Polderen en wegredeneren in plaats van optreden

Bestuurlijke labbekakkerigheid in dossier Cornelius Haga

Titelfoto bij artikel Tanya Hoogwerf op OpinieZ.com “Polderen en wegredeneren in plaats van optreden”

Titelfoto: Cornelius Haga Lyceum te Amsterdam. Screenshot YouTube-video, kanaal NOS Jeugdjournaal. Publicatie op basis van citaatrecht ex. Art 15a Auteurswet.

Nederland, het land dat onder andere groot is geworden door te gedogen en te polderen. Geen probleem zo groot dat het niet door het opzetten van een obligate overlegstructuur getackeld kan worden. Of beter gezegd: gesmoord kan worden. Wegredeneren, daar zijn we een kei in geworden.

 

Misschien is dat ook wel de reden dat de VVD er nog steeds in slaagt om, ondanks het feit dat ze echt níéts doen, aan te sluiten bij de perceptie van veel Nederlanders. Praten over het mogelijk doen van iets is kennelijk voor veel van ons synoniem aan het tonen van daadkracht.

Geen daadkracht

Maar die echte daadkracht, dat is nou juist waar het compleet aan ontbreekt. En dat weten degenen die misbruik maken van de vrijheden en mogelijkheden die onze rechtsstaat biedt als geen ander. Waar wij polderen en proberen binnen de consensus van de Nederlandse gebaande paden tot een oplossing te komen, zoeken zij naar gaten in het systeem om volledig hun eigen pad te kiezen en daarmee effectief de rechtsstaat te ondermijnen.

Cornelius Haga

De meest recente ontwikkeling binnen het Cornelius Haga-debacle toont dat ook weer haarfijn aan. Iedereen wéét dat het structureel mis is met het klimaat binnen die school. Van ouders tot overheid; iedereen weet dat daar onverdraagzaamheid en intolerantie ten opzichte van de Nederlandse samenleving wordt aangeleerd. De ouders tot hun genoegen, de overheid tot haar afgrijzen.

De ‘daadkracht’ van de Nederlandse overheid bestaat er vervolgens uit dat de geldkraan dichtgaat als hetzelfde bestuur blijft zitten. Ofwel: we hakken één kop van de draak af, maar de rest van het beest laten we springlevend. De school wordt niet gesloten (openbare orde en veiligheid, iemand?), maar mag aan het oliedollar-infuus gewoon verdergaan met het ondermijnen van de rechtsstaat.

Statuten

Om nog maar te zwijgen over het feit dat de school tot op de dag van vandaag doodleuk werd gesubsidieerd, terwijl in de statuten was opgenomen dat de organisatie alleen door een moslim bestuurd mocht worden. Wat er gebeurt laat zich raden: bestuursleden treden obligaat terug en schuiven een totaal onbekende katvanger naar voren, die ongetwijfeld voor een hoop maagden de scepter mag gaan zwaaien, althans, voor bühne en de gewenste subsidie. Duurt overigens wel nog even omdat staturen nog even moeten worden aangepast omdat de kersverse bestuurder geen moslim is.

Ik weet niet of Houellebecq dat scenario al mee had genomen, maar het past naadloos in Soumission.

 

Labbekakkerig

Deze gang van zaken is exemplarisch voor de labbekakkerigheid die Nederland kenmerkt. Of het nu gaat om mislukte integratie of het aanpakken van veiligheidsproblemen. De politiek is geschokt, eist optreden en als de storm weer is gaan liggen is iedereen uiteindelijk tevreden. Als er maar obligaat iets over het herkennen van het probleem is gezegd.

Islamitisch onderwijs

Dus is heel Nederland weer gepast geschokt als blijkt dat binnen het informele en ook formele islamitisch onderwijs sprake is van openlijk antisemitisme en homohaat. Er structurele ongelijkheid tussen jongens en meisjes wordt gepropageerd. Er keihard wordt opgeroepen om onze manier van leven af te zweren. Wordt opgeroepen tot onthoofdingen, stenigingen en zweepslagen. Kinderen van jongs af aan wordt bevolen om met de rug naar de Nederlandse samenleving te blijven staan.

Buitenlandse financiering

Natuurlijk waren deze problemen al bekend en heeft zelfs de AIVD al jaren geleden gewaarschuwd voor de onwenselijke invloed van buitenlandse financiering binnen het koranonderwijs. Ook toen was men geschokt, ook toen was de roep om actie groot en ook toen gebeurde er concreet: niets.

Ja, er staat in het regeerakkoord dat buitenlandse financiering aangepakt gaat worden. We zijn alleen al een aantal jaar verder en de ambtenaren zijn uit angst voor verstoorde handelsrelaties nog niet eens in staat om een lijstje met onvrije landen op te stellen. Ondertussen groeit weer een volgende generatie op onder invloed van het salafistische gedachtegoed, geen strobreed in de weg gelegd door de Nederlandse overheid.

We zien het, we weten het, we doen niets.

Besluiteloosheid

Maar niet alleen onze rechtsstaat wordt ondermijnd. Ook onze veiligheid ontglipt ons via een glijbaan van besluiteloosheid.

Hoe kan het dat na een vernietigend rapport over Michael Panhuis en de structurele systeemfouten in het TBS-systeem die ervoor zorgden dat hij de vrijheid had om Anne Faber te vermoorden er nog steeds niet voldoende checks en balances in het systeem zijn aangebracht om een herhaling te voorkomen? Omdat iedereen toch al weet dat iets doen niet hoeft en er geen consequenties zitten aan doorgaan op de oude voet. We zijn toch geschokt geweest? Dan kunnen we gewoon weer door.

Humeyra

Hoe kan het dat het ontluisterende rapport van de Inspectie Justitie en Veiligheid over de moord op Humeyra door Bekir Eraslan, slechts ruim een jaar na de moord op Anne Faber, een schrikbarend aantal overeenkomsten vertoont met het eveneens schokkende rapport van Bas Eenhoorn over de moord op de Brabantse Linda van der Giessen in 2015? Twee jonge vrouwen, allebei vermoord door hun ex-partner.

In allebei de gevallen doordat de Nederlandse overheid er structureel in tekort is geschoten om voldoende checks en balances in te bouwen om zo’n escalatie van geweld te voorkomen. In het geval van Humeyra nadat de aanbevelingen die voortkwamen uit het rapport over de moord op Linda niet of te weinig zijn overgenomen.

 

“Geschokt”

Weer zijn we geschokt, maar alweer lijkt het devies binnen de gevestigde orde te zijn om vooral geen consequenties te laten volgen voor degenen die nagelaten hebben het systeem te repareren. Een Rotterdams PvdA-raadslid ging zelfs zover om er afgelopen weekend in een opiniestuk voor te pleiten om het proces te laten voor wat het is en Humeyra vooral centraal te stellen als symbool van verbinding.

Extra wrang, omdat juist doordát onze instanties niet in staat zijn geweest om een verbinding te leggen de hulpverleningsketen niet bij elkaar is gekomen en we dit meisje van 16 jaar, dat al geruime tijd voor haar leven vreesde, keihard in de steek hebben gelaten. Alleen, vragend om hulp, keer op keer. Maar ja, alles om je bestuurders uit de wind te houden en vrolijk verder te kunnen binnen de status quo.

En zo hebben we vijf, tien, vijftien jaar verder nog steeds geen begin van een antwoord op het steeds verder woekerende vergif van het salafisme en laten we nog altijd na een volgende Linda, Anne of Humeyra te beschermen.

Maar goed, we zijn in ieder geval geschokt geweest.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een feit, de islam zegeviert in Nederland en Europa. Wat de uitwassen van de islam betreft is er geen kritiek mogelijk en wie het bekritiseert die wordt wel gestraft of weggehoond. Met deze oplossing voor deze school wordt er vrije hand gegeven aan de investeerders uit het buitenland. Het buitenland heeft het voor het zeggen in ons land. Deze school met vele andere gaat de anti-westerse boodschap jonge kinderen inpeperen. Dat wij de jihad vrouwen met kinderen niet terug willen halen wordt gecompenseerd door massa opleiding voor kinderen op scholen als deze en moskeeën in de naschoolse onderwijs. Intussen gaat het importeren van de islam door en het hoeft echt niet lang duren voordat hier een islamitische koninkrijk ontstaat. De koning laat alvast de baard groeien en de modieuze boerka voor de koningin zal ook vast komen. Wij zien in de televisie steeds meer vrouwen met hoofddoeken onder de motto, wen eraan, dit is de toekomstige Nederland. Uiteraard zullen de christelijke partijen blij zijn met het einde van de scheiding van kerk en staat. Overigens zijn er steeds minder christenen terwijl het aantal moslims groeit gestaag. Hollandistan was een grapje maar het lachje zal ons snel doen verlaten. Het polderen is voor laffe politici die niet in staat zijn om een besluit te nemen. Pappen en nathouden totdat de boel ontploft.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

De islam zegeviert niet. Het totale onbenul van de Europese lijders (geen schrijffout) zegeviert. Dat rolt de rode loper uit voor de islam. En voor een totale zelfvernietiging.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ernie van de Wal

Het ene is gevolg van het andere maar ik begrijp wat u bedoelt.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik zag vanmorgen op tv. een “optreden” van 2de Kamerleden met een aantal z.g. deskundigen betr. de stikstof-problematiek. Het was een cabareteske voorstelling. Oeverloos gezwets door personen die zichzelf véél belangrijker vinden dan wie dan ook, iets zinnigs was er niet te horen. 2de Kamerleden die ongelooflijk stomme vragen stelden aan de “deskundigen”, óók de antwoorden daarop waren hilarisch ! Het stelletje kletst en kletst en kletst, maar zegt totaal niks !
Trouwens : de klimaat- én CO2-problematiek blijkt geheel te zijn verdwenen, (of zou ’t al zijn opgelost ?), plots is daar het stikstof-gebeuren dat de hoogste prioriteit vereist !
Heeft “den Haag” nou écht niet in de gaten dat hetgeen door de heer Wilders reeds járen geleden werd verkondigd, thans aan ’t gebeuren is ? De heer Wilders zei n.l. : “Nederland is vol, óvervol !” Dàt is de grootste “stikstof-bedreiging” !!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Karton@ De populatie verdubbelt terwijl de voedsel productie halveert. Logica van onze leiders die de weg volledig kwijt zijn in hun paniekbesluiten. Rutte is de kapitein van een schip die vaart zonder te weten waarheen. Het kompas is op hol geslagen en waar de schip met haar bemanning strandt weten zij niet. Deze schip kan beter zinken voordat de schade aan de economie onherstelbaar wordt.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Men geeft zich in beleidstermen onvoldoende rekenschap van het probleem van toenemende islamitische radicalisering, zowel wereldwijd als in Nederland, onder invloed van salafisme (wat Aboutaleb daar verder over mag zeggen, ook al snap ik dat zijn voor en achternaam verwijzen naar de tijd der salafisten – ofwel de grote veroveraars en kaliefen van de islam – om niet te zeggen naar Mohammed zelf), wahhabisme en moslimbroederschap. Het ligt voor de hand om in het Westen bij de beleidsontwikkeling onderscheid te maken tussen inpasbare en niet-inpasbare moslims, vooral ook omdat er relatief steeds meer bijkomen, ook van die laatste soort. Die van ‘het Haga’ zijn overduidelijk niet inpasbaar. We hebben nog steeds geen conceptuele middelen om dat onderscheid operationeel te maken. Dat wordt wel tijd. Overigens is dit een probleem in de hele westerse wereld. Toch gaat dit duidelijk de verkeerde kant op. Het is als een aantal andere grote problemen, zoals overbevolking of het verlies aan samenhang in de samenleving: we staan erbij en kijken ernaar en doen niets. De conclusie is: als we dan toch niets doen, sluit dan de grens maar voor massamigratie, vooral omdat het voor 90% gebaseerd is op leugens over vervolging.

ANT
ANT
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het gif van het (partij)deug, de inclusiviteit- en diversiteitswaanzin,
dat rondwaart op de beleidsbepalende ministeries en aanverwante organisaties zorgt ervoor dat er niet effectief wordt gehandeld, dat men wars blijft van enig realiteitsbesef ondanks de vele, ontelbare signalen. Signalen allang afgegeven door wijlen Hans Janmaat, wijlen Pim Fortuyn en huidig Geert Wilders. Nee, die werden en worden verketterd want alles moet deug zijn, ook al wordt hiermee onze samenleving ondermijnd en lopen onschuldigen nu en in de toekomst levensgevaar! Worden daders slachtoffer en slachtoffer daders! Ja, met de huidige tendensen is Nederland verloren en glijdt richting afgrond waarna men weer is geschokt!

Enfin, men gokt op het verkeerde paard, de islam is een satanische, zeer gevaarlijke ideologie, en wie dat niet wil inzien of erkennen is zwakzinnig.
Want, waar de moslim verschijnt, is het de vrijheid, veiligheid en vrede die verdwijnt, overal ter wereld. Harde feiten en bewijzen ten over!

Els
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En zo hebben we vijf, tien, vijftien jaar verder nog steeds geen begin van een antwoord………. en zal er de komende vijf, tien, vijftien jaar verder nog steeds geen antwoord op het verder woekerende vergif van (alleen?) het salafisme komen, tenzij de burgers het niet meer accepteren en in opstand komen of eindelijk eens door gaan krijgen dat onze labbekakkerige regeringsleiders noodzakelijkerwijs vervangen moeten gaan worden.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Els

@ Els.
“….tenzij de burgers het niet meer accepteren en……” zoals u zegt.
De Boerenopstand in Nederland, de Gele Hesjes in Frankrijk, de Catalanen in Spanje zijn m.i. een héél klein begin van een vooralsnog vredige opstand van de bevolking. (in Spanje met een mogelijk wat andere wens) Maar ik denk dat onze z.g. “elite” niet nog heel lang moeten voortgaan op de door hen ingeslagen weg, zoals blijkt……….een doodlopende weg !!!!

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Precies. Maar je woont dan ook in de Dutch Democratic Republic. In de DDR was ook geen criminaliteit, ongelijkheid, subversie door gelovige terroristen. Openlijke Marxisten, dat weer wel.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mijn vraag aan mijzelf als oudere Nederlander is simpel, is dit het Nederland waarop in de vorige eeuw, de Nederlanders trots waren.?
Wat is er nog over van de trots, op bv onze Nederlandse zeehelden , onze Vaderlandsliefde en onze Nederlandse folklore.
Wat er is overgebleven, is een samengeraapt zooitje ongeregeld geworden.
De overheid kweekt mijn inziens een tweespalt, niet arm of rijk want dat is van alle tijden, maar de verharding via Links en Rechts of bij bv het klimaat anti of pro.

Ik geloof nooit, dat oude tijden meer gaan herleven.
Het CordonSanitair, is de laatste druppel geweest in de negatieve spiraal, waar de overheid Nederland in heeft gemanoeuvreerd.

Zonde het was zo’n prachtig land, niets was ons teveel.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

@ Fluitje.
Uw reactie is mij uit ’t hart gegrepen !
Ik bén en blíjf trots op ónze zeehelden uit vroeger eeuwen; zij maakten Nederland “groot”, het “grote” Nederland is, in ieder geval sinds roerganger Rutte het roer in handen heeft, totaal de vernieling in geholpen.
Als je je vaderlandsliefde toont, op welke manier dan ook, dan ben je in de ogen van veel zielige, extreem-linkse-populisten al heel snel een fascist en/of nazi. Dat zijn hoofdzakelijk links-extremistische uitkeringstrekkers die óók zo nodig achter Stalin
(moordenaar van miljoenen Russen), Kimmetje Sung (moordenaar van miljoenen Noord-Koreanen) en Polletje Pot (moordenaar van miljoenen Vietnamezen) moeten aanhollen en hen vereren.
Dát soort links gepeupel veracht vaderlandslievende Nederlanders.
Ik moet er eigenlijk een beetje om lachen, Fluitje.

M. de Jong
M. de Jong
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat ontbreken van daadkracht,komt voort uit de lafheid van ons horrorkabinet.
Al zo doen zij het in hun broek om ook maar iets negatiefs naar voren te brengen over de islam, laat staan om daadkrachtig op te treden of te laten optreden.

Bert
Bert
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  M. de Jong

Het Grote Plan moet doorgaan; google eens Coudenhoven Kalergi en veel wordt duidelijk….

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Tanya,
Voor je duidelijke verhaal.
Maar al met al is het om moedeloos van te worden.

Don Tessers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je al hebt verleerd je eigen land te verdedigen door alles naar de sloop te brengen hoe moeten dan politiediensten nog optreden tegen een paard van Troje

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x