Overheid zet deur op kier voor terugkeer Syriëgangers

Een enkeltje terug naar Luilekkerland

Titelfoto bij artikel Tanya Hoogwerf op OpinieZ.com “Overheid zet deur op kier voor terugkeer Syriëgangers”

Foto: Voormalig IS-bolwerk Raqqa.

 

IS is alive and kicking. Aldus een recent Amerikaans rapport. Hoewel er geen sprake meer is van het IS-kalifaat, zijn de jihadi’s ondergronds stevig geworteld in Syrië en Irak en is er sprake van een actief en ‘gezond’ netwerk, voorzien van wapens en andere benodigdheden om opnieuw een oorlog te kunnen voeren.

Daarnaast bestaat er een financiële infrastructuur vanuit zogenaamde IS-provincies om het beest te blijven voeden. Even gevaarlijk, of misschien zelfs gevaarlijker nog, dan Al-Qaida.

 

Dovemansoren

Als je dit leest is het begrijpelijk dat de VS, die zich uit het gebied willen terugtrekken, om steun vragen van bondgenoten als Nederland en des te onbegrijpelijker dat dit verzoek aan dovemansoren is gericht. We wachten als Nederlandse overheid blijkbaar een nieuwe oorlog met bijbehorende slachtoffers en vluchtelingenstroom liever af.

 

Onverminderd gevaarlijk

Hetzelfde rapport vermeldt daarnaast ook dat er nog duizenden IS-strijders in het gebied actief zijn en dat zij geenszins zijn afgestapt van de IS-ideologie. Deze strijders zijn onverminderd gevaarlijk en bereid om grof geweld te gebruiken tegen iedere “ongelovig varken” om hun doel te bereiken. Alles is geoorloofd om de heilige strijd te voeren.

En als het afhakken van hoofden voor hen geen enkel punt is, zou het toch voor de hand moeten liggen dat liegen om je doel te bereiken ook niet echt een moreel dilemma vormt. Met dit in het achterhoofd zouden we toch verwachten dat alles op alles in het werk wordt gesteld om ons land te wapenen tegen een mogelijke terugkeer van Syriëgangers?

 

Wensdenken

Helaas is de realiteit een hele andere. In de Nederlandse pers lijkt het beeld te ontstaan dat met de val van het kalifaat IS is verslagen en daarmee ook de ideologie niet meer bestaat. Alsof degenen die bewust de keuze hebben gemaakt om te gaan strijden tegen alles wat te maken heeft met Westerse waarden en vrijheden ineens diametraal gedraaid zijn en afstand hebben genomen van hun overtuigingen.

Dat is naast wensdenken weer een staaltje van het plakken van ónze normen en overtuigingen daar waar ze niet thuishoren. Daardoor wordt het reële gevaar gebagatelliseerd. Zo wordt de weg openzet voor terugkeer, niet alleen van kinderen en vrouwen, maar uiteindelijk ook van de strijders zelf.

 

Waarschuwing

De NCTV waarschuwt in het laatste dreigingsbeeld expliciet voor jihadistische ouders en hun kinderen die, op korte termijn, een nieuwe generatie home-grown terrorists op zouden kunnen leveren. Het dreigingsniveau blijft daarmee dus onverminderd hoog op niveau 4. We hebben hier dus al met een fikse uitdaging te maken met betrekking tot de aanpak van radicalisering en veilig houden van Nederland.

Het is daarom ook ridicuul om te zien dat de Nederlandse overheid keer op keer de keuze maakt om de grenzen niet potdicht te houden voor Syriëgangers, maar steeds de deur verder op een kier lijkt te zetten.

 

Dieptepunt

Met deze week als nieuw dieptepunt de terugkeer vanuit Marokko naar Nederland van een iemand die heeft geprobeerd om naar Syrië af te reizen, in het bezit was van kinderporno en propagandafilmpjes van IS heeft verspreid. Waarom is zijn paspoort niet afgepakt en hem de toegang tot Nederland ontzegd? Waarom komt zo’n tikkende tijdbom gewoon terug de grens over? Wetende dat onze rechtspraak niet in staat is zo iemand met levenslang in de gevangenis te smijten. Wetende dat er over maximaal een paar jaar dus een potentiële terrorist de straat opkomt.

Blijkbaar denken wij nog steeds dat we in Nederland in staat zijn om het gevaar van zo iemand te neutraliseren. Dat dit een illusie is moge duidelijk zijn en is af te leiden uit bijvoorbeeld de aanhouding van de terreurverdachten uit Arnhem, waarvan er in ieder geval één eerder vast had gezeten voor een poging tot uitreizen of bijvoorbeeld gedrag van de gedetineerden in de Penitentiaire Inrichting Vught tijdens de Dodenherdenking.

 

Vrijspraak Syriëganger

Mocht iemand na deze al niet hoopgevende opsomming toch nog de illusie hebben dat het wel goed zal komen, het totale brevet van onvermogen bij de aanpak van dit wezenlijke veiligheidsprobleem hebben we nog niet besproken.

Het Hof in Den Haag heeft deze week een Syriëganger vrijgesproken voor terroristische misdrijven, omdat niet meer aangetoond kon worden dat hij actief was geweest voor Jahbat al-Shamiya, nadat hij zijn oorspronkelijke ontkennende verklaring had ingetrokken en verklaarde zich te hebben aangesloten bij de Northern Storm Brigade. Jammer dat het Hof blijkbaar het kwartje laat vallen in het voordeel van de overduidelijke leugen van de man. Extra jammer dat het Hof even gemist had dat deze brigade onderdeel is van één en dezelfde organisatie.

 

Gevaarlijk precedent

Hoe kan het, dat iemand die trots poseerde met wapens aan het front, in Nederland geen strobreed in de weg wordt gelegd? Is het simpelweg het gebrek aan kennis van een rechter of het niet willen scheppen van een gevaarlijk precedent om de Nederlandse overheid niet in de weg te zitten? Hoe dan ook, gevaarlijk is het zeker.

Het bestrijden van jihadisme en radicalisering vraagt van onze rechtsstaat wat het op dit moment nog niet kan. Omdat het rechtssysteem geen rekening houdt met de leugens en mist  van de intoleranten die onze regels, gemaakt om ons te beschermen, misbruiken om weg te komen met gruwelijke misdaden en onmenselijkheden.

Tribunaal

Laten we daarom om de beesten van IS berechten daar waar hun misdaden ook beter begrepen en gerevancheerd kunnen worden: via een tribunaal in de regio waar de schade is aangebracht. Alleen dan is er sprake van echte vergelding, in plaats van een enkeltje terug naar Luilekkerland.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Ruud
Ruud
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ja Tanya,

Je hebt weer volledig gelijk! Niets van dat islamitisch vuil moet en mag hier terugkomen. Helaas regeert momenteel de volledig linkse deugdwaas, zowel in de ministeries waar het beleid wordt bedacht als in de politiek die het uitvoert. En een media die het slaafs volgt en propagandeert.

Er zullen dus in dit land nog vele slachtoffers vallen door moslimgeweld, alleen zal dat in beginsel niet zo worden benoemd, want moslim hé.

Daarom wil ik deze regel herhalen, een treffende regel die ik elders las:
“Waar de moslim verschijnt, is het de vrijheid, veiligheid en vrede die verdwijnt”!

Een stelling die dus overduidelijk en in den treure is bewezen!
Maar deug-Nederland wentelt zich in zijn/haar natte droom en kijkt weg, ver weg!

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vanaf het moment dat onze “overheid” riep : “Die Syriëgangers komen ons land niet meer binnen !!!!” wisten veel weldenkende Nederlanders dat de “overheid” daarmede bedoelde : “Wij zetten de deur op een kier voor de terugkeer van Syriëgangers.” Aldus wordt de NL-bevolking op een zodanige manier “gemasseerd” dat zij is voorbereid op de terugkeer van die criminelen.
Bovendien is het geroep en geblèr van de “overheid” alleen voor de Bühne, maar dat is algemeen bekend.

Realist1966
Realist1966
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een kier? De rode loper wordt nog net niet uitgerold. Als ons volk zo stom is, dan is het evolutionair terecht dat we uitsterven wegens verdringing door sterkeren.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is ongelooflijk hoe makkelijk Europa over de VS denkt. Men gaat van uit dat de VS verplicht zijn om elke vuurhaard in de wereld te verhelpen en liefst alleen en op eigen vernatwoordelijkheid. Dat Trump de NAVO bedenkelijk vond heeft hier de wortels. Niet de schuld van Trump van van Europa die het verdomt om de bijdrage te leveren maar heels snel met kritiek komt. Zo is Nederland afgestraft voor de luidkeelse kritiek op de terugtrekking van de VS militairen uit Irak en Syrie door de aanvraag van de Amerikanen om grondtroepen te leveren als direxcte reactie. U had kritiek en wij hebben geluisterd en onze politici staan in hun hemd. Als je hard piept over de ander doe het zelf beter of help dan tenminste. Verder lijkt het afgesproken werk om moslims te vrijwaren van elke vorm van criminaliteit of in ieder geval foute keuzes door de schuld aan de blanke boze Europeaan door te schuiven. Die is toch de schuld van alles wat er was, is en nog moet komen.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De opvatting van de islam als goedaardig, ongevaarlijk verschijnsel is vals. Het streven is naar een wereldkalifaat onder leiding van theocraten, die iedereen gaan vertellen wat goed en waar is, anders … (vul zelf maar in en kleur de bloedige plaatjes). IS is niet de uitzondering, maar de norm. Wellicht zou Nederland zich om bepaalde IS-ers kunnen bekommeren, maar zeker niet eerder dan na een veroordeling voor oorlogsmisdaden, of die nu zelf gepleegd zijn of door de groep monsters waar men bijhoorde. Tweede voorwaarde is dat er aantoonbaar afstand wordt gedaan van het IS (d.w.z. islamitische) gedachtengoed. Dat is niet simpel, want de islam – met al haar negatieve kanten – valt onder de vrijheid van godsdienst. Een derde voorwaarde is dat er geen enkel risico bestaat op terugval. Dat risico maakt ten diepste deel uit van de kern van de islam. Men zou dus moeten stellen dat IS-ers zich eerst zullen moeten bekeren tot een andere godsdienst (bijv. Christendom of Boeddhisme) of tot een verlichte vorm van Humanisme (en dus niet islamitisch humanisme, als zoiets al voorstelbaar is). De conclusie moet zijn dat de hele terugkeerdiscussie elke grond mist. Het toelaten en vrijlaten van leugenachtige IS-ers leidt tot nieuwe feiten met ernstige gevolgen voor een nog nader te bepalen terugkeerbeleid. Opnieuw blijkt in het het geval van Driss M. de Nederlandse rechtsstaat machteloos te zijn om het gevaar te keren maar wel bij machte te zijn om de democratische besluitvorming – toch al moeizaam – om zeep te helpen.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gedurende de bezetting door Duitsland in de tweede wereldoorlog zijn er Nederlanders naar Groot Brittannië overgestoken, de zogenaamde Engelandvaarders, en hebben van daar uit aan Britse zijde tegen de Duitsers gevochten.
Deze mensen zijn na afloop van de oorlog in eerste instantie hun Nederlanderschap kwijtgeraakt omdat zij in vreemde krijgsdienst waren getreden, later hebben ze dit Nederlanderschap terug gekregen, enkel en alleen omdat ze tegen de vijand van Nederland gestreden hadden.
Dus waar praten we hier eigenlijk over?
Over onechte Nederlandse onderdanen die naar een ander land (de Islamic State) geëmigreerd zijn, en daar in dienst zijn getreden van een leger dat niet anders heeft gedaan dan de ene oorlogsmisdaad op de andere stapelen.
Wij hebben generlei verplichtingen tegenover deze voormalige Nederlanders, de enige (morele) verplichtingen die wij hebben zijn tegenover hun slachtoffers; wij dienen er zorg voor te dragen dat deze slachtoffers zo goed mogelijk hun verhaal kunnen halen.
Er dient recht te geschieden, het menselijke vuilnis waar we het hier over hebben dient adequaat bestraft te worden, en dit kan nergens beter gebeuren dan daar waar zij hun misdaden begaan hebben.

Benedict Broere
Benedict Broere
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Bedacht moet worden dat het grootste deel van de politiek een heilig geloof heeft in de lievige versie die Karen Armstrong zich heeft verzonnen wat betreft de islam. En dat volgens Karen Armstrong de vele terreur die uitgaat van de islam een misvorming is van de islam. Men gelooft dat. Het wordt gretig geloofd. En in de beleving van deze mensen is elke islamkritiek praktisch nazi. Er valt niet te praten met die mensen. Ze zitten vast in die waan als betreft het een enge sekte. En aldus is er een ontwikkeling gaande die zal maken dat pakweg 50 jaar verder onthoofdingen op het Binnenhof onder begeleiding van koranrecitatie heel normaal worden. Een uitje voor de dan massaal tot de islam bekeerde Nederlander. “Islam is geen gewelddadige religie. Het heeft een veel betere staat van dienst wat tolerantie betreft dan het westerse christendom. Veel beter.” Karen Armstrong. https://www.nieuwwij.nl/interview/karen-armstrong-onze-wereld-gaat-niet-overleven-als-zo-doorgaan/ “De verwerpelijkste misdaden van Islamitische Staat zijn slechts de eenentwintigste-eeuwse remake van wat de moslims uit de vroegste tijd geleid door de profeet hebben gedaan.” “… wat men islamisme noemt, is niets anders dan een strikte toepassing van de islam. De islam is absoluut geen religie van vrede en liefde, maar een ideologie die je haat jegens de ander bijbrengt, en die de minderwaardigheid onderstreept van vrouwen en van niet-moslims.” Zineb el Rhazoui, Vernietig het islamitisch fascisme, Prometheus, Amsterdam, 2018, p. 19 en 30.

Henny Keur
Henny Keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weet wel dat dat we een minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking hebben, Sigrid Kaag, die de Arabische lente sterk verdedigt en aanhangt vindt het maar wat geweldig dat Nederland onder de Arabische knoet zal vallen. Hoe valt dit alles ansers te verklaren?

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henny Keur

@ Henny Keur.
Ik weet bijna zeker dat net enthousiasme van Quag betreffende de islam voortkomt uit domheid en onnozelheid; verder interesseert het dat soort, soort Quag, totaal niets wat er onder de Nederlanders leeft, het laat hen volledig koud. Het enige waar dat soort, soort Quag, naar kijkt, is de eigen positie, aanzien én macht.
Walgelijke mensjes.

erik
erik
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Getrouwd met een ‘palestijn’, vriendje van voormalig terrorist arafat…..Dan weet je toch genoeg?

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, Mw Hoogwerf, u slaat weer de spijker op de kop met uw column. het is inderdaad TE bizar voor woorden wat we HIER voor overheid hebben. Een bananenrepubliek, anders kan ik het niet noemen.
Ze kunnen bijna NIKS goed regelen. En ons land beschermen tegen terrorisme? Vergeet het, we hebben gezien wat er in Utrecht is gebeurd en dan die andere steek aanslagen nog, op die Amerikanen in Amsterdam, en in den Haag….. dat is nog maar het begin. Ik vrees dat het gedrag van groepen jonge moslims hand over hand gaat escaleren. Ik denk dat zelfs hun ouders geen gezag hebben over hen. Ik kan alleen maar bidden dat er niets gebeurt.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Op papier “staat Nederland”er rooskleurig voor”; dat bazelen de kabinetsleden. Gisteren werd weer eens duidelijk dat het aantal criminele daden, gepleegd door asielzoekers/vluchtelingen, véél hoger is dan het door de “overheid” verstrekte cijfer !
Wij worden doorlopend bedonderd @ Marien.
Ze (de “regering”) is tot niet veel in staat ; uitkeringsfraude en onterechte uitkeringen door het UWV worden niet aangepakt; één van de schuldigen aan dat wanbeleid is de huidige “minister” van gezondheid t.w. Bruins. Als dank werd deze nietsnut gepromoveerd tot “minister”! Door dat soort worden wij “geregeerd”.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x