Overheid niet in staat jihadi’s te deradicaliseren

Geval Samir A. schrijnend voorbeeld

Overheid niet in staat jihadi’s te deradicaliseren Tanya hoogwerf opiniez

Titelfoto: Pixabay (CC0)

 

Samir A. – zo ongeveer staatsvijand nummer 1 – wil maar niet deradicaliseren. Aldus het NRC een aantal weken geleden. Het beeld dat daaruit naar voren kwam – en ook uit een Telegraaf-artikel – is er niet één om vrolijk van te worden en bevestigt signalen die al eerder zijn afgegeven. De overheid blijkt stelselmatig niet in staat te zijn om wie dan ook succesvol te deradicaliseren.

Dat bleek onder andere in september vorig jaar bij de aanhouding van terreurverdachten uit Arnhem die al eerder bij de veiligheidsdiensten in beeld zijn geweest en gevangen hebben gezeten. Nu is het dus ook weer pijnlijk duidelijk geworden in het geval van Samir A. na het uitzitten van zijn gevangenisstraf. De overheid is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om de voormalig leider van de terroristische Hofstadgroep te deradicaliseren. Omdat de autoriteiten geen idee hebben hoe ze dat aan moeten pakken.

 

Obscure clubjes

Ik heb er op OpinieZ al eerder voor gepleit, in een gezamenlijk met Jason Walters geschreven artikel, om deradicalisering niet langer te leggen bij obscure clubjes van ‘ervaringsdeskundigen’ die er een lucratief verdienmodel van hebben gemaakt, maar om de materie veel meer vanuit een veiligheidsoptiek te gaan benaderen. Waarom dit zo hard nodig is legt de casus Samir A. haarfijn bloot. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) was vanaf A.’s proefverlof in 2013 betrokken bij diens deradicaliseringstraject.

Wat de afweging is geweest voor de NCTV om juist imam Mohammed Cheppih, die nadrukkelijk banden heeft met de islamistische Moslim Broederschap, in te zetten als begeleider van staatsvijand nummer 1 is werkelijk een raadsel. Een imam die zelfs binnen de islamitische gemeenschap bekend staat als radicaal. Even onbegrijpelijk is dat er zich in die periode mogelijk strafbare feiten hebben voorgedaan, terwijl Samir A. een enkelband droeg en aan alle kanten door de overheid in de gaten werd gehouden.

 

Rolmodel

Wat daarnaast is gebleken is dat sinds zijn vrijlating Samir alle gelegenheid heeft gehad om verder te radicaliseren. Niet alleen dat, maar alles wijst erop dat hij anderen heeft geprobeerd te bewegen zich in te zetten voor de gewapende strijd in Syrië. Hij vertelt zelf trots dat hij door jonge moslims als rolmodel wordt gezien en hoe hij contact met hen onderhoudt.

Er gaan in Rotterdam zelfs geruchten dat hij voor de jihad huiskamerbijeenkomsten heeft georganiseerd. Wat de vraag oproept of hij zich daarbij met ronselpraktijken of het faciliteren van uitreizen heeft beziggehouden. Het is een raadsel hoe dat allemaal kon gebeuren onder het toeziend oog van de NCTV. Er is bij allerlei verdachte situaties geen alarmbel afgegaan. Niemand die mij kan of wil vertellen wat hiervan het directe veiligheidsrisico voor Rotterdam is, of is geweest.

 

Terroristenlijsten

Hoe kan het, dat Samir A. toestemming krijgt om af te reizen naar de Hadj, de meest wezenlijke reis voor een moslim, wat hem dus ook weer in aanzien doet stijgen bij de jonge mensen om hem heen? Hoe kan het, dat hij pas wordt tegengehouden op het vliegveld van Istanbul, omdat zijn tweede – ja, tweede vrouw – op internationale terroristenlijsten staat omdat zij af wilde reizen naar Syrië? Hoe kan het, dat de NCTV uitgerekend in de moskee die Samir met open armen ontving en waar hij zelfs in het gebed is voorgegaan, een bijeenkomst organiseert over de gevaren van extreem-rechts?

Wat mij betreft onbegrijpelijke keuzes die niet uit te leggen zijn. Wat ook wel blijkt, want als we de burgemeester om uitleg vragen krijgen we simpelweg het antwoord: “Dat is drie keer ‘nul’ informatie en dus staatsgeheim, daar mag ik geen uitspraak over doen”. Dat komt verdraaid handig uit, wanneer een goed antwoord niet te geven is.

 

Aanmodderen

Voor mij staat één ding als een paal boven water. Zolang we niet leren van deze schrijnende situaties staan we in het dossier radicalisering niet alleen op ‘drie keer nul’ informatievoorziening, maar ook op ‘drie keer nul’ achterstand.
Waar landen om ons heen wel ingrijpen – zoals België in het geval van Fouad Belkacem, de leider van Sharia for Belgium, aan wie de Belgische nationaliteit is ontnomen en die dreigt te worden uitgezet – modderen we hier maar aan.

 

Vergif

We hebben te maken met een veroordeelde terrorist die in drie landelijke kranten heeft aangeven zich schuldig te maken aan strafbare feiten, te weten het inzamelen van geld voor het terughalen van IS-bruiden. Dat zijn aan terreur gerelateerde activiteiten. De vraag is, wat doen we nu? Geven we hem een enkeltje zandbak waar hij zo dolgraag naartoe wil? Of doen we niets en laten we hem hier verder ‘deradicaliseren’ tot in lengte van dagen om zijn vergif te spuien?

Met de bizarre visie en de gebrekkige slagkracht die de NCTV tot nu op dit dossier heeft laten zien, vrees ik dat het laatste gebeurt.

Over de auteur

Tanya Hoogwerf
Tanya Hoogwerf
Gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam. Ondernemer.
Columns op persoonlijke titel.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is de grootste mogelijke bullshit om überhaupt te denken dat je jihadi’s kunt deradicaliseren.
Dit is typerend voor het falende beleid van onze overheid, met dit deradicaliserings idee zijn ze er zonder kleerscheuren weer vanaf voor een paar jaar.
De kans dat Jesse Klaver partijvoorzitter wordt van de PVV is nog groter.
Onze regering wil dit ook helemaal niet aanpakken.
Ze hebben mogelijkheden genoeg om elke organisatie die ook maar een voet verkeerd zet aan te pakken. Maar dat gebeurd niet, onze overheid is bang, doodsbang dat islamitische terreur de straten in ons land in brand steekt. En daarom bedenken allerlei ze uitvluchten om dit addergebroed zonder gezichtsverlies te kunnen laten lopen.
Deradicaliseren een duur woord voor pappen en nathouden.
Ze beloven beterschap, krijgen een mooi huis, een fijne uitkering en is het gezicht van onze nep-politici weer gered.
Op naar de volgende aanslag, kunnen ze in ieder geval zeggen dat hij “in beeld” was.

Frans de Hoop
Frans de Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het Franse onderzoeksrapport ‘’Désendoctrinement, désembrigadement et réinsertion des djihadistes en France et en Europe’’ uit 2017, onderstreepte ook al dat het een kansloos project is 1*. Hetzelfde geldt ook voor Groot-Brittannië *2.

Dit artikel wijst erop dat het een raadsel is dat imam Mohammed Cheppih, die nadrukkelijk banden heeft met de Moslim Broederschap, ingezet is als begeleider van Samir A. Goed om te weten is dat de Tweede Kamer de moties uit 2016,2017en 2018 over een diepgravend onderzoek naar de Moslimbroederschap in Nederland massaal verwerpt *3. Terwijl in 2011 de AIVD constateert dat de activiteiten van de beweging op de lange termijn een risico zouden kunnen vormen voor de democratische rechtsorde in Nederland *4. Een interessant filmpje om te zien is waar Brigitte Gabriel de Moslim Broederschap ontmaskerd in de VS *5.

Een website die hierop aansluit is https://islamism-map.com/
Deze website geeft Islamitische organisaties weer: hun wereldwijde netwerk en aanwezigheid. Op basis van artikelen in internationaal gerenommeerde kranten, evenals institutioneel en academisch onderzoek, ligt de nadruk van de kaart op entiteiten die zijn gelieerd aan de Moslimbroederschap, Hamas, Hizb-ut-Tahrir, Milli Görüs of AKP.

Na dit artikel gelezen te hebben, proef je de algehele geestesgesteldheid van de overheid. Men weet het niet, er is geen kennis, en men blijft ontzettend naïef m.b.t. de politieke islam.

Dan nog niet het hebben over dat ook de motie over het afwijzen van de asielaanvragen voor asielzoekers die een misdrijf hebben gepleegd is massaal verworpen en een veroordeelde van de rechter een mildere straf te horen krijgt om te voorkomen dat hij anders zijn verblijfsvergunning zou verliezen*6.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

2e paspoort innemen,uitkering stopzetten ,en uitzetten met familie,dit zou men bij alle radicalen ,en crminelen moeten doen,Nederland is inmmiddels vergeven van juristen,die verdienen bakken geld aan deze culturen,om ze maar uit de bajes te houden ,ondertussen zijn het de Islamisten die het niet eens zijn met onze levenswijze, dat maakt het uitzetten een stuk eenvoudiger,dit heeft niks te maken met racisme maar met het aanpakken van dit groeiende probleem,radicaal,daar houden ze van ,dus moet je ze ook zo behandelen

Jay
Jay
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je kunt mensen niet deradicaliseren. Eenmaal geradicaliseerd blijven die zienswijze en gedragingen altijd een onderdeel van de bandbreedte van acties van zo’n persoon. De enige die kan deradicaliseren is de radicale persoon zelf. Door bewust zijn bandbreedte van toegestane acties en gedachten te vernauwen. Het moet dus van de persoon zelf komen. Dit is niet af te dwingen, maar kan alleen door inzicht van de persoon worden bereikt. En vervolgens zal die persoon zijn leven lang zichzelf moeten modereren door discipline om niet weer te vervallen in radicale gedachten.

De gedachte dat wij dat extern kunnen bewerkstellingen is nonsense en berust op een foutief wereldbeeld, waarin de mens een oneindig kneedbaar wezen zou zijn, wat hij niet is.

En omdat deradicalisering uit de persoon zelf moet komen, leent zich de naieve houding van “maakbare samenleving mensen” voor deceptie.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

@Frans de Hoop. Dank voor uw goede inhoudelijke reactie. U wijst terecht op de objectief vastgestelde kwalijke wereldwijde rol van de Moslimbroederschap, Hamas, Milli Görüs of AKP. Milli Görüs is typisch zo’n organisatie die in Nederland vrij spel heeft met 50 moskeeen. Figuren als Yusuf Altuntas krijgen alle vrijheid om islamitisch onderwijs te promoten. Dat kan alleen maar bijdragen aan de ontwikkeling van anti-westerse en anti-democratische tendenzen in Nederland onder het gezag van een godsdienstige beweging, de moslimbroederschap, waarvan bekend is dat het streeft naar een wereldwijd kalifaat. Ondertussen vindt Aboutaleb salafisme normaal, terwijl de salafi, de eerste drie generaties moslims, juist degenen zijn die met bruut geweld grote delen van Europa, Afrika en Azie hebben overrompeld. Het wordt tijd om islamkritiek te normaliseren en tevens te institutionaliseren binnen elke islamitische organisatie in Europa zodat de islam zowel van binnenuit als van buitenaf volledig gederadicaliseerd kan worden. Milli Görüs moet net als in Duitsland en net als alle met de moslim broederschap gelieerde organsiaties verboden worden. En denk niet dat de Gulen beweging zo fijn is. Elk contact vanuit de overheid met dergelijke organisaties moet stoppen, zodat dat onderdeel van de overheidsnaiviteit zich niet meer kan voordan. Zo ontstaat ook ruimte voor normale, zelf-kritische islamitische organisaties. Mensen als Samir Azzouz, vriendje van Mohammed B., is een gevaar voor de openbare veiligheid en de veiligheid van politici van PVV en FvD. De NCTV moet vaker ingrijpen waarbij de grenzen van de wet zullen moeten worden opgezoch. Waarom kreeg Samir A. maar 9 jaar. Laat hem de laatste 3 jaar van zijn straf gewoon uitzitten. Zo gaat het echt niet.

Frans de Hoop
Frans de Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Het punt met de islam is dat er geen gematigde islam bestaat. Echter wordt dit niet erkend in het Westen en zie je dat het beleid daarop gebaseerd is, met de gedachte dat de harde kantjes er wel vanaf gaan. Mensen kunnen daarentegen wel gematigde opvattingen hebben. Maar daar waar islam heerst gaat altijd gepaard met mensen die het leven van Mohammed en de koran als voorbeeld nemen en tot uitvoer brengen. De jihad, welke verschillende vormen kent, heeft een eeuwigheidskarakter in zich. Op de website thereligionofpeace.com zul je de dodenteller verder op zien lopen. Mensen moeten zelf geloven wat ze willen maar Nederland zal ter behoud van haar eigen identiteit 180 graden moeten draaien. Op cspii.org kan men kennis op doen.
Het normaliseren van islamkritiek heeft onlangs een andere wending gekregen. Zo heeft ECR een vrouw, in het ongelijk gesteld over een uitspraak waar zij profeet Mohammed een pedofiel noemde. De punten waarop zij zich beriep, vrijheid van meningsuiting en bijdrage aan het publieke debat, werd verworpen. Een Oostenrijkse rechter heeft haar nadien €480 boete opgelegd. Je kunt je nu afvragen hoe je het dan wilt benoemen ‘’een 56-jarige man met een 6 jarige kind’’.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans de Hoop

Allemaal doodeng wat jullie hier allemaal naar boven halen, maar ik vrees wel dat jullie beter geinformeerd zijn dan onze overheid en bestuurders. Wat een drama eigenlijk. Hoe krijgen we dit ooit goed?

Frans de Hoop
Frans de Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Bedankt voor je reactie @BegrensEuropa! Herstel *ECR => moet zijn ECHR. Inderdaad, figuren als Yusuf Altuntas krijgen alle ruimte om islamitische onderwijs te promoten. Ons overheid heeft dit al reeds verankerd in haar beleid door Nederlandse basisscholen het bezoek aan de moskee te verplichten onder het vak ‘’burgerparticipatie’’. Bekijk de foto’s van en video’s van gerard1945.wordpress.com/2018/07/13/islamitische-indoctrinatie-op-nederlandse-basisscholen-2. Met belasting geld wordt geprobeerd de geest van de jonge Nederlander een ander islam voor te spiegelen dan deze in werkelijkheid is. Op school krijgt men geen les over wat de zogenaamde Islamitische Gouden tijdperk voor niet-moslims inhield zie daarvoor youtube.com/watch?v=NxLa-5gy9pY
Hoewel onlangs een motie is aangenomen om een einde te maken aan het verplicht laten bidden van schoolkinderen in de moskee, is helaas (met uitzondering van PVV & FvD) de motie over om een einde maken aan schoolbezoeken aan moskeeën massaal verworpen, zelfs door christelijke partijen als SGP en CU. Ik deel dan ook je mening dat bewegingen als de Moslim Broederschap hier in Nederland verboden zou moeten worden.
Wat betreft deradicaliseren: leugen en bedrog is onderdeel van de islam (taqiyya) het deradicaliseren zal alleen al om die reden in twijfel getrokken kunnen worden. Jihad heeft een hoger doel.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het hele radicale moslim gedoe is NET zo erg als het regime van de Na.i’s voor en in WW2
Het is echt hypocriet om hier op 4 mei dodenherdenking te houden en bevrijdingsdag te vieren. Het gedrag van de huidige linkse elite en de overheid is dermate beschamend dat ze met hun hypocriete krokodillentranen de nagedachtenis van diegenen die gesneuveld zijn in en rondom WW2 echt besmeuren. Ze zouden zich dood moeten schamen.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

ergste is nog dat ze op links en in ‘den Haag’ de PVV en FvD lopen te beschimpen en besmeuren met leugens en framing, maar ze zijn ZELF de vijand van het Nederlandse volk.

Ruud
Ruud
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wederom ijzersterke argumentatie van Tanya! Een realistische vrouw met scherpe inzichten. Een vrouw die wij burgers heel hard nodig hebben om het hier veilig te houden, stonden er maar meer zoals zij op!
Helaas is zij nog steeds een roepende in de woestijn van het politiek verrotte en stinkende deug dat in Nederland overheerst! Een maatschappij die over zich heen laat lopen, zich volop laat belazeren en telkenmale als dom stemvee de partijen aanhangt die het hier jarenlang hebben verziekt (en dat nog steeds doen) met hun idiote, doorgeslagen en ideologische wet- en regelgeving, wars van enige realiteitszin! Welke partijen? D66, CDA, PvdA. VVD en nu ook GL!
Tanya, hou vol, je bent voor velen, zéér velen, een licht in de duisternis!

Ni28
Ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik denk dat al die (radicale) moslims zich een breuk lachen van die “domme Hollanders” die zich door hun politieke correctheid geen raad weten hoe de criminele jihadisten aan te pakken. Behalve voor de brave autochtone belastingbetaler is dit het paradijs voor iedereen met slechte bedoelingen. Het linkse doel van alles mag en alles kan, want wat zijn wij toch lekker progressief en menselijk nu de wrange vruchten levert. Als je uiteindelijk toch in de bak komt kun je van daar gewoon doorwerken aan je criminele baan zoals onlangs weer is gebleken. Het lijkt net of bij de criminelen extra aandacht voor de mensenrechten geldt dan bij de nette mensen. De hele justitiële apparaat deugd niet, er wordt vaak met verschillende maten gemeten. Justitie hoort blind te zijn en niet bijziend. Overigens de-radicaliseren lukt helemaal niet, Nederlanderschap afnemen en wegsturen is veel makkelijker als je het maar wil.

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Een crimineel als Samir A. meteen z’n NL-paspoort afnemen en hem terug sturen naar z’n geliefde moslimland.
Geen cent besteden aan dat soort “mensen”.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja dit is toch TE bizar voor woorden? Welk een onmachtige regering hebben wij hier? Komt er nog bijna op aan dat ‘ ie straks met alle egards ontvangen wordt bij de koning of zo. Zo gek zijn ze hier bijna.

Demanpieter
Demanpieter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is dezelffe situatie als in 40-45 Er wordt ons een krankzinnige cultus opgedrongen en Joden worden met de dood bedreigd.

Antonk
Antonk
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Naief, naiver, Nederlandse politici.

Dat, of ze krijgen geld onder de tafel uit Qatar /UAE.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x