De dreigende uitverkoop van Nederland aan de EU

Rutte steunt centralistische koers Macron

Titelfoto: Macron en Rutte tijdens de Europese Raad (december 2018). Foto Newsroom EU Council. Copyright EU. Citaatrecht ex art 15a Auteurswet.

De verhuizing van de liberale fractie ALDE (waarvan VVD en D66 deel uitmaakten) in het Europees Parlement naar de nieuwe fractie Renew Europe lijkt een onschuldige actie. Maar zij is de bezegeling van een teaming-up van Rutte met Macron om van de EU een superstaat te maken.

De EU moet in de visie van Macron een geopolitieke machtsfactor worden om niet door de grootmachten China, Rusland en de VS te worden weggespeeld. Nationale belangen – behalve dat van Frankrijk uiteraard – worden hieraan ondergeschikt gemaakt. Als Nederland meegaat in deze megalomanie is het gedaan met onze soevereiniteit.

Brexit

Macron ziet met de Brexit zijn kans. Het Verenigd Koninkrijk dwarsboomde altijd de supranationale plannen van de Fransen. Zonder deze ‘spoiler’ wordt het in Macron’s ogen een stuk makkelijker om de Franse ambities te realiseren. De Duitsers doen wel mee – want voelen zich nog steeds schuldig – en de rest wordt met een voorgekookte Frans-Duitse deal voor het blok gezet en meegezogen. De tegenstribbelaars, zoals Hongarije en Polen, worden met Europees recht in de hand door de Commissie of het Europees Hof tot de orde geroepen. Denk aan de artikel 7-procedure waarmee ‘onze’ Commissaris Frans Timmermans die landen op de knieën probeerde te krijgen.

Onderspit

Nederland doet er verstandig aan na het verlies van onze belangrijkste bondgenoot, het Verenigd Koninkrijk, nieuwe bondgenoten te zoeken en de Franse koers niet te volgen. Meedoen met de opbouw van een Europese superstaat is niet in het belang van Nederland. Nederland delft nu al vaak het onderspit. In een Europese superstaat zullen we volledig worden overruled. Nederland stribbelt soms even tegen, maar tekent uiteindelijk altijd bij het kruisje. We hebben dat gezien bij de kortstondige oppositie van Wopke Hoekstra tegen een eigen begroting van de eurozone. Die kwam er eind 2018 toch.

We zagen de directeur van De Nederlandse Bank, Klaas Knot, zich verbaal afzetten tegen de beslissing van de Europese Centrale bank – lees: Draghi – om weer schuldpapier te gaan opkopen en de Italiaanse banken uit de wind te houden, maar het gebeurde toch. Het Nederlandse belang wordt in het Brusselse besluitvormingsproces amper en vaak helemaal niet meegewogen.

Nieuwe bondgenoten

Nederland bokst in z’n eentje niets voor elkaar. Met (een voldoende aantal) bondgenoten staat Nederland veel sterker en kunnen onwelgevallige beslissingen worden tegenhouden. Alleen op die manier kan worden voorkomen dat Nederland braaf de Franse megalomane projecten meefinanciert en de Italiaanse banken uit de wind houdt. Alleen met bondgenoten is Nederland krachtig genoeg om Europese richtlijnen, zoals Natura 2000, naar eigen inzicht in te vullen. Frankrijk en Italië doen ook wat hun goeddunkt en laten zich weinig gelegen liggen aan – zoals zij dat formuleren – de ‘suggesties’ van Brussel.

Rutte steunt Macron

Als Rutte en Macron samen optrekken gaan we een hele andere kant uit. Rutte denkt als derde ‘belangrijke’ land naast Frankrijk en Duitsland een eigen rol te spelen en de Europese gang van zaken in een voor Nederland gunstige richting te sturen.

 

Kijken we alléén maar naar de uitspraken in Rutte’s Churchill-lezing in Zürich begin van dit jaar: “The EU should be a political force to be reckoned with” en: “To be less dependent on the US”. De EU moet volgens Rutte een grootmacht worden. En dat is koren op de molen van Macron. Onze premier heeft alleen niet in de gaten dat hij achter zijn rug wordt uitgelachen. Ingewijden in het Brusselse circuit weten dit echter dondersgoed. Als er geen Nederlanders in de buurt zijn, spreken de Fransen denigrerend over ons als ‘les Bataves’ (de Batavieren), kortom, dat achterlijke volkje in het Noorden. De Duitsers hebben meer respect voor ons, maar laten hun oren als het er op aankomt altijd naar de Fransen hangen.

Franse droom

Wat bezielt Nederland om toe te treden tot het Franse team? Wat wil Macron met de EU? Wel, daarvoor hoeven we niet al te diep te graven. Frankrijk heeft vanaf de oprichting de ambitie gekoesterd om van de EU een politieke unie te maken, met een eigen militaire structuur, gebouwd rond de force de frappe, de Fanse atoomparaplu. Frankrijk heeft zich nooit willen onderwerpen aan de VS. Het land beschouwt zichzelf als de incarnatie van het Europese erfgoed en de verdediger van de Europese waarden. Dat Frankrijk daarbij een leidende rol heeft is voor de Fransen vanzelfsprekend, zij noemen het zelf l’exception française.

Macron doet er ook niet geheimzinnig over. Zo zei hij onlangs dat de NAVO hersendood is.

 

Franse campagne

Het was het startschot van een campagne van de Franse president om de EU meer ‘handelingsbekwaam’ te maken. De EU moet – onder Franse leiding – een geopolitiek machtsblok worden en de VS, China en Rusland naar de kroon steken.

En Nederland droomt mee. Op Quatorze Juillet, de nationale feestdag van Frankrijk, waren Mark Rutte en defensieminister Ank Bijleveld als eregasten aanwezig bij de grote militaire parade in Parijs. Een parade die dit jaar in het teken stond van Europese defensiesamenwerking. Onze regering liet uit eerbetoon aan de Franse gastheer een F16-straaljager overvliegen.

 

Dreamteam Macron

Met de benoeming van Ursula von der Leyen als voorzitter van de Europese Commissie – als kandidate door hem naar voren geschoven – sloeg Macron zijn eerste slag. Nog voor zij benoemd was opperde zij al de aloude Franse wens om van de EU een ‘handelsbekwame’ speler op het wereldtoneel te maken. Het Franse dreamteam werd gecompleteerd met Christine Lagarde op de ECB, de francophone Belg Michel als voorzitter van de Europese Raad en de linkse Spaanse federalist Josep Borrell als buitenlandchef.

Macron heeft zijn luitenants strategisch weten te positioneren. Hoe hij hierin is geslaagd is stof voor veel discussie. De rol van Merkel hierbij moet in ieder geval cruciaal zijn geweest.

Franse strategie

De strategie die Macron toepast is het bekende ‘koken van de kikker’. De naïeve lidstaten voelen zich behaaglijk in het warme bad van de Europese Unie. De temperatuur wordt echter langzaam opgevoerd. Lidstaten merken dat pas als het te laat is en ze niet meer uit het bad kunnen springen. De parabel staat voor het geleidelijke integratieproces van de Europese Unie, de Ever Closer Union. Het is begonnen met economische integratie, maar breidde zich in de loop der tijd uit tot vele andere beleidsterreinen.

De meest recente centralisatiepoging is de Frans-Duitse wens om het vetorecht van lidstaten op te heffen en meerderheidsbesluitvorming in te voeren in het buitenlandbeleid van de EU. De lidstaten maken dan niet meer zelf uit wie de bondgenoten van de Europese Unie zijn en wie niet, welk sanctiebeleid tegen wie wel of niet wordt gevoerd en welke diplomatieke stappen er wel of niet worden ondernomen. Tijdens het EU-voorzitterschap van de Bondsrepubliek juli volgend jaar zou een dergelijk EU-buitenlandbeleid wel eens werkelijkheid kunnen worden.

Uitverkoop

Het ziet er naar uit dat Rutte de illusie heeft dat Nederland na het vertrek van de Britten de ‘derde’ belangrijkste EU-lidstaat wordt. Als hij daarin niet wordt gecorrigeerd door de Tweede Kamer, zal Nederland een hoge prijs betalen en verworden tot één van de kikkers in de Brusselse kookpot. Sluipenderwijs zal onze nationale soevereiniteit verder worden afgeroomd. In Brussel en niet in Den Haag wordt straks over Nederland beslist.

De prijs voor de illusie van Rutte is de uitverkoop van Nederland.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
22 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De prijs voor de illusie van Rutte… Hoezo illusie. De man weet feilloos waar hij mee bezig is. Het woord landverrader is in deze kolommen al regelmatig gevallen. En terecht.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, maar hoezo “dreigende uitverkoop”?

De EU heeft de binnen- en buiten- grenzen van Europa opengezet met catastrofale gevolgen; en we mogen er als land niks tegen doen.
Dankzij de euro duurde de Amerikaanse kredietcrisis in de EU langer dan in de rest van de wereld. En Nederland betaalt daarvoor, ook omdat Zuid Europa er nog steeds niet overheen is.

Onze politici hebben ons allang verkocht. Nederlanders stemden per referendum tegen een EU-grondwet, en die kwam er. We stemden tegen een Oekraïneverdrag, en dat kwam er. Onze stem heeft uiteindelijk alleen maar tot afschaffen van ons referendum geleid.
“Het volk luistert niet; kan het volk niet worden afgezet”?

Dat de EU geen macht van betekenis is ligt vooral aan de weg-met-ons-visie van de EU zelf. De EU bood islamitische landen welgemeende excuses aan voor Deense cartoons en een Nederlandse afvallige. Nota bene aan landen waar minderheden vervolgd worden! Het EU-parlement ontving haatimams om over “islamofobie” te praten, maar zei niks over de rechten van minderheden in de islamitische wereld. We dansen naar de pijpen van dictator Erdogan, die Europeanen publiekelijk uitschold en bedreigde. We geven jaarlijks miljarden euro’s cadeau aan Afrikaanse en Arabische landen, maar durven ze niet te vragen hun criminelen en terroristen terug te nemen.

Een EU-leger gaat daar geen verandering in brengen.
En zolang we uit gierigheid de reeds bestaande NAVO niet eens onderhouden is een nieuw leger helemaal onzinnig.

Frank
Frank
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je moet eens weten, in haags het “moet van Brussel” mantra wel niet is. Heerlijk alle democratische processen omzeilen door te verwijzen naar “internationale verplichtingen”, wat wil een corrupte ambtenaar of bestuurder nog meer?
Het is niet zo dat de EU beslag kan leggen op de inboedel van Nederland of zo. Kijk hoe Frankrijk en Italië gewoon de regels negeren.
Maar nee, Nederland heeft de soevereiniteit al weggegeven toen de internationale verdragen ook wet gemaakt werden in de grondwet.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik dacht dat Rutte geschiedenis had gestudeerd? In de 15e eeuw (Bourgondie), 16e eeuw (Henri II, uitroeiing van de protestanten, Willem I had niet voor niets de bijnaam ‘de Zwijger’), 17e eeuw (Franse bezetting in het rampjaar 1672), 18e en 19e eeuw (Franse en Napoleontische tijd liet Nederland bankroet achter), 20e eeuw (de rabiate francocentrist De Gaulle), en nu dus Macron (een min of meer onbeschreven blad, maar alle signalen staan op rood). Het alternatief voor een sterk Europa a la Macron is een sterk Europa binnen het Westen in brede zin. Gezien haar omvang bekleedt Nederland economisch gezien een sterke positie (18e wereldwijd, 10e in het Westen). Het zou waanzin zijn ons te laten uitmergelen door de geslepen Fransen. Tijd om dat aan Duitsland duidelijk te maken. Frankrijk is en blijft de erfvijand. Kennelijk. Niet de NAVO is hersendood, maar Frankrijk. En dat lijk moet nu dus aan de beademing door de andere EU lidstaten? Nooit.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Nederland verdient inderdaad beter dan slaafs achter Macron aanlopen, wij hebben onze economie immers veel beter op orde. Toch zie ik Frankrijk niet als erfvijand, net zo min als bijvoorbeeld het alom verguisde Griekenland.
Macron is niet representatief voor de gemiddelde Fransman, net zo min als Rutte dat is voor de gemiddelde Nederlander.

Heel West Europa wordt getroffen door een linkse elite die mensen tegen elkaar opzet. Jong tegen oud (pensioenen); Nood tegen Zuid (schuldencrisis); zwart tegen blank (“racisme”); vasteland tegen Engeland (citaatje Tusk; “speciale plaats in de hel voor Brexiteers”); EU tegen Rusland (nepnieuws); etc.

Daar moeten we niet in mee gaan. Het principe van verdeel en heers dient niet de onderling verdeelden, maar de heersers.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Ah. Het is niet de individuele fransman of francaise die mij in het verkeerde keelgat is geschoten, maar Macron zelf, of beter gezegd het franse buitenlandse beleid in het algemeen. Het is dom van Merkel en consorten om daar op te bouwen. In die zin zou ik toch wel van een erfvijand willen spreken, want de rivaliteit tussen die twee gaat ook al een flink aantal eeuwen terug. Het begraven van de strijdbijl wil niet zeggen dat er niet meer gezond mag worden nagedacht.

Arie
Arie
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@BegrensEuropa!

Ik begreep wel dat U niet elke individuele Jean avec le casquette het beleid van Macron verwijt. Maar we moeten echt goed beseffen dat die eeuwenoude “rivaliteit tussen landen” vooral rivaliteit tussen de elites van die landen betrof. En dat is nog steeds zo.

Macron neemt de Fransen net zo hard in de maling als ons, en Merkel en Rutte doen hetzelfde in D en NL.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het opschrift boven dit artikel is volkomen onjuist : er is helemaal geen DREIGENDE uitverkoop van Nederland aan de EU, die uitverkoop loopt al enige tijd. Té vaak hoor ik vanuit “den Haag” : “volgens de EU-richtlijnen mag dit niet en dat ook niet enz. enz.” Rutte en z’n clubje van landverraders zijn goedlopende radertjes in deze uitverkoop aan de EU, want u denkt toch niet dat zij enig belang hechten aan de NL-bevolking ? Nou ja, als er verkiezingen in aantocht zijn, dan wél natuurlijk.
Zag/hoorde Rutte daarnet tijdens de VVD-bijeenkomst zeveren over de in te voeren 100-km. grens op snelwegen. Zou de dwaas nu écht denken dat daarmede het stikstof-probleem zou worden opgelost; hoorde een andere figuurtje ijveren voor een verbod op motor-bladblazers o.a. vanwege de uitstoot. Ik vrees dat er zeer binnenkort een verbod zal komen op het gebruik van elektrische tandenborstels, scheerapparaten, strijkbouten en elektrische mixers.
@ Peter. Volkomen met u eens : Rutte, Macron, en óók Merkel worden door hun resp. bevolking uitgekotst.
Bij de komende verkiezing in ons landje is ’t beslist noodzakelijk om vanaf de vorige verkiezingen tot de komende te bekijken wat de huidige “regering” voor de bevolking heeft betekend, voor mij is ’t nú al duidelijk………..helemaal niks alleen steeds armer gemaakt.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

karton@Ontzien worden alleen de oude vervuilende overjarige Saabs en grote regeringsauto’s.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze twee heren hebben het nog niet helemaal begrepen ,maar worden door de bevolking uitgekotst ,een superstaat,terwijl ze het in eigen land alleen maar met geweld in de hand kunnen houden .2 zonnenkoningen ,die er niet zijn voor de eigen bevolking ,maar het willen verdelen onder de superrijke voor wie zij de loopjongens zijn .

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

´ALDE (waarvan VVD en D66 deel uitmaakten)´. Zegt genoeg. Nederigstan is reddeloos verloren.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een mooie overzicht van de heer Vervloed. Als wij de Franse koers niet willen volgen zullen wij ook Duitsland aan de kant moeten zetten.
Dat zie ik niet gebeuren. Met wie moet Nederland dan vriendjes worden? De Visegrad landen zien Nederland als een twijfelachtige partner die hun
al eens aangevallen heeft en bovendien zijn het netto subsidietrekkers met zwakke basis. Nederland is politiek een buitenbeentje die moeilijk vrienden zal vinden daar zij Frankrijk en Duistland uiteindelijk altijd slaafs volgen. Als Rutte voor Macron en Merkel kiest om mee te doen zal hij voor hun alleen een nuttig idioot zijn. Het is duidelijk dat Macron met zijn optreden de heerser over Europa wil zijn.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Rutte zegt dat Nederland in Europa het nooit kan redden. En in de EU dan wel?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Tot op heden is gebleken dat álles, echt álles wat Rutte zegt leugens zijn ! De man liegt en bedriegt, want hij heeft nooit iets anders geleerd.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

karton@ Rutte is op dat vlak een ongegeneerde genie.

VOC
VOC
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Nederland moet eerst van Rutte af en moet dan op zoek naar een nieuwe alliantie in Europa. Wij moeten dan een meerderheid zien te vinden voor een Nexit. Nederland is een slaafje van Brussel en in het Haagse huis worden wij gecontroleerd door de fazallen van Erdoghan.

peter klein
peter klein
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Schrijver gaat uit van het lands/burgerbelang als drijfveer voor Rutte.
Ik raad hem aan zijn cognitieve dissonantie te onderkennen: Rutte praat voor de belangen van de globalistische elite.
Met suppressie en verdeel en heers van de gewone bevolking, als leidraden

Piet12345
Piet12345
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter klein

Yip, echter dit geldt voor alle partijen. Het is dan ook een illusie dat (anders) stemmen iets gaat veranderen.

Joost Visser
Joost Visser
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter klein

Herstel. Voor zichzelf.

trackback

[…] De verhuizing van ALDE, waar de VVD deel van uitmaakt, in het EU-parlement naar de nieuwe fractie “Renew Europe” lijkt een onschuldige actie, maar zij is de bezegeling van een teaming-up van Rutte en Macron van Frankrijk om van de EU een superstaat te maken met een eigen militaire structuur. De EU moet, onder Franse leiding, een geopolitiek machtsblok worden… De meest recente centralisatiepoging is de Frans-Duitse wens om het vetorecht van lidstaten op te heffen en meerderheidsbesluitvorming in te voeren. https://opiniez.com […]

MGJ
MGJ
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is de grootste rat die Nederland ooit heeft gehad.

22
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x