De modieuze onzin van de duurzaamheidsbubble

Sektarisch geloof, ongevoelig voor wetenschap

Foto:

Is er ook Korrelatie voor mensen die niks hebben met duurzaamheid, die het klimaat, stikstof of PFAS, groene stroom een zorg zal zijn, die windmolens horizonvervuiling vinden en een stekkerauto ronduit belachelijk? De enige manier om al deze modieuze onzinnigheid te mijden is de alternatieve media volgen. Maar daar word je weer overspoeld met de ergernis over die groene sekte en dat wil ik ook niet.

Aanvankelijk liet ik het passeren en dacht dat het gauw over zou zijn maar het is hardnekkig. Een hoorzitting in de Tweede Kamer over de Klimaatwet, alweer ruim een jaar geleden, pruttelde een beetje op de achtergrond op mijn redactie. Tot mij ineens een spreker opviel die in alle nuchterheid deze hype ontzenuwde zoals ik zelf met mijn boerenverstand al had gedaan, maar hij deed dat wetenschappelijk onderbouwd.

Het bleek professor en collega OpinieZ-columnist Kees de Lange, die de in alfastudies geschoolde Kamerleden college gaf. Ik zette de andere schermen uit en volgde zijn betoog, in de veronderstelling dat er weinig belangstelling zou zijn voor een onderwerp over klimaatverandering en de invloed daarop van de mens. Omdat er verder ook niks beters was, ging ik naar de vergaderzaal en wachtte daar de emeritus-hoogleraar op.

 

Bubble

‘Een weggooier’ noem ik dergelijke onderwerpen waarvoor weinig belangstelling is, maar die ik toch maak omdat ik dat mijn taak vind. In dit geval zat ik er dus naast, zo is gebleken. Ik zat zelf in een bubble door nooit een talkshow te volgen of een journaal via de televisie te bekijken. Een Kamerlid appte mij al eens waarom ik niet bij de presentatie van het Klimaatakkoord aanwezig was. Met plaatsvervangende schaamte las ik dat bericht.

Eye Opener

Nu is het mijn taak om juist die onderwerpen te verslaan die niet salonfähig zijn en voor de meeste parlementair verslaggevers beter gemeden kunnen worden in verband met hun carrièrre, maar de beleving bij een grote groep jongeren en oude hippies had ik tot dan toe niet serieus genomen. De video bleek geen ‘weggooier’ maar een Eye Opener. Niet alleen werden de beelden door velen gezien, gestolen en misbruikt, gekopieerd en verknipt, – het leverde ook fraaie commentaren op.

Eigenwijze hoogleraar

Tot op de dag van vandaag gebeurt het, dat ik iemand in de wandelgangen tref die mij achter zijn hand en niet dan nadat hij om zich heen spiedend geen andere levende ziel ontwaart, complimenteert met dit ’tegengeluid’. En nog vond ik het gegeven interessanter dat een eigenwijze emeritus-hoogleraar de feiten durfde te brengen, terwijl zijn docerende vakgenoten zich in allerlei bochten wringen om de faculteiten draaiende te houden met groensubsidies.

Het fenomeen ‘hoogleraar’ had ik niet meer zo hoog zitten sinds ik over de wereld zwierf met kunstsmokkelaar Michel van Rijn. Professoren worden betaald voor hun handtekening op een document dat een valse of illegaal uit de grond getrokken antiquiteit van provenance moet voorzien. Vervolgens leent een gloednieuw Japans museum de gestolen voorwerpen een aantal malen uit aan andere musea over de wereld en de werken zijn gelegaliseerd. Maar anders leest men het legendarische ‘Onder Professoren’ van W.F. Hermans er maar eens op na.

Groene verkwisting

Er bestaat een soort partijdiscipline onder professoren, maar ook onder journalisten en ambtenaren. Zolang men een baan heeft is het beter de consensus te volgen, ook al druist die in tegen gezond verstand, tegen de wetenschappelijke feiten of – erger nog – tegen het menselijk fatsoen. Hoeveel ouderen, zieken, gehandicapten, maar ook leraren, verplegers, agenten en andere onderbetaalde verschoppelingen zou je een fatsoenlijk bestaan kunnen geven met wat er nu aan groene verkwisting wordt weggegooid? Al los je de woningnood er maar in één keer mee op.

Sektarisch geloof

Maar het is lastig manoeuvreren in je salonfähige bubble. Ronald Plasterk is daar een mooi voorbeeld van. Hij verliet de politiek en gedraagt zich weer als de bèta-wetenschapper die hij is, sceptisch over de onzin die bestuurders soms uitkramen. Toch valt dat te weinig mensen op, helaas. Het is een schoolvoorbeeld uit de praktijk van de huidige samenleving waarin een gapend gat van polarisatie zit. Sektarisch geloof dat ongevoelig is voor wetenschap en onwelgevallige feiten. De goeroe is een gemankeerde puber uit Scandinavië. Het wordt allemaal bloedserieus genomen.

 

Inmiddels kijk ik weer naar het NOS-Journaal. Het is voorspelbaar en het statelijke format drukt er een zwaar stempel op. In iedere aflevering zit natuurlijk klimaat en vergroening, duurzaamheid – een term die ik vroeger gebruikte om een merk auto te kiezen – en milieuvervuiling. Ik vergeet nog de ‘klimaatverandering door ons zondige bestaan’ te vermelden. Daar is zelfs klimaatstress en klimaatschaamte bij gekomen. Ik kan er niet weer aan wennen.

Hippie-dédain

Ik zie mijn oudere broers nog in hun schapenvellen met lang ongewassen haar een joint delen, discussiërend (discussie was destijds een modewoord) over milieuvervuiling en autoritaire instituties. Ik vond het toen al gemaakt pseudo-interessant gewauwel. De Club van Rome, Mient-Jan Faber, Jan Pronk, foute kapsels, dikke brillen en de walm van weed. Ik word er nog misselijk van. Het hippie-dédain dat je nu weer terugziet bij Johan Vollenbroek (70) van Urgenda of een soortgelijke club. De haren zijn eraf, grijs geworden maar het gezicht staat nog steeds op ‘ik weet het voor jullie’.

Het is een eindtijddiscussie die optreedt in een verzadigde, decadente economie. Die hippies hadden de clerus er destijds niet uit moeten schoppen, weten we nu. Liever een aflaat voor onze zonde, dan deze collectieve straf.

 

Demonische hype

Gelukkig is het op de scholen van mijn kinderen – basis en middelbaar – geen issue, maar heel wat kindjes op de wereld liggen te rillen van angst in hun Ikea-bedjes door deze demonische hype. Sinds Tsjernobyl is kernenergie taboe, terwijl het vanzelfsprekend een oplossing is als je van fossiele brandstof af wilt. Nieuwe Deltawerken over de hele wereld, nodig of niet, leveren meer op dan investeren in inefficiënte zonne- en windenergie. Maar dat is allemaal al gezegd en geschreven.

We zullen deze voor de natuur en de mens schadelijke periode moeten doorkomen om weer bij zinnen te raken. Dat gaan we de komende tien jaar meemaken. Tenminste, als we nog willen aanhaken bij de verschoven wereldpolitiek die grofweg wordt bepaald door China, de VS en Rusland.

Terwijl wij elkaar de donkere angsten aanpraten en stevig in de eroderende EU gevangen zitten, zijn zij bezig zichzelf te versterken om de hegemonie te pakken. Niet gehinderd door groene wetgeving. Misschien kunnen we net op tijd bij één van de drie aanhaken, maar dan moeten we wel volwassen worden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
11 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jos
Jos
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ijzersterk en geen speld tussen te krijgen. Nu de rest nog! Diezelfde zogenaamd goed ingelichte types die je verdwaasd aan staren als je het over het Maunder minimum of Romaans optimum hebt. Zo zijn er nog veel meer periodes op te noemen waarin de aarde deed wat de aarde nou eenmaal altijd doet. Namelijk, veranderen. Intrigerend ook want toen stonden er nog geen fabrieken, geen auto´s, vliegtuigen of zo, en toch warmer of soms weer kouder. Hoe gek is het eigenlijk dat het nu een graad warmer is dan 150 jaar geleden net na het einde van de zogenoemde kleine ijstijd? Maar ja, dat gaan ze die grappige sneeuwvlokjes natuurlijk niet vertellen. En dit allemaal met dank aan de gehersenspoelde jongens en meisjes van de NPO.

Noordman
Noordman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jos

Ook sterk Jos, deze cyclus is er altijd geweest en heeft ook weinig tot niks te maken met wat de klimaathobbyisten steevast verkondigen vervuiling door auto’s, vliegverkeer en noem het allemaal maar op, intussen zit onder uw auto een dure katalysator, leg het maar uit.
Maar wel gezellig met zijn allen naar Spanje naar het klimaatcircus in het vliegtuig.
Word er op dat moment even niet vervuild?, en dat schattige jonge ding uit Zweden het verhaaltje keurig voor kauwen wat zij mag zeggen om overal haar leeftijdsgenoten (die wel leerplicht hebben) zeer bang te maken.
En de man met de witte baard in Brussel maar lachen.
Ik wil ook best ergens aan meedoen, maar dan moet mij waterdicht onweerlegbaar bewezen worden dat het echt zo is, en nodig is en dan voor mij nog op geheel vrijwillige basis, dat is vrijheid.
Dit is nog niet gebeurt dat is ook logies omdat het niet waar is.
Dwangmatig meebetalen gaat zo meteen gebeuren, en wie het even niet kan betalen wat dan?..ik ken enkelen die nu al niet weten waar ze het vandaan moeten halen, ze werken maar zijn nu al werkende armen.

jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hilarisch. En goed geschreven. Als het allemaal maar niet zo triest was.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er zijn helaas een aantal taboes op kritisch denken en spreken over migratie, islam, klimaat, geopolitiek en EU(ro, ECB). Daar moeten we nodig van af. Over de ‘Economics of Decarbonization’ staat een heldere videoboodschap op Verenoflood. Over migratie kunnen we kort zijn: onhoudbaar. Over islam ook: het zijn zeer rare ‘godsdiensten’ die de hele wereld willen onderwerpen. Over de EU ook: het idee van een transferunie kan op de korte termijn wel werken, maar is op de lange termijn onhoudbaar en ook voor zuid- en oosteuropese landen ecnomisch onzinnig (hoeveel prachtige economische modellen je er ook tegenaangooit). Blijft over geopolitiek: aanhaken bij de VS en India (en afstoten van China) ligt nogal voor de hand. Moeten we natuurlijk niet nog verder islamiseren. Het probleem ligt in belangrijke mate bij de VS. Die houden een vaste lijn aan t.o. Rusland. De oude containment reflex lijkt maar te blijven doorwerken. Dat moet beter kunnen. Of gaat Trump (of zijn opvolger) een draai maken om Rusland in het eigen kamp te trekken? Een oplossing is nog ver weg. Tot slot: Lissauer bravo! Onafhankelijke media bestaan, maar alleen als de journalist zelf onafhankelijk blijft (nadenken).

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze Lissaeur begint sterk.

Aanvankelijk liet ik het passeren.
Zijn deze woorden het begin van het einde, grote groepen lieten het passeren.
Juist daardoor is deze tweespalt ontstaan.
Er zijn teveel voorbeelden te benoemen, maar een ieder van ons is in staat, om een zeker een aantal te benoemen.

De Democratie is in Nederland, een wassen neus.
Een overheid die niet capabel is, om het land zelfstandig te besturen, de EU en de Bilderberg Vergadering, die zetten de lijnen uit, en de ambtenaren volgen gedwee, denkend aan hun baantje.

De leugens en ongein die via Rutte 3, over de Nederlandse bevolking wordt gestort, is een Democratie onwaardig.
Mijn insteek als oudere Nederlander is, hadden WIJ het aanvankelijk maar NIET laten passeren.

Stuur Rutte zo snel mogelijk weg en zet de EU op een heel laag pitje, of stop er mee.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb het al een aantal keren hier op OpinieZ geopperd. Mensen spreken anders zolang zij van het werk moeten leven en als dat niet meer nodig is kunnen zij weer vrijuit spreken zonder gevaar. Dat het gebeurt is logisch want als je thuis zou op een dag moeten melden dat je verder alleen uit je overtuiging moet alles gaan bekostigen, het gezin het niet zo leuk zou vinden. Een praktisch besluit dus. Dat maakt ook het enige verschil met communisme want daar moest je ook achteraf je mond houden ook nadat je niet meer van je werk afhankelijk zou zijn. Dat stukje verschil mogen wij democratie noemen al geldt deze alleen voor ouderen of loterij winnaars.

theoprinse
theoprinse
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel. Inderdaad moeten we het voorbeeld volgen van de VS, China en Rusland in die zin dat Nederland – ooit een machtige natie – weer soeverein moet worden met een eigen munt en een vertrek uit de Europese Unie. Nederland heeft al eeuwenlang een centrale plaats in de noord-Europese handelstrafieken en daar hoort ook een sterk leger bij.
Veel arme Afrikaanse landen hebben voor de landbouw ruimte satellieten maar Nederland heeft geen militaire satellieten.
Zonder deze kan een krijgsmacht niet soeverein opereren. Na decennia van teloorgang moet Nederland de industriele sector met robotisering krachtig bevorderen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Binnen dit kader aardig te melden dat de KLM haar naam heeft veranderd in Katholieke Luchtvaart Maatschappij.

De luchtvaart kon wat in het gedrang raken bij deze discussies, maar de aflaathandel van die club, onder de naam “carbon-reductieplan” moet aardig floreren.

Dries Bovenkamp
Dries Bovenkamp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

https://www.forbes.com/sites/jamesconca/2012/06/10/energys-deathprint-a-price-always-paid/#12d61fe0709b

Kunt u lezen hoeveel doden er vallen bij opwekken van energie per eenheid stroom. Laagste op de lijst? Juist, kernenergie.
Maar dit soort tabellen worden door de groene lobby niet gebruikt.
Het zou mensen op verkeerde gedachten brengen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alweer een goed opgebouwd en goed ONDERbouwd artikel. Dit artikel en de artikelen van alle andere schrijvers (Ik geniet zelfs de artikelen van Jan Gajentaan, hoewel ik het er altijd voor net meer dan 50 % mee ONeens ben) zijn de reden dat ik OpinieZ wens ‘eeuwig’ door te blijven gaan.
Afgelopen jaar heb ik 1 dag geen politieke sites gelezen, zo woedend was ik over de classificering van OpinieZ door Mrs Fake News, ollongren……
Zelfs in mijn rechtse vriendenkring blijkt het nodig veelvuldig over OpinieZ, Climategate en anderen te praten, zodat bv de onzin van de 97 % wetenschappers die de mens zouden aanwijzen als groot-bijdrager aan de CO2 ‘crisis’ ……

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bij Nieuwsuur was er een nederlandse onderzoeker in Australie bij een instituut dat de relatie opwarming-catastroven onderzocht. Zou deze goed betaalde onderzoeker ooit een andere conclusie kunnen bedenken dan een ja? Immers, de doelstelling geeft al aan dat het antwoord ´ja´ heel erg moet zijn. Gillend viel ik van mijn stationaire fiets toen hij zei ´alle wetenschappers zijn het erover eens dat….

11
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x