Rutte’s koopkrachtcijfers zijn niet houdbaar

Nieuwe ramingen CPB binnenkort bekend

Titelfoto artikel Rutger van den Noort “Rutte’s koopkrachtcijfers zijn niet houdbaar” op OpinieZ.com

Titelfoto: Mark Rutte op het VVD partijfestival (16 juni 2019). Screenshot YouTube-video, kanaal VVD

 

Aanstaande woensdag is het zover: de publicatie van de juni-raming van het Centraal Planbureau (CPB). De rekenaars van het CPB zullen dan verschillende cijfers publiceren, maar ’t meest explosieve zal de raming van de mediane koopkracht zijn. Op basis hiervan wordt duidelijk of de claim van Rutte: “96% van de huishoudens gaat er op vooruit in 2019” kan worden gehandhaafd of naar de prullebak moet worden verwezen.

Op 29 januari voorspelde ik op OpinieZ – na empirisch onderzoek – dat slechts de helft van Nederland erop vooruit zou gaan. Dit naar aanleiding van een alternatieve inschatting van twee belangrijke variabelen die aan de berekening van de koopkracht  bijdragen: de inflatie en de loonontwikkeling.

 

Inflatie

Het kabinet en het CPB gingen in hun originele koopkrachtramingen voor 2019 uit van een inflatieniveau van 2,4% . In mijn artikel ging ik uit van het veel hogere inflatiepercentage 3,5%. Als we het CBS (gegevens mei 2019) moeten geloven, dan bewegen we ons nu op een niveau van rond de 2,6% in de eerste vijf maanden van het jaar. Dat is nog ónder mijn voorspelling, maar bóven de voorspelling van het kabinet. De berekening van de inflatie door het CBS is echter niet volledig transparant. Daar ga ik een separaat onderzoek naar doen en proberen meer duidelijkheid te krijgen over enkele onderdelen daarvan.

Mijn hypothese is dat de inflatie veel hoger ligt, maar dat we daar ook een hogere kwaliteit van leven voor terugkrijgen. Waar we bijvoorbeeld eerst legbatterij-eieren aten, eten we nu scharreleieren. Scharrel-ei is de nieuwe norm, met een prijsopdrijvend effect. Hetzelfde geldt voor voeding in het algemeen, duurzame kleding, flatscreen-tv’s, smartphones met 4G, allemaal goederen met een hogere prijs, maar ook met een kwaliteitsverbetering.

 

Lonen

Op het gebied van de loonontwikkeling ging het CPB uit van een verhoging van de lonen van 2,9% in 2019. In mijn onderzoek ging ik uit van een veel bescheidener groei van 2,6%. Kijken we nu naar de eerste 5 maanden van het jaar, dan zien we dat de lonen slechts met 2,2% zijn toegenomen. Dit is nog lager dan mijn eigen voorspelling. In april concludeerde het CBS ook al dat “de CAO-lonen minder hard stijgen dan de consumentenprijzen”.

 

Koopkrachtontwikkeling

Wat betekent deze inschatting voor de komende cijfers van het CPB? In mijn beleving zal het CPB in de koopkrachtramingen met een bijstelling naar beneden moeten komen. Het is onwaarschijnlijk dat de loonontwikkeling in de tweede helft van het jaar de gemiddelde loonstijging zal opkrikken tot 2,9%. Ook lijkt de inflatie aan de bovenkant van de bandbreedte te liggen en lijken prijzen te blijven stijgen. Veiligheidshalve zou je het beeld tot nu toe in 2019 door kunnen trekken richting het einde van het jaar.

Concreet betekent dit dat er een 0,2% negatieve afwijking op de inflatie ontstaat en een 0,7% negatieve afwijking op de lonen, ten opzichte van de originele CPB-raming. Samen is dit 0,9% nadelige impact op de koopkracht. In mijn vorige artikel heb ik berekend aan de hand van de Nibud-plaatjes dat met een 1,3% nadelige impact, de helft van de huishoudens er dit jaar helemaal niet in koopkracht erop vooruit gaat. Deze inschatting was mogelijk te negatief, maar de inschatting van het CPB was zeker veel te positief.

 

35% gaat achteruit

De gemiddelde raming van het CPB “Koopkracht, statisch, mediaan alle huishoudens” lag in december 2018 op +1.6%. Ik denk dat we nu gaan zien dat dit getal naar beneden wordt bijgesteld tot +0.7%. En daarom stel ik mijn voorspelling nu bij van “de helft van Nederland gaat erop achteruit” naar “35% van Nederland gaat erop achteruit in 2019“, met de kanttekening dat ik vraagtekens blijf plaatsen van het inflatiecijfer van het CBS.

 

Rutte en de CAO-lonen

Premier Rutte voelde deze conclusie al maanden aankomen en de VVD heeft daarom besloten om de aanval te openen op de lage lonen. Op een partijbijeenkomst afgelopen zaterdag zei hij: “De winst klotst ­tegen de plinten, maar alleen de ­lonen van topmannen stijgen. De cao-lonen gaan onvoldoende omhoog en dat is niet acceptabel.” Helemaal in lijn met zijn bekende opportunisme neemt hij op een willekeurige zaterdag in Aalsmeer afscheid van zijn ideologisch liberale wortels en verandert ‘zo maar’ in een sociaal-democraat.

 

Gewoon omdat het politiek even zo uitkomt. Ik zie dit als een afleidingsmanoeuvre om te verhullen dat zijn eigen kabinetsbeleid van hogere energiebelasting en de verhoging van het BTW-tarief, naast het tolereren van allerlei lokale verzwaringen van woonlasten heeft geleid tot een inflatiepiek.

Het is dus aan Rutte om zijn eigen belastingbeleid aan te pakken door de collectieve lastendruk te verlagen, de megalomane energie- en klimaattransitie te normaliseren, de immigratie te beperken en in Brussel de financiering van andere EU-landen terug te draaien.

Kort gezegd: stop met het verspreiden van mist over de koopkracht!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
26 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Pinokkio trekt plan B uit de kast,bij de volgende verkiezingen maken ze bekend hoeveel domoren Nederland heeft die nog altijd VVD stemmen .

H ter beek
H ter beek
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

En dat is dezelfde Rutte, die over 2018 fluitend een begrotingsoverschot van 11 miljard kon noteren. Dat is 1400 Euri per huishouden teveel ingehouden. Maar wel de BTW op levensmiddelen verhogen. Door dieven en leugenaars worden we geregeerd.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H ter beek

En getolereerd door meerderheid van de oppositie.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H ter beek

@ H ter Beek.
Helemaal mee eens.
Maar bij de volgende verkiezingen zullen wéér heel veel niet-denkende Nederlanders op dezelfde kliek van dieven en leugenaars gaan stemmen.
Onbegrijpelijk, maar ook dom.

Ed Philipse sr.
Ed Philipse sr.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  H ter beek

Dt weten wij al jaren. Toen legden de nioeuwe kamerleden de eed af op de grondwet. Aangezien wij als nederiglanders geen eigen grond meer bezitten wordt er nu een eed afgelegd met de volgendewoorden; WIJ ZULLEN LIEGEN EN BEDRIEGEN.

fluitje
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte is het slechtste wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.
Het Linkse Demonicerende Wegkijk kartel, drukt andersdenkende in de afgrond.
De leugens van Rutte zijn wereldberoemd, tot zelfs in Brussel.

MGJ
MGJ
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  fluitje

Het is demoniseren. Sorry dat ik dit verbeter, als vertaalster kan ik hier niet tegen.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  MGJ

MGJ, was een inhoudelijke reactie teveel gevraagd? Ik beheers 5 Europese talen op uitstekend zakelijk niveau, maar plaats hier OF vandaag, OF morgen een duidelijke, beargumenteerde rutte kritische reactie. I was rechts VVD’er en ben sinds 2 jaar kiezer Forum voor Democratie.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte, onze nieuwe socialist, pakt de bedrijven aan voor betere salariëring van de modale werknemer. Helaas weer een leugenachtig en manipulerend moment voor eigen gewin. De werkgevers mogen best meer betalen maar het is vooral de overheid die ons besteelt via steeds hogere belastingen en regels voor de Pensioenfondsen waardoor deze niet kunnen indexeren. Maar mensen laten zich gek maken voor zoveelste keer en stemmen dan weer de VVD want het is toch echt een volkspartij. En Rutte, wauw, what a guy! Triest al die leugens. Reagen zei ooit met een grijns: Wij zijn van de overheid en wij willen u helpen.

exmarineman
exmarineman
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een heel mooi repliek op Rutte, maar ook nu blijven weer de gepensioneerden buiten beeld. Die oproep van hem richting werkgevers is ongelooflijk hypocriet leugenachtig zelfs want hij is zelf de veroorzaker dat die plaatjes niet kloppen. Er is geen enkele belasting verlaging gegeven. Daarnaast is die oproep alleen voor de werkenden interessant, maar de gevolgen zijn dat de gepensioneerden er verder op koopkracht op achteruitgaan. Als hij het allemaal echt meent moet hij de rekenrente verhogen tot bijv.het gemiddelde binnen de EU oftewel naar 2%. DAN wordt een korting voorkomen en kan er gedeeltelijk geindexeerd worden. Maar alleen de werkenden iets geven betekent hogere prijzen voor de 65+.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  exmarineman

Rutte is een grote ramp voor Nederland, zeker voor de gepensioneerden.
Liegen, beloven en bedriegen kan hij als de besten.
Premier onwaardig!

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

@ Nenne.
Ná de watersnoodramp van ’53 is Pinokkio Rutte een zeer goede tweede in de lijst van rampen in Nederland.

Ikke
Ikke
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Ramp meer een vernietigende tornado

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  exmarineman

En weer zal hij met zijn leugens weg komen zonder de gevolgen van zijn leugens aan de burgers. Dus ziet het er nu zo uit. We zijn door Rutte van A tot Z alweer belogen met zijn uitspraak dat we er allemaal op vooruit zouden gaan, niet dus we gaan er alweer op achteruit. Zie nog niets van de leugenachtige compensatie voor de burger met betrekking tot de Energie rekeningen, dat zal hij ook wel snel vergeten en niet meer over praten. En de prijs zal niet omlaag gaan. Nu weer dat gezeik over duurzaam voedsel, waar een gemiddeld gezin toch niet aan mee kan doen want het is onbetaalbaar voor de meeste. Gelukkig woon ik aan de Nederlands Duitse grens, en ga daar mijn boodschappen doen. Dit scheelt mij ontzettend veel geld tegenover een Nederlandse supermarkt te bezoeken. Zelfs producten van de drogist zijn de helft goedkoper als in Nederland, dus de DM drogisterij te bezoeken is zeker de moeite waard. Het wordt steeds minder leuk om in Nederland te wonen, je krijgt er geen cent bij omdat men de import, en die gasten die in Brussel zitten aan de eet moet houden, en zelf heb je steeds minder te besteden zoals de regering het wil voor de burgers. We worden aan de lopende band bedrogen door dit zittende kabinet met Rutte als opperhoofd.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De problemen stapelen zich op zoals Sietske Bergsma gisteren nog heeft gememoreerd: koopkrachtdaling, 1000 miljard euro voor MISSCHIEN 0,0006 graden temp.daling, BTW-verhoging, ongecontroleerde immigratie, ongecontroleerde macht naar Brussel, slechter onderwijs, graaiende publieke omroep die fake news vespreidt, censuurmaatregelen, islamisering op scholen en in publieke ruimte, oorlog over Zwarte Piet, veranderen historische canon, slavernij musea, isoleren huizen + warmtepompen, verbod op houtvuur, gas, oude auto’s, asielzoekercentra in de buurt zonder inspraak, voorrang asielzoekers woningen op A-locaties, bomenkap ‘voor biodiversiteit’, windmolenparken, zonnepanelen ten koste van grond, ‘witte, heteroseksuele mannen’ – haat, ‘slachtofferwetenschap’ op universiteiten, ‘islamofobie’, “anti-racisme’, het gebed zonder einde, rekeningrijden, torenhoge belastingen, ZZP’ertje pesten, überhaupt burgertje pesten, genderpolitiek, radicale gelijkschakeling m/v met onzinwetgeving, organenroof, voltooid leven gedram, EU superstaat die alles beslist, verbod op pulsvissen, haring verkopen in 020 etc., 5G masten, salafisme in opkomst, links-radicalisme in opkomst, hoge studielasten, ondoordringbare huizenmarkt starters, babyboomer pluche-zit, bemoeienis regering met Wilders vervolging, willekeur in de rechtsgang, politie-agenten op de iftar, politie met goedkeuringsverklaringen uit naam van Allah, demonisering politieke tegenstanders, liegende premier, etc. etc. bijv. zogenaamd duurzame, maar dure ‘biologische’ producten voor milieu, natuur en klimaat, miljarden kostende belastingdienstflaters, wegkijken overheid bij verlies vrije meningsuiting en -vorming, politieke inperking Wet Openbaarheid Bestuur, newspeak, marginalisering van de kritische burger, cordon sanitair …

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

@ BegrensEuropa.
Helemaal met u eens.
Maar, zoals Pinokkio te pas en onpas, blért , Nederland loop met álles voorop in de wereld.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben bang dat het Rutte-virus als een dolle om zich heen slaat in “den Haag”!
Ik geloofde mijn oren niet toen ik hoorde dat “onze onvolprezen omhooggevallen minister Carola Schouten” zónder tranen verkondigde dat de groente en andere landbouwproducten in ons landje te GOEDKOOP zijn.
Dus we weten wat ons te wachten staat.
Opvallend in ’t geheel is voor mij steeds weer, dat er nóóit iets goedkoper wordt gemaakt, alleen maar DUURDER.
En die dwaze Rutte blijft als een imbeciel maar roepen dat bijna iedereen in dit landje “er beter op wordt”. Deze man is volslagen doorgedraaid en kraamt steeds meer liederlijke onzin uit. Maar Carola, ons áller Carola schaart zich nu achter hem, want stel je eens voor dat Nederlanders er écht op vooruit zouden gaan !! Dát vindt de EU vast en zeker NIET goed.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed artikel van Rutger van den Noort. Toch Rutger, bent u nog vrij mild over rutte, doordat u vele lasten die rutte tot nu toe geweigerd heeft openbaar te maken, niet in uw verhaal meeneemt, netzomin als ‘onzichtbare’ gemeente lasten. Daardoor komt u op uw 35 % van de Nederlanders zullen erop achteruit gaan.
Die 35 % kan ik me voorstellen als:
Nederlanders zonder kinderen niet mee geteld worden. Die groep heeft immers geen kinderbijslag, heeft geen zwaar gesubsidieerde kinderopvang, en heeft niet nog diverse subsidies die veelal ‘onzichtbaar’ zijn.
Zelfs de planbureaux hebben openlijk moeten toegeven dat zon 50 % van de hogere lasten (mn Klimaat hysterie) nog niet berekend kunnen worden omdat rutte gegevens niet heeft uitgewerkt (dus achterhoud).
Tenslotte zijn oa de sterk verhoogde gemeentelijke lasten (dus niet alleen de gemeentebelastingen) door rutte doodgezwegen en daardoor kunt u ze niet in uw solide berekening meenemen.
Ik durf er een erg goede fles wijn op in te zetten dat de lasten voor meer dan 60 % van de burgers met meer dan 5 % op jaarbasis stijgen dus die erop achteruit gaan en slechts 10 % van de burgers erop vooruit gaat.
Uw 35 % die u aangeeft die erop achteruit gaan, lijkt me extreem conservatief.
Natuurlijk kan rutte in een mooi verhaal ‘aantonen’ dat 50 % van Nederland erop vooruit gaat. Ik ook, als ik 50 % van de gestegen lasten niet meetel…….. Rutte zal proberen bij voorkeur pas in feb 2020 weer enkele lasten bekend te maken, en dan steeds iedere half jaar…..

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Deze “heer” Rutte zou ogenblikkelijk z’n leugenachtige verhaaltjes moeten stoppen ! Ik lees zojuist artsen en verpleegkundigen van het Leids Universitair Medisch Centrum t.o. Nieuwsuur hebben verklaard dat de toestanden in hun ziekenhuis zodanig slecht is, dat er zelfs mensen door overlijden. Wegens gebrek aan bedden worden ernstig zieke mensen op een gang neergelegd, ziektes van patiënten worden niet goed ingeschat door o.a. personeelstekort.
De toestand aldaar is zéér ernstig te noemen volgens medewerkers/artsen.
Maar Pinikkio blijft blèren dat Nederland een rijk landje is ; de man zou zich moeten kapot schamen, de kontenkruiper/leugenaar/hypocriet/wegkijker/graaier.
Ongelooflijk dat er nog iemand in dit landje is die op zijn partij stemt.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Sorry dat ik mij zo ondiplomatiek heb uitgedrukt in m’n vorige reactie, de oorzaak is gelegen in m’n kwaadheid, dat een vent als Rutte de meest onzinnige dingen blijft uitkramen en grove leugens verspreidt, terwijl een heel grote groep Nederlanders het met deze charlatan eens zijn én blijven !
Iedere Nederlander ziet toch met eigen ogen hoe dit landje in de afgrond is geduwd, mede door Rutte en trawanten. De mensen die ’t niet zien zijn óf stinkend rijk of ziende blind.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Er zijn meer charlatans in Nederland dan Rutte. En onze oppositie houdt deze man al jaren aan de top. Zij blaffen maar bijten niet.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Nederland mag rijk zijn maar de meeste mensen niet. Het aantal voedselbanken daalt niet. En mensen houden het in stand zelf. Laatst zo actie bij de supermarkten om klant iets van zijn boodschappen te afstaan voor de voedselbanken. Ik zou zeggen, ga staan met je actie bij de Binnenhof en niet bij de supermarkt. Als je helpt doet de regering helemaal niets meer. Want voedsel is toch zo goedkoop volgens een minister. Geeft zij zoveel aan de voedselbanken?

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Met u eens.
Nederland is plm. straatarm; als er mensen overlijden in Universitair Medische Centra (i.c. Leiden) vanwege personeelsgebrek en tekort aan bedden, dat kan ik zo’n land NIET “rijk” noemen.
Een deel der Nederlanders is wél rijk, dat zijn de mensen die Jan met de Pet uitknijpen.
En wij, sukkels die wij zijn, laten het gebeuren, onder onze ogen.
En hele “volksstammen” stemmen straks weer Rutte vanwege z’n schone beloften, zonder dat de stemmers achterom kijken om te zien wat die man ons eigenlijk heeft aangedaan.
Onbegrijpelijk !!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Sommigen zullen u voor socialist uitmaken terwijl hier alleen om het aspect sociaal gaat. Linkse partijen zijn ook niet sociaal maar ook dat hoort bij socialistisch. Verwar nooit socialistisch met sociaal het is niet hetzelfde. Links en rechts kan sociaal zijn maar zijn het niet. Voor rechts gold dat vroeger toen nog veel familie bedrijven waren. Met de huidige manager cultuur kom je niet ver, zie de echte maatregelen Rutte.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Ik neem aan dat uw reactie voor mij is bestemd ?
Of men mij voor “socialist” uitmaakt of niet, dat interesseert mij niet. Ik heb FvD gestemd, “vroeger” PVV.
Ik heb vrijwillig gewerkt in een Voedselbank en het grootste deel van m’n werkzaam leven doorgebracht bij justitie/politie en dáár heb ik kunnen vaststellen wat de linkse politiek voor Nederland heeft betekend………n.l. één grote ramp/bende op velerlei gebied.
Dus men kan mij niet betichten van linkse sympathieën.
Ik voel mij een sociaal, rechts denkend, persoon.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De 2de Kamer heeft om een debat met de regering gevraagd i.v.m. het koopkrachtplaatje van Rutte en consorten.
De regeringspartijen hebben dat geweigerd !
Hoe dol wil je ’t hebben in een “democratie” ?
De regering heeft natuurlijk iets te verbergen, hun cijfers kloppen aantoonbaar van geen kant, ware dat wél het geval geweest dan ga je toch het debat aan ?! Maar nee hoor : de lafaards trekken zich terug achter hun burelen en gaan rustig verder met het verkondigen van nep-nieuws en het demoniseren van andersdenkenden, i.c. de FvD en de PVV.
Geen woorden te vinden voor zulk gedrag.

26
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x