SP moet gaan voor nuchter, EU-kritisch Links

Kritiek op Europese superstaat biedt electorale kansen

Politiek leider SP Lilian Marijnissen op een manifestatie in Rotterdam (15 september 2018).

Titelfoto: Politiek leider SP Lilian Marijnissen op een manifestatie in Rotterdam (15 september 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal RTV Rijnmond

 

Het verkiezingsprogramma van de SP voor de Europese verkiezingen is nog niet officieel vastgesteld. Het document wordt eerst besproken in de afdelingen, regio’s en de partijraad. Eind november brachten de lijsttrekker voor de Europese verkiezingen Arnout Hoekstra (oud-wethouder Vlaardingen) en Tweede Kamerlid Renske Leijten al wel een pamflet uit met de veelbelovende titel: Red Nederland en breek de macht van Brussel.

Populair links

De eerste regels lezen net als het partijprogramma van de PVV of FvD: “Er gaat geen dag voorbij of er is wel een crisis in de EU gaande. Of het nou om de vluchtelingencrisis gaat of de Brexit, de oplossing van de Brusselse elite voor problemen is altijd: méér Brussel. Een superstaat Europa voor al uw vragen en antwoorden.” In een parallelle column in de Volkskrant  wordt de suggestie gedaan om de positie van “populair links” te gaan vervullen “als tegengewicht voor elitair Brussel“. Dit belooft wat voor het verkiezingsprogramma.

Herpositionering

Toen ik het pamflet wat verder op me liet inwerken, begreep ik opeens waar de partijvoorzitter Ron Meyer en partijleider Lilian Marijnissen geruisloos mee bezig zijn: het ombouwen van de partij tot een nuchtere linkse beweging. Dit kan wel eens een meesterzet blijken te zijn. Ontegenzeggelijk is er een enorm electoraat te vinden in dit gat. Er is een grote groep mensen die op de economische as links te noemen zijn en die daarnaast graag beslissingen in eigen hand houden in tegenstelling tot de neoliberale eurofielen. Deze groep van de vakbeweging, de lagere middenklasse, geïntegreerde seculiere migranten en teleurgestelde PvdA-ers moet een politiek onderdak vinden.

EU eenheidsworst

Het gat in de markt blijkt vooral als we de concept verkiezingsprogramma’s van de PvdA (Voor een zeker Europa), Groenlinks (Voor Verandering) en D66 (In Europa maken we de toekomst) analyseren. Eigenlijk volgen ze allemaal dezelfde denklijn. Allereerst wordt in de inleidingen van de drie programma’s gewaarschuwd voor oorlog, nationalisme, druk van buitenaf, waardoor er maar één oplossing is: een sterke EU.

Daarna volgen de bekende hoofdstukken over “betere opvang vluchtelingen/veilige migratie“, “meer banen en beter samenwerken“, “een agressieve klimaatagenda“, “meer Europese belastingen” en een “democratischer, (lees: meer) Europa“. Het is overduidelijk dat deze partij houden van de EU en de route van verdere politieke integratie hebben ingezet.

Economische argumenten

In veel discussies wordt de SP ten onrechte op één hoop geveegd met de bovengenoemde partijen. Zo was Jasper van Dijk tijdens de Marrakesh-pact discussie kritisch op staatssecretaris Harbers en hing het erom of de SP voor zou stemmen.

Vooral de voorstellen over de economische migrant waren hierbij cruciaal. Uiteindelijk stemde de SP toch voor, maar met een andere argumentatie dan de overige VN-aanbiddende linkse partijen. En hoewel de SP ook de klimaatwet (voorwaardelijk) steunt, zijn hier ook kritische geluiden te horen over de betaalbaarheid. Zo vreest SP-kamerlid Frank Futselaar dat vooral huishoudens de rekening betalen en dat bedrijven buiten schot blijven.

Ambitie

In de peilingen doet de SP het op dit moment niet heel goed. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen haalde de partij 14 zetels en ze schommelen nu rond de 12 zetels (8%). Tijdens het hoogtepunt van Jan Marijnissen in 2006 haalde de partij 25 zetels, 16,6% van het electoraat met een gematigd links programma met de titel “Een beter Nederland voor hetzelfde geld“. Er is dus voldoende ruimte om te groeien, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van de partij-ideologie. Maar dan moet Lilian Marijnissen wel gas gaan geven.

Asscher laat het liggen

Wat ik langzaam zie gebeuren is dat de SP in Nederland zich gaat omvormen naar het model van de Deense sociaaldemocraten (SD). In het begin van 2017 heeft Mette Frederiksen, politiek leider van de SD besloten om strenger te worden op immigratie om zo de verzorgingsstaat op de lange termijn te kunnen garanderen. Deze “immigration policy turn” is als case wetenschappelijk uitgewerkt.

Afgelopen jaar heeft Lodewijk Asscher een bezoek aan de Deense zusterpartij gebracht, maar sindsdien is het angstvallig stil gebleven. Sterker nog, volgens een recente reconstructie heeft de PvdA besloten dat migratie geen verkiezingsthema is. De sociaaldemocraten gaan nu voor de verkiezingsthema’s: “wonen, werk en kansen voor kinderen, overkoepeld door de sociaaldemocratische waarde van bestaanszekerheid“. Heel belerend zegt de elitepartij er dan bij “Dáár moet het over gaan.” Deze fout kan wel eens de definitieve ondergang van de partij worden.

Veilige haven

Mede doordat de PvdA niks wil doen met de Deense immigration policy turn, denk ik dat de SP hoge ogen kan gaan gooien bij de komende verkiezingen. Migratie is namelijk na het klimaatbeleid het tweede verkiezingsthema. Als we kijken naar de positionering van de verschillende partijen in het politieke spectrum, dan vinden we de SP als enige duidelijk linkse nationale partij.

Drijvend op het anti-EU momentum dat zich aan het ontwikkelen is in de aanloop naar de Europese verkiezingen verschaft deze positionering een alternatief aan kiezers die de PVV te extreem vinden of economisch gezien linkser zijn. Even verder doorgedacht kan zo ook worden voorgesorteerd op de volgende Tweede Kamerverkiezingen waarbij de EU-kritische partijen een coalitie kunnen vormen.

Politiek spectrum 2019

Politiek spectrum 2019. Bron: Ruger van den Noort ©️OpinieZ.com

Op naar de Hollandse variant

Ik denk dat er op termijn een brede nationale coalitie mogelijk is van FvD (25 zetels), PVV (22 zetels), SP (22 zetels), SGP (3 zetels) en 50plus (4 zetels). Deze Hollandse variant van 76 zetels kan de uitgerangeerde elitepartijen (VVD, CDA, PvdA, D66) tot de oppositiebanken veroordelen. De partijen in de nationale coalitie kunnen elkaar vinden in een gedeelde agenda met een rem op immigratie, handhaving van de verzorgingsstaat, een zeer gematigd klimaatbeleid, een eerlijk ouderenbeleid, een fair belastingbeleid met oog voor het MKB en een kritische aanpak van multinationals.

Partijkader

Of de SP deze route durft op te gaan zal liggen aan het partijkader. Het vereist lef om hierdoor heen te breken en een hernieuwde visie neer te leggen met het oog op toekomstig electoraat, waarbij een deel van het huidig electoraat weg zal lopen. Doormodderen op de huidige route gaat echter ook niet werken met een succesvol GroenLinks als directe concurrent.

Advies

Als ik Lilian en Ron mag adviseren: verleg de koers van de SP naar een kritischer immigratie- en klimaatbeleid met het oog op de betaalbaarheid van de verzorgingsstaat. Vijl ook het marxistisch extremisme verder af waardoor de SP wat opschuift naar het economische midden. Niet om daarmee een kopie te worden van de PvdA, maar om precies in het hart van het centrum-links georiënteerde electoraat te komen. Daarmee kan de partij voorsorteren op regeringsdeelname.

Zo kan de macht van Brussel worden gebroken en helpt de SP Nederland te redden.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
10 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De VVD zegt ook steeds kritisch te staan tegenover teveel EU, ongecontroleerde massa-immigratie etc. En uiteindelijk stemmen ze gewoon met D66, PvdA en GL mee.
Ik zie SP als het spiegelbeeld van de VVD. Zogenaamd lekker kritisch, maar als het er op aankomt met het kartel meestemmen. De SP is doorgaans ook anti-Wilders en anti-Baudet, en trekt graag de godwin-troefkaart. In Rotterdam vormde SP een links-islamistisch blok met de hamas-aanhangers van Denk en Nida, en een aantal jaar geleden was het mede de SP die genocide-promotor Tariq Ramadan aanstelde als “hoogleraar” aan de universiteit van Rotterdam.

En verder denk ik bij SP heel erg aan de misstappen van enge types. Zoals Anja Meulenbelt; die ooit de “culturele revolutie” (miljoenen doden) bejubelde vanwege haar feminisme (?), en later het tweede vrouwtje van een fatah-terrorist werd (om hem een Nederlands paspoort te kunnen geven). Inmiddels verzet ze zich fel tegen vrouwenrechten, en organiseert ze lastercampagnes tegen Hirsi Ali en Shirin Musa, en demonstreert ze regelmatig voor de massa-import van vrouwenhaters.
Haar naam werd een internetsynoniem voor censureren, “Meulenbelten”, want op haar weblog mochten alleen de felste jodenhaters hun zegje doen.
Of Harry van Bommel, de “Midden Oostendeskundige” die regelmatig acte de Présence gaf bij demonstraties tegen Joden.
Of Maorijnissen sr die Fortuyn omschreef als “rattenvanger”, daarmee al zijn stemmers degraderend tot ratten.
Of Leo de Kleijn, die vindt dat Marokkanen het recht hebben om vrouwen in het gezicht te spugen. https://www.youtube.com/watch?v=zhQ5sxlt558

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Helamaal mee eens.
Ik vertrouw de SP niet, net als de rest van de partijen, het kartel!

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We kijken al langer hoopvol naar Denemarken en Oostenrijk. Maar de Nederlandse kiezer laat zich helaas dun uitsmeren over een breed palet aan partijen. Voor de lange termijn zijn vooral klimaat (geen gekke dingen) en immigratie (stop) belangrijk. En behoud van de verzorgingsstaat zonder een cent belastingverhoging. Wat de EU betreft, moet bij alle plannen van Merkel en Macron, vooral de federalistische, keihard op de rem worden getrapt. Of de genoemde partijen zich in zo’n programma in voldoende mate kunnen vinden en een meerderheid kunnen halen is de vraag. Het zou mooi zijn, maar het zal zeker niet vanzelf gaan. Vandaar ook de 25 zetels voor FvD, dat krijgt dan misschien nipt het voortouw bij de formatie.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Leuk verhaal, maar ik zie SP niet samenwerken met FvD en PVV.
De PVV is in SP ogen de “extreem rechtse” vijand, en FvD is een soortement VVD voor realisten.
Allemaal veel te rechts, en veel te democratisch, voor de SP.
De SP is ook niet “EU kritisch” vanwege het gebrek aan democratie of zo, het is gewoon het smaakje EU socialisme dat de SP niet bevalt, zelfde reden waarom ze als Maoïsten vroeger ook al niet met de Stalinisten door één deur pasten.
En dat hele zakelijke “het politieke gat in de markt” zoeken zie ik eerlijk gezegd niet zitten.
Daar hebben we namelijk dat rampzalige “groen lullen rode zakken vullen” GL ook al aan te danken.
Van die oplichters partijen wier werkelijke agenda niets met hun officiële programma van doen heeft hebben we er al genoeg van in dit land.
Wat dit land (en de wereld) boven alles nodig heeft is eerlijke ongekleurde voorlichting, en partijen/politici die daadwerkelijk staan voor wat ze beloven.

Jan Mast
Jan Mast
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Dat zie je toch aan de moties van de partijen? Kijk maar wie er dan mee en tegenstemt en naar de partijprogramma’s. Staan voor wat ze beloven helpt geen moer als het merendeel stemt voor de grootkapitaal/partijen en potentieel links vaak niet stemt: Ook dat is democratie.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het uiteindelijke doel van een socialistische partij blijft het opbouwen van socialisme.
Zolang deze niet van naam veranderd blijft het dezelfde partij met dezelfde doel. Ik vrees dat veel mensen door zo kunstje als minder Europa e.d. er intrappen zeker als andere partijen
zich asociaal of pro-Europees blijven gedragen. En dan wordt het woord socialistisch foutief voor sociaal aangezien. En of de SP zich in laat met de PVV en FVD, dat geloof ik eigenlijk niet.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“Redt Nederland, breek de macht van Brussel”.
Een zéér loffelijk streven, ben er helemaal vóór, maar vraag mij af, of Nederland nog wel te redden is !
Als ik nu bijv. verneem dat een instelling als ’t CBR in Rijswijk (ZH) (semi-overheid) niet in staat blijkt te zijn om mensen binnen 6 weken te voorzien van een nieuw of verlengd rijbewijs; als ik zie dat de politie langzamerhand gaat veranderen in alleen maar z.g. “handhavers”, als het leger niet eens de beschikking krijgt over voldoende munitie, dat de politie nieuwe /vervangende auto’s in “de maag gesplitst” krijgt waarin niet eens alle benodigd materialen kunnen worgen geherbergd, ja dan vraag ik mij af wat er niet allemaal zou moeten gebeuren om dit z.g. “rijke” landje te redden.
De z.g. “elite” die momenteel álle zetels in “den Haag” bezet houdt is daartoe zeker niet in staat, met een bedrieger/leugenaar als Pinokkio aan het roer. Stel échte deskundigen aan die zullen beginnen met het uitmesten van deze Augiasstal.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Eigenlijk zou ik [GroenLinks, D66, PvdA en CU] benoemen als “kwaadaardig links”. Die partijen zullen niet aarzelen om tegen de belangen van NL en van normale Nederlanders in te handelen. Hun denkfout is dat ze ervan uitgaan dat de EU en de VN ook maar iets op hebben met NL. Je onderwerpen aan EU en VN staat de facto gelijk aan het opheffen van je handelingsvrijheid, en het te grabbel gooien van NLse belangen.

De SP zou ik dan toch wel willen benoemen als naïef, of dom links. Klimaatwet? Voor! Paar weken later… ehm… WAT die energierekening in 2019 voor de burger. DAT KAN NIET… (ohhhh … stelletje “Sherlocks”).

Marrakesh? Voor!… Maar we zijn ook voor een goede verzorgingsstaat… #ZUCHT… die 2 GAAN niet samen… Die goede verzorgingstaat moet betaald worden. Het betekent dat je al die middenklasse mensen die hun wekker vroeg hebben staan zwaarder zal gaan belasten, terwijl ze er niets voor terugkrijgen. Oh ja… en vrouwen zullen minder kinderen gaan krijgen.

Helaas ben ik in de loop van mijn leven rechts geworden. Ik kan me uitstekend redden, maar ik heb niets met persoonlijke rijkdom, status of “kijk eens hoe goed ik ben”. Maar er is geen enkele partij ter linkerzijde – die solidariteitsprincipes (als in iets voor iemand anders doen) of collectiviteitsideeën (je inzetten voor je wijk of buurt) kan combineren met een heldere economische of maatschappelijke onderbouwing.

Ik hoop dat Rutger gelijk krijgt… Nuchterheid ergens ter linkerzijde. Ik ben echter bang van niet.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij is de SP voor massa-immigratie en klimaatgekte en EU.
Als mevr. Marijnissen op tv is begint ze altijd met het demoniseren van Wilders (PVV) en/of Baudet.
Dat komt erg negatief over.
Als ze hun beleid wil aanpassen, moet ze eens ophouden met dat demoniseren!

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het lijkt wel alsof je dit speciaal voor mij hebt geschreven 😉 Een schoner milieu vind ik belangrijk, maar als ik lees over een “agressief klimaatbeleid” haak ik ook af. Een nuchtere linkse partij die zich niet verliest in gewauwel over includiversiviteit of hoe het ook allemaal heten mag, maar zich richt op gewone mensen, daar zou ik op stemmen!
PS: ongewone mensen horen er ook gewoon bij, hoor!

10
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x