Steeds meer mensen aangewezen op de Voedselbank

Aantal armen onder bestaansminimum neemt toe

Voedselbank Amersfoort

Titelfoto: Voedselbank Amersfoort. Overgenomen met toestemming.

 

Maandag zag ik een berichtje van Cieka Galenkamp voorbij komen op LinkedIn. Ik ken Cieka, de coördinator van de Voedselbank in Amersfoort. Vanuit die hoedanigheid komt zij wel eens vertellen over haar werk in onze kerk. Ze schreef dat ze in het eerste kwartaal van 2019 150 nieuwe klanten had ingeschreven. In het eerste kwartaal van 2018 waren dit er “slechts” 102, waardoor er sprake is van 47% groei ten opzicht van vorig jaar.

Ik was geschokt over de forse toename en besloot om eens wat navraag te doen. Ik heb haar gebeld en ook de woordvoerder van de Landelijke Voedselbank Pien de Ruig. Ze stonden mij beide vriendelijk te woord, want ook zij maken zich zorgen over de trends.

 

Amersfoort

Op dit moment maken 465 huishoudens op wekelijkse basis gebruik van de Voedselbank Amersfoort. Ze krijgen dan een box met eten, waarmee ze de week kunnen doen. Er zijn ongeveer 100 huishoudens die op maandbasis een box krijgen. Een gemiddelde klant maakt zo’n 6 tot 9 maanden gebruik van de voedselbank, maar de trend is dat er steeds meer langduriger klanten zijn die er eigenlijk niet meer zonder kunnen.

Je ziet ook steeds meer huishoudens terugkomen bij de Voedselbank nadat ze er aan ontsnapt waren. Dit komt bijvoorbeeld doordat ze bijv. een tandartsrekening van 600 euro kregen. Deze rekening konden ze niet betalen, waardoor ze een betalingsregeling troffen en daardoor onder de norm van 225 euro beschikbaar voor eten en kleding per maand belanden, de grens om bij de Voedselbank een pakket te kunnen halen.

 

Trend

De enorme groei van de aanmeldingen leert dat er een nieuwe doelgroep lijkt te ontstaan. Voorheen ging het veelal om mensen met grote schulden. Op dit moment melden steeds meer mensen zich bij de Voedselbank die een betaalde baan hebben en geen schulden. De werkende armen. Doordat de vaste lasten omhoog zijn gegaan (energiekosten, zorgkosten, inflatie) krijgen zij hun inkomsten en uitgaven niet meer rond gerekend en belanden bij de Voedselbank. Een duidelijke groep betreft de ouderen met een klein pensioen.

Ondanks dat het kabinet blijft volhouden dat 96% van de huishoudens erop vooruit gaat, wordt aan de randen van de samenleving het tegendeel keihard duidelijk: de armoede stijgt.

 

Stille armoede

Een ander fenomeen dat meespeelt bij de groei is dat gelukkig steeds meer armen worden bereikt. De Voedselbank heeft als doel gesteld om juist nieuwe doelgroepen te bereiken. Zo worden ouderen benaderd en ook richting statushouders wordt de norm duidelijk gecommuniceerd. Maar het allerbelangrijkste punt blijft toch de schaamte.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau heeft in 2016 berekend dat er 500.000 armen in Nederland zijn. in 2018 is hiervan 28% bereikt via de Voedselbanken, zo’n 140.000 personen. In Amersfoort zijn additionele activiteiten gedaan om meer van de 72%-groep “stille armen” te bereiken, maar dit verklaart zeker niet de groeispurt. In Leiden heeft een pilot om armen geactiveerd te krijgen geleid tot een stijging van 30% van de bezoekers.

 

Landelijk beeld

Op landelijke niveau steeg het bezoek aan de Voedselbank vorig jaar met 6%, maar ook hier wordt verwacht dat in 2019 de groei hoger zal liggen. Mogelijk bedraagt de groei dit jaar 10%, maar de eerste harde cijfers worden pas over enkele maanden bekend. Dit zal wederom op termijn tot problemen gaan leiden met de hoeveelheid eten die beschikbaar is. Enkele jaren geleden waren deze problemen ook aanwezig, maar door een gezamenlijke inzet van supermarktketens en producenten hadden de Voedselbanken toch voldoende aanvoer. Er zijn nog steeds gebieden (Friesland) met tekorten, maar over het algemeen loopt het vrij goed.

 

Dankbaar

Door een oproep op Twitter kreeg ik enkele praktijkervaringen van mensen die de Voedselbank bezoeken.

Zo geeft Marlies uit Wijhe aan: “De voedselpakketten zijn op zich goed alhoewel veel vegetarisch en veel dezelfde groenten. Zoveel zelfs dat we soms het moeten weggooien want hoe vaak in de week moet je hetzelfde eten. En helaas is het niet een compleet pakket waarbij je 7 dagen een fatsoenlijke maaltijd kan maken. Pepernoten in overvloed net als dezelfde groentes en smoothies, vlees is voldoende, 1 ½ brood met 3 pers is te weinig. Er zitten ook vaak dezelfde toetjes in een week in plaats van beter verdeeld. Dit klinkt erg negatief, maar is niet zo bedoeld, want uiteindelijk zijn we er toch wel blij mee en geeft het ons licht om de maand door te komen. En dit is de Voedselbank zelf niet kwalijk te nemen, want ook zij zijn afhankelijk van wat ze krijgen. De houdbaarheidsdatums zijn soms erg krap, maar goed ook daar leer je mee om te gaan.

 

Samenleving

De Voedselbank doet goed werk, maar het is ontluisterend dat er zoveel gebruik van wordt gemaakt in Nederland. En zelfs nu het beter gaat met de economie, neemt de groei van de Voedselbanken toe. En als je dan door deze cijfers heenprikt zie je ook steeds meer werkende armen. De onderkant van de middenklasse staat ondanks de hoogconjunctuur onder druk.

En hoezeer kabinet Rutte ook zegt dat we er allemaal op vooruit gaan, bij de voedselbank merken ze er maar weinig van. De rijken worden rijken en de armen worden armer. Voor de elite van de samenleving is de liberalisering van D66 en de VVD waardevol, maar dit gaat ten kosten van de onderklasse. Het bewijs ervan zie je in Amersfoort bij de Voedselbank.

Naschrift: Denk je gezien je thuissituatie ook in aanmerking te komen voor de Voedselbank en wil je weten waar deze in jouw buurt is, kijk dan hier

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
15 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De voedselbanken vertegenwoordigen de bekende kanarie in de kolenmijn.
Op het moment dat daar werkende mensen om voedselpakketten komen weet je dat er iets ernstig mis is.
Wat er mis is dat is dat de belastingen en accijnzen in Nederland te hoog zijn opgelopen, wat een direct gevolg is van een overheid die teveel geld uitgeeft.
En wat doet de regering?
Die regering roept steeds harder dat er niks aan de hand is, dat het geweldig gaat met Nederland.
Die regering heeft recentelijk zelfs middels “Marrakesh” de poorten opengezet voor een ongelimiteerde instroom van 30.000 Euro per kop per jaar opzuigende parasieten.
En dat terwijl algemeen bekend is dat er enkel in sub Sahara Afrika al tientallen miljoenen van die parasieten staan te trappelen van ongeduld om van deze uitgerolde rode loper gebruik te maken.
Die regering heeft daarbij ook nog eens voor klimaatwaanzin getekend die de komende jaren minstens 800 Miljard Euro gaat kosten.
En het betreft hier een overheidsproject, dus vermenigvuldig dat op zich al shockerende bedrag nog maar even met een factor drie of zo.
Als de Nederlanders een totale meltdown van hun economie en maatschappij willen voorkomen, als de Nederlanders een Libanon aan de Noordzee willen voorkomen, dan wordt het tijd dat ze wakker worden en het hele zowel incapabele als malafide partijkartel wegstemmen.

peter
peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tesla en elektrische auto subsidie staat voorop,ze zijn compleet gek geworden als op rekenen aan komt kijkt geen mens daar op een nulletje meer ,miljarden worden over de balk gesmeten,hoogste tijd voor een zakenkabinet ,met mensen die kennis van zaken hebben ,en niet klakkeloos aannemen dat een bureau met cijfers het altijd bij het goede eind heeft.Belangenverstrengeling ,een woord waar menig politicus zijn kop in het zand steekt ,omdat ze er later wel eens een mooi commissariaat uit kunnen slepen ,een ding is heel duidelijk ,de regering die er nu zit ,is niet voor welzijn u aan het werk

Rob
Rob
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het is te triest voor woorden, maar wel de realiteit,Rutte en kornuiten durven inderdaad nog te zeggen dat het fantastisch gaat in Nederland, de linkse partijen doen ook gewoon mee, hopelijk komt er binnenkort een afrekening

lidy
lidy
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Rob

Niet alle partijen die zich links noemen zijn ook links. Een echte linkse partij die opkomt vor de rechtvaardige samenleving is de SP.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  lidy

ja, maar ook maar heel beperkt. Ronald van Raak vind ik veel betere uitspraken doen dan Lillian Marijnissen. SP is een one issue partij. Ze moeten dan constructief meedoen in plaats van lopen roepen. forum voor democratie is stukken beter. Omdat ze wel onderscheid maken tussen mensen die niet kunnen en mensen die niet willen. SP is mij te ongenuanceerd.

Rob
Rob
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  lidy

Beste Lidy, zeker de linkse partijen, hebben de gewone Nederlander laten kuchen, geen keiharde eisen gesteld aan onderwijs en opleidingen,nu vallen veel mensen buiten de boot, onder een bepaalde grens geen loonbelasting heffen, maak het interessant voor die mensen om te gaan werken

karton
karton
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik ben NIET geschokt door de huidige cijfers.
Iedereen die z’n ogen én oren open heeft en over een normaal functionerend verstand beschikt kán weten dat in Nederland armoede heerst, ondanks dat de Haagse Maffia blijft blèren dat wij in een “rijk” landje wonen; niets is minder waar. Veel mensen hebben hun trots en gaan NIET naar hun gemeente teneinde in aanmerking te kunnen komen voor een gratis wekelijks voedselpakket.
Mede door de EU, Pinokkio Rutte en meer van dat “elitaire” soort, is Nederland verworden tot een armlastig, triest landje waarvan de “leiders” niet weten wat er onder de bevolking leeft, zij wíllen dat eigenlijk ook niet weten, want dan moeten zij het benoemen en dát kan natuurlijk niet in een “rijk” landje.
Ik maak om dit soort zaken erg kwaad hoewel ik weet dat dát niets helpt.
Ik ben de Haagse leugens helemaal beu !!!

Ammoet
Ammoet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik heb 26 jaar mogen mantelzorgen voor mijn broer met alle liefde die mv. geh. was en die na het overlijden van ons laatste familielid bij mij en mijn gezin kwam wonen.Ik ben in die per. minder gaan werken, de zorg voor ons kind en mijn broer was zwaar. Ik ben in die periode arbeidsongeschikt geraakt vanwege een ongeval. Maar goed, mijn partner had een goed inkomen, dus kwamen we makkelijk rond. Mijn partner kwam te overlijden, en toen werd het leven moeilijk. Ik kreeg een anw-uitk. voor een verzorgingsrelatie, met de belastingdienst viel helemaal niet …. ik woonde tenslotte samen met mijn broer op dat moment al 12 jaar.In 2015 is mijn broer overleden, en ja toen ging ook de participatie-wet van kracht. Waar de gem. eerst nog ondersteunde omdat ik geen recht op toeslagen had, viel die ondersteuning nu weg. Hete het eerst een aanvullende uitk. voor een verzorgingsrel., nu heet het een aanvullende uitk. voor de kostendelernorm. Waarbij niets mogelijk is, mijn kind kan niet op zichzelf geen woningen. Dus mag zich scheel betalen om de vaste lasten van moeders te kunnen betalen. Daar in de periode dat mijn broer nog leefde wij de max huurverhoging kregen, dus ook een hoge huur hebben. Verhuizen is geen optie daar mijn woning is aangepast. Daar ik een anw-uitkering aanvullend heb, krijg ik geen huurverlaging zoals men dat wel in de wwb krijgt.. Mijn kind kan niet sparen voor de toekomst, heeft de studie opzij moeten leggen. En is aan het werk gegaan, alleen als jongere heb je tegenwoordig geen zekerheid. Het meest vernederende vindt ik dat ik aan mijn kind moet vragen of die ondergoed voor moeders wil kopen. Omdat moeders zich dat niet kan veroorloven, en nu met die energieverhoging.zorgverhoging ben ik bang dat we het helemaal niet gaan redden. Levenslang voedselbank

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tja, en Rutte maar volhouden dat iedereen er op vooruit gaat.
Ik weet dat het NIET zo is. Zie het zelf aan mijn salarisstrook verschil met december. Klein beetje netto meer gaat gewoon riant op aan meer pensioenpremie, meer ziektekostenpremie voor 2 personen, meer energiekosten, duurdere boodschappen. We hebben pas een grote onderhoudsreparatie aan de auto laten doen, zodat die weer jaren mee kan, want een andere auto is duurder. En dan hebben wij nog een zeer goede ‘beun’. Dat was in de garage niet te doen geweest. Omdat wij uit goede tijden reserves hebben aangelegd, lukt het wel met opletten bij uitgavenpatroon. ik klaag niet, (voor geval mensen dat denken) ik signaleer gewoon vanuit mijn eigen situatie en ben me bewust dat dit voor veel anderen ook zo moet zijn.

MvS
MvS
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Het beeld uit het artikel is schrikbarend, alleen de conclusie is incorrect. Welke liberalisering heeft er plaatsgevonden? Een paar wetjes voor multinationals misschien, maar voor de rest van de samenleving is de regelgeving gelijk met de lasten gestegen. Heeft de VVD ook maar één (mkb) ondernemer geholpen? Dit land snakt juist naar echte liberalisering, minder wetjes, vergunning, boetes en andere vormen van bureaucratie. En wellicht minder royaal zijn naar migranten en klimaathysterie. Maar helaas helaas werken er miljoenen Nederlanders voor de (semi) overheid en die gaan hun broodwinning niet zonder slag of stoot opgeven. Totdat de wal het schip keert en niemand meer de rekening kan betalen.

eet
eet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Je krijgt makkelijker een hypotheek als werkloze dan bij een voedselbank als schrijnend genoeg te worden geaccepteerd.

Leef na ongeluk al ruim twee jaar van 600 euro (spaargeld) per maand; nederlandje is voor de loser (van hollandse afkomst) een bureaucratische nachtmerrie waar je zelfs met de beste bedoelingen, relaties en papieren tot verstikkens toe in verward raakt.

Weet na drie jaar onbezoldigd mantelzorgen voor dement familielid + eigen revalidatie wat je aan het hollandertje – kennis, vriend, familie of anoniem consumptievee – hebt: nul komma nul, nul niks.

Voor mij geen vraag of – alleen hoe – ik er een eind aan maak als spaargeld op is. In geen enkel geval handje ophouden bij de overheidsliefdadigheid waar je naar ik verneem van al jaren dakloze lotgenoten per definitie als crimineel wordt bejegend.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  eet

is er geen maatschappelijk ‘kernpunt’ in uw woonplaats die u de weg kan wijzen waar u mogelijk tegemoetkomingen laat liggen? Vaak weten mensen onvoldoende op welke ‘potjes’ ze een beroep kunnen doen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat de Voedselbanken doen is dat zij de basis plicht van de regering op zich nemen. Zorgen namelijk dat hun kiezers geen honger hoeven te lijden. Zo bezien zijn de Voedselbanken eigenlijk contraproductief.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De Nederlanders zijn de meest gelukkige mensen van de wereld. Hoe armer zij worden hoe gelukkiger zij zijn. Het klopt dus dat geld niet gelukkig maakt.

15
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen