? Een flesje met handgel stond ernaast. De kapster vestigde daar niet de aandacht op. De helft van de stoelen was met een breed rood lint dicht gestrikt. “Nee, we dragen geen mondkapjes, dat hoeft niet van de bond,” zei ze. “En bovendien kun je daar slecht mee praten en wij praten de hele tijd met onze klanten.” Om daaraan toe te voegen: “Maar jij mag best een mondkapje op hoor, als je dat fijner vindt.”

 

Reserveren

Op 1 juni gaat de horeca weer open. Je moet wel van tevoren reserveren en daar soms ook voor betalen. En je moet aangeven wanneer je precies komt en met wie, met een huishouden of met vrienden. Verder wordt er aan de deur verplicht gecontroleerd of je klachtenvrij bent. Omdat dit irritant en tijdrovend is bestaat er al een app om dit checkgesprek te vervangen: vooraf een digitaal lijstje invullen. Zou dit bijdragen aan de veiligheid? Iedereen weet dit inmiddels, mag je aannemen, dus als je daar staat zeg je bij elke klacht: “Nee, geen last van.” Ook al heb je wel klachten, want je bent immers gekomen om naar binnen te kunnen gaan.

 

Handhaven

Het gaat nog heel moeilijk worden met die anderhalve meter-samenleving. Deels omdat het niet altijd mogelijk is om vanaf hogerhand gedetailleerde regels naar beneden te sturen die praktisch en uitvoerbaar zijn. Ook is er het probleem met handhaving van de coronaregels. Een ondankbare taak, waar de BOA’s mee zijn opgescheept.

Maar belangrijker is nog dat heel veel mensen snakken naar meer bewegingsvrijheid, en er kennelijk ook geen zin meer in hebben om voorzichtig te zijn. Wereldwijd is zichtbaar dat het verbod op in grote groepen bij elkaar komen wordt overtreden. Zo werd in Frankrijk massaal een voetbalwedstrijd bijgewoond en in de VS een groot zwembadfeest gevierd.

En daar valt nauwelijks tegen op te treden, tenzij je de ME of het leger inzet.

Ook binnen gezinnen of families viert men de teugels door elkaar weer te gaan ontmoeten en voorzorgsmaatregelen achterwege te laten. Ook al is dit maar al te begrijpelijk, is het verstandig?

 

Veilig?

Ingewikkeld, dat ‘nieuwe normaal’. Waarbij de vraag natuurlijk is: “Blijft het aantal coronabesmettingen laag?” En voelen burgers zich voldoende veilig om meer te gaan winkelen en restaurants te bezoeken? Want anders schiet het nog steeds niet op met het herstel van de economie.

Maar voel je je niet pas echt veilig als het coronavirus verslagen is? Zodat je zeker weet dat je door een restaurantbezoek niet besmet kunt raken, omdat niemand besmet is. Maar ja, daarvoor heb je een agressief test and trace-beleid nodig. Ook al zal er vanaf 1 juni meer worden getest, van een echte jacht op het virus lijkt nog geen sprake.

Dat wordt dus nog steeds voorzichtig blijven, geduld oefenen en verder maar hopen dat corona niet opnieuw oplaait, zodat de net verworven vrijheid noodgedwongen weer ingeperkt moet worden.

Want dansen we met zijn allen op de rand van de vulkaan, of gaat het om kleine vuurtjes die snel weer gedoofd kunnen worden? De tijd zal het leren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kijk het is zo simpel, binnen 3 Maanden heeft Rutte, de gehele Nederlandse samenleving in een stevige niet goedbedoelde greep.
De oudjes zijn/waren vogelvrij verklaard en de belastingbetaler gaat zijn beurs(je), alleen maar platter zien worden.
Diverse wetten worden nu een noodwet genoemd en snel ingevoerd.
De vrijheid van de Nederland is geen werkelijkheid meer.
Zelfs de RIVM gaat ons onbeperkt volgen.

Verschrikkelijk Rutte, wat ga jij nog meer voor vrijheid’s berovende dingen verzinnen en invoeren.

RUTTUP en NEXIT.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

@ H.J. Met u eens. Het RIVM gaat ons volgen middels onze mob.telefoons, echter, zodra ik mijn mob.telefoon NIET gebruik verwijder ik de sim-kaart en ben niet meer te volgen.

Kylian Deegh
Kylian Deegh
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Een navigatiesysteem heeft ook geen sim-kaart, dus dat is geen bewijs. Elk mobiel device heeft een uniek IMEI nummer, en ook GPS aan boord. Alleen een uitneembare accu maakt je onzichtbaar, ben ik bang.

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Corona bestaat, maar iedereen heeft al coronasporen in het lichaam. De maatregelen zijn dikke vette onzin. Een manipulatieve periode om ons te knechten. Ondertussen worden er regels in de wet geplaatst die de privacy schenden.
Eigenlijk moeten regeringen voor het tribunaal gezet worden, voor het opzettelijk laten sterven van ouderen. Het vernielen van de economie.

H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

Inderdaad Hesa,

Voor het opzettelijk laten sterven van ouderen.

Maar vergis je ook niet in het aantal doden, wat het gevolg is van het slot op de ziekenhuisdeur, van die patiënten die een ziektebeeld hadden, wat niet onder de Corona hype viel.

Links Nederland heeft de prachtige verzorgingsstaat Nederland, laten veranderen in een haat en nijd maatschappij, waarin de grootste leugenaars het voor het zeggen hebben.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De leiders die Nederland gevangen houden, worden steeds brutaler. Nu ze zelf ook aan vakantie toe zijn, is het opeens niet meer gevaarlijk om met vakantie naar Frankrijk te gaan. Dat er zovele Nederlanders zijn, die zich dat niet kunnen permitteren en graag naar de camping zouden gaan, deert hun niet. Zij hebben nog nooit een camping in het echt gezien. Tijdens de kamerdebatten lijkt het wel een oord van melaatsen, gezien de echt zwaar overdreven ontsmetting, maar voor de bevolking is er pas sinds een week voldoende gelei en spray beschikbaar. Bejaarde mensen worden in isolatie gevangen gezet, zogenaamd ter bescherming, om in eenzaamheid te sterven. Onder die groep de belangrijkste doods- oorzaak. Het nieuwe normaal is en blijft abnormaal. Ik doe er niet aan mee, gebruik wel mijn verstand, doe nog steeds hetzelfde als anders, namelijk rekening houden met elkaar. Ik stoot geen mensen aan, adem, nies en hoest geen anderen in het gezicht, zoals ik dat ook nooit deed. Mocht ik me ziek voelen, dan zocht en zoek ik anderen niet op. Ik schreeuw niet zomaar in het rond. Lachen doen we ook beschaafd, zonder de premier als voorbeeld te nemen, maar ik zing graag, hetgeen een zeer gezonde bezigheid is om je longen te zuiveren. Nee, ik ren niet rond als een kip zonder kop, rondbadend in het zweet, maar heb wel zoveel lichaamsbeweging, als mogelijk is met mijn lichamelijke beperking. Hoe ik me voel? Prima, maar ik zou me wat minder kunnen ergeren aan ons gezag, dat volkomen buiten her werkelijke leven van de gewone Nederlanders beslist, wat goed voor ons zou zijn.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Nieuwe Normaal gaat o.a. inhouden:

— het RIVM gaat met telefoongegevens in de gaten houden of we niet te dicht op een verkeren. Dus als je de mobiel uitzet, is er niks aan de hand.

— de regels gelden alleen voor ongelovigen, want moslims genieten speciale bescherming van allah en regels gemaakt door mensen gehoorzamen ze alleen als die niet strijdig zijn met de regels van hun godheid.

— gezinnen die samen iets doen (zitten, fietsen, kamperen) vallen onder samenscholing. Deze families hebben elke dag drie samenscholingen (ontbijt, lunch, avondeten).

Dit alles heet rechtsstaat en is om ons te ‘beschermen’. Na deze gewenningsperiode voorzie ik de volgende mogelijkheden:

— reizen naar buiten de EU wordt nog verder bemoeilijkt;

— bij elke opleving van griep of corona of een ander virus of bacterie heet het plotseling ’tweede golf’ want dan heeft de regering weer een geldig excuus om ons op te hokken.

Dit alles heeft natuurlijk niets te maken met het terugdringen van de CO2 uitstoot en de bevolking doen wennen aan controle van alle bewegingen.

Het ergste vind ik eigenlijk nog dat Rutte er 10 tot 20 zetels bij won in de peilingen en dat dus ongeveer 1 miljoen mensen alles blindelings slikken en het zelfs rationaliseren als een goed beleid.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het ergste vind ik eigenlijk nog dat Rutte er 10 tot 20 zetels bij won in de peilingen en dat dus ongeveer 1 miljoen mensen alles blindelings slikken en het zelfs rationaliseren als een goed beleid.

Die mensen hebben volgens mij die 1000 euro wel gehad. En hun geld ging niet naar de Grieken… (oeps, dat was die bolle van het CDA; maar toen was Rutte er ook al, toch?).

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Nederland onder Rutte heeft in de aanpak van het virus als een van de slechtste landen gepresteerd. Kennelijk wordt het door de kiezer beloond. De vergrijzingprobleem is tenslotte aangepakt.

Kylian Deegh
Kylian Deegh
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

De meeste telefoons zijn niet uit te zetten, het blijft altijd een soort van standby, waarvan je niet weet welke processen op de achtergrond actief zijn. Alleen de accu verwijderen werkt.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Kylian Deegh

Een telefoon die thuis blijft als de bezitter ervan ergens naartoe gaat zet het RIVM op het verkeerde been.

Henk
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De tijd zal het leren!

H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk

Inderdaad Henk.

Resultaten uit het verleden, bieden geen garantie voor de toekomst.

De Telegraaf, geeft hiervan een perfect voorbeeld vanaf de Koekamp.
Een daar aanwezige Micha geeft aan, het recht op protest is ons door Rutte, in naam van Corona ontnomen.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang de drukte wordt veroorzaakt door allochtonen is er helemaal niks aan de hand.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

karton@ In de Haagse moskee hebben zij tegen de regels in diensten gedraaid en de eerste zieke vruchten zijn al geworpen. De wil van Allah gaat voor.

Petra
Petra
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat mij betreft stoppen we met de 1,5-meter- samenleving, dit is op termijn niet vol te houden. Moeten we echt alle kantoren en winkels om gaan bouwen om deze regel definitief in te voeren?

Het wordt tijd dat de huisartsen/apothekers in protest gaan en in beweging komen om iedereen, indien nodig, van de cocktail van Rob Elens te voorzien. Voorwaarde is wel dat iedereen met klachten zich onmiddellijk meldt bij zijn huisarts. Zo krijgen er hopelijk maar weinig mensen last van de echt zware verschijnselen van Covid-19.

Een vaccin komt er imho voorlopig niet, we zitten immers ook nog steeds te wachten op een vaccin voor HIV.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Petra

Het is de geest van deze tijd. Op termijn valt dit als bangmakerij door de mand.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zou graag een antwoord hebben op de vraag wie voor de geen-anderhalve-meter-afstand zijn beboet.

Veluweman
Veluweman
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het antwoord is er : stop de lockdown.. Startpunt waar het echt interessant wordt : https://youtu.be/H-2in_Z66F8?t=2890

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mensen weten onderhand wel wat je het beste kunt doen. Je moet dan ook gewoon goed voor jezelf zorgen. Wil je niet besmet worden kijk dan naar de omstandigheden en pas je aan. Buiten is 1,5 mtr goed genoeg, niet goed geventileerde ruimte dat betekend een mondkapje op en het best ook een bril. Is de ruimte goed geventileerd dan is 1,5 mtr voldoende. Raak in alle gevallen niet je mond of ogen aan. Bij thuiskomst direct goed je handen wassen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het moment van het maken van de meeste fouten is aangebroken. Aan het gedrag van een deel van de mensen merk je dat zij lijken het virus al te zijn vergeten. Het virus zal het weer makkelijk krijgen en als land hebben wij als een van de slechtste gepresteerd in Corona deel 1. Wat zal ons met dit gedrag deel 2 brengen? Nog meer applaus voor de artsen en verpleegkundigen die zich uit de naad werken als mensen nu met de pet na gooien?

HuibvdM
HuibvdM
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Eens! En voelde ik mij eerst enorm “thuis” in de rechtse stroming die korte metten wilde maken met de MSM en het Haagse kartel, de afgelopen paar maanden maken steeds meer duidelijk, en de meeste reacties hier bevestigen dat nogmaals, dat het een zeer groot deel van deze stroming gewoonweg aan intelligentie ontbreekt. En kom maar op met de duimpjes omlaag, bewijs mijn gelijk.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door HuibvdM
Petra
Petra
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HuibvdM

Mag ik vragen wat u nu precies wilt bewijzen? Bijvoorbeeld dat ‘rechts’ dom is en ‘links’ niet? Of dat ‘links’ de stroming is waar u zich nu meer thuis bij voelt omdat u ‘niet dom’ bent?

Eén ding vul ik vast voor u in: u bent kennelijk niet in staat een andere mening aan te horen zonder de verkondiger te moeten beledigen als zijnde ‘niet intelligent’.

En dát vind ik nu links-dom!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  HuibvdM

HuibvdM@ Ik heb zes negatieve duimpjes al. Ik denk dat men twee dingen foutief door elkaar haalt. Onze directe vijand in deze is nog altijd het virus. Die kun je alleen door quarantaine bestrijden wat onze burgervrijheden beperkt. De zorg of de regering de pandemie wil misbruiken is niet aan de orde(en ik zie Rutte graag verdwijnen). In ieder geval nog niet want een crisis leent zich daar goed voor. Maar om nu te gaan protesteren voor de burgervrijheid lijkt mij eerder dom.

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen