De nieuwe waterscheiding: kartel versus Forum en PVV

Waar is de gemene deler in de samenleving gebleven?

Titelfoto door Ritzo ten Cate, gepubliceerd onder CC BY-SA 2.0.

Iedereen die maar een beetje historisch besef heeft én de werkelijkheid met enige distantie kan bekijken, ziet dat er in de afgelopen twintig jaar een kloof is ontstaan tussen enerzijds partijen die tot het cordon sanitaire veroordeeld zijn (PVV en FVD) en anderzijds het partijkartel. Deze waterscheiding werkt door in verschillende onderdelen in de samenleving en contact over en weer ontbreekt volledig. Waar leidt dit toe?

Beweging

Het Forum lijkt zich neer te leggen bij de constatering dat het doorbreken van het kartel onmogelijk is. Deze vaststelling leidt bij hen echter niet tot verlamming, maar juist tot een bredere ambitie. Zo noemt de club van Baudet zich geen politieke partij, maar een beweging, en hebben ze naast een politieke poot nu ook een mediakanaal. Er zijn ambities voor het oprichten van een eigen kunstgalerie en universiteit. Het ontbreekt nog aan specifieke sportverenigingen en scholen, maar de lijn is overduidelijk: zo veel mogelijk contactmomenten in het leven moeten de ideologie van de partij uitdragen. Of, misschien beter gezegd: er moet een (hoognodig) tegenwicht ontstaan tegenover de eenzijdige uitingen van het kartel.

 

Zuilen

Deze trend lijkt een beetje op de verzuiling van vroeger op basis van kerkgenootschap, met hét grote verschil dat er nu een overzichtelijk speelveld lijkt te zijn van slechts twee stromingen. Of je ondersteunt het politieke kartel, gelooft bijna blind de mainstream-media, de instituten, de ‘wetenschap’ (denk aan het navolgen van RIVM en ‘klimaatdeskundigen’) en je steunt het Nederlandse lidmaatschap van de EU. Of je stelt kritische vragen en durft daar ook consequenties aan te verbinden. Er is ook een kleine stroming van mensen die er tussenin zitten en pretenderen kritisch te zijn, maar als het op daden aankomt toch meer appreciatie voor het heersende systeem hebben dan durven te staan voor hun kritiek.

 

Steeds vaker worden discussies niet beslist op basis van de inhoud, maar wordt er eerst gekeken naar wat toonaangevende mensen ervan vinden. Vervolgens bepaalt iedereen het kamp waar ze bij willen horen, en daarmee hun positie. Of het nou over het RIVM gaat, de discussie rondom hydroxychloroquine, stikstof, het EU-Corona herstelfonds, migratie of het demonstratierecht: het speelveld is heel overzichtelijk.

 

Categoriseringsdrang

Want waar in de vorige eeuw de toppen van de zuilen via normale omgangsvormen goed met elkaar omgingen en afspraken konden maken, lijkt deze verbinding op dit moment totaal afwezig. Het is zelfs zo erg dat er een praktisch cordon sanitaire is rondom de PVV/FvD in de aanloop naar de Tweede Kamer-verkiezingen van 2021. Waarmee min of meer door de coalitie wordt gezegd dat een stem op de PVV/FvD een verloren stem is, want met de inhoudelijke bijdrage uit hun verkiezingsprogramma’s zal geen rekening worden gehouden, laat staan dat dit ooit regeringsbeleid zal worden.

 

Boeren

En zo ontstaat er een situatie waarin een groep Nederlanders een bepaalde visie op Nederland heeft, en deze groep eigenlijk op voorhand al weet dat er niets gedaan gaat worden met deze visie. Sterker nog: de coalitie zet zich juist hiertegen af en accelereert in precies het omgekeerde beleid, dat haaks staat op de ideeën van de PVV/FvD.

Rutte lijkt met de verkiezingen van maart 2021 in zicht bewust af te koersen op een linkse coalitie. Hij heeft daarop de afgelopen jaren al flink voorgesorteerd. Concreet: er is steeds meer overdracht van Nederlands geld aan de EU, de migratie is onder Rutte-III alleen maar toegenomen, de boeren worden voortdurend gepest, er zijn megalomane klimaatplannen en de zorg en het onderwijs worden aan hun lot overgelaten.

 

Fundamenten

“Is dit nog wel ons Nederland?” vraagt een groeiende groep Nederlanders zich af. Zij willen een totaal ander beleid, maar hun mening wordt genegeerd en geridiculiseerd. Juist de democratie is bedoeld om ook deze visie op een ordentelijke manier in de samenleving te kanaliseren. Nederland als natie bestaat, omdat Nederlanders erop vertrouwen dat wat we collectief doen bij ons past en daaraan willen we bijdragen. Als er een Nederland aan het ontstaan is waar we níet trots op zijn, waar we níet aan bij willen dragen en waar we ons voor schamen, dan komen de fundamenten van de natie in zicht. Bestaat er dan nog wel een gemene deler in de samenleving?

 

Orania

Als je dan verder doordenkt, dan kan het wel eens zo zijn dat een deel van Nederland zich op termijn afsplitst, waarbij de onderhuidse, al bestaande parallelle, samenleving tot een echte samenleving wordt omgevormd. Als een soort enclave op Nederlands grondgebied, waar ander beleid wordt gevolgd en waar andere regels gelden. Eenzelfde soort beweging heeft plaatsgevonden in Zuid-Afrika in de enclave Orania. Ja, er is nog contact in de zin dat er gelijke paspoorten bestaan, maar het dagelijkse leven is toch echt gescheiden.

 

Tot slot

Zelf geloof ik niet zo in afsplitsingen van het grotere geheel. Juist de breedte vind ik mooi en ik koester de diversiteit in opinies en de politieke discussie daarover. Een afsplitsing is op dit moment veel te radicaal. Wel zie ik het trendmatig helemaal verkeerd lopen in Nederland en vraag ik mij voortdurend af in wat voor samenleving mijn kinderen en hopelijk kleinkinderen terecht zullen komen.

 

Maar als de elite van het kartel op deze manier blijft opereren is meewerken aan het grotere geheel ook niet langer constructief. En dan ontstaat vervreemding. Is dit wat de systeempartijen willen?

Wat als de elite van het kartel niet meer wil verbinden?

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
42 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
logisch_denken
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Laten we beginnen met vast te stellen dat een cordon sanitaire een dictator maatregel is en een democratie onwaardig. Politiek behoort elkaar op argumenten de tent uit te vechten en niet elkaar dood te zwijgen. Diverse moties worden afgewezen om licht herschreven onder eigen vlag nogmaals ingediend te worden en dan wel goed gekeurd worden. Linkse hypocrisie is een enorm grote dinosaurus.

Kijkend naar de twee partijen in het cordon sanitaire die samen zo een 35 zetels waard zijn zit toch wel een zorgelijk aspect. Baudet wil het netste jongetje van de klas zijn en aan de buitenwereld laten zien dat inspraak bij FvD een groot goed is. Kijkende naar de historie is dit nu juist het struikelpunt geweest bij nieuwe politieke partijen in het verleden. Dat het FvD nogmaals struikelt over een ego zoals dat van Henk Otten is een gerede kans. De strijd kan zelfs zo hoog oplaaien dat het eindelijk het faillissement betekent van FvD.

Dan krijgen we Wilders en ZIJN PVV . Het beeld van Wilders is duidelijk. Iedereen weet waar hij voor staat. Minder asielindustrie , reële energievoorziening , geen dom gezeik over stikstof of kooldioxide, woningen voor de jeugd , degelijke gezondheidszorg , minder bureaucratie , minder ambtenarren en minder macht naar Brussel , overlast gevende dubbele nationaliteiten eruit knikkeren enz. Door de structuur van de partij is Wilders de PVV en de PVV is Wilders. Wilders moet dus ruzie krijgen met Wilders. We hebben gezien hoe Brinkman een greep naar de macht deed maar via de achterdeur verdween. De standpunten van de PVV zijn derhalve solide en de partij is stevig door de eenmans structuur. Het partijprogramma past op een A4-tje en is zelfs als beste doorgerekend door het planbureau.

logisch_denken
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Als je alles op een rijtje zet en je wilt veranderingen afdwingen MOET je gaan stemmen. Helaas doen velen dat niet gelet op de opkomstcijfers. Als je dan gaat stemmen moet je wegblijven bij het partijkartel waarbij alle mogelijke constructies al gepasseerd zijn en er 0,00 gericht beleid is gelanceerd voor de echte problemen in de maatschappij. Rellende marokkanen , stemming makende import over een kinderfeest, misbruik van uitkeringen door heel de wereld , misbruik van toelagen door oost Europeanen, achterlijk beleid op energie , boeren kapot gemaakt , middenstand aan de bedelstaf , wachttijd van 15 jaar voor een woning , forenzen in de dagelijkse rij , krankzinnig EU beleid enz enz

Kijkende naar geleverd beleid door het partijkartel , gevaren van nieuwe politieke clubjes blijft er bij de komende verkiezingen slechts 1 mogelijkheid over.

Stem sociaal , stem PVV , maak van Wilders een machtsblok van formaat , een soort karma op het cordon sanitair

Daniel Carver
Daniel Carver
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  logisch_denken

Eens met alles behalve gezondheidszorg. Dat is naar mijn mening veel te links/socialistisch. Ik heb zelf de meest uitgeklede verzekeringspolis die er is: geen ’tand’, geen ‘aanvullend’, maximaal eigen risico. Ik ga niet betalen voor anderen die ongezond leven (=obees, rokend tokkievolk dat alleen voetbal KIJKT). Gedachte achter socialisme is dat je gedwongen wordt door de overheid om voor anderen te zorgen middels premie. Daar stribbel ik in mee. Onder protest. Laat iedereen lekker voor zichzelf beslissen/betalen. Niet mee bemoeien. Vrijheid (als in PVV) is mijn motto.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Daniel Carver

Dat is een geestige reactie. Want uitgerekend in de basisverzekering heerst het socialisme. Solidariteit met alles wat te dom is om te poepen. En zwaar gesubsidieerd voor alle minima.
Allen het maximale eigen risico zou je nog als “verzetsdaad” kunnen zien.

De aanvullende pakketten worden overwegend door bewuster levende mensen afgesloten. Een gezondere levensstijl, in combinatie met de wens om het lichaam ook van betere zorg te kunnen voorzien.
In tegenstelling tot de, door de overheid voorgeschreven eenheidsworst, zijn aanvullende pakketten als commercieel te beschouwen.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een grote schande van politieke partijen om op voorhand kiezers die op Wilders of Baudet stemmen aan de kant te schuiven,dit zijn juist de partijen die er zijn voor de Nederlandse bevolking,en niet alles weg willen geven aan Brussel en de zuidelijke landen,en 100.000 asielzoekers willen binnenhalen omdat iemand met gezond verstand kan zien dat dit falikant misgaat .Spreken over democratie,en ondertussen de socialistische leer aanhangt samen wil met Groenlinks en de PVDA ,D66,we weten wat dat heeft gebracht,stranden worden bevolkt door criminele jeugd,Amsterdam met geweren ,en cokehandelaren ,allemaal kwajongensstreken volgens de deugpolitiek,,maar niemand kan meer ergens veilig heen ,Boa heeft alleen de eigen bevolking last van ,want 10 allochtonen bij elkaar lopen ze met een grote boog omheen .Banken redden in het buitenland heeft prioriteit,niet de burger ,die moet zijn bakkes houden ,en betalen .

Frans Galjee
Frans Galjee
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Naast het zeer ondemocratische buitensluiten van partijen waar de burgers op stemmen is er vooral een cordon sanitaire op het gezonde verstand.

DPmar
DPmar
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans Galjee

Alles en iedereen die enige verstand van zaken heeft wordt de toegang tot debat ontzegd! En als het even kan is, en komt er ook geen debat! Zie klimaat: alleen maar de klimaatactivisten mogen plaats nemen aan de klimaattafels, echte wetenschappers van ‘buiten de politiek’ mogen alleen hun mond houden. Zie energie: elke NL’der met enige kijk op techniek voelt op z’n klompen aan dat de energietransitie ‘één grote bak met waanzin is’ dat nimmer zal werken op deze manier. Zie Corona, alleen politici en politieke instellingen mogen het ‘politieke verhaal rondbazuinen’. Elke arts of ‘echte deskundige’ mag pas achter de schermen meepraten als hij een ‘zwijgformulier heeft ondertekend’. Hun vakkundige adviezen en bevindingen worden consequent en binnen 24 ontkend of ontkracht omdat het niet strookt met het ‘ware politieke geloof’. De politieke koers van het advies aan de burgers moet leidend zijn (of moet ik zeggen lijdend, want dat is het gevolg voor ons). Ga zo maar door, je wordt er misselijk van als je ziet hoe er met ons gesold wordt en wij laten alles gebeuren. Alle miskleunen en andere gebeurtenissen, die niet door de beugel kunnen, zijn bijna dagelijkse kost. U kunt het zelf wel invullen.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een paar dagen geleden zagen wij hoe demonstranten in Wit Rusland eisten eerlijke objectieve nieuws van de staatszender. Jammer, dat horen wij in Nederland niet. Het lijkt of iedereen tevreden is met de MSM en de politiek die dat regelt. De jarenlange propaganda heeft mensen murw gemaakt en die slikken alles wat de NPO in het nieuws of een praatprogramma voorschotelt. Marokkaanse raddraaiers worden als kwajongens voorgesteld, verplegingspersoneel krijgt geen salarisverhoging maar de AZC’s worde steeds drukker en daar is alle geld voor zonder problemen. Het land wordt steeds gevaarlijker om in te leven maar aantal politiemensen wordt niet uitgebreid. Wij nemen de schulden van andere landen over en laten eigen bejaarden creperen. Over gekleurde criminelen alleen maar goeds. Wat is daar het antwoord op? Wij hebben het nog goed! Tja, op de boeren na dan , want die lijken de enigen die zich niets laten voorschrijven door het kartel van Rutte.

Meine
Meine
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Zijn Guy Verhofstadt en Hans van Baalen al afgereisd naar Wit-Rusland ??

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Meine

Laat het hen proberen. Ik denk dat zij daar een schop onder de kont krijgen. Wit Rusland is geen Oekraïne. Zij verwelkomen liever Poetin dan dat zooitje vanuit Brussel.

kees van mourik
kees van mourik
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Net als u ben ook ik niet bijzonder gecharmeerd van toon en strekking van veel berichtgeving en commentaat oo de recente rellen. Niettemin, het is niet allemaal 1 pot nat, ook niet in die veelgesmade MSM. Te stellen dat onze “msm” lijken op de staatsgecontroleerde media in Wit-Rusland gaat mij een tikkeltje te ver . Zelfs in de NRC kan men naast een opinuestuk van de voorspelbare Leo Lucassen ook een opiniestuk aantreffen waar deze Lucassen wordt weersproken. En zo is er wel meer..

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees van mourik

Als je zoekt vind je wat. Dat is het probleem, je moet zoeken. Propaganda eerst en daarna ergens met kleine letters wat anders. Ik heb alle kranten opgezegd toen het leek of ik de Rode Waarheid aan het lezen ben. Dan had je de Volkskrant die hetzelfde vertelde op een aangenamer toon. Vergelijkbaar met de NRC verhaal. Ooit was de NRC een goede krant maar het is helaas over.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

Ter verduidelijking, de Volkskrant was de oppositie krant want democratie vraagt om vrije woord ook in een socialistische land. Wel andere stijl maar zelfde inhoud. Wij zijn hier dezelfde weg ingeslagen.

Jan
Jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met open ogen naar de DDR 2.O. En nu niet als vazal van de USSR, maar van de EUSSR. Rutte, het schoolvoorbeeld van een Stasi mol. Complotdenken? Mogelijk wat overtrokken, maar op een andere manier maak je je punt niet meer duidelijk in dit land. Voor zo lang dat nog mogelijk is.

Frdejohan
Frdejohan
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan

Het partijkartel is al een complot, dus wat ze zelf doen verwijten ze de tegenstanders.

P.
P.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De geschetste situatie is herkenbaar, de analyse raak en de vragen terecht.
Maar dit is geen Nederlands verschijnsel helaas. Het is een westerse ziekte.
En er speelt meer:
– de demografische aardverschuiving als gevolg van de immigratie én geboortecijfers;
– de iedere dag oprukkende terroriserende (want angstaanjagende) invloed van de Islam op de westerse cultuur en maatschappij;
– het steeds duidelijker merkbaarder wordende groeiende morele vacuüm.

Het is mijne inziens nog maar de vraag of we niet plotseling geconfronteerd zullen worden met de vlam in de pan door de islamitische tribale cultuur.
Dan zullen alle hier gestelde vragen van het ene op het andere moment blijken niet ter zake doende te zijn geweest, en zullen we met spijt moeten constateren dat we te laat zijn om het gevecht nog te kunnen winnen – omdat we dán glashelder in zullen zien dat het inmiddels al de derde ronde is, en we aan den lijve zullen merken dat het ons aan vechtkracht en vechtlust ontbreekt.
Ik bid dat ik het mis heb – maar ik denk van niet.
Want uiteindelijk valt er tegen rechtsverkrachting en -minachting, geweld en terreur maar één ding te doen, en dat is terugvechten op leven en dood.

Laatste aanpassing 3 jaren geleden door P.
marien
marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

ja, zou zo maar kunnen. Zie in Berlijn ook weer een aanslag. Dat kan je dus gewoon overkomen.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  P.

Te laat P.
Fortuyn had de omwenteling kunnen zijn, maar die hebben ze vermoord.
En nu, worden Wilders en Baudet bewust buitenspel gezet.
En let op, de ophokplicht die gaat de rest van onze vrijheid kapot maken.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik kan me geheel vinden in de woorden die de heer Wilders ter afsluiting van z’n spreekbeurt in de Kamer bezigde t.a.v. Rutte : “U moet zich schamen !”
Maar volgens mij is Rutte de schaamte reeds lang voorbij.
Wat heeft deze man, Rutte dus, een ellende over dit eens zo mooie én rijke landje gebracht.

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

Zich schamen kunnen alleen maar nette mensen zonder dubbele agenda.

H.J.
H.J.
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is een simpele optelsom, de club van Opa Bernhard heeft een bepaalde strategie bedacht en liet / laat dat door Rutte en / of zijn voorgangers uitvoeren.

Rutte als loopjongen van deze club, heeft Nederland gemaakt tot een club, met demoniseren en een cordon sanitair hoog in het vaandel.

Dit komt nooit meer goed in Nederland.
Leugens zijn maar beperkt houdbaar.

Netty
Netty
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is chaos en ongelijkheid zaaien ten koste van de autochtone Nederlander de bedoeling.
Daarom gaat Rutte ook voor een vierde termijm en niet naar een hoge functie binnen de EU.
Als de chaos compleet is en de nood het hoogst, dan is het de bedoeling dat de bevolking maar wat graag burger van een Groot Europees Rijk wil worden en worden we als makke, doorgedraaide schapen naar de slachtbank gevoerd.
Ik hoop dat ik het fout zie.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Vaak heb ik me afgevraagd hoe het toch kan dat linkse partijen er steeds weer in slagen om de Nederlandse burger tot slaafse volgzaamheid te dwingen. Een paar suggesties:
1. Inspelen op handelsgeest, de portemonnee; met het argument dat we op allerlei manieren toch meer verdienen aan de EU dan we betalen.
2. Inspelen op ‘fatsoen’, humanisme, mensenrechten. De meeste mensen weten toch niet wat mensenrechten precies omvatten en willen gewoon aardig zijn.
3. Inspelen op ‘wij hebben het goed, de ellende is altijd ver weg’, de wereld moet verbeterd worden.
Deze sentiment-argumenten hebben twee gemene delers: het idee dat alles te regelen is op niveau van mensen, dus zonder staten; het idee dat alles geregeld kan worden met geld, oftewel investeren in de toekomst en dat je daarmee uiteindelijk een rechtvaardige samenleving kan opbouwen, zonder macht op basis van geld (banken) of macht (regering).
Beide zijn typisch socialistische idealen. Door dit tientallen jaren de harde kern van Nederlandse politiek te maken hebben de politici elk besef van alternatieven (godsdienst, familie, natie) weggespoeld. Wie het gebruik van de taal beheerst, heeft daarmee controle over de geest.
Als vijftig jaar lang laagdunkend wordt gesproken over alles wat met familie, geloof, natie en eigen cultuur samenhangt, kan die woorden niet meer gebruiken zonder een vaag besef van afkeer. Ook dit is operante conditionering.
Eindconclusie: deze regering vertegenwoordigt alleen nog de groep mensen die direct afhankelijk is van hen: ambtenaren, banken, grote leveranciers (windturbines). De overige 80 % stemt op hen gewoon omdat er niks anders is, net als in Wit-Rusland.

Meine
Meine
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Socialisten zijn vaker mensen die hun verdiensten bij elkaar moeten “praten”. Daarnaast hebben deze onhandige figuren ook nog eens vaker geen werk, dus veel tijd om te “praten”. Of reageren op internet, tegenwoordig. Meeste mensen zijn “volgers”, en als die volgers vaak iets horen, gaan ze het geloven dat het goed is. Dus wordt “socialist” gestemd. Daarna komt de afhankelijkheidsrelatie, en moet je socialist blijven stemmen, anders uitkering, subsidie of baan kwijt. Het gevolg wordt oorzaak.

Bas
Bas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is al jaren een heel simpel spel dat gespeeld wordt door linkse partijen. Kijk je getalsmatig, dan zie je dat er wat betreft kiezers en zetelverdeling een minderheid op links te vinden is en een meerderheid rechts van het midden en meer aan de rechterkant van het politieke spectrum. Door een groot deel van de rechterkant ‘besmet’ te verklaren, moet het midden altijd met links regeren. Hierdoor hebben we al jaren links beleid en voelt een steeds groter deel van de kiezers zich niet gehoord.

Het bijzondere aan deze situatie is dat het midden van het politieke spectrum zich zo lang laat ‘gijzelen’ door links.

audio1958
audio1958
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zolang de gemiddelde Nederlander te eten heeft, zijn/haar auto kan rijden en op vakantie kan gaan zal er weinig veranderen vrees ik. Ik hoef daarvoor maar om me heen te kijken. We hebben het toch goed? is een veelgehoorde uitdrukking. Men maakt zich op dit moment drukker om de coronamaatregelen.
Dat de MSM een kwalijke rol heeft zien velen helaas (nog) niet. En zolang Rutte blijft lachen zijn de mensen gerust.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In plaats van een zuil is het beter een coalitie te vormen die realistisch is over de 3 hoofdthema’s Migratie, EU, en Klimaat (MEUK). Organiseer debatten, maak (politieke) partners enthousiast, vindt financiering, treedt naar buiten, ook binnen Europa, ontwikkel beleidsprincipes (bijv. houdbaarheid, subsidiariteit), licht onderwijsprogramma’s door, licht ovreheidsinstanties door, maak u geliefd en gehaat, maar doe dat vooral door rationaliteit, vindt opnieuw het midden uit, beuk de bevolking murw tot het weer nadenkt en het kartel geen kant meer op kan.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

In één woord gaat het om MEUKbeuken. D.w.z. om realistisch MEUKbeleid voor en door middenpartijen. Dus niet die GL/D66-achtige prutsers die nu de regering vormen. Aanhangers van deze lijn van coalitievorming zijn simpelweg MEUKbeukers. MEUK staat voor de politieke kernthema’s Migratie, EU, en Klimaat. Dat gaat over zowel het heden als over Nederland over honderd jaar, waarin de kleinkinderen van de huidige jeugd moeten opgroeien. Als het MEUKbeleid goed is worden andere beleidsonderwerpen ook hanteerbaar.

Hubertus Vicus
Hubertus Vicus
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Door dit cordon sanitaire (de term alleen al!) worden vele, vele 100-duizenden stemgerechtigde burgers van dit land “gewoon” aan de kant gezet.

Zoals @logisch_denken schrijft, een dictator maatregel en een democratie onwaardig.

Ze worden niet gehoord en er word al helemaal niet naar geluisterd…FvD, de PVV en hun aanhang worden verkettert en weggezet als tokkie, nazi, schedelmeter, populist, racist, boze witte man, schildmaagd van rechts… de lijst is eindeloos.

De onvrede is groot over het gevoerde beleid van de Rutte c.s. kabinetten, terecht, en steeds meer mensen hebben er meer dan genoeg van, terecht.
Meer burgers zullen de stap maken en zich niet meer “schamen” om “anders” te gaan stemmen… anti-kartel om het maar zo te zeggen.

Het is onderhand wel duidelijk dat we met dit Linkse beleid een verkeerde weg zijn ingeslagen… Links gaat het echt niet leuker voor ons maken, integendeel.

Maart 2021… ga en gebruik uw stem

Ni28
Ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte maakt zich terecht zorgen over de verkiezingen in Wit-Rusland. Maar hij zou zijn zorgen ook dichter bij huis mogen delen. De verkiezingen bij de coalitiepartner CDA zijn ook op bedenkelijke wijze afgelopen als wij bedenken dat de heer Omtzigt niet bepaald populair is bij de regeerders, Rutte zelf maar ook de partijtop van de CDA. En hoe ging het eigenlijk toen bij de VVD zelf? Ik meen dat mevrouw Verdonk meer voorkeurstemmen had dan Rutte. Maar met Dijksktal woei al linkse wind bij de VVD. En mevrouw Verdonk hebben zij ook de partij uitgezet als persona non grata. Net Omtzigt maar die pakken zij anders aan als running mate. Geen tijd voor diepgaande zaken en goed onder controle van de bedenkelijke winnaar.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk niet dat deze waterscheiding ‘nieuw’ is. Al minstens sinds midden jaren 1970 draait de Nederlandse politiek rond internationale samenwerking, individualisering en migratie. Toevallig valt dit samen met de drie klassieke vijanden van het socialisme: de natie, de familie en de godsdienst (want de migranten zijn overwegend moslims).
De opkomst van achtereenvolgens Boerenpartij-CP-CD-Fortuyn-Wilders-FNV tonen aan dat deze waterscheiding een blijvend karakter heeft en niet makkelijk weggemasseerd kan worden.
Wat betreft de ‘verbinding’ in de samenleving: de socialisten hebben altijd beweerd dat menszijn voldoende is om verbindend te zijn. Los van cultuur, want de verbinding met cultuur gaat in de sociale samenleving geheel verdwijnen. Althans veronderstellen ze. Dat dit idee op zich een culturele verworvenheid is, is erg moeilijk aan hen uit te leggen, omdat ze heel goed beseffen dat het de onderste kaart is in het kaartenhuis van hun waanideeën.
Toen de USSR begon uiteen te vallen, hebben ze razendsnel het milieu, klimaat en de aarde omarmt als nieuwe ‘verbindende’ factor. Het fanatisme waarmee dit gebeurt, is denk ik een goede indicator waar het heen gaat: een groene dictatuur.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In een particulier huishouden stelt men prioriteiten. Noodzakelijke uitgaven en regels bovenaan, hobby en vertier onderaan. Uiteindelijk heb je een beperkt speelveld, de inkomsten om je uitgaven te dekken en met opgroeiende kinderen heb je te maken met huisregels.

Doe je dat niet, dan eindig je in de schuldsanering of je kinderen groeien op in een asociale omgeving.

In bedrijven geldt het zelfde. Anders boet je in aan concurrentiekracht of ga je failliet.

Voor een overheid geldt dat ook.
Voor gezin, bedrijf en overheid geldt, dat je een zekere marge hebt om van de regels af te wijken. Hoe groter de organisatie, des te groter de marge.
Maar ook voor een groot instituut als de overheid geldt dat er een grens op die marge zit. Dat heeft de crisis van 1979 ons wel geleerd.

Zo beschouwd is onze overheid onverantwoord bezig. Ze stelt verkeerde prioriteiten, die ondoordacht zijn. Vaak zaken waar belangengroepen goed aan verdienen. Maar de slijter is er ook bij gebaat als de vader van het gezin zijn halve inkomen aan drank besteedt.

Door kritische stemmen -en dat is inmiddels ca. 25% van alle kiezers te negeren laat de overheid merken, dat zij zich terdege bewust is van haar wanbeleid. Wat de kartelpartijen tot criminele organisaties maakt.

Joan Maas
Joan Maas
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het moge duidelijk zijn dat ‘vervreemding’ de wens van het kartel is.
De ontstane problemen door jarenlang gevoerd beleid zijn haast niet meer op te lossen.

Jakob
Jakob
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Zeg nou zelf, het zou toch ook volstrekt ongeloofwaardig zijn als PVV en FvD een samenwerking zouden aangaan met een van de verfoeide martelpraktijken, met “landverraders” die “Nederland willen vernietigen”? Dat zou heulen met de vijand zijn. Daarom is een Gordon sanitaire nergens voor nodig: de kloof is zo diep dat samenwerking inhoudelijk uitgesloten is.

Richard
Richard
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik word altijd zeer wantrouwend als mensen over werkelijkheid spreken. Zeker als men ook in de illusie verkeerd deze met historisch besef en distantie te kunnen bekijken. Dat verteld mij namelijk iets over de denkwijze over de persoon.

Enig gevaarlijk terugkijken verteld mij dat de Verlichtingsidealen idealen zijn voor de problemen van die tijd. Reflecterend op vandaag zie ik eerder een symbiotische relatie tussen links en rechts dan grote tegenstellingen. Op zich niet vreemd omdat beide zich op deze Verlichting beroepen. Pvv en FvD bieden mij daarin geen redelijk alternatief, beide zijn niet erg vernieuwend en creatief. De gevestigde orde verdiend een krachtig alternatief. Een alternatief dat niet langer gevaarlijk terugkijkt, we zijn geen historische wezen, maar naar voren. Net als de Verlichting zelf moeten we weer cultuur gaan maken in plaats van deze te dragen waar we uiteindelijk onder zullen bezwijken. Over het nut van de geschiedenis… Friedrch Nietzsche.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

” Pvv en FvD bieden mij daarin geen redelijk alternatief, beide zijn niet erg vernieuwend en creatief.”
Uit dit deel van uw reactie en de ‘symbiotische relatie’ begrijp ik dat u PVV en FvD onderbrengt bij rechts. Logisch, gezien vanuit een indeling gebaseerd op linksdenkendheid.

” De gevestigde orde verdiend een krachtig alternatief. Een alternatief dat niet langer gevaarlijk terugkijkt, we zijn geen historische wezen, maar naar voren. ”
In deze voortzetting mis ik een stukje logica. Elk politiek alternatief moet naar voren kijken, maar de definitie van rechts is niet-links, niet-progressief, dus ‘gevaarlijk terugkijkend’. Een alternatief dat krachtig is moet dus links zijn … en is dus geen alternatief, want de hoofdstroom is ook links. Hebben we hier nu te maken met een cirkelredenering?

“Net als de Verlichting zelf moeten we weer cultuur gaan maken in plaats van deze te dragen waar we uiteindelijk onder zullen bezwijken. ”
De Verlichting draaide niet om cultuur, maar om het enorme misbruik van gezag door de absolute vorsten (met name Lodewijk XV) en de burgers die wel belasting mochten betalen, maar niet mochten mee beslissen. (wie ziet hier een gelijkenis met de huidige situatie?). Links is altijd anti-cultuur geweest, ziet het als een hinderpaal op weg naar de samenleving op basis van totale gelijkheid.

Richard
Richard
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Ik zit niet in een links of rechts spectrum van denken. Dat is wat u meent te lezen. Of het nu witte of zwarte schapen zijn, ze roepen allemaal beeeh en behoren allebei tot dezelfde kudde. Net zo min als ik mij door links collectieve historische verantwoordelijkheid laat opleggen, ben ik evenmin historisch geworteld waar ik trots op zou moeten zijn en via die weg ergens toe verplicht of verantwoordelijk voor zou moeten zijn. Identiteit is wat ik er zelf van maak. Baudet heeft in die zin gelijk, het gaat om de ideeën, dat is waar ik mijn lot aan wens te verbinden. Voor mij betekent dat in de eerste plaats je los maken van het kudde instinct en individu worden.

Ernie van de Wal
Ernie van de Wal
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Richard

Maar ja. Die ideeën waar u dan naar verwijst, daar zie ik in uw commentaren niets van terug. U produceert veel woorden maar weinig inhoud. En al helemaal geen alternatief.

Vwb de geschiedenis. Ook Nederland begint steeds meer op de falende Weimarrepubliek te lijken. Je hebt één charismatische leider nodig om het volk te verleiden. Die zal Wilders en Baudet rechts inhalen en groot worden.
Zoals we –uit de geschiedenis– weten, is dat niet per se een garantie voor een stabiele en rechtvaardige samenleving.

En voor u geldt: de man, die de lessen uit de historie niet wil leren is gedoemd om die historie telkens opnieuw te beleven.

kees van mourik
kees van mourik
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Enige invloed van PVV en FvD is er natuurlijk wel. Als de VVD op bepaalde thema’s ( klimaat, immigratie, Europa) te veel naar links opschuift verliest die partij stemmen aan Fvd en PVV. Zo houden PVV en FVD de VVD een beetje op rechts vast. Ook andere partijen kunnen trouwens wel beducht zijn voor stemmenverlies aan PVV en Fvd. Andersom, als PVV en FvD te ver radicaliseren verliezen ze weer kiezers aan de overige partijen. Het is niet zo dat een stem opFvd of PVV geheel verloren is omdat deze partijen buiten de bestuursverantwoordelijkheid worden gehouden.

Andre
Andre
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees van mourik

“Enige invloed van PVV en FvD is er natuurlijk wel. Als de VVD op bepaalde thema’s ( klimaat, immigratie, Europa) te veel naar links opschuift verliest die partij stemmen aan Fvd en PVV. ”
Nog verder naar links opschuiven dan GL-beleid uitvoeren, zoals nu het geval is? Meent u dat nou? In 2020 heeft FvD eerder stemmen verloren aan de VVD, dankzij de corona-angst. Heeft niet direct te maken met de waterscheiding tussen links en rechts, maar geeft wel een indicatie hoe makkelijk mensen over die waterscheiding heen zwemmen/springen/varen.

“Zo houden PVV en FVD de VVD een beetje op rechts vast. ”
Deze vind ik zo mogelijk nog leuker. VVD op rechts…echt wat is er dan rechts aan de VVD? Op alle fronten: internationale samenwerking (Marrakech, EU), migranten (50.000 Syriërs overgenomen van Duitsland), voert de VVD linkse politiek uit.

“Ook andere partijen kunnen trouwens wel beducht zijn voor stemmenverlies aan PVV en Fvd.”
Zeker. De kartelpartijen hebben nu 104 zetels in de TK (want GL en PvdA steunen het kabinetsbeleid en anders wil de PvdD maar wat graag in het gat springen) en ze zijn doodsbang dat ze 3 of 4 zetels verliezen aan PVV en FvD, dan hebben ze er nog maar 100 of 99. Of 98. Of slechts 97. Je kunt het angstzweet ruiken.

” Andersom, als PVV en FvD te ver radicaliseren verliezen ze weer kiezers aan de overige partijen.” Alleen al de manier van uitdrukken toont de linkse manier van uitdrukken. Het zijn de linkse partijen die radicaal zijn en de samenleving voortdurend willen veranderen – en anderen beschuldigen van radicalisering.

kees van mourik
kees van mourik
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Andre

Het zou heel goed kunnen dat FvD door de corona-angst stemmen heeft verloren aan de VVD. zoals u zegt. Daarom ben ik ook benieuwd wat het effect op het electoraat zal zijn nu de FvD partij kiest voor figuren als dansleraar Willem Engel, orthomoleculair arts Rob Elens en wie zich allemaal verder in her FvD-journaal en in Café Weltschmerz manifesteren. Gaat dat ze per saldo extra stemmen opleveren? En neemt dan de waarschijnlijkheid toe dat de FvD bij regeringsverantwoordelijkheid wordt betrokken?
Ik heb niet zo’n goed overzicht over wat de gemiddekde FvD-stemmer beweegt, buiten onvrede over immigratie. Maar het lijkt me onzeker dat alle eerdere FvD stemmers even blij zijn met wat de FvD nu laat zien in verband met de coronacrisis.

Dolpin
Dolpin
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  kees van mourik

Net als bij veel nederlanders was in de begin van de coronacrisies veel onduidelijk en de angst groot.
Later werd duidelijk dat de maatregelen overtrokken waren.
Die nieuwe kennis moet ook gebruikt worden.
Als er een 2e corona golf komt deze winter, dan is het alleen maar gunstig als nu al veel jongeren besmet zijn geraakt. Zij dragen dan bij aan de verlaging van die golf.
Vanaf nu moeten mensen hun eigen verantwoording nemen. De overheid is daarvoor niet meer nodig.
Het virus gaat nooit meer weg en velen zullen zich niet laten inenten door een onvoldoende getest vaccin.
Dat partijen meeschuiven in standpunten t.g.v. meer kennis, is alleen maar positief.

42
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x