2020: Rechtse Bruggenbouwer gezocht

Op naar een verstandige, realistische coalitie

Foto:

Een tijdje geleden verscheen op OpinieZ een interessant pleidooi voor een rechts, “nuchter” blok bestaande uit PVV, FvD en SGP van Tom de Nooijer, gemeenteraadslid van de SGP. Al langer pleiten OpinieZ-collega Johannes Vervloed en ik voor een “realorechtse” coalitie per 2021 of eerder. Voor een dergelijke coalitie moeten niet alleen de door Tom genoemde partijen bij elkaar worden gehouden – geen sinecure – er moeten ook bruggen geslagen worden naar VVD en CDA. De kloof is diep!

De rechtse mens

Voor de goede orde, als ik het in dit stuk heb over de rechtse (nuchtere, verstandige) mens dan bedoel ik niet anders dan degenen die het hart op de juiste plaats dragen, geen last hebben van haatgevoelens tegen “buitenlanders” maar op rationele gronden massa-immigratie willen beperken en beter controleren (“Australisch puntensysteem”), liever een wat kleinere overheid met lagere lasten zien dan een voortdurend uitbreidende ambtenarendictatuur, waarde hechten aan behoud van cultuur en traditie zonder vernieuwing af te wijzen, individuele vrijheid belangrijk vinden, een broertje dood hebben aan collectieve dwang, enzovoorts.

“Die bürgerliche Mitte” is verdwenen

De mensen die passen bij bovenstaande definitie werden vroeger die bürgerliche Mitte genoemd. Maar vreemd genoeg zien we tegenwoordig dat door de “verlinksing” van onze instituties en media (terwijl er economisch een neoliberaal beleid wordt gevoerd!) dat deze middengroep van verstandige en nuchtere mensen in de media geframed wordt als “radicaal rechts”, of erger.

Geen vertrouwen meer

Tom de Nooijer betoogt terecht dat met name op het vlak van immigratie en (machtsoverdracht aan) de EU zowel VVD als CDA de afgelopen jaren dermate belabberd gepresteerd hebben, dat de gemiddelde verstandige, nuchtere, “rechtse” mens daar geen enkel vertrouwen meer in heeft. Verstandige, nuchtere “linksmensen” ook niet, zoals Jacques Monasch, Ronald Plasterk sinds hij minister-af is, of Paul Scheffer. Maar zij hebben helaas geen invloed op de koers van PvdA, GroenLinks, D66 of SP.

Dat Rutte nu vlak voor het verkiezingsjaar 2020 de Nederlandse Kurz gaat uithangen en ineens voor bewaking van de EU-buitengrenzen gaat pleiten, zien de meeste van mijn Twitter-volgers als een doorzichtige verkiezingsstunt.

Polarisatie en Nexit

Intussen neemt de polarisatie hand over hand toe, ook binnen de rechterkant van het politieke spectrum, tenminste als we VVD en CDA daartoe nog rekenen. Met name wat betreft #Nexit – OpinieZ-collega Rutger van de Noort gaat er een denktank aan wijden – zijn de verschillen levensgroot. Doordat het VK begin 2020 daadwerkelijk uit de EU zal stappen, zal dit onderwerp actueel blijven. Maar omdat het VK ook na uittreding eerst nog minstens elf maanden in de interne markt blijft, valt er pas in de loop van 2021 of 2022 iets zinnigs te zeggen over de economische impact van Brexit.

Nu wilde ik de “Nexit versus EU-hervormen” discussie maar even laten voor wat die is, in deze periode van kerststollen en oliebollen. Zoals Rutger aangeeft ziet ongeveer driekwart van de Nederlanders zo’n Nexit niet zitten. Zelf denk ik niet dat dit heel snel zal veranderen, tenzij er een majeure financiële crisis komt.

Gevestigd rechts vs “populistisch” rechts

Net zoals het aantal voorstanders van Nexit vooralsnog beperkt blijft maar wel stabiel is, is ook het aantal mensen dat “rechts” van VVD en CDA of “populistisch” stemt om het maar even in MSM-termen uit te drukken, al heel lang stabiel: zo rond de 20 – 30% van het electoraat. Een kwart tot een derde.

Of we het nu hebben over de hoogtijdagen van Pim Fortuyn en de LPF kort na de moord op Pim in 2002, over de periode van eind 2016/begin 2017 toen de PVV piekte (maar die voorsprong verspeelde door het te radicale ‘A4’ program), of over het heden waarbij PVV en FvD samen opgeteld op ruim 35 zetels staan: dit ‘populistische’ blok blijft stabiel, met een aanhang van 20 tot 30% van het electoraat. Dus voorlopig niet groot genoeg om te regeren. Maar wel te groot om telkens uit te sluiten, als we de democratie nog serieus nemen.

Realo-rechtse regering

Alle polarisatie ten spijt, komen we dan toch weer op het punt dat voor het vormen van een realo-rechtse regering, VVD en CDA nodig zijn. Waarbij een realo-linkse partij, als die voldoende aanhang heeft, wat mij betreft van harte welkom is. Maar het Deense wonder van immigratierealisme bij een linkse partij hebben we hier nog niet waargenomen. Lodewijk Asscher maakt nu een hele show over het tegengaan van ongewenste arbeidsmigratie, maar dat is natuurlijk maar een deel van het probleem. Helaas zien we nog geen ‘Deens’ realisme bij de PvdA.

West-Europa heeft een heel ander immigratiemodel nodig. Te ruime regelingen voor gezinshereniging en asielaanvragen zullen gemoderniseerd moeten worden. Richting een Australisch of, zoals Paul Scheffer voorstelt, Canadees immigratiemodel.

Trauma van 2012

Los van de toenemende inhoudelijke verschillen tussen VVD en CDA enerzijds en PVV en FvD anderzijds als het bijvoorbeeld gaat over onze houding t.o.v. moslims (PVV) of tegenover de EU (FvD), wordt de vaderlandse politieke arena nog steeds gegijzeld door het trauma van 2012, toen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV uiteenspatte. Waarover een ieder ook weer zijn eigen versie heeft.

Feit is dat de partijelite van VVD en CDA op dit moment liever regeert met D66, GroenLinks of PvdA, dan weer een avontuur aan te gaan met Wilders (of Baudet). Alleen door een stevige ruk van de kiezers naar immigratie-realistische partijen kan dit doorbroken worden.

De enige manier om het trauma van 2012 te doorbreken en rechtse samenwerking weer mogelijk te maken is (naast de benodigde electorale verschuiving) enerzijds PVV en FvD bewegen tot wat meer gematigdheid en inschikkelijkheid, anderzijds VVD en CDA ervan te overtuigen dat het huidige beleid van ongecontroleerde massa-immigratie, soevereiniteit afstaan aan de EU en Jesse Klaver de facto het klimaatbeleid laten dicteren, een doodlopende weg is.

Brugfunctie

Misschien kan de SGP hierin een brugfunctie vervullen. Hun slogan voor de EU “Samenwerking Ja, Superstaat Nee”, zal veel gematigde rechtse kiezers aanspreken. Maar met de laatste tijd steeds twee zetels in de peilingen, lijkt de SGP te klein om een machtsfactor te worden. Daarnaast zijn, met alle respect voor de SGP, bepaalde standpunten voor de liberaal georiënteerde kiezer niet te verteren (vrouwenstandpunt, zondagssluiting, etc).

De nieuwe partij van Henk Otten, GO, zal inhoudelijk ook zo’n beetje tussen VVD/CDA en FvD/PVV in zitten, maar gezien de nogal felle anti-Otten gevoelens bij FvD-top én achterban, zie ik GO niet direct een bemiddelende rol spelen van importantie. In ieder geval niet op dit moment.

N-VA alternatief

Wellicht ontbreekt het in Nederland aan een partij als N-VA in België: een grote partij waarmee de gematigd rechtse kiezer meer realisme in het openbaar bestuur kan afdwingen, zonder Nexit-ideologie. Als GO zich kan ontwikkelen tot de Nederlandse N-VA (en met de Belgische N-VA gaat samenwerken), zou ik dat zeker toejuichen.

Lang verhaal kort: het zou mooi zijn als in 2020 de basis gelegd wordt voor een nuchtere, verstandige, realo-rechtse coalitie in 2021 die op een aantal belangrijke punten (immigratie, EU, klimaat) de piketpaaltjes verzet in de richting van meer realisme.

Om dat te bewerkstelligen is een rechtse bruggenbouwer dringend gevraagd. Ik zie hem of haar nog niet aan de horizon.

Rest mij alle lezers van OpinieZ een gezond maar ook verstandig (realorechts of realolinks, naar keuze) Nieuwjaar te wensen!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
23 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
hesa
hesa
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laten ze nu eerst eens de mensen met een status, verplichten om te gaan werken. Deze mensen kunnen gewoon terecht in de tuinbouw, schoonmaak, op boerderijen of in de keukens. Nu hebben we teveel gezinnen die jaren van een uitkering profiteren, en weigeren om te gaan werken.
En dan denk ik ook aan al die jonge marokkanen die hier opgegroeid zijn, op jeugdige leeftijd voor het snelle geld gaan door in de criminaliteit te stappen. Pak ze op en zet ze aan het werk.

Dus, als Rutte echt serieus is met zijn “gladde” praatjes, dan begint hij daar alvast aan.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

Onder geen voorwaarde status houders aan het werk. Zodra WELdenkende partijen aan het bewind komen, wens ik de grafieken te kunnen tonen dat vrijwel alle Afrikaanse en MO import die na 2000 illegaal (geen paspoort, geen visum) in Nederland zijn gekomen een uitkering slurpen en terug gestuurd kunnen worden. Mogen ze werken, dan lukt dat nooit meer. We moeten 7 miljoen inwoners kwijt!! Dat geldt voor alle leeftijden. Jammer dat de readactie mijn stevigste opmerkingen daarover zou moeten verwijderen. Graag uw commentaar op mijn reactie?

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Die 7 miljoen inwoners raak je nooit, nooit meer kwijt.
Het is realistischer om de immigratie nu stop te zetten en illegalen daadwerkelijk uit te zetten.
Helaas zijn we gewoon 10 jaar met Rutte kwijtgeraakt. 10 jaar zonder fatsoenlijk immigratie beleid. De vluchteling verdragen uit de jaren 50 en 60 moeten onmiddellijk opgezegd worden. En desnoods uit de EU, als die dwars gaan liggen.
En onthoudt; het gaat om behoud van cultuur, niet om ras of huidskleur.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  hesa

Eerlijk gezegd had ik gehoopt op een reactie van Hesa. Ik denk dat de bedoeling van de reactie goed is, maar dat HESA zich onvoldoende bedenkt dat vrijwel alle status-houders illegaal in Nederland zijn binnen gedrongen (nl zonder geldig paspoort en zeker zonder visum) en dus sowieso vanwege de binnendring achtergrond, geen rechten hebben. Een weldenkende regering in de toekomst moet de mogelijkheid hebben dezen ook na 15 jaar weer uit te zetten.
E. Vreeland, ik weet donders goed dat we die 7 miljoen teveel er niet meer uit krijgen. Maar! Alles wat je bij voorbaat opgeeft, lukt zeker niet. Alles wat je blijft bespreken, kan lukken.
Velen die vanaf de Jugo burgeroorlog hier zijn binnengedrongen, zijn hier om te beginnen illegaal gekomen.
Ik discussieer nooit vanuit de huidige wetgeving, altijd vanuit de wetgeving die IK wil.

Fluitje
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hans Wiegel sprak wijze woorden.
De VVD voert via Rutte 3, een Dom en Links beleid.

Het gehele bestuurlijke apparaat op elk niveau, is doordrenkt met de Linkse ziekte.
De complete nieuwsvoorziening, is met dezelfde Linkse ziekte behept.

De kampen in Nederland, zijn en worden nog dagelijks tegen elkaar opgezet.
Als een Links persoon, het niet met een anders denkenden eens is, is de eerste kreet racist.

Ik vraag mij wel eens af, wanneer is het echt in Nederland fout gegaan.
Het vertrouwen in de opzet en de personen die Nederland moeten sturen, is nog nooit zo laag geweest.

Jan vraagt zich terecht af. Wie is die bruggenbouwer. Wie is die karrentrekker.
Ook mijn vertrouwen is beangstigend laag.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er moeten geen bruggen naar VVD en CDA gebouwd worden, VVD en CDA hebben bruggen gebouwd naar D66 en GL en moeten gewoon ontmaskert worden als de linkse partijen die zij tegenwoordig zijn.
Teveel Nederlandse kiezers zijn helaas te verblind door wat ik voor het gemak maar even “merktrouw” zal noemen om de realiteit te zien, en de MSM houd dat zichtprobleempje ijverig in stand.
En dan moeten PVV en FvD vervolgens “gematigdheid en inschikkelijkheid” tonen ten opzichte van VVD en CDA op die punten (massa immigratie en EU) die nu net het hele bestaansrecht van PVV en FvD vertegenwoordigen.
En dan vervolgens over realisme beginnen…
Nederland zakt langzaam weg in het bruine spul beste Jan, en daar gaat pas verandering in komen als PVV en FvD samen op meer dan 50% zitten.
En hoe meer strohalmen je de VVD en CDA kiezers gaat bieden, door hen voor te houden dat de EU ten goede te veranderen zou zijn, en net te doen of dat VVD en CDA een rechtsere koers zouden kunnen (en willen) gaan varen, hoe langer dat gaat duren.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

ik denk niet dat PVV en FvD de mensen zijn die water bij de wijn moeten doen. Juist de vaagheid van CDA en VVD op de genoemde dossiers migratie en EU zijn mede oorzaak van alle ellende.
Dus FvD PVV en SGP zou een goed idee zijn. Wat mij betreft kan er ook nog een linkse nieuw op te richten partij bij waarvan dan Jacques Monasch en Paul Scheffer de motivators worden, maar NIET de huidige VVD en CDA die zijn inderdaad de verkeerde kant op gegaan met D66 die ik als een elitaire verraderspartij zie.

Jan de Jong
Jan de Jong
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nexit is geen ideologie maar gezond verstand hoor. De EU en de Euro, dat is ideologie.
Mijnheer Gajentaan wil weer eerst water bij de wijn, dan onderhandelen. Verkeerde volgorde.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

ja eens.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De columnist heeft een goed punt; een regering met FvD en PVV is voorlopig niet mogelijk zonder VVD of CDA. Tegelijkertijd geloof ik niet deze nep-rechtse partijen dat ooit zouden willen. De gedoogconstructie met PVV bleek achteraf vooral bedoeld om PVV in een kwaad daglicht te stellen (dat ze “zomaar wegliepen”, dat soort onzin).

Er is dus weinig keus behalve wachten tot;
– PVV, FvD en SGP groot genoeg zijn voor een coalitie;
– CDA en VVD zover krimpen dat ze zelf hun koers wijzigen;
– en zelfs bereid zijn met PVV en FvD een coalitie aan te gaan.
Waarschijnlijk zal een combinatie van die factoren de doorslag geven. Dat effect kan echter alleen bereikt worden als elke kiezer in NL weet waar CDA en VVD voor staan. Namelijk voor een klimaatkalifaat, voor ongecontroleerde massa-immigratie (inclusief de import van isis-gebroed!) en voor een EU-superstaat.

Alle “kritische” praatjes van Klaas Vaak Dijkhoff en Mark “raddraaiers in elkaar slaan” Rutte staan in schril contrast met het werkelijke VVD-beleid. De VVD zit inmiddels lang genoeg in de regering om alle VVD-slogans waar te maken. Of ze in ieder geval ter sprake te brengen binnen een coalitie, waarin de VVD steevast de grootste partij is.

Dat de VVD dat niet doet is omdat de VVD dat niet wil.
Geen enkele rechtse bruggenbouwer kan daar wat aan veranderen.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

ja, de PVV liep niet zomaar weg zoals men ons wil doen geloven. Ze kwamen totaal niet meer in beeld bij Balkenende en Rutte en consorten.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rechts heeft tientallen jaren zitten slapen en intussen is links tot de kleinste vereniging geïnfiltreerd. Zelfs een rechtse regering kan er niet mee want er wordt niet meegewerkt. Intussen heeft rechts zich steeds meer aangepast aan links en doet zelfs mee aan cordon sanitair en bashen van leiders als Johnson en Trump en doet volop mee aan alle linkse gekte’s. Nee, de SGP zal ons niet redden. Belachelijk dat je van zo partij afhankelijk lijkt te zijn.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De enige schrijver op OpinieZ die ik zelden meer geef dan 2 sterren. In dit betoog zit een enkel redelijk punt, het uitgangspunt, Nederland in de EEG ipv EU is goed.
Gajentaan gebruikt duidelijk graag GO van papzak centrum VVD’er Otten om FvD in de overdreven rechtse hoek te framen. Kennellijk ook geheel ontgaan dat Otten braaf saluerend achter rutte aanloopt en nu waarschijnlijk trots als een pauw in zijn kringetje loopt te verhalen dat HIJ Nederland heeft gered, vergetend dat heel veel Nederlanders echte wel in de gaten hebben dat hij zich voor een kop koffie aan rutte heeft verkocht.
Helaas kan gajentaan gelijk krijgen, ik hoop het niet.
Ik hoop dat er binnen de VVD en CDA iedere 2 personen opstaan die samen met Martin Bosma, Theo Hiddema en Annabel Nanninga aan het werk kunnen. Ik hoop evenzo dat GO zo snel mogelijk in dunne lucht oplost. Otten heeft uitsluitend bijgedragen woningen voor illegalen te laten bouwen in natuur gebieden.
Nee gajentaan, u en ik zijn en blijven het meer dan 50 % ONeens.

E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Eens. Otten is een domme onruststoker met een groot ego.
Weg met die man.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

ik vertrouw die Otten voor geen meter. Nog voor geen centimeter.
Als we het DAAR van moeten hebben, zijn we slecht af. Dat is de VVD light. Nou ECHT niet. Ik wil alleen Forum, PVV en SGP en beetje verstandige mensen van andere partijen, maar anders komt er niks van terecht. NOOIT Otten.

Frans Tolsma
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rechts moet zijn politieke standpunten meer uitdragen zoals in bovenstaand artikel en men moet niet ruziën met links behalve dan in de politiek want daar hoort ruziën thuis. En men moet afstand nemen van de bangigheid voor de politieke correctheid want die correctheid loopt alleen maar om de waarheid heen.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Tolsma

Geen idee waar u het over heeft, zoudt u alstublieft in een aantal concrete punten kunnen toelichten wat u bedoelt? Zeer gewaardeerd, bij voorbaat dank.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met de woorden in een interview ´ik moet nu echt weg. Ik wil de minister-president niet laten wachten´ wist iedereen waarom Otten uit het FvD stapte.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Oud en nieuwjaar 2020 is oorlog!
Jonge kinderen betrokken bij zeer ernstige zaken.
Er gaat / is iets goedfout in Nederland.
Opvoeding, scholen, politiek, van daders slachtoffers maken, zachte heelmeesters, te veel mensen op een kleinkluitje van de aarden, drugs, drank??
10 jaar Rutte heeft het gierend uit de hand laten lopen dat is wel duidelijk.
Nieuwe verkiezingen meer dan nodig.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nu heb ik als FvD lid niets tegen Otten. Wat ik wel als onoverkomelijk probleem zie bij mensen als Otten is, dat ze een enorme versplintering op rechts in de hand werken. Met zulke mensen heb je geen Rutte of Jetten meer nodig om jezelf als rechterflank buitenspel te zetten.

Als je toch bruggen wilt bouwen zou je ook eens bij de SP en 50 plus kunnen kijken voor een coalitie. Ook die kiezers zijn proteststemmers en de belangen waarvoor zij stemmen liggen met de huidige problematiek redelijk lopen behoorlijk parallel aan die van PVV en FvD.

Kan je een VVD er nog bij betrekken, samenwerken met CDA moet je perse niet willen. Deze partij herbergt teveel linkse luchtfietsers a la CU en GL.

Frans B
Frans B
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uiteindelijk zal het in 2021 gewoon weer een nieuwe combinatie van dezelfde partijen worden. Misschien D66 er weer uit, PvdA er weer in… Dat is nou eenmaal ingebakken in ons politieke systeem: de middenpartijen vormen een regering en de partijen aan de flanken, links of rechts, blijven buitenspel. Die “realo” rechtse coalitie is even kansrijk als het idee van Emile Roemer om het CDA te betrekken bij een coalitie van alle linkse partijen. Om een coalitie te vormen, moet je compromissen sluiten en daardoor komt er weer ruimte voor compromisloze partijen op links (SP) of rechts (PVV/FvD). En zo zal het Nederlandse politieke stelsel altijd blijven jojoën.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans B

Ieder zijn mening. U heeft al vaker blijk gegeven alle partijen rechts van de VVD niet te pruimen, en wat u verstaat onder compromisloze partijen zijn partijen met ruggegraat, waar uw voorliefde uitgaat naar rubberen rutte, Neerlands grootste leugenaar met den Uyl, asscher, klaver en ollongren. speelpop jetten tel ik niet mee.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Als je alle partijen rechts van de VVD niet te pruimen vindt, zijn dat nu zo´ n beetje alle partijen in Nederland.

23
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen