Tweede Kamer wil die “steeds hechtere EU” niet meer

Komt dat Europa der Vaderlanden er dan toch?

 

Foto:

 

Het heeft bijna geen aandacht gekregen in de media, maar vorige week heeft de Tweede Kamer een EU-kritische motie van SGP en SP aangenomen. In de motie wordt de regering verzocht om uit de EU-verdragen het streven naar “een steeds hechter verbond” (de Ever Closer Union) te schrappen. Dat zou een trendbreuk met potentieel grote gevolgen zijn. Alleen D66, GroenLinks en de PvdA stemden tegen.

 

Als het kabinet de motie netjes uitvoert – en dat is niet zeker – dan kan een obstakel worden opgeworpen op de weg naar een Europese superstaat. Althans, gesteld dat er ook genoeg medestanders in de EU kunnen worden gevonden om de verdragen ook daadwerkelijk aan te passen.

 

Pulsvisserij

Het zat er al een tijdje aan te komen. De onvrede over de steeds grotere bemoeienis van Brussel met ons dagelijks leven is doorgedrongen tot het politieke midden. Niet alleen de linker- en de rechterflanken van het politieke spectrum protesteren tegen de groei van het aantal beslissingen dat over ons in Brussel wordt genomen. Ook CDA en VVD zien in dat hun kiezers niet langer ja en amen tegen de EU willen zeggen. Het keerpunt werd onlangs gevormd door het verbod op de door Nederlandse vissers uitgevoerde pulsvisserij. Ons land moest overstag en buigen voor het gebrek aan innovatie bij met name de Franse vissers. Dit maakt eens te meer duidelijk dat de grote landen in de EU de dienst uitmaken en de kleinere nog steeds bij het kruisje mogen tekenen.

 

Boze oud-ministers

Niet iedereen is overigens gelukkig met het stemgedrag van de Tweede Kamerfracties. Vijf oud-ministers en een oud-Kamerlid stuurden een afkeuringsbrief naar NRC. Zij betogen dat Nederland toch altijd een trouwe aanhanger van het Europese ideaal is geweest en dat de doelstelling van een Ever Closer Union niet hoeft te betekenen dat alle nationale bevoegdheden worden overgeheveld. Toegeven aan deze door het vijftal als onzinnig gekwalificeerde motie zou een fundamentele breuk betekenen met het streven naar een democratisch en doeltreffend Europa. Het doel dat achtereenvolgende Nederlandse kabinetten de afgelopen zeventig jaar hebben nagestreefd.

 

Oekazes

Dat oud-ministers Sybilla Dekker, Bernhard Bot, Laurens-Jan Brinkhorst, Wim F. van Eekelen en Joris Voorhoeve en oud-Kamerlid Van Iersel de motie niet leuk vinden is begrijpelijk. Hun levenswerk dreigt te worden afgebroken en dat is zuur. Maar het is wel de nieuwe realiteit. Een Kamermeerderheid vindt de EU allesbehalve democratisch en doeltreffend. De oekazes uit Brussel voelen als spaken in het wiel van ons nationale beleid. Nederland moet voldoen aan allerlei richtlijnen over werktijden, arbo-wetgeving, vaderschapsverlof, pensioenen, betalingen van WW in Polen, aanbestedingen en verplichte opname van asielzoekers. Dat is geen democratie en geen doelmatigheid. Dat is gedwongen worden om dingen te doen die we helemaal niet willen.

 

Timmermans wil meer EU

En als het aan vice-voorzitter van de Europese Commissie Timmermans ligt wordt daar nog de invoering van een minimumloon en verplichte verzekering in alle EU-lidstaten aan toegevoegd.

 

De EU als socialistisch paradijs. Wie dat gaat betalen zegt Timmermans er uiteraard niet bij, maar zijn voormalige collega’s in de Nederlandse Tweede Kamer hoeft hij niets te vertellen.

 

Wopke en de zeven dwergen

Bij tijd en wijle doet Nederland manhaftige pogingen om onder het Frans-Duitse juk uit te komen. De praktijk wijst uit dat ons land uiteindelijk altijd bakzeil haalt. Gesteund door zeven kleine lidstaten heeft minister van Financiën Wopke Hoekstra zich lang verzet tegen een Eurozonebegroting. Een plan waardoor Noord-Europa de pinautomaat voor Zuid-Europa zou worden. Een geldmachine die het financiële wangedrag van de Zuidelijke lidstaten beloont en hun begrotingsgaten vult met geld van de Nederlandse belastingbetaler.

Die Eurozone-begroting kwam er uiteindelijk toch. Ook al is het vooralsnog onderdeel van de meerjarenbegroting van de EU. De Franse collega van Hoekstra, Bruno Le Maire, roept inmiddels triomfantelijk dat de eigen begroting slechts een kwestie van tijd is.

 

Pinautomaat

Als het aan de Fransen ligt, zal over enkele jaren de Eurozone gewoon een eigen begroting hebben met een eigen minister van Financiën, die zelfstandig de Noordelijke pinautomaat kan bedienen. Dat moet ook wel, want voor die extra 17 miljard aan cadeautjes die Macron vorige week heeft uitgedeeld om de ‘gele hesjes’ te kalmeren zal iemand toch de rekening moeten betalen.

 

Geen eenheidsworst

Het idee dat de EU een Verenigde Staten van Europa zou moeten worden is een waanidee gebleken. Ieder Europees land heeft zijn eigen, vaak lange geschiedenis, een eigen taal en eigen tradities. Ieder land heeft een eigen identiteit. Daar kun je niet zo maar een eenheidsworst van maken.

Een unie die vrijhandel tussen de lidstaten, handelsakkoorden met derde landen en gelijke standaarden bevordert, is prima. Samenwerken op het gebied van bestrijding van terrorisme en de georganiseerde misdaad heeft zin. Maar al het andere kan beter op nationaal niveau worden geregeld. Waarom zou de EU zich moeten bemoeien met ons onderwijs, gezondheidszorg, pensioensysteem, sociaal beleid, binnenlandse en buitenlandse zaken en toelatingsbeleid van vreemdelingen? Wat is het nut van een EU-leger als we voor onze veiligheid al beschikken over de NAVO?

 

Onvrede in de EU

Niet alleen in Nederland is de stemming omgeslagen. Ook in Italië en vrijwel alle lidstaten in Oost-Europa is men de regie en bemoeienis van de Frans-Duitse as en Brussel beu. Italië, Oostenrijk en de Visegrad-landen willen niet langer opdraaien voor het open grenzenbeleid van de EU. Hongarije en Polen kunnen het bloed van plaatsvervangend voorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans wel drinken. Zij worden door hem continu bedreigd met allerlei sancties.

Ook in de grote lidstaten is er onvrede. Dat blijkt uit de opkomst van EU-kritische partijen als het Franse Rassemblement National, de Duitse AfD en het Spaanse Vox. De Britten maakten al in 2016 hun mind op; zij stemden voor de Brexit. Dat de uittreding nog niet heeft plaatsgevonden is een ander verhaal. Daar heeft mijn collega Jan Gajentaan diverse columns in OpinieZ aan gewijd.

De EU-kritische partijen die terugwillen naar een Europa der Vaderlanden kunnen volgens de laatste peilingen rekenen op ca. 150 zetels van de 751 zetels in het Europees Parlement. In principe genoeg voor een blokkerende minderheid en een halt aan de Ever Closer Union.

Eerst maar eens afwachten of Rutte de SGP/SP-motie wel serieus neemt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Sabreur
Sabreur
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het probleem van Rutte zijn zijn rechtse balladen en linkse daden. Sinds hij zijn kansen bij Shell en Unilver heeft verspeeld met zijn debacle over de dividentbelasting zal hij er alles aan doen om binnen Brussel en felbegeerd baantje binnen te halen. Net als destijds met Lubbers zal dit ten koste gaan van de belastingbetalende burger.

De EU is een ondemocratische mislukking. Een project waar een échte projectmanager al veel eerder de stekker uit zo hebben getrokken. Kijk maar eens naar andere samengevoegde volkeren. Zelfs het land waarin de hoofdstad van de EU ligt, is geen onderlinge cohesie en blijft de dreiging van het uiteenvallen van het land bestaan.

Het wordt tijd dat met beseft dat het continent Europa een grote lappendeken van afwijkende culturen, economieën, meningen en normen is. Door hier een soort communistische eenheidsworst van te willen maken, wordt élke cultuur gesloopt en verliest íedereen zijn of haar identiteit. De burger voelt dit beter aan dan de politici in hun ivoren toren.

Dus minimaal terug naar de status van de EEG met enkel gelijksoortige economieën. Maak er drie aparte gebieden van: Het Noorden, het Zuiden en het Oosten met elk hun kenmerken en eigenschappen die bij elkaar passen. De verbinding vinden we dan wel in de gemeenschappelijke deler. Laat dat de brug van de economische samenwerking zijn, maar haal de politiek en de macht eruit. Het volk is er klaar mee.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Rutte kenende komt van deze motie niets terecht. Wat positief is dat steeds meer partijen inzien het onzin van de Verenigde staten van Europa. Wat Napoleon en Hitler niet gelukt is met de harde hand moet niet nu gebeuren met zachte hand. Het is al genoeg dat de Turken de islamisering van Europa wel gelukt is zonder oorlog zoals vroeger nu met arbeidsmigranten. De EU kan zich beter die kant op richten om eigen cultuur te redden voordat het te laat is. Steeds meer Joden verlaten Europa, de veilige eiland die het niet meer is met de aanwas van moslims. Wat dat betreft is het in tegenstelling tot het klimaat wel vijf voor twaalf. De EU is op moment een poging tot heerschappij van Frankrijk gevolgd door een slaafse Duitsland van Merkel die de Franse lijn volgt bang zoals zij zijn dat zij weer tegenover elkaar komen te staan. De Fransen hebben ons al de euro aangesmeerd en nu willen zij de rest. Als dit de garantie van de EU is om de oorlogen te voorkomen is dan hebben wij de oorlog al verloren voordat deze uitbreekt. Om de EU hervormen is heel veel inzet zonder verdeeldheid voor nodig en daar is helaas geen sprake van. Maar iemand moet de EU dictatuur eens stoppen. Denk er aan als je gaat stemmen.

peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Alle leugens van Rutte passen niet meer op een A4 ,na de verkiezingen treden bij veel politieke figuren een acute vorm van Alzheimer op .

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dankzij het rentebeleid van de ECB (= EU = Frans-Duitse zetbazen) worden de pensioenen in Nederland al jaren niet gecorrigeerd en zelfs gekort. Het zgn. EU dividend wordt duur betaald. We verdienen meer dan ooit, maar houden minder over. Godzijdank zit Turkije nog niet in de EU, anders was Nederland de pinautomaat van de anti-semitische en anti-westerse Moslimbroederschap geworden. Wat een gekkenhuis. Ik stel vast dat de “ever closer union” groep in Nederland krap 25% van de Nederlandse EP zetels gaat bezetten. De kiezer heeft altijd gelijk. Geef hem en haar dat dan ook. Dan wordt het land ook bestuurbaar (geen cordons sanitair meer en zo).

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Verkiezingsretoriek, is de eerste gedachte die bij mij op komt.
Kortom, ik geloof er niets van. Ze hebben nooit blijk gegeven van enige aversie op een paar partijen na.
Ik vermoed dat dit na de verkiezingen weer helemaal over is.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met Verkiezingen in ’t verschiet kijkt men op één of meer leugens niet !!

Feniks
Feniks
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Loze beloften met verkiezingen in zicht.
Wie trapt er nog in…..

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Feniks

@ fenikS>
ja, dat vraag ik mij ook steeds af : Wie trapt er nog in ?
U zult het straks zien : een groot deel der Nederlanders is er wéér ingestonken.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen