Deens links realisme ook in Nederland mogelijk?

Ommedraai op gebied van immigratie en integratie

Kopenhagen

Foto: Kopenhagen –

 

In Denemarken heeft niet minder dan een wonder plaatsgevonden. De sociaal-democraten daar zijn realistisch geworden over immigratie en integratie. Ze willen de instroom van migranten beperken, asielopvang voortaan in de regio van herkomst organiseren en de integratie veel harder aanpakken.

Het legt ze geen windeieren: in de polls staan de Deense sociaal-democraten nu op 28 – 30 % van de stemmen. Te vergelijken met 40 tot 45 zetels voor de PvdA.

Zou een dergelijk wonder ook in Nederland kunnen geschieden?

 

Leegloop bij links

Om de één of andere reden blijft links Nederland ondanks de gestage leegloop van de oorspronkelijke aanhang richting populistische partijen, nog steeds vasthouden aan een aantal politiek-correcte clichés. Zoals: “echte vluchtelingen zijn hier welkom” in plaats van inzetten op grensbewaking en betere opvang in de regio, de lijn van professor Paul Collier, toch een linkse man.

Of het idee dat Nederland de wereld kan redden door toe te werken naar 95% CO2 reductie in 2050, zoals verwoord in de absurde lastenverzwarende Klimaatwet.

Zolang links dogmatisch (en intellectueel lui) blijft vasthouden aan dergelijke politiek-correcte clichés, zal hun eigen positie er niet beter op worden. En wordt Nederland steeds moeilijker regeerbaar.

 

Realistische SP?

Vooral vanwege het laatste punt, het steeds moeilijker regeerbaar worden van Nederland, zou ik een Deens “wonder”, te weten het realistisch worden van een linkse partij, zeer toejuichen. Ook collega-scribenten bij OpinieZ denker er zo over. Zo lijkt Rutger van de Noort zijn hoop gevestigd te hebben op de SP, blijkens zijn artikel De SP moet gaan voor nuchter, EU-kritisch links. 

Rutger adviseerde Lilian Marijnissen en partijvoorzitter Ron Meyer: “verleg de koers van de SP naar een kritischer immigratie- en klimaatbeleid met het oog op de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat. Vijl ook het marxistisch extremisme verder af waardoor de SP wat opschuift naar het economische midden”. Zo hoopt Rutger in de toekomst met de SP een EU-kritische coalitie te vormen.

Opgemerkt moet worden dat de SP in het verleden als één van de weinige partijen wees op de nadelen van massa-immigratie uit islamitische landen, zonder daarmee enig individu te veroordelen. Ook was de SP als één van de weinigen tegenstander van het Verdrag van Maastricht, waarmee Nederland veel soevereiniteit heeft weggeschonken.

 

Moslinkse SP Rotterdam

Helaas staat daar tegenover dat veel van de huidige aanhang van de SP dogmatisch links is. We hebben dat in Rotterdam gemerkt, waar de partij een moslinkse coalitie met de islamisten van NIDA wilde vormen om Leefbaar Rotterdam uit het stadsbestuur te krijgen. Ik noemde dat de ontluistering van links in Rotterdam.

Daarnaast heeft de SP sterke banden met de vakbonden en ook in die kringen treffen we een zekere radicalisering in linkse richting. Zo valt mij de laatste tijd op dat FNV-kaderleden, met name jongeren, er felle “antizionistische” (naar antisemitisme neigende) opvattingen op na houden. Daarnaast is de jongere generatie ter linkerzijde vaak aangestoken door het uit Amerika overgewaaide virus van identiteitspolitiek.

Ik betwijfel daarom of de SP werkelijk een draai kan maken richting realo-links. Lilian Marijnissen zou het misschien wel willen en Ronald van Raak lijkt mij ook wel een realistisch type, maar krijgen zij hun eigen aanhang mee? Een groot vraagteken. Dat de SP nu werkenden uit andere EU-landen wil weren maar in één adem “echte vluchtelingen” van over de hele wereld hier welkom heet, doet vermoeden dat zij de aanzuigende werking van hun standpunt niet goed overdacht hebben.

 

Lichtpuntjes bij de PvdA

Dan de PvdA, die onder Lodewijk Asscher een paar zeteltjes heeft gewonnen in de oppositie, maar nog niet veel. In zijn stuk beklemtoonde Rutger van de Noort terecht dat het bezoek van Lodewijk Asscher aan zijn Deense collega Mette Frederiksen niets concreets heeft opgeleverd.

 

In plaats van klare wijn te schenken over migratie zoals de Denen, zakte de PvdA na dat bezoek weer weg in hun bekende jaren-70 wolligheid: over de sociaaldemocratische waarde van bestaanszekerheid moest het gaan. Alsof die bestaanszekerheid gegarandeerd kan worden als de instroom van ongescreende migranten te hoog blijft en werkenden de ene lastenverzwaring na de andere voor de kiezen krijgen door het “klimaatbeleid”.

 

Asscher

Lodewijk Asscher zet nu in op linkse samenwerking, maar drie politiek-correcte wegkijkpartijen omvormen tot één zal niet helpen het dalende zetelaantal op te krikken.Toch zie ik wel enige lichtpuntjes bij de PvdA. Het voorstel dat Asscher de afgelopen week deed om via nieuwe wetgeving uitwassen in het Bijzonder Onderwijs zoals de misstanden bij het Cornelius Haga Lyceum beter aan te kunnen pakken, klinkt mij redelijk in de oren.

 

GroenLinks is de weg kwijt

Hoewel we dus bij zowel SP als bij de PvdA enige lichtpuntjes kunnen waarnemen zijn we in Nederland nog lichtjaren verwijderd van het Deense mirakel: het realistisch worden over migratie van een grote linkse partij. Misschien dient zich een alternatief aan in de vorm van Vrij Links van Eddy Terstall c.s., maar in peilingen is daar nog weinig van te merken. Een eerdere, dappere poging van Jacques Monasch (Nieuwe Wegen)  tot links realisme werd ook niet beloond door de kiezer.

Over GroenLinks van Jesse Klaver kan ik al helemaal kort zijn. Zowel wat betreft het klimaatbeleid als wanneer het gaat over immigratie, is deze partij volledig de weg kwijt.

 

Links Nederland staat stil

Een interessante vraag is waarom het nieuwe realisme van de Deense sociaal-democraten bij ons tot nu toe niet aanslaat. Is het omdat Nederland na WO2 blind internationalistisch werd, na het falen van de neutraliteitspolitiek? Of is het omdat Nederland één van de meest progressieve landen was tijdens de flower power jaren en het in die jaren welig tierende cultureel-marxisme nog steeds doorwerkt in onze over het algemeen progressief georiënteerde onderwijs en media?

Hoewel je het antwoord op die vraag natuurlijk nooit exact kunt vaststellen, denk ik dat er op dit moment weinig reden tot optimisme is over het realistisch worden van een relevante Nederlandse linkse partij. Overigens, over links realisme gesproken, los van de Deense sociaal-democraten begin ik ook steeds positiever te worden over de Britse sociaal-democraat Stephen Kinnock (zoon van Neil) en zijn nuchtere “Common Market 2.0” benadering van de Brexit. Een ideale opvolger voor de radicale Corbyn?

 

Uiterlijk 17 juni 2019 moeten er parlementsverkiezingen plaatsvinden in Denemarken. Misschien dat een groot succes bij die verkiezingen van de Deense sociaal-democraten met hun immigratierealistische koers, hun collega’s bij PvdA en SP toch nog tot denken zal aanzetten!

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
9 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

In Denemarken heeft Links het licht van de realiteit gezien terwijl hun Nederlandse partners in het donker blijven dolen zoekende naar hun utopistische droom.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is mooi dat Gajentaan op dit forum de ontwikkelingen in het buitenland goed bijhoudt om zo de Nederlandse ontwikkelingen beter te kunnen beoordelen. Vanuit Deens perspectief is het inderdaad heel vreemd dat de PvdA op immigratie- en integratiegebied niet wil opschuiven in de richting van haar succesvolle sociaaldemocratische zusterpartij. De islamstem is de PvdA toch al kwijt aan het bedenkelijke driemanschap van moslimbroederschapse kunne. Tijd om de policoritis te bedwingen en hard terug te slaan. Bang voor scheuring in de partij denk ik. Geldt ook voor SP.

Jay
Jay
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Misschien zijn in Denemarken kranten kritischer gaan schrijven en is de Deense staatsomroep niet zo policor. Of misschien is het het falen van Zweden geweest met hun ultralinkse feministische regering, die buurland Denemarken aanzette tot de gedachte “dat gaat ons niet gebeuren”.

Ons Zweden zou het gekke Duitsland kunnen zijn, maar onze MSM hebben die kans niet aangegrepen, policor dat ze zijn.

Nenne
Nenne
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jay

Ik hou het op: Linkse Denen zijn slimmer!

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Over Baudet wordt gezegd dat hij minder filosofisch moet zijn… Maar ik denk wel eens hadden we maar wat meer politici van naam met filosofische inslag…

De kernbegrippen in de debatten van de laatste jaren… Empathie, niet mogen kwetsen, inclusiviteit, diversiteit, klimaat redden… Niemand die in staat is daarover aan de bel trekken en te zeggen – wat bedoelen jullie daar nou mee.

En denk niet dat deze gekte voorbij is… In Utrecht stuurt wethouder Linda Voortman (GL) alle… ik herhaal ALLE ambetnaren op diversiteitscurus. Even brainwashen met goedgekeurde GL ideologie. En ik ben bang dat SP, PvdA, D66 hier voorlopig nog wel een mee doen.

Linkse idealen… zou voor mij zijn: heb oog voor mensen die het minder getroffen hebben dan jij. Of die het ene of andere kruis met zich meedragen waardoor ze het moeilijk hebben. Regel daar wat voor. Groene idealen… zou voor mij zijn… laat dingen netjes achter, probeer niet het onderste uit de kan te halen met natuurlijke bronnen of dieren. Zoiets.

Maar zorg dat je niet te ver doorslaat.
En er moet ook nog ergens door iemand geld verdiend worden.
Deze laatste 2 punten zie ik voorlopig nog niet echt terugkomen bij welke linkse partij dan ook.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  "Buurman Bazarov"

eens met Buurman Bazarov

Bert van Heemst
Bert van Heemst
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Jan,

GL is NIET de weg kwijt. Deze neo-communisten en Alynskianen gebruiken vooral mooie woorden, zeggen vooral NIET wat hun doelen zijn, om zoveel mogelijk macht te verkrijgen, waarvoor alle middelen zijn toegestaan. En al hun nobele doelen ZIJN slechts een middel, het enige dat men wil is het omverwerpen van het kapitalistische systeem en het kunnen uitvoeren van hun glorieuze revolutie. Oude wijn, nieuwe Siciliaanse zakken. Lees “Rules for Radicals” of luister in dit verband naar speeches van David Horowitz, ex- communist. Met andere woorden dit zijn juist de gevaarlijkste mensen binnen het linkse politieke spectrum. Vooral omdat achter hen aan een groot aantal mensen meelopen met echte goede bedoelingen, die geen enkel idee heeft wat de partijtop werkelijk wil. Bij de SP is men daar wat opener over en kun je dat tenminste nog gewoon zien. Hoewel die daar de laatste tijd ook wat minder duidelijk over zijn geworden.

M. van Tilborg - Wentink
M. van Tilborg - Wentink
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘Een eerdere, dappere poging van Jacques Monasch (Nieuwe Wegen) tot links realisme werd ook niet beloond door de kiezer.’

Ik vraag me af of Nieuwe Wegen wel voldoende de kans en de tijd heeft gekregen?

Er was kort (een beetje) aandacht voor, in de media, vlak voor de verkiezingen, en daarna leek de partij alweer te zijn opgeheven.

Wie weet wat meer tijd en meer bekendheid gaan doen voor een meer realistische linkse partij…

Piet Karbiet
Piet Karbiet
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toen de PvdA op een radicale Nieuw Linkse koers ging werd uit protest DS70 opgericht. Die stemmers zijn allemaal overleden, vrees ik.

9
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x