Het asociale gezicht van GroenLinks

Jongeren kunnen de rambam krijgen

Titelfoto artikel Pamela Pinas op OpinieZ.com “Het asociale gezicht van GroenLinks”

“GroenLinks, meetup met Jesse Klaver in Tivoli Vredenburg Utrecht” by groenlinks030 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

 

GroenLinks heeft zich weer eens van haar dictatoriale kant laten zien. Eerst zuivert de partij op oud-communistische wijze het Tweede Kamerlid Zhini Özdil weg omdat hij te kritisch is over het leenstelsel. Direct daarna kan het Provinciale Statenlid Carla Brugman haar biezen pakken omdat ze overwoog een coalitiesamenwerking met de PVV en FvD aan te gaan in Limburg. Ruzies en reacties die laten zien dat GroenLinks een imagoprobleem heeft. Wat wil de “partij van de verbinding” nu eigenlijk uitstralen?

 

Leenstelsel

De breuk tussen Klaver en Özdil ligt extra gevoelig omdat de twee zo’n goede band met elkaar hadden. Een band die niet bestand bleek tegen een politieke discussie over het leenstelsel. Het leenstelsel is de opvolger van wat voorheen studiefinanciering werd genoemd. Studiefinanciering betrof het geld dat door DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) aan studenten werd gegeven in de vorm van een ’tijdelijke lening’. Een ‘lening’ die werd omgezet in een ‘gift’ zodra men een diploma had behaald. Door de invoering van het leenstelsel is deze ’tijdelijke lening’ een ‘permanente lening’ geworden. Het geleende geld dient met rente terugbetaald te worden. Met als gevolg dat studenten nu soms voor tienduizenden euro’s in het rood staan en de nationale studieschuld momenteel al bijna 22 miljard bedraagt.

 

Asociaal

Jesse Klaver en GroenLinks hebben aan dit asociale plan meegewerkt. Jesse en zijn partij hebben niet alleen voor het leenstelsel gestemd, maar ook meegeholpen aan het bedenken van dit leenstelsel. Als de onderwijsman van GroenLinks was Özdil vanaf het eerste begin gekant tegen dit leenstelsel. Met het slappe excuus dat Klaver op kraamverlof was werd Özdil gepasseerd en koos de GroenLinksfractie achter zijn rug om een andere woordvoerder voor de onderwijsportefeuille. Toen Özdil na een lange stilte eindelijk besloot zich openlijk tegen het leenstelsel uit te spreken barstte de bom.

 

Toekomst

Wat bij mij de meeste verontwaardiging oproept, is het feit dat GroenLinks in de media wordt afgeschilderd als dé partij voor jongeren. En dat zoveel jongeren vallen voor dat imago. Wat hebben jongeren aan een partij die een leenstelsel introduceert en met zoveel felheid verdedigt terwijl het niet één goed argument heeft waarom het beter zou zijn dan ‘het oude systeem’? Een leenstelsel waardoor jongeren hun carrière met torenhoge schulden moeten starten, minder koopkracht hebben en minder kans op het kopen van een huis waardoor ze het stichten van een gezin op de lange baan zullen moeten schuiven.

 

Kreupele middenklasse

En dat in een tijd waarin voor jongeren een vast dienstverband steeds moeilijker te verkrijgen is en beloningen zoals ‘een dertiende maand’ wel vergeten kunnen worden. Een financiële toekomst die maakt dat het terugbetalen van de studieschuld decennia kan gaan duren. Hogescholen en universiteiten zijn momenteel een kreupele middenklasse aan het opleiden die onmondig wordt gemaakt en financieel gehandicapt de arbeidsmarkt moet betreden. Eventuele toekomstige economische crises in Nederland zullen door deze nieuwe middenklasse niet goed opgevangen kunnen worden.

We zijn nog redelijk snel uit de economische crisis van 2008 gekomen doordat we ijzersterke middenklassen hadden die alle klappen konden opvangen. Dat is in een toekomst met middenklassen die  met schulden en flexibele contracten zijn opgezadeld, niet langer mogelijk. De belachelijke argumenten die GroenLinks hanteerde ter promotie van het leenstelsel, zoals ‘het is een investering in jezelf’ en ‘de rente blijft laag’, zijn inmiddels ook achterhaald.

 

Budgetten

Kan dit dystopische doemscenario nog gekeerd worden? Het zal allereerst niet makkelijk worden om de huidige schade te repareren. Er zullen twee grote veranderingen nodig zijn: een financiële en een organisatorische binnen het onderwijs in Nederland.

De budgetten voor het onderwijs moeten aangepast worden. Er moet meer geld naar het basisonderwijs, om leraren een goed salaris te geven en kinderen een optimale start te bieden. Meer geld ook naar het hoger onderwijs om het oude studiebeurssysteem, waarin een basisbeurs en aanvullende beurs een gift waren, opnieuw in te voeren.

Herinvoering van het studiebeurssysteem kan de nationale studieschuld terugdringen en geeft jongeren weer de gelegenheid om te studeren zonder het risico te lopen met torenhoge schulden te beginnen aan hun maatschappelijke carrière. Daarnaast zal de overheid er met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Media de komende jaren alles aan moeten doen om het niveau van ons onderwijs te verhogen. Om jongeren kennis en vaardigheden mee te geven die ze kansen biedt bij de start van hun loopbaan.

 

Pretstudies

Er zal flink bezuinigd moeten worden op sociale wetenschappen. Ze kosten te veel geld en leveren wetenschappelijk en maatschappelijk te weinig op. De sociale studies kunnen worden ondergebracht in het HBO waar pragmatische eisen kunnen worden gesteld aan de aansluiting op de arbeidsmarkt. Het is een ingreep die meer ruimte en budget oplevert voor de universiteiten. Dit geldt ook voor de PhD-posities in de sociale wetenschappen. Als ik zie dat iemand gepromoveerd is op ‘een onderzoek naar bezoekersaantallen voor concertgebouwen in Nederland en Vlaanderen’, wordt het tijd dit soort PhD-pretplekken te schrappen.

De zogenaamde ‘pretstudies’ hebben hun tijd gehad. De kwaliteit is de afgelopen jaren flink afgenomen. Het wordt tijd dat opleidingsinstituten gaan kiezen voor studies die beter aansluiten op de huidige banenmarkt en hun studenten een duidelijk toekomst perspectief bieden. Hierdoor voorkomt men dat jongeren keer op keer de verkeerde studies kiezen.

 

Talent

In plaats van de nadruk te leggen op zinloze en kostbare onderwijsdiscussies zou men in Nederland meer aandacht moeten besteden aan ontluikend talent in het onderwijs. Er is te weinig ruimte voor kinderen/jongeren die goed zijn in wiskunde of andere vakken, in sport, die muzikaal zijn, goed kunnen tekenen of een andere getalenteerde passie hebben. Ontwikkeling en begeleiding van deze talenten is van groot belang voor onze maatschappij. Daarom moet talent sneller gespot en gefaciliteerd worden. Hier kunnen speciale talentbeurzen voor opgezet worden, eventueel in samenwerking met externe organisaties zoals bedrijven, voetbalclubs of een talent agency. ‘Extern geld’ dat het onderwijs goed kan gebruiken.

 

Barsten

GroenLinks, dat zegt zo begaan te zijn met de jongeren, heb ik nog nooit gehoord over bovenstaande oplossingen. Ook niet de GroenLinkse jongerenorganisatie DWARS. Jongeren moeten inzien dat GroenLinks medeverantwoordelijk is voor hun torenhoge schulden en het slechte onderwijs dat ze genieten. Want wat GroenLinks betreft kunnen jongeren lekker barsten. Je zou verwachten dat gelijke kansen voor iedereen, het behoud van kwaliteit en het koesteren van talent, de hoofdbestanddelen zijn van de GroenLinkse ‘sociale’ onderwijsplannen. Maar behalve een grote mond over het klimaat heeft de partij eigenlijk bar weinig te melden.

 

Asociaal

Door enerzijds een ode aan de gewone burger te brengen, maar anderzijds mee te werken aan het leenstelsel, pensioenakkoord en de verhoging van de energierekening geeft de partij tegenstrijdige signalen af. Nu ze ook haar ‘meest sociale’ Kamerlid Zihni Özdil de deur gewezen heeft en ze met het royement van Carla Brugman bewijst totaal niet te willen samenwerken, is het masker van deze ‘jongerenpartij’ wel gevallen. Zelfs een hele reeks aan Meet Ups met Jesse kan het beeld van een behoorlijk dictatoriale en asociale partij niet wegnemen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach ja, ook de jeugd komt eens achter wat GroenLinks eigenlijk voorstelt. Zonde alleen van de lange tijd die er tussen gaat zitten met al die berokkenen schade.

Don Tessers
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Groenlinks bestaat uit het bagger van Nederland en gekozen door het bagger van Nederland.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, goed geschreven. Nou vind ik enig investeren in je eigen studie niet verkeerd omdat, indien iemand niet zo goed kan leren maar wel met de handen kan werken en een klusbedrijf begint, die moet OOK investeren in b.v een werkplaats, een goede bedrijfsauto, gereedschap etc etc. En ik hoor niemand er over dat DIT tegen gunstig tarief geleend kan worden. Wij hebben zelf halfweg ons 40e een nieuwe start in een nieuw pand gedaan en daar ging ook grootste deel van ons spaargeld in.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ja, Marien, je mag best wat in je opleiding investeren al om de waarde van te leren kennen. Tenslotte brengt elke opleiding meer geld op als goed is. Het moet natuurlijk wel op te brengen zijn want niet iedereen heeft een rijke achtergrond. De huidige systeem werkt kennelijk niet maar de vorige was weer te royaal. Misschien valt een goede regeling te bedenken als alle partijen om de tafel gaan zitten.

Jan
Jan
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Dat klopt; het verschil is echter ook dat de investering door de ondernemende “klusser” fiscaal kan worden afgetrokken. De student moet zijn lening ‘netto’ aflossen

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

GroenLinks heeft een slecht onderbouwde agenda waar het de rest van het land in meesleept als gedoogpartner van Rutte III. Op het groene altaar offert het allerlei groepen: studenten, zelfredzame burgers, partijgenoten. Dat het meedoet aan het cordon sanitaire tegen PVV en FvD zal niemand verbazen. Nou ja, Carla Brugman misschien. De kiezers snappen het prima: GroenLinks staat inmiddels vijfde in de peilingen.

Fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

G.L past bij het chaotische Rutte Kartel.
Zij zijn Links en Links geilt op macht.
Alles moet wijken voor macht.

Fluitje
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Fluitje

Staat een leuk filmpje op internet, over een Groen Linkser die ff een snuifje neemt, op een Amsterdams terras.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jongeren zouden beter kijken waar het goed gaat met landen die een socialisten regering hebben ,zo snel dat ze iets horen over verdelen zijn ze er als de kippen bij,dat een partij dan bedoeld onder eigen ministers ontgaat ze volledig .Verstand komt met de jaren ,en daar speelt Groen links perfect op in ,een parkeerboete kost 100 Euro ,wat de leiding van Groen Links heeft uitgevreten aan terrorisme en activisme zouden ze over 10 jaar nog niet vrij rond mogen lopen ,maar ja rechters advocaten en links ,zaten allemaal op kamers en dezelfde kroegen ,dus hebben ze vrij spel .Milieu,klimaat,opwarming ,gaat erin als koek ,ondertussen liggen ze zelf in een deuk over zoveel onbenullen .

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede analyse van de dictatoriale inslag van GL. Als het echter gaat om financiering van megalomane plannen gaat Pamela, opgegroeid in de socialistische welvaartsstaat Nederland (de anderen betalen het wel, of we drukken gewoon geld bij), ook de mist in.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed stuk, de basisbeurs plus deels lening was veel socialer. Zelf begin jaren ’90 met een forse studieschuld gaan werken. De aflossing heeft zo’n 15 jaar geduurd, geen pretje. Je kon als afgestudeerde korting krijgen als je een fors deel in 1 x inloste. Dat vond ik indertijd niet weer zo fideel. De meeste afgestudeerden komen niet in topfuncties terecht. En verder is Groenlinks een misselijkmakende antisemitische club.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In het artikel staan diverse hele goede punten. Het leenstelsel is doorgeschoten en met mogelijke stijgende rente, is voor de studenten geen doen.
En inderdaad, er moet veel meer aandacht komen voor de echt intelligente middelbaar scholieren zowel HBO. Misschien zelfs laatste klas basis-school?
Zelf ben ik ervarings deskundige ‘laagvlieger’ en ben ervan overtuigd dat de hoogvliegers veel meer aandacht verdienen en mijn categorie beslist veel minder aandacht moet krijgen.
Goed punt ‘pret’ studies!!! Wel teken ik daarbij aan dat wat mij betreft vrijwel alle (90 %) pretstudies geschrapt moeten worden. Studies met ‘maatschappelijk’ , ‘sociaal, psycholoog, etc, zijn overwegend overbodig.
Een punt van kritiek, GRATIS geld bestaat niet! En DE grote fout van socialisten was, is en blijft de burger steeds meer ‘rechten’ te ‘geven’. Iedere student MOET verplicht zijn een eigen bijdrage te betalen, dus de ‘studie-schuld’ moet blijven. Wel op reeeel niveau, bv Eur 2.000,– per studiejaar. Haal je je graad, dan vervalt 75 % van de schuld. Ik heb TE veel studenten om me heen gezien die makkellijk met hun studie stoppen.
ONgelijke kansen? Tja, dat hoort bij een normale samenleving.

Jan Visser
Jan Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Top analyse! HULDE!

Ruud
Ruud
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

GL is een partij vol met maatschappij gevaarlijke dwazen en idioten. Dankzij linkse indoctrinatie op scholen en universiteiten krijgt deze partij draagvlak!

AzijnseikerT
AzijnseikerT
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als een studieschuld van 22 miljard al verschrikkelijk is, waarom worden we dan niet panisch van onze hypotheekschuld?

jory49
jory49
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeer goed

Dawied
Dawied
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Politiek links staat van oudsher voor dictatuur, populisme, zelfverrijking, matige intellectuele ontwikkeling en het stimuleren van conflicten tussen partijen. Dat hoofdzakelijk de minder ontwikkelde bevolking (Groen) Links aanhangt is niet alleen van deze tijd. Geschiedenislessen die op feiten berusten en niet op emotie of de versie van de overwinnaar moeten naar mijn mening een verplicht vak in het onderwijs worden. Hierdoor zullen veel mensen het aan hun opgelegde wereldbeeld kunnen bijstellen. De macht en agressieve invloed van de Linkse partijen zal daardoor afnemen waardoor veel mensen respectvol en in geluk met elkaar kunnen samenleven.

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dawied

GroenLinks heeft aanhang juist onder hoger (academisch) opgeleiden.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x