Meten met twee klimaten

Zeeland dramt in recordtijd mega-windmolenpark er doorheen

Titelfoto bij artikel Dolf van Wijk op OpinieZ.com “Meten met twee klimaten”

Titelfoto: Windmolenpark Krammersluizen (Zeeland). Bron: Dolf van Wijk

 

In Zeeland kwam in korte tijd een woud van 34 reuze-windmolens rond de Krammersluizen te staan. De officiële opening was vorige week. Midden in een regio met waardevolle natuur- en vogelreservaten, nota bene op een kruising van drie belangrijke Natura2000-gebieden, staan nu enorme vogelhakselaars.

Niemand begrijpt dit, ook de lokale ondernemers niet. Hen wacht voor elk wissewasje in hun bebouwde omgeving een moeizame gang langs bureaucratie en procedures met weigeringen, frustraties en agressieve inspecties. Maar windparken en zonneweiden verschijnen op plaatsen waar verder niets mag. De Crisis- en Herstelwet (2010) is het wapen waarmee de bestuurlijke elite de burger de mond snoert. Deze wet maakt het mogelijk infrastructurele projecten te versnellen als er een crisissituatie dreigt.

In naam van ‘het klimaat’ doen bestuurders dingen die in het normale leven geen schijn van kans maken. Strenge procedures voor planologische veranderingen worden in naam van ‘het klimaat’ moeiteloos opzij geschoven. Democratische processen worden genegeerd om maatregelen door te drukken, allemaal om ‘het klimaat’ te redden.

 

Hypocriet

De Provincie Zeeland heeft in het kader van Landschapsbescherming in 2018 een Omgevingsverordening aangenomen dat een ‘verbod kent op borden, vlaggen, informatiezuilen, spandoeken en andere (reclame)uitingen om het Zeeuwse landschap te beschermen’. Dat lijkt heel duidelijk, maar midden in de Wetlands van het Volkerak en de Oosterschelde kwamen in no-time landschapsontwrichtende reuzeturbines te staan. Zoiets hypocriets kan alleen in naam van het klimaat.

De Crisis- en Herstelwet is bedoeld om ernstige crisissituaties snel het hoofd te bieden. Er is echter geen overtuigend bewijs dat een klimaatcrisis dreigt, zo vinden vele gerenommeerde wetenschappers en Nobelprijswinnaars. Helaas hoor je dat geluid bijna niet in de reguliere media, want over klimaat mag je niet ‘anders denken’. Dan ben je een ontkenner en moreel verwerpelijk omdat je de aarde niet wilt redden.

Bovendien hebben windmolens slechts een marginaal effect op de CO2-reductie, zoals windturbine-modelland Duitsland bewijst. Zelfs het NRC heeft inmiddels door dat windenergie de CO2-emissies niet verlaagt.

 

Discussie verboden

Er is geen brede maatschappelijke discussie over klimaat. Denk daar eens over na. Dat is toch heel vreemd bij zo’n crisisdreiging en zulke drastische en kostbare maatregelen. Het klimaatsysteem is extreem ingewikkeld zoals zelfs het klimaatpanel van de VN (IPCC) aangeeft. Het eenzijdige communicatiegeweld van de massamedia en staatsomroep hamert er echter onophoudelijk op dat het klimaat door onze schuld gevaarlijk verandert. Dit zou met honderden miljarden belastinggeld via windmolens en zonneweiden bestreden moeten worden.

Een dialoog wordt koste wat kost vermeden. En dat kost wat. Plaatsing van windturbines wordt ruim beloond zodat de Provincie Zeeland meewerkt en hun anders zo voorzichtige beleid ten aanzien van landschap, natuur en toeristische waarden laat varen. Bij de direct omwonenden is er geen draagvlak voor deze ‘grootste ramp voor onze omgeving sinds de watersnoodramp’, zo meldt Dorpsraad Oude Tonge en de Stichting Mallemolens.

 

Burgers worden omgekocht

“Overigens staan de windturbines (van Eneco) bij ons op het land van een boer die er ook goed aan verdient…” meldt een omwonende op de website. Eventuele burgerprotesten worden tactisch in de kiem gesmoord door hen financieel te laten participeren in het park. Dit is geen normaal ondernemen, want voor obligaties in parkbeheerder Deltawind is een rendement vastgesteld van 6%. Het hele project berust op subsidies. De obligatiehouders hebben geen aansprakelijkheid bij eventueel faillissement en kosten van opruimen. U kunt al raden waar dat geld vandaan moet komen.

De Stichting Windmolens Nee heeft vijf jaar tegen de komst van de windreuzen gestreden. Zij werden eerst gepaaid met geld en later met zonnepanelen. Het droomrendement, de financiële garanties en de cadeautjes uit de oneindig lijkende klimaatsubsidiepotten zijn ordinair zwijggeld.

 

Gecorrumpeerde milieubeweging

Verbazingwekkend is dat lokale milieugroeperingen meegaan in het plaatsen van deze vogelhakselaars vlak naast hun geliefde vogelkijkplaatsen. Het Zeeuwse Landschap tekende beroep aan bij de Raad van State, maar is later toch akkoord gegaan. Volgens hun website vindt de Stichting dat duurzame energieopwekking noodzakelijk is om klimaatverandering tegen te gaan. De komende 15 jaar offeren zij vogels en vleermuizen dus op voor een mogelijke temperatuurdaling van 0,003 of minder graden Celsius in het jaar 2100. Het klimaatangst-verdienmodel heeft de klassieke milieubeweging gecorrumpeerd.

Gelukkig begint de gekte van de klimaatreligie steeds meer door te dringen tot de burger. De kosten zijn voelbaar in de energierekening en dat helpt. Men wordt kritischer en accepteert het doemdenken niet meer. Denk aan de angstzaaierij tijdens de weerpraatjes op de publieke media. Hoe lang kan Gerrit Hiemstra dramatische uitspraken blijven doen over het klimaat zonder zich daarvoor te verantwoorden? Waarom weigert hij een publiek debat, waar is hij bang voor?

 

Activisme als verdienmodel

Hoe lang kunnen hoogleraren weigeren in debat te gaan over zoiets onzekers en complex als het klimaat? Hoe lang zet het bestuur van de Erasmus Universiteit zijn wetenschappelijke reputatie nog op het spel door niet in te grijpen bij een zich activist noemende Professor Rotmans die weigert in debat te gaan met emeritus professor Guus Berkhout?

Voor het Krammer windpark is het helaas te laat. Dit werd afgelopen week geopend door Koning Willem Alexander. De turbines staan er nu 15 jaar lang subsidies te vermalen en het landschap te ontsieren. Voor de rest van de Noordzee en de onzalige en kostbare windparken is het misschien nog niet te laat.

 

Als het de Provincie Zeeland echt menens is met duurzame en CO2-arme energie dan moeten ze eens goed kijken naar de geweldige kansen die er liggen om veilige Thorium Generatie 4 reactoren te bouwen. In China en de VS wordt hier volop aan gewerkt en Nederland is nu nog goed gepositioneerd om deze innovatieve en effectieve technologie te ontwikkelen.

Reële mogelijkheden tot CO2-arme, effectieve en betaalbare basislast-energie met een minimaal land(schap)gebruik. Een provincie met Borssele onder haar vleugels had dat toch zelf kunnen bedenken?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het maakt niemand iets uit of het effectief is.
Het voelt groen en het telt mee voor het vaststellen van onze toegewijdheid aan de klimaatdoelstellingen.

Klimaat’beleid’ is een gemeen spelletje om dmv overheidsmacht gedwongen geld over te hevelen van burgers naar investeerders.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dat de koning zich leent voor opening van zulke controversiële monstrueuze landschapsbedervende waardeloze dingen

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

@ Marien.
Deze koning is te boeken voor álle feesten en partijen !
Óók dat soort mensen interesseert het niet heel veel hoe de burger leeft of woont.
Als de “nood a.d. man komt” zijn ze plots verdwenen.

peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eens in de zoveel jaar heb je nou eenmaal een extreem koude winter of hete zomer,dat dit zeer goed uitkomt om de klimaatgekte op te voeren staat vast,het lijkt wel of de zon niet meer mag schijnen,gelijk begint men weer over de hitte, terwijl een graad of 22 heel normaal is ,en was .
Verdienen ,daar gaat het om,en de burger hoest het wel op ,ikzelf geloof er niet in ,en vind het grote larie,iemand die denkt dat de wereld er beter van wordt als iedereen aan een menu dat bestaat uit radijs,wortelsap,en stopt met vlees eten is al aardig de weg kwijt,teveel van alles is niet goed,ben ik mee eens ,maar alle lekkere dingen laten staan voor het klimaat,doen de “groene leiders “ook niet ,die eten en leven er namelijk erg goed van ,en willen dit graag zo houden .

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

@ Peter.
Even ter aanvulling :
de door u genoemde “groene leiders” vliegen de hele wereld over om anderen te vertellen dat zij vooral niet moeten gaan vliegen !
Ik word kotsmisselijk van die gasten; hun klimaat-ideologie is gebaseerd op leugens en onkunde.

Anna
Anna
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben het eens met het artikel: Alleen is dit project op basis van crowfunding tot stand gekomen.
En tja waar vind je nog een rendement van 6% dus dit is een ordinair “verdienmodel” voor de geldschieters. Zo zie je maar weer ” De kost gaat voor de baat” en als je ieder half jaar je bankrekening ziet groeien dan is z’on windmolen opeens “minder erg”
Dit is in goed Nederlands Hypocriet.

Hans
Hans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Anna

Shell en Akzo hebben 90 % betaald…

marjo012
marjo012
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we ons meer zorgen maken over het vervuilen van het milieu overal en daar geld in steken.Het klimaat kunnen we toch niet sturen.Moeder aarde doet wat ze wil en dat is al vanaf het estaan van de planeet aarde toch.Er zijn al zoveel klimaat veranderingen geweest door de eeuwen heen.Ik persoonlijk vind dat de mensen meer moeten doen om de ontginning van bossen ,het vervuilen van de zeeen en het vervuilen van de steden en dorpen tegen moet gaan.Dan zijn we op de goede weg, en met n beetje geluk,doet het klimaat dan ook mee zoals we dat graag hebben,misschien.

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kende Dolf van Wijk niet, maar wat alweer een openbaring op klimaat hysterie gebied! Zoals ik 2 jaar geleden concludeerde dat Thierry Baudet mijn politieke overtuigingen zo goed verwoordt dat hij mijn spreekbuis in Den Haag is, zo is Dolf van Wijk 1 van een groeiend aantal die mijn spreekbuis zijn over klimaat hysterie in de helaas wat kleine waarheidsgetrouwe media.
Wellicht ben ik nog steeds naief; ik denk dat Thierry Baudet met FvD een nieuw wapen heeft opgericht om rutte en klaver tegengas te geven, mn tegen de klimaat hysterie.
Wat mij het meest ergert is dat alle beschreven linkse corruptie uit belastinggeld wordt betaald. Links, altijd dol op weer een nieuwe bron van subsidie uit belastinggeld, altijd weer een vorm van corruptie. Goede kanttekening van Karton over het de wereld om vliegen van de klimaat hystericas om anderen te vertellen hoe veel subsidie er nodig is om CO 2 te verminderen en daarmee de temperatuur op aarde te beinvloeden.
Ieder beetje zinnig mens moet toch begrijpen dat de mens de temperatuur op aarde niet of vrijwel niet kan beinvloeden.

eet
eet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Uitstekend verhaal waarvan je haarwortels uit machteloze woede gaan jeuken.

Voor wie meer wil weten over de vuige machinaties van de wereldwijde klimaat- en natuurbeheersmaffia is interessantetijden.nl mijns inziens een aanrader van jewelste.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  eet

Bedankt voor de tip.

eet
eet
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Die kerel schrijft en onderzoekt zijn onderwerpen echt goed, al zal menigeen (ik niet) zich storen aan ’s mans christelijke overtuigingen, al valt dat dik mee: met relativerende humor noemt hij zijn hond Trudy ‘christenhond’ en hangt een kruisje aan d’r halsband. Kom daar eens om bij een moslim. Daar moet je dan maar omheen lezen als je allergisch voor christendom bent. Zijn oprechte liefde voor natuur (en hondje) lijken me er overtuigend genoeg voor.

eet
eet
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

Net verneem ik dat Rypke er nogal anti-joodse ideeen op na schijnt te houden – op diverse beschuldigingen aan het adres van de Rothschildbankiers na niets van gemerkt. Meld het toch maar even voor ik als jodenhater word afgefakkeld.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als ik de berichten over kernenergie volg dan is een thorium kerncentrale eerder een 5e generatie centrale dat over 40/50 jaar realiteit zou kunnen zijn. De gesmolten zout kerncentrale is wel een 4e generatie kerncentrale dat over 10/15 jaar realiteit zou kunnen zijn en waarbij een meltdown onmogelijk is en daarbij ook nog eens kernafval als brandstof gebruikt. Zie bij #GreenNuclearDeal op Twitter.

Dolf van Wijk
Dolf van Wijk
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob Esveldt

De website waarnaar ik verwijs gaat ook over gesmolten zout reactoren (MSR). Ik denk dat het volgende decennium al heel veel belangrijke ontwikkelingen te zien gaat geven, met name China en VS schroeven investeringen op, hopelijk wordt Europa op tijd wakker.

Rob Esveldt
Rob Esveldt
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Dolf van Wijk

Mogelijk dat Europa wakker gemaakt kan worden met dit stappenplan van Scott Adams. Hoe mensen te overtuigen dat kernenergie de oplossing is. https://www.youtube.com/watch?v=ZjtxbZxclY8&feature=youtu.be&t=2170

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x