Nuchter Nederland verdient nieuw politiek thuis

Coalitie FvD, PVV en SGP op nationale thema’s

Foto:

Wat is de gemiddelde Nederlander? Op die vraag is geen eenduidig antwoord te geven. Immers, een provinciale boer verschilt in veel opzichten van een GroenLinks-stemmende hippie uit de grachtengordel van Amsterdam. Toch valt er politiek gezien wel wat te zeggen over de gemiddelde Nederlander.

Zeg maar, over het overgrote deel van Nederland dat door de VVD altijd ‘’nuchter Nederland met gezond verstand’’ wordt genoemd. Centrum-rechts, vaak wonend in de provincie en vanuit calvinistische overblijfselen een tikkeltje gematigd en conservatief. Om deze redenen doorgaans ‘’keurig’’ stemmend op partijen als de VVD en het CDA. Maar wie deze grote groep kiezers en deze traditionele volkspartijen nader bekijkt, komt tot de conclusie dat deze niet meer bij elkaar passen. Het wordt tijd dat dit inzicht eindelijk gaat doorbreken.

Identiteit en soevereiniteit

De kans is groot dat u zich rekent tot de grote groep mensen zoals hierboven beschreven. Wanneer u nagaat op welke thema’s u uw stemkeuze bepaalt, welke zijn dat dan? Vaak worden onderwerpen genoemd als de achterblijvende koopkracht of het irrationele klimaatbeleid van Nederland.

Maar opvallend is dat de zorgen steeds vaker gaan over culturele, waarschijnlijk zelfs existentiële, thema’s, die betrekking hebben op de lange termijn van ons land (of Avondland, zo u wilt). Hierbij staan immigratie en de alsmaar toenemende macht van de Europese Unie centraal. Uitzoomend, vallen al deze onderwerpen grofweg onder te brengen onder twee grote zorgen, namelijk zorgen over de identiteit en de soevereiniteit van Nederland.

De recente peiling van De Hond onderschrijft het belang van deze thema’s voor kiezers. Ook vindt 65% van de autochtone Nederlanders dat de Nederlandse identiteit onder druk staat. Tijd voor een analyse!

Analyse

Om te analyseren hoe VVD en CDA het er op deze onderwerpen vanaf hebben gebracht, hoeven we niet ver naar het verleden te kijken. Het toeval wil dat er sinds de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 op alle belangrijke politieke thema’s stemmingen zijn geweest. Stemmingen die tekenend zijn voor de positie van partijen in dezen. We kijken naar de thema’s immigratie, klimaat en Europese Unie.

Immigratie

Wie wil weten waar de Nederlandse partijen staan tegenover immigratie, doet er verstandig aan een blik te werpen op het Marrakeshpact, goedgekeurd op 10 december 2018. Wie dit pact leest, komt wereldvreemde teksten tegen, met als rode draad artikel 13, waarin staat dat immigratie ‘’in essentie voor iedereen iets goeds is, zolang het maar goed verloopt’’. Ook in de rest van het pact staan bizarre teksten die zelfs GroenLinks nog niet zou opschrijven in hun verkiezingsprogramma. Je zou verwachten dat VVD en CDA hier zich dan ook faliekant tegen keren, te meer omdat er binnen het CDA meer uitgesproken tegenstanders dan voorstanders waren van dit pact. Echter, VVD en CDA gingen gewoon akkoord. Enige tegenstanders: FvD, SGP, PVV en 50+.

Klimaat

De klimaatwet was hét politieke besluit waarin definitief duidelijk werd wie zich wel en niet schaarde achter de groene gekte. In deze wet staat dat er in 2030 49% CO2-reductie moet zijn, en 95% in 2050. Koste wat het kost. De heiligheid van deze getallen is zo groot, dat ze kennelijk zelfs per wet moesten worden vastgelegd. Ook hier zou je gezonde rechtse oppositie verwachten, want wat gaat deze gigantische opdracht betekenen voor de portemonnee van de gewone man en vrouw? Niets bleek minder waar. VVD en CDA juichten zelfs toen deze wet 20 december vorig jaar werd aangenomen.Enige tegenstanders: FvD, SGP, PVV (en PvdD, die vonden het niet ver genoeg gaan).

Drempel

Maar liefst dertien jaar had Kees van der Staaij (SGP) eraan gewerkt. Een initiatiefwet die ervoor zorgt dat, wanneer er nieuwe bevoegdheden naar de EU gaan, er een tweederde meerderheid moet zijn in plaats van de helft plus een. Een gezonde drempel, om niet zomaar alle soevereiniteit over te dragen aan de EU. Zou je denken. Ook hier lieten VVD en CDA het bij de finale stemming in de Eerste Kamer, op 9 april dit jaar, gigantisch afweten. De wet werd verworpen en kreeg alleen steun van SGP, CU, PVV, SP, PvdD en 50+ (FvD was op dat moment nog niet vertegenwoordigd in de Eerste Kamer).

Ideologische tweespalt

Wanneer we al deze stemmingen op een rij zetten, valt er niets anders te concluderen dan dat VVD en CDA het continu op cruciale momenten laten afweten. Daarentegen zien we een opvallende coalitie ontstaan van partijen die wél structureel tegemoet komen aan de centrum-rechtse overtuiging van nuchter Nederland. Dit zijn FvD, SGP en PVV. De verklaring voor deze permanente tegenstelling tussen deze twee groepen partijen, valt te vinden in een ideologische tweespalt. Waar VVD en CDA immigratie, klimaat en EU overwegend benaderen vanuit het internationale belang, met een kosmopolitische instelling, kijken FvD, SGP en PVV veel meer naar het nationaal belang vanuit gezonde vaderlandsliefde.

Nuchtere coalitie

De benodigde inhoudelijke coalitie van FvD, SGP en PVV vindt elkaar door het benaderen van politieke thema’s vanuit het nationaal belang. Soms aangevuld met SP, PvdD en 50+, maar te vaak blijken dit onbetrouwbare partners. Wanneer politieke thema’s langs de as van internationaal versus nationaal belang worden geduid, zien we meer opvallende overeenkomsten. Zo zijn het ook standaard FvD, SGP en PVV die zich tezamen als drie musketiers inzetten voor onze nationale feestdagen en zich verzetten tegen de islamisering van Nederland (door concreet minaretoproepen tegen te gaan). Het valt te verwachten dat de gedeelde basis van FvD, SGP en PVV naar de toekomst toe nog belangrijker zal gaan worden.

Nieuw politiek thuis

De coalitie van FvD, SGP en PVV moet daarom de nieuwe coalitie van nuchter Nederland gaan worden. Daarvoor is meer onderlinge samenwerking tussen deze partijen vereist. Om deze coalitie aan invloed te laten winnen, wordt het tijd dat de centrum-rechtse Nederlanders zich niet langer laten afschepen door de mooie praatjes van VVD en CDA.

Het is tijd voor een nieuw politiek thuis van het redelijke midden.

Over de auteur

Tom de Nooijer
Student Politicologie (Universiteit van Amsterdam), gemeenteraadslid SGP Oldebroek

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
36 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
E. Vreeland
E. Vreeland
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Blij dit uit de mond van een SGP-er te horen.
Er zouden immers principieel christelijke bezwaren kunnen zijn tegen FvD en of PVV. Dit zijn nl. seculiere partijen, die toch anders zullen aankijken tegen bepaalde morele zaken. Denk aan abortus , euthanasie.
Nu zijn dit twee zaken die niet hoog op de agenda zullen staan.
Dan zou er bij bv gemeenteraadsverkiezingen wellicht een lijstverbinding kunnen worden gesmeed.
Op provinciaal en landelijk nivo is samenwerking natuurlijk sowieso zeer goed mogelijk.
Het Forum gaat zeer waarschijnlijk fors groeien, zeg maar naar 20 / 25 zetels. PVV en SGP blijven ongeveer gelijk. Dus aan de 75 zetels komen ze helaas niet bij de volgende 2e kamer verkiezingen.
Of er moet een wonder gebeuren. Hoofdzaak is dan dat het cordon sanitair onder druk komt te staan.
Als 4 miljoen Nederlanders op die rechtse stroming stemmen, kunnen ze dan nog om ons heen?

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Fijn dat u Tom steunt. Wel jammer dat u het stemgedrag van de SGP niet kent. De SGP is eerstens loyaal aan welke regering dan ook, omdat de SGP vind dat de overheid respect verdient te krijgen. Pas wanneer het tegendeel blijkt of Gods geboden duidelijk overtreden worden, zal de SGP tegenstemmen. De SGP is dus van nature constructief, en was dat zelfs tijdens de paarse kabinetten. Een dergelijk ruimhartige houding heb ik nog niet bij PvdA, D66, VVD en dergelijke kunnen constateren de afgelopen dertig jaar.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@P … zo is het.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

Ik kan me anders toch die gelegenheid herinneren, dat de SGP Rutte weer eens -voor de zoveelste keer- liet wegkomen met een leugen. Samen met CU en CDA, terwijl die lui toch allemaal drommels goed weten dat de Bijbel ook nog de 10 geboden heeft en dat Jezus Christus die geboden niet heeft afgezwakt.

Ik heb SGP een mail gestuurd, dat ze in hun kringen nogal tobben over hun uitverkiezing, maar dat dit niet nodig was.
Want als je pro-actief de leugen ondersteunt ben je beslist niet uitverkoren.

Aan CU en CDA stuurde ik die mail niet. Die zijn geestelijk zover afgestompt, dat ze hooguit nog denken dat “uitverkiezing” iets heeft te maken met een happy meal van Mc. Donalds.

Noordman
Noordman
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  E. Vreeland

Dit zou inderdaad enorm fijn zijn dat deze stromingen elkaar zouden kunnen vinden.
Las deze week al dat de heer Jan Roos al doelde op samen met FVD de baan op, dit zijn hoop gevende berichten, een sterk en (eerlijk blok vormen) en niet meer aan de kant te schuiven of te negeren!
Kunnen we als weldenkend deel in ons Nederland ook weer rustiger ademhalen en voelen ook wij onze gedachten en gevoelens weer verdedigd.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zo blijken er nog studenten te zijn met Vol Verstand. Prima artikel, inhoud zal de komende 10 jaar steeds meer navolging krijgen. Ik ben ook pas ‘wakker’ geworden na 6 jaar rutte, geeft mij hoop. En MET alle demonisering door links incl de tijdelijke rutte VVD, staan PVV, FvD, SGP en 50Plus fluctuerend maar vrij redelijk in de peilingen.
Alle demonisering heeft gefaald, het doel was PVV en FvD in marginalisatie te laten verdwijnen. Wat er gebeurt is duidelijke angst op links, anders had links onder leiding groen links rutte niet zoveel haast gemaakt zovele onzinnige maatregelen door te drammen.
De burger begint wakker te worden in Europa en daar heeft de linkse elite angst voor. Alleen Duitsland is op dit moment een echt vraagstuk. Merkel, een Honecker DDR kloon, heeft het land zo naar de afgrond gebracht dat weinig Duitsers zelfs maar anoniem AfD durven stemmen.
Het is een soort burgeroorlog, NOG verbaal, maar ik ben ervan overtuigd dat rechts zich niet volledig onder voet zal laten lopen.

Ina67
Ina67
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Prima stuk. Hopenlijk komt deze coalitie er snel.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk Tom. Alleen benieuwd hoe je je studie aan de UvA ervaart. Politicologie nog wel. Trotskistisch bolwerk in de Marxistische enclave Amsterdam.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Ik vermoed dat Tom, op basis van een gedegen opvoeding, een dergelijk bolwerk niet onoverkomelijk vind. Met een gedegen fundament blijf je wel staande.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

juist.
Leuke jongeman, zo te zien. Eerlijke oogopslag. Kan straks in de voetsporen van Kees van der Staaij.
Tom is bespraakt, dat zie je aan zijn column.

Paul Schermers
Paul Schermers
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Hopelijk gaan rechtse partijen elkaar steunen en doen rechtse websites dat ook. De luxe om elkaar op rechts af te branden is er niet als rechts een vuist wil maken tegen links. Laat ieder rechts “vogeltje” de ruimte om zijn zorgen te uiten zoals hij gebekt is. En neem het naar alle redelijkheid voor elkaar op.

Nelly
Nelly
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een prima stuk.
En wens de drie partijen voor een redelijk Rechts veel wijsheid toe.
Blijf weg van onbezonnen uitspraken en RED Nederland alstublieft!!

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik zie hoe de VVD groen en links en EU minded is geworden moet ik denken aan die oude film, Invasion of the body snatchers. Niemand ontkomt er aan, het gaat als een golf over ons heen.

Neef Jansen
Neef Jansen
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De politiek is de weg kwijt, gelooft in wanen die zeer schadelijk uitpakken voor welvaart, welzijn, vrede en veiligheid. Nederland is een robuust land zodat het even neemt voordat de schadelijke effecten van massa-immigratie, islam en klimaatwaan zodanige vormen aannemen dat bij zelfs de meest wereldvreemde politicus het kwartje valt. De omslag in denken lijkt mij evenwel gaande, temeer daar politici toch niet als criminelen de geschiedenis in willen gaan.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik geloof er niets van, dat het Ruttekartel zich neerlegt, bij een omwenteling in Nederland,
De gehele Nederlandse bestuurlijke macht, bestaat uit personen die aan het lijntje lopen van dit Ruttekartel.
Zonder Franse en of toestanden zoals in Hongkong, verandert er in Nederland niets.
Rutte heeft het CordonSanitair richting PVV en het FvD, als extra wapen ingesteld.
Elke verandering en of aanpassing, gaat tegenwoordig via de rechterlijke macht, inclusief de Raad van State.
De totale omvolking gaat met rasse schreden en is niet meer omkeerbaar, lees op je gemak het Marrakesh verdrag.

Alex
Alex
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Klopt en daarom ben ik jaren geleden al gevlucht naar Thailand.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Helaas is dit de waarheid.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H.J.

Bijzonder jammer dat u er zo overdenkt. Daarmee doet u, ongewild (?) , een poging uzelf voor rutte op het hakblok te leggen en te zeggen, ‘hak maar’. Het betekent wellicht dat u de ECHTE terugvechters in de steek lijkt te laten, ik proef een ‘ik stem niet meer, want het heeft toch geen zin, laat het hakblok maar komen’??
Ik heb de redactie beloofd hier niet meer te vermelden welke partij ik stem, maar ik stem beslist wel……

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

Dat heeft u dan helemaal mis. Ik zal doen wat ik kan om dit tegen te houden, ook al ben ik ervan overtuigd dat het te laat is om een ernstige, gewelddadige Europese crisis te voorkomen. Daar hoort zéker ook stemmen bij, maar méér dan dat. Als ik niets zou doen, zou ik me ernstig depressief gaan voelen.
Mijn reactie wil enig realisme propageren. Zelfoverschatting leidt tot niets. Beter de waarheid onder ogen zien, en die is dat Nederlanders:
– een enorme burgerlijke kuddementaliteit hebben, helemaal aansluitend op de dictatuur van de ‘bureaucratie’.
– volgevreten, vet en dom zijn gemaakt en dat voor het overgrote deel nog steeds niet door hebben.
– absoluut niet de mentaliteit van de Fransen hebben. Het hemd is nader dan de rok.

Om de links-liberale invloed uit t roeien, uit de rechterlijke macht, uit de politiek, uit de universiteiten, uit de top van het bedrijfsleven, uit Hilversum, en last-but-not-least uit het ambtenarenapparaat: daar zal héel wat voor nodig zijn. Ik denk dat het onmogelijk is.

Bovendien is extreemlinks momenteel hard bezig om nog snel de laatste piketpalen in de grond te slaan die ons land en volk geheel en al van zijn souvereiniteit beroven. Het is bínnen de grenzen van de democratie een verloren zaak.

Naast dit democratische faillissement maken we als Nederlanders (net als overigens veel West-Europese burgerbevolkingen) dank zij onze burgermentaliteit geen schijn van kans tegenover de ‘krijgersmentaliteit’ en het ’tribalisme’ dat naar binnen gelaten wordt. Daar past maar éen antwoord op, en dat hebben we niet meer in huis. Dat is al een ruime eeuw geleden weggeebt.
Ik denk dat het van wezenlijk belang is dit alles onder ogen te zien. Omdat het tot een betere focus zal leiden. Zelfbedrog en zelfoverschatting leveren ons niets op.

theoprinse
theoprinse
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed dat Tom de samenhangende punten Waalse Calvinistische Identiteit en Soevereiniteit (Jean Bodin) noemt en vragen stelt tav samenwerking PVV, SGP en FvD en het antwoord behoort te gaan over een programma met daarin:
Uit de Euro terug naar de Gulden,
Uit de Europese Unie,
Minimaal 2.9 procent BNP aan de Krijgsmacht,
Krijgsmacht moet kleine vliegdekschepen en ruimtesatellieten krijgen,
Weer opstarten militaire dienstplicht,
Of Turkije uit de Navo of Nederland uit de Navo,
Steun aan onafhankelijkheid Nederlandse Molukken en west-Papua (Nederlands Nieuw Guinea) en Westkaap Zuid-Afrika,
Steun aan Groot Nederlandse gedachte Verenigde Republiek der 17 Nederlanden (vgl TriState),
Zero abortus maar financieel ondersteunde draagmoederschap,
Zero D66 necrofiele euthanasie,
Zero verplichte organen donatie,
Zero asielzoekers maar opvang eigen regio,
Uit VN vluchtelingenverdrag,
Uit VN Marrakech pact,
Uit VN klimaat verdrag,
Onderwijs van kleuterschool tot en met universiteit primair richten op exacte vakken natuur, schei, wiskunde, moleculaire biologie, programmeren,
Industrieel Nationaal herstelplan tav ruimte exploratie, tav radicale robotisering, tav wetenschappelijke onderzoeksinstellingen,
Werklozen herscholen in wetenschappelijke richtingen,
Jongeren jaren langer opleiden,
AOW naar 65 of lager,
Grondwet art. 1 gebod gelijkheid en verbod discriminatie schrappen,
Absolute vrijheid van discriminatie behalve de neutrale overheid en behalve levensnoodzakelijke diensten indien sprake van monopolie,
Absolute vrijheid van mening,
Verbod en verwijdering islam in alle vormen en aspecten want geen religie maar gewelddadige ideologie

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  theoprinse

@Theo Prinsen, aardige opsomming. Moet zeggen dat ik het op alle punten met u eens ben. Dat zo zo’n beetje de visie voor een Nederlandse coalitie moeten zijn. Pas DAN wordt het misschien wat.
Gelezen dat er in Duitsland een brandweerman is doodgeslagen door 2 17 jarige dubbele paspoorters? Dat krijg me met’wir schaffen das’.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed dat het stemgedrag van VVD en CDA even onder de loep gelegd wordt. Beide partijen zijn veel, véél te groot als we hun beloftes met hun beleid vergelijken. Nederland blijkt in enquêtes de meeste linkse standpunten “zat” te zijn. Maar stemt vervolgens op schijnrechts VVD en CDA… Die alle standpunten van Groen Links alsnog uitvoeren.

Wat mij betreft hoeven PVV, FvD en SGP niet zo heel veel naar elkaar te groeien. Uiteindelijk passen VVD, CU en GL ook samen in één kabinet. Regeren is hier altijd geven en nemen in een coalitie.
Hou vooral je eigen identiteit, maar draag die duidelijk uit. Bijf bij de inhoud, in plaats van om half 2 ’s nachts een blunder te twitteren (hoi Thierry). En confronteer CDA en VVD vaker en beter met hun dagelijkse schendingen van hun verkiezingsbeloften.

Wat mij betreft moet vooral de discussie buiten de politiek ertoe leiden dat VVD en CDA fors krimpen, in het voordeel van PVV, FvD en SGP. Dan draaien VVD en CDA waarschijnlijk ook vanzelf bij; misschien dat een van beide partijen in een coalitie kan meedoen.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Wat een ontstellende naïviteit.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

p., naief? u bent wellicht of PVV of ex-PVV? Met uw negativiteit gaat u aardig in de richting van een actieve GL stemmer, degenen die Nederland in de afgrond willen duwen.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henk Albarda

ook mis. zie mijn reactie boven.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@p.

Ik leer graag bij.
Vertel mij maar eens wat naïef is, en waarom?
Of kwam u alleen een plasje plegen?

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Al vind ik uw gedachte dat ‘binnen’ het huidige stelsel partijen als de VVD (en zelfs het CDA) nog ‘voor rede vatbaar’ zouden zijn zeker óok naief, ik moet eerlijk bekennen dat mijn kort-door-de-bocht-constatering eigenlijk bedoeld was voor de reageerder bóven u, dhr. Prinse. Mijn excuses hiervoor.
Om toch nog wat inhoudelijks toe te voegen (want nee, ik kom niet alleen plasjes plegen) nog even deze opmerking: u zegt dat ‘partijen niet zoveel naar elkaar hoeven toe te groeien’ want ‘uiteindelijk passen ook VVD, CU en GL binnen éen kabinet’.
Daarop valt veel af te dingen.
1. De VVD is feitelijk alleen in naam nog een VVD. Mensen denken dat zolang er VVD op het bordje bij de ingang staat, dan het politiek program dan ook VVD zal zijn inhoudelijk. De praktijk wijst, zéker de laatste weken, uit dat dit een volkomen illusie is. De VVD is al lang half D66/GroenLinks geworden en dat komt voor een heel groot deel omdat de meeste VVD-stemmers helemaal nergens een bliksem om geven, zolang het hen maar goed gaat. Daarom konden ook die arbeiders die bij de PvdA zaten ook zo naadloos bij de VVD naar binnen vanaf het moment dat ze hun autootje, pensioen en kleuren-tv binnen hadden. De VVD heeft GEEN moreel kompas en past dus overal bij, zéker zolang het volk zijn buikje vol heeft.
2. De CU zit in dit kabinet omdat het de christelijke plicht voelde om mee aan het roer te staan. Dat dit op een fiasco uit aan het draaien is omdat ze voortdurend gepiepeld worden, ook op wat hun kroonjuwelen zijn (Israel, zie Kaag) nemen ze op de koop toe want ‘regeren is vuile handen maken’ en ‘het is geven en nemen’. Wel jammer dat wat zij als ‘winst’ presenteren aan hun kiezers er zonder hen ook wel gekomen zou zijn want (klimaatacoord).

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  p.

@P.

Excuses uiteraard aanvaard.
1. VVD is alleen in naam VVD, maar dat ligt niet aan VVD-stemmers “die nergens een bliksem om geven”. Relatief veel Nederlanders verdiepen zich niet in politiek, en stemmen op partijen die traditioneel bij hen passen. Voor kleine ondernemers en harde werkers is dat de VVD. En speciaal voor die doelgroep roept de VVD regelmatig iets over “criminelen aanpakken”, “relschoppers oprotten”, “geen klimaatwaanzin”, etc. Waarna de VVD in het kabinet alle GroenLinks standpunten erdoor jaagt.
Daarom benadruk ik dat VVD-beloftes versus VVD-beleid onder de loep gelegd moeten worden.
Dan wordt de VVD kleiner dan GPV.
2. De CU is zelf ook niet helemaal zuiver met haar standpunten over onder andere massa-immigratie, landbouw en klimaat.
3. VVD = GL, zie Nijpels, Zijlstra en Rutte. En als GL dat zelf had gewild hadden ze in dit kabinet gezeten; VVD en CDA hadden geen bezwaar.
4. Eens dat het cordon sanitaire schijnbaar onmogelijke coalities kan scheppen. Maar ook zonder dat worden er in NL al decennialang coalities aangegaan tussen partijen die het over bepaalde zaken niet eens zijn. In het bedrijfsleven moet je voortdurend samenwerken met mensen die anders over dingen denken dan jij; niks mis mee.
Dat links een ondemocratisch kartel heeft geschapen betekent niet dat rechts dat ook moet doen.

p.
p.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

3. GL zit niet in dit kabinet, al geef ik onmiddellijk toe dat een blinde dit wel zou denken gezien het gedrag van het kabinet.
4. Dit alles constaterend nog éen opmerking over de huidige coalitie: die dankt zijn bestaansrecht in feite aan 2 dingen:
– de vurige wens om welke coalitie dan ook waarin PVV en / of FvD mee zou doen tegen te houden, ook ná het weglopen van Klaver.
– het gedurende 4 maanden in elkaar timmeren van een regeeraccoord dat alle partijen als een dwangbuis past (en waarbij de CU als ‘verantwoordelijke christenen’ zich braaf gedragen, want, dixit Segers: ‘afspraak is afspraak’), waardoor we inmiddels de situatie zien dat grove fouten gemaakt worden door ministers en staatsecretarissen, maar de coalitie slikt ALLES.
Dat is dus niet ‘naar elkaar toe groeien’. Helemaal niet. Dat is jezelf aan elkaar vastbinden met ijzeren boeien, dat is regeren downplayen tot besturen, dat is totale minachting van de kiezer en dat is het einde van de democratie. Door dit kabinet definitief om zeep geholpen.
En dan nog een opmerking over het mogelijk naar elkaar toe groeien van PVV, FvD en SGP: dat is helemaal niet nodig. In een ‘normale’ parlementaire democratie is het prima mogelijk om een coalitie te smeden tussen partijen die het niet eens zijn. Dan is het in de kamer geven en nemen. Echter, zoals duidelijk moge zijn: die ‘normale’ situatie bestaat niet meer in de praktijk. Al lang niet meer.
Dat niet onder ogen zien is naief. Het spijt me.

Victor
Victor
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is zaak dat deze partijen niet keer op keer worden genegeerd door de ‘grote’ partijen. Als deze blijven clusteren dan komt er van een rechtse agenda niet veel terecht. Tot de nieuwe verkiezingen …….

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nou, ik heb nog nooit CDA of VVD gestemd.

Henk Albarda
Henk Albarda
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

Piet Karbiet, u heeft mogelijk mijn reactie bij dit artikel gelezen? U lijkt afwijzend te reageren op ex CDA en ex VVD stemmers? Heeft u dus moeite met mij, of heeft u een probleem met mijn optimisme? Ik bedoel dit opbouwend, ik heb al diverse prettig klinkende reacties van u op diverse fora gelezen.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Welkom in de club van zienden. Wat mij op rechts erg stoort is, dat iedereen een nieuwe club wil starten die voor 100% naar zijn/haar eigen gelijk is gemodelleerd. Zie nu weer Otten.

Als je daadwerkelijk je stempel wil drukken op het landsbestuur, moet je beginnen met begrijpen dat je jouw persoonlijke visie in jouw partij voor hooguit 60% kwijt kunt.
En moet je accepteren, dat je je in zeker 25% van dat partijprogramma niet kunt vinden.

In dat geval stap je over je eigen schaduw heen en ga je het landsbelang dienen. En het wordt de hoogste tijd, dat er meer politici komen, die deze stap durven zetten.

HPax
HPax
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De SGP is ‘s-Lands oudst bestaande politieke partij, en anciënniteit positief gemeten brengt respect met zich mee. Als daarom de SGP – hier bij monde van TdN – in verband met Nederlands dringende nationale belangen oproept tot het aangaan van een coalitie van partijen die haar overigens ideologisch vreemd zijn, is er echt iets aan de hand. En heeft zij recht van spreken, of zelfs de plicht daartoe. Haar geringe zetel-aantal mag haar dan niet doen zwijgen, en kan die factor zelfs haar zeggingskracht versterken. Dit is de SGP als ‘Chideonsbende’. Een kleine, selecte groep van onverschrokken mannen versloeg een talrijke horde van plunderaars en moordenaars.

Maar symboolkracht mag praktisch handelen niet verhinderen. Laat de SGP met haar Nationaal Programma proberen meer kiezers te trekken. ‘De velden zijn wit om te oogsten’! Zeker de aanhang van de CU en de CDA moeten door de SGP van de schandelijkheid & schadelijkheid van het beleid van die eerste twee partijen kunnen worden overtuigd.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben ik het wel mee eens.

36
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x