EU geeft propagandasubsidie aan Nederlandse podcast

Betrouwbare Bronnen ontvangt 25.000 euro

Titelfoto: EU-vergadering in Brussel (13 februari 2020). Bron: Newsroom EU, copyright European Union. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

Eergisteren werd bekend dat de EU subsidie heeft gegeven aan de Nederlandse podcast Betrouwbare Bronnen. Deze populaire Haagse echokamer van Deugend Nederland wordt geleid door de politiek commentatoren Jaap Jansen en Pieter Gerrit (“PG”) Kroeger.

De D66-er Jaap Jansen is een van de bekendste politieke journalisten die al zo’n dertig jaar de Nederlandse en Europese politiek volgen, onder meer voor Elsevier, AD, Pauw & Witteman en BNR Nieuwsradio. Hij is meermaals uitgeroepen tot ‘invloedrijkste twitteraar op het Binnenhof’. Pieter Gerrit Kroeger is historicus en oud-hoofdredacteur van ScienceGuide. Hij werkt aan een boek over het CDA.

 

Er is een spreekwoord dat zegt: “Wie betaalt, bepaalt”. De meeste mensen begrijpen gevoelsmatig wel wat hiermee wordt bedoeld. Mensen die het mogelijk maken dat organisaties bestaan, helpen doorgaans ook mee te bepalen welke richting de organisatie opgaat. Bij aandeelhouders van een bedrijf is dit evident, zij stippelen de koers uit om de waarde te vergroten.

Stichtingen

Iets breder bezien worden veel stichtingen gefinancierd door grote geldschieters die een belang hebben om de publieke opinie een bepaalde kant op te sturen. Zo was enkele weken geleden Boudewijn Poelmann van de Postcodeloterij groot in het nieuws. Deze Nederlandse Soros financieert vooral zaken die passen bij een links-liberale deugagenda, zoals enorme donaties aan de klimaatactivistische groepering Urgenda. Ook heeft Poelmann geprobeerd om Hillary Clinton tot president te maken door grote donaties aan de Clinton foundation.

 

Geldstromen

Dat deze geldstromen ook invloed hebben op de media is niet meer dan logisch, maar gaat vaak op een weinig transparante manier. Veel media-outlets wassen hun handen in onschuld door te zeggen dat ze redactioneel onafhankelijk zijn, maar iedereen die een organisatie runt weet dat dit onzin is. Of je het nou wil of niet, de manier waarop je schrijft, de onderwerpkeuze of de hoeken die je belicht kunnen altijd op verschillende manieren worden gekozen. De mate waarin een financier invloed heeft op de uiteindelijke keuze is indirect, maar speelt natuurlijk een rol. En dat is ook niet vreemd en zelfs logisch. De voortdurende ontkenning dat dit zo is, is vooral humoristisch.

 

Top DG Koopman

Wat was er aan de hand met de EU-subsidie voor het programma Betrouwbare Bronnen? Op 13 februari werd een podcast gepubliceerd met gast Gert Jan Koopman, de directeur-generaal Budget van de Europese Commissie, de hoogste Brusselse ambtenaar op het gebied van de financiën. Voorafgaand aan de uitzending is er een subsidie verstrekt door de EU aan het programma Betrouwbare Bronnen. Volgens de EU de normaalste zaak van de wereld, want “de EU support mediaprojecten in verschillende landen”.

De titel van Podcast 85 van Betrouwbare Bronnen is “Nederland kan verzet beter opgeven“. Dit verzet gaat natuurlijk over het verzet van premier Rutte tegen de hogere bijdrage van Nederland aan de EU-begroting, een discussie die dit weekend loopt. Het is daarmee overduidelijk dat de EU een hogere begroting voor elkaar wil krijgen en daarbij bereid is om geld uit te geven (van de EU-burgers) om dit voor elkaar te krijgen.

 

Reflectie

Als we dit even op ons laten inwerken. De EU betaalt een podcast geld, waardoor er een mogelijkheid wordt geboden voor een EU-ambtenaar om een pro-EU verhaal te gaan houden in een prominente en veelbeluisterde podcast in het Haagse circuit. Er wordt hierbij niet duidelijk aangegeven dat er geld mee gemoeid is. Deze podcast wordt natuurlijk opgepakt door andere media-outlets, zoals Joop, Trouw en De Limburger. Vervolgens beïnvloedt dit weer het frame dat Nederland “vrekkig” is, wat dan weer tot uiting komt in een NOS-artikel met als titel “EU-korting voor Nederland wankelt in begrotingsonderhandelingen”.

 

Natiestaten

Als we nog iets verder uitzoomen naar deze case, dan ontstaat het beeld van Brussel dat er alles aan doet om nog groter te worden. Met ons eigen belastinggeld betalen we mee aan dit soort marketingkosten om een nog grotere begroting mogelijk te maken. In dezelfde podcast wordt door Jansen en Kroeger afgegeven op nationale gevoelens van EU-landen. Samen met de soortgelijke BNR-podcast Boekestijn en de Wijk wordt de mantra ‘populisme is een gevaar voor iedereen’ week in, week uit over ons uitgestort.

 

Machthebbers

Via BNR horen we voortdurend dat de EU zo belangrijk is voor onze handel. De EU heeft dit soort gekochte reclame nodig om aan de macht te blijven. Als de dood zijn ze voor rationalisatie van de EU, een stop op de uitbreiding en het terugbrengen van beleidsgebieden naar de lidstaten. Er is voor Brussel maar één weg en dat is de weg van de centralisatie en de Ever Closer Union. Als lidstaten dwars gaan liggen, wordt er geld tegenaan gegooid om de publieke opinie te bewerken.

Als via een een-tweetje met de Nederlandse media gekochte propaganda nodig is om aan de macht te blijven, dan moeten we ons ernstig zorgen gaan maken.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
13 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Grappig dat uitgerekend de grootste nettobetalers als “Vrekkige Vier” worden omschreven.

Doet me denken aan menig aflevering van Judge Judy. Mensen die duizenden, soms tienduizenden dollars uitlenen aan een vriend(in), en niks terug krijgen. En als ze dan voor de rechter hun geld terug eisen klaagt de parasitaire profiteur “kennelijk geeft de eiser meer om zijn geld dan om zijn vrienden”.

Nee, gierennek. Jij geeft meer om zijn geld dat jij hebt uitgegeven, dan dat jij geeft om zijn vriendschap. Ga je eigen geld verdienen om dat uit te geven.
Het is dus precies andersom.
En zo is het ook met de EU.

h.keur
h.keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik weet nog goed, dat wij zo’n 40 jaar geleden, als kerkelijke jeugdvereniging maar liefst
Fl 8.000,00 per jaar subsidie konden krijgen van de plaatselijke overheid. De enige voorwaarde was een jaarlijks verslag, over hoe wij de jeugdavonden invulden. Ik heb dat toen resoluut geweigerd. Van andere verenigingen, weet ik dat zij dergelijk aanbod wel
accepteerden. Toen ze een aantal jaren later niet wilden voldoen aan de voorwaarden, die opeens gesteld werden, vervielen de subsidies, waar ze inmiddels behoorlijk afhankelijk van waren geworden met als resultaat, dat ze noodgedwongen ophielden te bestaan, of zoals anderen, doorgingen met de opgelegde restricties. Zo werkt dat inderdaad. ‘Omwille van de smeer, likt de kat de kandelaer’, zo luidt een oud spreekwoord. Inderdaad, wie betaalt, bepaalt. Levensgevaarlijk en goed dat het in dit artikel verwoord wordt.

Elvi
Elvi
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Precies hierom ben ik zo blij met Jensen, Ongehoord Nederland, UpNetwork, Opiniez, EJ Bron en anderen, hoewel Ongehoord Nederland ook totaal doorzichtig wordt tegengewerkt.
Blij dat ik hiermee tenminste zelf bepaal wie ik betaal, mensen waarvan ik het tegengeluid maar wat graag wil horen. Goede onderbouwing ook telkens weer. Keep it going!

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Elvi

Ook het boek van Syp Wynia Tegen de onzin is een aanrader.

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit Nederland anno 2020 wordt onder aanvoering van de Rutteclan, door de EU leeggeroofd en ontdaan van al zijn zekerheden.
De omvolking gaat zo snel, dat niemand er grip op heeft.
Zit net een stukje te lezen over Delfshaven (Rotterdam), dit wordt/is de afspiegeling van het Nederland na Rutte.
Bedankt Mark Rutte, bedankt VVD, voor de inzet tot de totale ontmanteling, van het eens zo mooie en veilige Nederland.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Betrouwbare Bronnen een naamgeving dat je van een dictatoriaal land kunt verwachten. O, wacht dat is de EU ook het is een ondemocratisch monster. Helaas zijn er veel mensen die denken dat de EU na de BREXIT wel zal hervormen en dat gaan ze ook doen en wel zodanig dat het vreselijk duur gaat worden om eruit te stappen. We moeten dan ook zo snel mogelijk naar een NEXIT toe werken.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

Inderdaad, “betrouwbare bronnen” klinkt zoals “democratische” in DDR of partijkrant “pravda” (waarheid) in de USSR.
De NPO omschrijft zichzelf ook graag als “voor iedereen”.
Kennelijk moet het gemis gecompenseerd worden.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De media horen niet door de politiek betaald te worden De media horen onafhankelijk te zijn en door giften van diverse partijen wordt deze eigenschap verstoord. De Postcode loterij net als de bankgiro loterij zou afgeschaft moeten worden omdat deze met bekende lotnummers werkt en zo de klanten aan zich bindt om geld binnen te krijgen. De goede doelen die door haar gesteund worden zijn op zijn zachts gezegd twijfelachtig en dienen om de publieke opinie te beïnvloeden net zoals de tv praatprogramma’s al dagelijks doen. Ook de reclames zijn al vaak doorspit met politieke propaganda, moet je maar eens goed opletten. Ik zoek het zelf niet meer op maar af en toe zie je enkele keer wat. Het is alles bij elkaar een grote leugen. En op het “verzet” van premier Rutte en anderen in deze kabinet moet je niet zwaar tillen, het is voor de bühne en al lang beklonken. Alleen Oostenrijk dreigt met de veto en de rest heeft zich al bij neergelegd.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Overal worden uitgerangeerde politici doorgesluisd naar posten op ‘onafhankelijke’ onderzoeksinstituten. Joris Voorhoeve (VVD) werd directeur van Clingendael en was later zozeer tegen samenwerking met de PVV, dat hij om deze reden zijn VVD lidmaatschap opzegde. Onafhankelijk onderzoek bestaat niet in Nederland omdat elke onderzoeker weet wat de overheid van hem verwacht. Het is idem dito met onderzoek in de natuur. Als een bioloog onderzoek wil doen, kleurt hij de onderzoeksvraag zo in, dat het iets te maken heeft met klimaatverandering, om zeker te zijn van de subsidie. Alles hangt aan elkaar van belangen. Maar niet belangen van de burger, maar die van een elite die elkaar banen toebedeelt. Het is corruptie, maar dan een die toegestaan is. Enige uitzondering die ik wil maken zijn de rapporten van de AIVD die het gevaar van islam duidelijk signaleren.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Daarom is het hele omroepbestel in stand gehouden door de belastingbetaler een grote farche,onmiddelijk stoppen met die onzin,want we worden er twee keer op afgerekend ,links lacht ons vierkant uit ,maakt ons uit voor extreem rechts ,populist,racist,en klimaatontkenners ,de jeugd is niet wijzer en neemt dit voor waarheid aan van deze hersenspoelfabriek in Hilversum,terwijl ze beter zouden kijken in wat voor weelde en huizen als kastelen deze goeroe’s allemaal wonen ,die met declareren,salaris ,en slinkse omwegen rond de half miljoen per jaar verdienen,met vertellen wat wij allemaal fout doen .De geldkraan dicht,en zelfstandig zijn,,liefst vanaf morgen ,hebben zij ook een probleem ..

Hesa
Hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een schuld laadt je op je, door arme mensen uit te buiten voor geld. Deed judas dat ook niet, door een onschuldig Mens te verraden?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

@ Hesa.
Zoiets als wat Fransje Timmermans met de EU-bevolking wil doen !
Maar ´t interesseert Fransje geen ene moer hoor !

trackback

[…] Derk Jan Eppink lekte uit een persoonlijk bericht van journalist Jaap Jansen dat de podcast ‘Betrouwbare Bronnen’ gesponsord wordt door… de […]

13
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen