Onverantwoord uitgeefgedrag van minister Kaag moet onder curatele

Honderden miljoenen ontwikkelingsgeld ongecontroleerd verstrekt

Titelfoto bij artikel Rutger van den Noort op OpinieZ.com “Onverantwoord uitgeefgedrag van minister Kaag moet onder curatele”

Titelfoto: minister Sigrid Kaag (2018). Copyright: Europese Unie.

Begin juli werden we opgeschrikt door het bericht dat in de periode 2005-2015 13 miljoen euro begrotingssteun voor Mali is verdwenen. Even ter vergelijking: de kosten van alle voedselbanken in Nederland liggen rond de 10 miljoen euro. Als gevolg van deze misser riep emeritus-hoogleraar Hoebink op om de effecten van ontwikkelingshulp veel beter te onderzoeken.

 

Onverstoorbaar

Anno 2019 hebben bij minister Kaag verantwoording en controle helaas weinig prioriteit. Het totaalbeeld is schrikbarend. Zo maakte de Algemene Rekenkamer in mei bekend dat de minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking in 2018 zo’n 578 miljoen euro (!!) heeft uitgegeven aan internationale klimaatmaatregelen, zonder dat duidelijk kon worden gemaakt wat hier mee gebeurd is.

 

Maar Kaag gaat onverstoorbaar door. EenVandaag somde het even op: “In juni was de minister van Ontwikkelingssamenwerking in Mali en Burkina Faso. Een paar maanden daarvoor was ze in Niger, een van de armste landen ter wereld. Nederland steekt daar de komende 4 jaar 100 miljoen euro in duurzame projecten en onderwijs voor meisjes. Ook helpt Nederland bij projecten tegen terreur en mensenhandel.”

Er is dan ook forse kritiek ontstaan op de handelswijze van Minister Kaag.

 

Hautain

Zoals het de elite betaamt, reageerde Kaag vooral onaangedaan en hautain op de kritiek. Op de vraag of ze de kritiek op haar beleid leest, antwoordde ze: “Ja, af en aan, ik gebruik niet altijd sociale media of Twitter, want het is een beetje…eh..het kan een soort afvoerputje zijn vrees ik. Twitter kan heel interessant zijn als bron. Ik gebruik Twitter zelf eigenlijk alleen maar om stukken te lezen, minder de mening, maar meer het stuk en dan help ik mezelf een mening te formuleren.

Wat ze daarmee eigenlijk bedoelt is dit: ‘Ik ben de minister en ik doe lekker waar ik zelf zin in heb. De Tweede Kamer kan boos worden, de Algemene Rekenkamer kan kritische rapporten schrijven, de publieke opinie kan tegen me zijn, het maakt me allemaal niets uit: ik blijf gewoon geld als water uitgeven.’

Vandaar dan maar dit stuk, want Minister Kaag leest dus wel stúkken. En laat ik nu eens beginnen met wat wetenschappelijke inhoud uit mijn proefschrift over de noodzakelijke hervorming van de ontwikkelingshulpsector.  Ik wil er twee belangrijke conclusies uitlichten, die relevant zijn voor de situatie in de Sahel.

 

“En-en”

Uit mijn onderzoek blijkt dat het nauwelijks zin heeft om slechts een deel van de ontwikkelingshulppuzzel op te lossen. Je kunt een basisschool bouwen en kinderen onderwijs geven, maar als er geen vakonderwijs is om een beroep te leren, dan heeft basisonderwijs weinig zin. Of als er wel onderwijs is, maar geen voedsel, dan zitten de kinderen met honger in de klas en nemen ze het lesmateriaal niet op. Het gaat dus om een holistische aanpak.

Maar wat doet Nederland vanuit zijn eigen diversiteitsagenda? Dat steekt geld in meisjesonderwijs en zogenaamde duurzame projecten in Mali. Wat gaan deze meisjes dan doen na hun onderwijs? Is er al een geëmancipeerde cultuur in Mali, waarin deze vrouwen kunnen gaan werken? Nee. Mali staat juist in de top vijf van landen met de grootste ongelijkheid tussen man en vrouw. Hier wil Nederland wat aan doen, maar is dit cultureel dan mogelijk? Kan onze Nederlandse portemonnee zomaar een hele cultuur 180 graden laten draaien? Hebben de Malinese vrouwen hier om gevraagd of hebben wij dat in Nederland zelf bedacht?

 

Centraal geleide regering

Een tweede eis voor een effectieve ontwikkelingshulp is de aanwezigheid van een centraal geleide regering met hoge implementatiekracht. Zoals bekend zijn veel Afrikaanse regeringen corrupt. Ook hebben ze geen slagkracht om buiten de hoofdstad de sociale infrastructuur duurzaam te veranderen. Mali is al sinds 2013 in een burgeroorlog verwikkeld en na een rustige periode laait sinds begin dit jaar het geweld met de jihadistische rebellen weer op. Het is dus bepaald niet zeker of de regering in Mali over drie jaar nog steeds intact zal zijn op het moment dat wij onze tientallen miljoenen euro’s naar dit land laten stromen.

 

Geen verantwoording

Conclusie: een holistische aanpak ontbreekt en er wordt rijkelijk steun gegeven aan instabiele regimes die niets doen aan de opbouw van hun land. Zo kan het gebeuren dat vele tientallen jaren en miljarden ontwikkelingshulp vanuit Nederland zich kenmerkt door corruptieschandalen, ontbreken van verantwoording, conflicten, ellende en zelfs gesneuvelde Nederlandse militairen.

 

Sinterkaag

Het is wellicht wat vroeg om de Zwarte Piet-discussie te beginnen, maar duidelijk is wel wie in het Nederlandse kabinet de Sinterklaas is. Aan de lopende band trekt Kaag de portemonnee en financiert het ene dramaproject na het andere, vaak zonder enige steun vanuit de coalitie. Ze kan daarbij grotendeels haar eigen gang gaan. Zo maakte Kaag in januari 2018 versneld 13 miljoen over naar de Palestijnse gebieden. Dit tot grote ergenis van CDA, CU en de VVD. En hoewel de bijdrage over 2019 aan de corrupte en door misstanden verziekte VN-vluchtelingenorganisatie voor Palestijnen UNRWA tijdelijk is opgeschort, liet Kaag weten dat ze niet van plan is om deze hulp definitief te stoppen.

Het te ruime mandaat voor deze minister op financieel terrein moet worden ingetrokken. Het zou goed zijn als de Tweede Kamer minister Kaag voor het uitgeven van ontwikkelingsgelden onder curatele stelt. Het moet afgelopen zijn met het grootscheeps spenderen van ons belastinggeld aan allerlei vage projecten, waarover je vervolgens niets meer hoort. Behalve dat het onduidelijk is waar het geld is gebleven en wat ermee is bereikt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
34 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
P .
P .
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De vinger op de zere, door en door verrotte plek. Ik ben echter bang dat, ook al zou Kaag dit artikel lezen, er niets zal gebeuren. Daar zijn een aantal (fundamentele) redenen voor:
1. De coalitie wil de rit uitzitten, no matter what. Er zijn de afgelopen maanden al beschamender zaken zonder blikken of blozen gepasseerd. Om het in Segers’ termen te verwoorden: er worden bij voortduring meloenen doorgeslikt. Moeiteloos.
2. De CU als mogelijke luis in de coalitie-pels is gebleken volledig aan de ketting gelegd te zijn. Scoren doen ze vooral op het terrein van coalitiegenoten, en dan met name dat van surprise-coalitiegenoot GroenLinks. Eigen terrein zoals Israël, christelijke visie op gender-ideologie ligt braak of is ingenomen.
Maar veel fundamenteler nog zijn deze beide redenen:
3. De ratio die aan een stuk als dit ten grondslag ligt is in deze kringen veel dunner gezaaid. Men kan eenvoudigweg niet helder nadenken. Dit heeft deels zijn oorzaak in het volgende:
4. De ideologie vermorzelt elke heldere gedachte. Men kiest voor het willen (de emotie) en men wil NIET dat de werkelijkheid anders is. En hier zijn we bij ‘the bottom line’, die uiteindelijk in ‘gesprek’ met ideologen ALTIJD leidend is: men WIL niet.

Jeffrey
Jeffrey
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P .

U heeft 100 % gelijk want we doen te zwak over alles wat er gebeurd is zonder onze toezegging. En meeste krijgen we als volk ook niet eens te horen.

L.de Jongh
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jeffrey

Het is diep triest dat geld over de balk wordt gesmeten terwijl in Nederland nog zoveel armoede is. Ook de CU is daar schuldig aan.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P .

U maakt een behoorlijke punt met de punt 4.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wanneer rekent de Nederlandse kiezer af, met deze geld smijtende Rutte clan.
De Bilderbergclub (die achter gesloten deuren), heeft te veel macht over de Rutte clan.

Is de tijd rijp voor een hardere confrontatie, of blijven we in Nederland de grote geldschieter van moslims.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

@ Fluitje.
Helemaal met u eens, maar ik vrees voor ’t laatste !

Friesecanadees
Friesecanadees
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Te triest voor woorden zo’n verslag
Uw vraag: …is de tijd rijp voor een hardere confrontatie.., is zeker ,sinds de jaren 70,
TE LAAT
West Europa is aan het zelf islamiseren en in dat spel hoort nivelleren,onverantwoord spenderen, kofferbak schapencadavers verkopen etc etc bij.
Ies halal nietwaar
De wetten en belastingen zijn voor Uvan toepassing , en worden gebogen voor al-kaag c.s
Glad we got out

Isabel
Isabel
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een artikel naar mijn hart! De handel en wandel van Sigrid Al Qaq – Kaag roept aan de lopende band weerstand op maar deze hooghartige carriere-politica gaat maar door met ons belastinggeld aan haar moslimvriendjes te geven.

Afkomstig van de onfrisse palestijnse UNRWA, als D66 minister ongekozen in een Ruttekabinet gekatapulteerd, zitten wij opgezadeld met deze onverantwoordelijke, belastinggeld verspillende doordramster( zwakke Stef Blok als BUZA baas laat over zich lopen)

Zorg eerst maar eens dat er geen voedselbanken meer nodig zijn in dit land

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Isabel

Ik zie nu dat wij beide aan de voedselbanken hebben gedacht. Deze vorm van armoede ziet de regering door de vingers want het regelt zichzelf toch door giften? Dat maakt van de deugd een kwaal die de armoede juist in stand houdt. En dat geldt net zo voor ontwikkelingshulp. Je helpt beter door niets te geven maar stimuleren.

Rob
Rob
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Veel mensen vroegen zich al af bij de vorming van het kabinet dat zo’n persoon op dat ministerie kon komen, met haar achtergrond en voorkeuren, nu blijkt het óók nog uit te komen, zorg dat je een hoop stof veroorzaakt, dan zie je niet waar het neer komt, en de achternaam van Sigrid Kaag is……., ja, nu weten we waar haar voorkeur naar uitgaat

Walter
Walter
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Klopt ,haar wederhelft was onderminister in de vredelievende Palestijnse samenleving .
Deze staat momenteel onder grote druk door het beleid van boze man uit Amerika .
Daar gaat vast nog meer heen ,zoals destijds Koenders
miljoenen naar Somalië tijdens de boycot.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je geeft een derde wereldland een bak met geld en meteen koopt de dictator van dat land een hoge hoed, een Mercedes en een krat whisky. De te ruime mandaat van deze minister moet niet alleen worden ingetrokken maar deze minister moet weg liefst met de hele kabinet. Ontwikkelingshulp zelf moet eindelijk onder korrel genomen worden want dat is het grootste bodemloze put die er decennia bestaat. Je betaald een hoop geld in de hoop dat de mensen in hun land blijven maar zij komen toch hier naar toe omdat je beter bij de bron kan zitten dan op geld thuis te wachten waar de dictator net zijn bestellingen gedaan heeft. Onze regering gooit liever geld weg met een groothartige geste dan eigen land afhelpen van de steeds meer nodige voedselbanken. Deze regering heeft een zwak voor terroristen die zij gretig onderhouden in Palestina en het is voor deze minister een kwestie van familiehulp onder het veilige afdakje van een instituut als de VN die zelf geleid wordt door o.a. de dictators van de arme landen. Een door en door verziekte instituut die mede verantwoordelijk is voor alle oorlogen op aarde door pappen en nathouden van kostbare symptoom bestrijding zonder de oorzaken weg te nemen. De wereld heeft geen kans met zo organisatie die zelf nodig op de schop moet.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

100 % mee eens. 5

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dit wordt door enkelen al tientallen jaren geroepen. Maar dat heeft geen enkele zin. Want het voelt zo goed, andermans geld weggeven aan ideologische vriendjes en dictators die zeggen dat ze een ‘socialistisch volksfront’ of soortgelijk frame nastreven.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Niemand kan minister van ontwikkelingssamenwerking worden als zij niet bereid is om ruimhartig geld uit te geven. Dat er aan een groot aantal doelen ondoelmatig geld wordt uitgegeven staat als een paal boven water. Ze kan dus niets fout doen, want het gaat hoe dan ook toch fout. Wat bevreemdt is dat er geen enkele strategie voor vermindering van de ondoelmatigheid in het hele beleid te ontdekken is. Er is wel een hoop geschuif van jaar tot jaar, maar het gaat niet een bepaalde richting op. Dat er ontwikkelingsgeld naar Palestijnen gaat is eigenaardig. De economie draait er met ruim 3000 $ BNP per hoofd van de bevolking niet slecht, zeker als je het vergelijkt met Afrika, waar nog 40 landen onder de 1000$ zitten. Daarbij komt dat die Palestijnen nog steeds absoluut onaanvaardbare oorlogszuchtige taal uitslaan gericht op het vernietigen van Israel en het uitroeien van Joden. Niet dat ze er veel aan kunnen doen. Deze taal is rechtstreeks terug te voeren tot de grondteksten van de islam. Dat maakt het niet makkelijker verteerbaar. Ik neem overigens aan dat mevrouw Kaag moslima is. Dat maakt het allemaal nog vreemder.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

ja, daar heeft u een goed punt. De palestijnen zijn GEEN land en zij hoeven ook niet ‘ontwikkeld ‘ te worden. Ze krijgen veel van Israel en als ze normaal zouden doen, zouden ze veel kennis en educatie kunnen krijgen en zeer welvarend worden.

Yvonne Koster
Yvonne Koster
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Dat ik voor het eerste over de praktijken las dat, deze Minister Kaag de Palestijnse organisatie UNRWA financieel had gesteund, dacht ik meteen dat de Ministerraad haar daarvoor op het matje zouden roepen.Met als eind conclusie, aftreden, want zo iemand kun je toch niet handhaven ? Het is toch ongekend en onacceptabel, dat het zwaar verdiende geld bijeen gebracht wordt door ons Nederlanders,besteed wordt aan deze Criminele organisatie? Maar nee, ook onze zwakke Minister Stef Blok van BUZA hoorde je hier ook niet over.Erger nog hij greep niet in. Deze vrouw is totaal niet berekend voor haar taak, dit is zacht uitgedrukt als je geld uitgeeft aan een misdadige instantie, waarvoor Ontwikkelingshulp niet is bedoelt. Natuurlijk weet ik dat al deze miljoenen,totaal opgeteld miljarden, niet of nauwelijks enige zode aan de dijk hebben gezet. Ruim 100 jaar geleden schreef een Engelse Hoogleraar over Afrika: ” In Afrika is altijd iets te doen,al pomp je miljarden in dit werelddeel, het zal nooit zelfstandig kunnen opereren.” In die tijd wist men al ,dat alle ondersteuning, in feite water naar de zee dragen was.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Triest te weten dat wij geregeerd worden door een minister onder kabinet Rutte die terroristen ondersteund in de Palestijnse gebieden. Iedereen weet dan toch dat dit geld onder de hammas verdeeld wordt, belastinggeld van de werkende Nederlander. Niks ontwikkelingsgeld voor de burgers daar, met het belasting geld van de Nederlandse burgers ondersteund zij het wapen arsenaal van de Hammas om Israel plat te bombarderen. Zonder dat geld zouden ze daar geen mogelijkheid voor hebben. Kaag is getrouwd met een figuur uit die regio. Kaag is in mijn ogen zo corrupt als de pest en het wordt hoog tijd dat zij onder curatele gesteld word.Het interreseerd haar niets dat er in Nederland steeds meer mensen naar de voedselbank moeten,als zij haar corrupte spelletje maar kan blijven spelen.Voor mij hoeft dit waardeloze kabinet niet uit te zitten, want ben bang dat de pot in Nederland nog sneller leeg geraakt met zo iemand als minister.Ze is de naam niet eens waard,typisch D66 streken wat zij uithaalt.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Na den oorlog werden types als Kaag kaalgeschoren en het dorp uitgejaagd, tegenwoordig maken politiek correcte debielen ze minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, zodat ze probleemloos grote hoeveelheden Nederlands belastinggeld kunnen wegsluizen naar de vijanden van de westerse wereld.
Wat moet je hier nog over zeggen?
Inpakken en wegwezen dat kabinet.

Yvonne Koster
Yvonne Koster
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Van mij hoeft Minister Kaag niet kaalgeschoren te worden. Het zou al een grote verdienste zijn voor ons Nederlanders als ze af zou treden, liefst vrijwillig anders onder dwang. Omdat er nu wegens onnodige verspilling, haar geen strobreed in de weg is gelegd, houd ik mijn hart vast, wat de volgende stappen van haar zullen zijn ? Aan welk land of instantie zal ze nu weer ons geld, aan gaan verkwanselen? Gisteren kreeg ik te horen van een vriendin die zorgt voor haar zieke vader van 99 jaar,dat er voorlopig geen plaats is in een Verzorgingstehuis. Haar zus, woonachtig in Portugal en getrouwd met een arts, is speciaal naar Nederland gekomen om te helpen. Haar vraag aan mij, Houd je dit voor mogelijk en dat in Nederland ? Mijn antwoord, ja en ik ben bang dat het nog slimmer wordt dan nu. Het is te triest voor woorden. Miljoenen zinloos en klakkeloos over de balk smijten. Je vraagt je inmiddels toch wel af, waar komt deze haat die het Kabinet koestert tegen ons Nederlanders vandaan ? Wie het weet mag het zeggen!

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Yvonne Koster

@ Yvonne Koster
Wat mij betreft komt het scheren gewoon vóór de pek en de veren.
Maar zo’n vurig aanhanger van de Sharia club moet je eigenlijk de geneugten daarvan niet ontzeggen natuurlijk.
Wat dat dan exact inhoud weet ik niet, het is mijn persuasie tenslotte niet.
Maar ik ga er van uit dat er dan minimaal stokken en/of zwepen bij van pas gaan komen.
En zitten doe ik daar dan niet mee, Kaag heeft tenslotte veel onschuldig bloed aan haar handen, dat soort mensen kan ik eerlijk gezegd geen medelijden mee hebben.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank Rutger van den Noort voor deze column.
Dit voelt aan als haat van minister Kaag aan de Nederlandse belasting betaler!
Zij moet op non actief gesteld worden! En laat Pieter Omtzigt het doen en laten van deze dame maar een uitzoeken.

exmarineman
exmarineman
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vergeet niet dat zij is getrouwd met een “Palestijn” en jarenlang ook vertegenwoordigster was van die UNWRA in de Gaza. En ze heeft altijd gezegd dat haar belangen daar lagen!

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ontwikkelingshulp OK. Adopteer één land en doe daar al het mogelijke. Onderwijs, infrastructuur etc.
Eis, dat je de leiding houdt tot ze het zelf kunnen. Dat duurt zeker 30 jaar. Willen ze dat niet. Ook goed. Dan krijgen ze niets. Take it, or leave it systeem.

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Maarten Vasbinder

’tot ze het zelf kunnen’. En daar ligt nu het probleem. Zuid-Afrika, Belgisch Congo, Rhodesie. Ging allemaal goed totdat kolonialisme verkeerd was.

Maarten Vasbinder
Maarten Vasbinder
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

Precies, het is een vorm van kolonialisme. Ditmaal halen we echter niets, maar sturen goed opgeleide technici etc. Geen ontwikkelingswerkers. Die zijn nutteloos. Misschien is er de toekomst ook wat te verdienen. Afrika is het moeilijkst. Azië en Zuid-Amerika lijken makkelijker. Alleen NL heeft geen enkele zin.
Islam mag overigens niet mee doen. Die leren door ze te isoleren.

Anja
Anja
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Kaag geeft graag, van onze belastingcenten, en de coalitie zag dat het goed was zolang ze maar aan het pluche geplakt kunnen blijven, SCHANDALIG!

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ieder normaal denkend mens zou toch vinden : “Die Palestijnen hebben nu al -tig jaren aan het westers infuus gelegen, in ál die jaren hadden zij hun eigen land kunnen én moeten opbouwen, dat is niet geschied, dus………ze krijgen van mij geen cent meer !” Maar zou niet ons áller minister S.Quag die kwistig met miljoenen blijft strooien in de richting van onze grootste vijand, het islamisme !!!

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Zij krijgen van u geen cent meer? Maar wel via ons belasting geld!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

@ Nenne.
Met : “ze krijgen van mij geen cent meer !”,
vervolgde ik de tirade van “ieder normaal denkend mens”.
Uiteraard is mij bekend dat via de door mij betaalde belastinggelden diverse smerige praktijken in binnen- en buitenland worden gefinancierd.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ze moet zeker onder curatele. Die vrouw is onverantwoordelijk bezig.
Dit is een grof schandaal. Wij moeten met onze zware beroepen doorwerken tot we er bij neervallen, want ‘er is niet genoeg geld om de pensioenleeftijd op 65 te houden’, maar kennelijk zijn er wel miljoenen over voor oorlogvoerende failed states en corrupte leiders en oorlogen in stand houden en de palestijnen nog een douceurtje geven van ons belastinggeld. Wat een walgelijke vrouw. ZEER incompetente minister.
We konden vandaag ook al op E’vier lezen hoe incompetent en dom en eigenwijs Joop den Uyl was en welk een schade hij ons land heeft toegebracht.
Nou het is een grof schandaal dat dit soort onverantwoordelijk lieden, de beschikking heeft over ONS belastinggeld. Ik eis dat dit wordt uitgezocht.

Maarten
Maarten
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank je, Rutger, voor dit artikel. Berichten zoals deze, over Kaag, komen terloops je huiskamer in via de media, maar zonder context. En ik merk dat het dan niet echt landt. Klimaatmaatregelen onder het mom van ontwikkelingshulp! Als het nog milieumaatregelen waren, maar dat is in de politiek een gepasseerd station. Een van de meest raadselachtige fenomenen van de afgelopen jaren: Alles gaat opeens over ‘klimaat’. En als je bij je gezonde verstand blijft ben je een tokkie. Voer voor psychologen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze vrouw moet onmiddellijk gestopt worden en zwaar bestraft.

trackback

[…] Lees verder>>> (h/t “Wachteres”) […]

34
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x