Frans Timmermans liet regeldruk EU fors toenemen

Geen sprake van indammen Brusselse beleidsstroom

Frans Timmermans

Titelfoto: Frans Timmermans. Bron: EC – Audiovisual Service, ©️Europese Unie 2019

 

PvdA-coryfee en sociaal-democratisch Spitzenkandidat voor de Europese Verkiezingen Frans Timmermans trad op 1 november 2014 aan als vice-voorzitter van de Europese Commissie. Het was als rechterhand van voorzitter Juncker zijn voornaamste taak om te zorgen voor een versimpeling van de Europese Unie en het terugbrengen van de Brusselse regeldruk voor bedrijven en burgers. Het is hoog tijd om de balans op te maken.

 

Cijfers

We beginnen met de kale cijfers. Deze worden bijgehouden op een website van de EU: de EU Law Statistics. Je kunt hier per jaar zien hoeveel wetten er zijn aangenomen en wat voor type wetten dit zijn. Er wordt onderscheid gemaakt tussen wetten, aanwijzingen, regelingen en andersoortige EU-regels. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen nieuwe wetgeving en aangepaste wetgeving en besluiten. Als we al deze nieuwe regels optellen en de aanpassingen even buiten beschouwing laten, dan zijn er in 2018 1211 nieuwe regels bijgekomen.

In de periode-Timmermans kwamen er van 2015 tot en met 2018 5268 EU-regels bij.

 

Duiding

EU-gezinde scribenten zijn positief over het functioneren van Timmermans. In de Volkskrant deze week lazen we in een toekomstvisie voor de EU: “De leiders voelen niets voor een hyperambitieuze Commissie die honderden wetsvoorstellen per jaar op tafel legt. De meesten zijn tevreden over hoe de huidige Commissievoorzitter Juncker en zijn rechterhand Timmermans de beleidsstroom sinds 2014 hebben ingedamd.”

Ook roemen de regeringsleiders zijn evaluatiefunctie, die er voor heeft gezorgd dat er 141 wetsvoorstellen zijn ingetrokken. En sinds het aantreden van Timmermans is de groei van het aantal nieuwe wetten afgenomen, zo blijkt uit de cijfers. Er werden in de vier jaar vóór Timmermans 5710 nieuwe wetten gemaakt. Dat is 8% meer dan de vier jaar daarna, onder Timmermans.

 

Dikke onvoldoende

Toch moeten we constateren dat het terugtrekken van 141 wetsvoorstellen slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Als je meer dan 5000 nieuwe EU-regels toestaat in amper vier jaar, dan krijg je wat mij betreft een dikke onvoldoende voor je functioneren. De uitgesproken ambitie van het verminderen van de Europese wet- en regelgeving is bij lange na niet gehaald. Het probleem is niet opgelost, zo blijkt ook uit de statistieken. Want 74% van de EU burgers vindt dat er te veel regels door de EU worden gemaakt. Ook wordt regeldruk als een van de belangrijkste redenen genoemd om uit de EU te stappen.

 

Internationale vergelijking

Ook in Nederland is de regeldruk onder Rutte in de afgelopen tien jaar drastisch toegenomen. Rutte heeft meermaals de ambitie uitgesproken om juist regels en wetten af te schaffen en meer ruimte te geven aan de maatschappij. Toch zijn er 1000 regelingen bijgekomen in de laatste tien jaar, met als resultaat dat er nu in Nederland maar liefst 9834 regelingen zijn.

In het afgelopen decennium kwamen er alleen in de jaren 2013 en 2014 minder regels en wetten bij dan er werden geschrapt. Kijken we even over de grote plas naar Amerika, dan zien we dat er vorig jaar weliswaar een piek van 442 nieuwe wetten bijkwam, maar dat de trend al jaren dalend is. Zo lag het aantal nieuwe wetten in de jaren ‘80 nog op 600 per jaar.

 

Bureaucratisch monster

Op basis van deze cijfers kunnen we stellen dat de Europese Unie een bureaucratisch monster blijft, ondanks de dalende groei van wetten. Dat blijkt niet alleen uit de cijfers, maar ook uit de ervaring dat Brussel allerlei beleidsvraagstukken graag ambtelijk probeert op te lossen en alles wil vastleggen in regels. Deze Europese regels hebben vervolgens weer nationale impact, waardoor ook lidstaten moeten checken of alle wetten nog met elkaar in overeenstemming zijn. De EU verstikt op die manier de maatschappij.

 

Leugen

De vooral in verkiezingstijd klinkende mantra van ‘minder regels’ is een snoeiharde leugen gebleken. Natuurlijk wil iedereen minder regels. Maar zodra een nieuwe Europese Commissie is benoemd, gaan de ambtenaren weer aan de slag met het maken van nieuwe regels. Er is geen handrem. Er is geen toezicht.

Dat vond men op Europees niveau in 2014 ook en dus werd Timmermans als vice-voorzitter van de Europese Commissie aangesteld om dit thema aan te pakken. Nu we bijna vijf jaar later het net ophalen, zien we dat er niets van terecht is gekomen. De teller had op een negatief aantal nieuwe wetten moeten staan. Voor iedere goede ingediende wet zouden een paar andere wetten moeten zijn vervallen. Met een ‘wegstreepwet’ had je gemakkelijk een hele serie andere wetten kunnen liquideren. Maar dat is niet gebeurd.

 

Gefaald


Alle inwoners van de EU weten inmiddels wel dat dit zo werkt. Het vertrouwen in de politiek is laag en de geanticipeerde slagkracht is miniem.

Laat de eurofielen er maar eens eerlijk voor uitkomen: “We willen een grote en machtige EU, met veel wet- en regelgeving en een zware regeldruk”. Laten ze daar maar eens de verkiezingen mee ingaan in plaats van met inconsequenties en loze beloften. En laten wij concluderen dat de regeldruk onder Frans Timmermans gewoon verder is toegenomen.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Voor mij is het volgend 100 % zeker :

om te kunnen behoren tot de z.g. “elite” in Nederland, de EU of welke andere bestuurs-elite dan ook, moet men over enkele eigenschappen beschikken die een doorsnee mens niet bezit en/of niet wil bezitten, n.l. :
een ongelooflijke portie ijdelheid, een grote onbeschaamdheid, een grote fantasie, een grote a-sociale instelling , een kruiperig gedrag t.o.v. boven hem/haar gestelden.
Bovengestelde “eigenschappen” bezit Frans Timmermans in grote mate.
De man bezit ongetwijfeld ook een enkele goede eigenschap, ik heb ze niet kunnen ontdekken tot heden.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Kruiperig gedrag typeert de meeste van de huidige politici.

Henri
Henri
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Ze durven hun eigen meningen, visies etc. – als ze die al hebben – niet te verkondigen en te verdedigen, want dat verstoort het eigen carrièreperspectief. Het gros van de huidige politici vindt dat veel belangrijker dan de belangen van burgers.

Ik wil het even niet hebben over het gebrek aan geestelijke inhoud en ervaring bij veel van deze lieden. Dat speelt ook mee als er weer eens oogkleppen worden opgezet.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henri

Ik ben het met u helemaal eens.

Henny Keur
Henny Keur
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ruim twintig jaar geleden heb ik in een lezingenserie aangehaald, dat dat de drie grondbeginselen uit de zogenoemde ‘verlichting’ of wel de Franse Revolutie, namelijk ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ drie nieuwe religies zouden ontstaan. Twee daarvan, te weten ‘vrijheid en gelijkheid’ ontwikkelden zich ten volle in de twintigste eeuw als respectievelijk het liberalisme en socialisme, zoals algemeen bekend is en dit ten koste van een afbrokkelend christendom. De derde vorm ‘de broederschap’ werd door mij toen reeds benoemd als de herboren Islam, gedurende enkele eeuwen sluimerend, maar nu ontwaakt en gevaarlijker dan ooit. Ik vergeleek het met het luipaard uit het Bijbelse boek Daniël, waar het als derde dier met een opkomend rijk wordt vergeleken. Een eigenschap van het luipaard is, dat het zich sluipend indringt tot zeer dicht op de vijand en dan aanvalt. Dat is het kenmerk van de Islam, dat zich als een valse broederschap voordoet, maar dodelijk is, als je het de ruimte geeft. Timmermans en zijn collega’s zijn volkomen verblindt om dit in te zien. Er gaat nog veel meer gebeuren in dit Westen, dat zo verdeeld is en haar roots vergeten is. Er valt nog veel over te zeggen, maar valt buiten het bestek van dit artikel.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henny Keur

@ Henny Keur.
“Timmermans en z’n collega’s zijn volkomen verblind en zien de ware aard van de islam niet”.
Dan bestaan er, voor mij, twee mogelijkheden waaróm dat zo is; n.l.
1. die gasten zijn zó stom dat ze ’t inderdaad niet zien of,
2. hen interesseert het geen ene moer wat de islam teweeg brengt
en/of reeds heeft teweeg gebracht. Wat hen m.i. het meest
interesseert is : macht én geld, veel geld.

Ik denk dat het onder 2 gestelde in dit geval opgaat.

Wat ik er aan wil toevoegen : als “politicus” in Nederland stelde deze Timmermans helemaal niets voor, holde als een blinde vink achter alles en iedereen aan zonder dat hij enige toegevoegde waarde had. Nu, als EU-“politicus”, wil deze man geheel Europa tonen hoe goed hij wel kan besturen ! Een zéér triest geval van zelf-overschatting.

peter
peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Socialisten staan overal op omvallen ,dat ze in Brussel de uitslag dagenlang geheim houden stinkt aan alle kanten,Grote mond over democratie,maar bij de onjuiste uitslag gaat die gewoon overboord .
Kortom,machtswellustelingen die kost wat kost de bal in de ploeg houden .

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

@ peter.
In Brussel stinkt het niet alléén vanwege de geheim gehouden uitslag. Brussel stinkt aan álle kanten.
Toen de hele wereld praatte over Metoo, kwam vanuit Brussel plots de mededeling dat men in de burelen van die inrichting (EU)ook zéér hard ging optreden tegen mannen die zich niet netjes gedroegen t.o.v. mevrouwen.
Als eerste berichtje kwam naar buiten dat een vieze EU-parlementariër zich in z’n kantoortje zat/stond of lag te bevredigen in bijzijn van een EU-mevrouw.
Mevrouw vond dit kennelijk vrouw-onvriendelijk en meldde het voorval bij haar chef, gevolg ?
Nóóit meer iets van gehoord. Er zijn trouwens veel meer gevallen bekend van ongehoord gedrag binnen de EU maar dat zit allemaal in de bekende doofpot.

Aarts
Aarts
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  peter

Deze zgn. Democraat is met leugenachtige retoriek opgeschoven in de hierarchie van de ongekozen leiders van de EU , die zich al jaren manifesteren als allesbehalve Democratisch en hun visie door de strot van de inwoners van Europa frotten en owee als iets tegen die visie ingaat, dan trekt men de Racisme-kaart en de msm loopt aan hun en (oa Soros) leiband . Verkiezing laat me niet lachen 🤮

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Frans Timmermans is een typische PvdA politicus; een volgevreten hypocriete zakkenvuller, en een incompetente socialistische apparatsjik pur sang.
Alleen al het idee dat een dergelijk figuur een reductie in EU(SSR) regelgeving en bemoeienis zou kunnen (en willen) bewerkstelligen is lachwekkend.
Frans Timmermans is als geen ander de belichaming van alles wat er fout is aan de EU(SSR).
Nexit s’il vous plaît…

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

wat mij betreft mogen we vandaag nog uit die geld verslindende, gigantisch slecht functionerende EU. Nieuw concept met veel betere mensen zou wenselijk zijn. De huidige EU voorlieden en parlementsleden blinken uit in slecht functioneren en vriendjespolitiek en zakkenvullen en lekker de tijd doorbrengen. GEEN hoogvliegers.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alleen het zien van Timmermans maakt mij al wat misselijk.
Een narcistische, verrukt van zich zelf man.
Maakt het wel makkelijk op wie je wel moet stemmen om minder Timmermans te krijgen!

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Nenne

@ Nenne.
Niet MINDER Timmermans, het liefst : helemaal GEEN Timmermans !!
Van die man krijg ik over m’n hele lijf vreselijke jeuk.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

👍

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het zou een ramp zijn als Timmermans Juncker zou opvolgen. Schijnt niet te gebeuren maar alleen de gedachte is al een regelrechte horror. Een socialistische EU die het communisme met nog meer regels en vooral verboden nastreeft. Baba Vangas profetie,de Balkaanse Nostradamus, een stuk dichterbij.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De obese EU moet drastisch afslanken. Kerntaken, verder niets. Een kritische houding t.a.v. China en de Islam maakt daar deel van uit. We gaan niet investeren in de Balkan om daar China met haar Belt & Road naadloos op aan te laten sluiten of de boel voor een habbekrats te laten overnemen. Het is eten of gegeten worden. Soft diplomacy houdt regimes als dat van Iran in stand.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

5000 in 4 jaar van de EU, 1000 in 10 jaar onder Rutte..
Daarmee kom je in 10 jaar toch al gauw boven de 10000 nieuwe regels.
en iedereen maar afvragen waarom belastingen blijven stijgen en de overheden maar blijven groeien..
rara hoe zou dat nou komen?!

Fred
Fred
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Figuren als Timmermans verdienen helemaal geen ‘beloning voor bewezen diensten’, maar een integriteitsonderzoek.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x