Linksdraaiende media in staat van ontreddering

Doembeelden en blinde vlekken overheersen

Linksdraaiende media in staat van ontreddering Freek van beetz opiniez

Titelfoto: Unsplash.com (CC0)

 

 

Ik zit nu enkele weken aan de andere kant van de oceaan. Ver weg van het tumult dat het goede vaderland zo ontregelt. Fysieke afstand leidt wat sneller tot reflectie, althans zo werkt dat bij mij: de aanslag in de Utrechtse tram, de verkiezingen voor Provinciale Staten (en de Waterschappen….), de overwinningstoespraak van Baudet en de conclusie van het onderzoek van Mueller naar de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016: dat alles kwam tot mij met enige uren vertraging.

 

Radio en TV laat ik hier grotendeels onaangeroerd. Het internet biedt een voldoende blik op wat zich ver over het water voltrekt en met het tijdsverschil valt prima te leven: als het hier avond is, liggen de meeste twitteraars aan gene zijde al lang op één oor.

Op zee, voor mijn balkon, patrouilleren marine- en kustwachtschepen en in de lucht houden vliegtuigen en helikopters (maar zijn het er wel meer dan één?) de bewegingen op zee nauwlettend in het oog. Aan de overkant laat een dictatoriaal regime de bevolking verkommeren. Enkele dapperen onder hen wagen de oversteek, mogelijk steeds meer. Lang niet allen kunnen teruggezonden worden. Men houdt hier op het eiland de adem in.

 

Kramp

En ondertussen lijkt in het verre Nederland de staat van ontreddering te zijn aangebroken. Met ‘ontreddering’ vat ik het ‘klimaat’ samen, het opinieklimaat, wel te verstaan.

De gebeurtenissen van de voorbije week hebben de media in een soort kramp gebracht. Leidde de aanslag in Utrecht tot de gangbaar geworden oproepen tot verbinding en solidariteit, de verkiezingsuitslag bracht de schrijvende en pratende opinievormers in een groteske staat van opwinding: zoals zo vaak is dan elke aanvechting tot een genuanceerde, evenwichtige beschouwing uit beeld.

 

Apocalyptisch

In plaats van nuchtere analyses, verlustigen commentatoren en redacteuren zich aan apocalyptische vergezichten: het land zou aan de rand van de afgrond staan, omdat het domme kiezersvolk (“idioten”, in de woorden van een veelgevraagde talkshowgast) zich hebben laten inpalmen door een soort ‘rattenvanger van Hamelen’. Het kiezersvolk zou zich onbezonnen hebben laten meevoeren naar de afgrond; naar de jaren dertig en de gruwelen die daar het gevolg van waren.

 

Horde fascisten

Het meest opmerkelijk vond ik dat uit die immer veelbezongen pluriforme media allemaal dezelfde geluiden opklonken: bijna alle redactionele commentaren, spotprenten en de zichzelf zo ruimdenkend en genuanceerd achtende columnisten, kwamen tot hetzelfde oordeel: de rechtsstaat is in gevaar, want een horde fascisten en bruinhemden rukt op naar de bastions van de democratie. Met de keuze voor Forum voor Democratie zou de weg gebaand zijn voor een nieuwe Mussolini of Hitler.

Het duurde dagen voordat de media zich een beetje uit deze kramp wisten te ontworstelen en schoorvoetend kwam er ruimte voor een wat realistischer geluid. Maar het kwaad was al geschied: niet ten onrechte werd de opkomst van Pim Fortuyn in herinnering geroepen, de demonisering die daarmee gepaard ging en de politieke moord waarin die algehele opwinding culmineerde. Nu al kan worden vastgesteld dat de lessen die de media daaruit beweerden te gaan trekken, niet zijn geleerd.

 

Ironie

Alhoewel nogal wat commentatoren in de overwinningsrede van Thierry Baudet verwijzingen naar een duister verleden ontwaarden, ontgingen de meesten de ballorigheid en de (Reviaanse?) ironie: wierp de jonge overwinnaar de pers niet het aas toe waarin zij met ongekende gretigheid hapten?

Collega-columnisten op deze site hebben al van verschillende kanten belicht dat deze doembeelden volstrekt overtrokken en ongefundeerd zijn.

 

Antifa-demonstratie

Maar nog onthutsender vond ik, op afstand weliswaar, de “Antifa”-demonstratie – met alle kwalijke bijverschijnselen en de gebruikelijk geworden Palestijnse vlaggenzwaaiers – in Amsterdam. Een demonstratie “tegen racisme en discriminatie”, met evenwel alle intimiderende en agressieve ingrediënten van de fascistische manifestaties waartegen deze ‘redders van de ‘democratie’ in het geweer beweren te komen. Nergens hebben die betogers hard kunnen maken dat het programma van Forum voor Democratie verwijst naar het gedachtegoed van het fascisme.

Aanhangers van partijen als PvdA, GroenLinks en SP liepen in deze mars mee, die duidelijk gericht was tegen andere partijen die met volstrekt democratische middelen, zonder gebruik van geweld en intimidatie, aan de verkiezingen hadden deelgenomen. Dat riep terechte vragen op: waar staan deze meelopende partijen eigenlijk voor?

Het is kwalijk dat deze demonstratie zo onkritisch werd bejegend door de zich immer als kritisch afficherende media. Maar ongebruikelijk is dit niet: het is de bekende blinde vlek. Die media zijn meestal welwillender voor de (kwalijke) uitingen van links-extremisme, dan voor die van de rechterkant van het politieke spectrum.

 

Russische inmenging

Diezelfde blinde vlek die hen het zicht ontnam op de werkelijkheid van de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Het is tekenend dat de ‘kwaliteitsmedia’ vrijwel steeds kritiekloos de berichtgeving over Trump van de mainstream Amerikaanse media overschreven. De enkele columnisten (Veelo, Eppink, De Winter), die het waagden hier vraagtekens bij te plaatsen, werden weggehoond in o.a. het Mediaforum op NPO Radio 1. Zelden heb ik de serieuze journalistiek zo gretig zien putten uit ‘horen zeggen’ en anonieme bronnen. Ten onrechte, is nu gebleken.

 

Tegenlicht

En het mag best eens gezegd worden: het waren de blogs op de vaak met schimpscheuten beladen sociale media (OpinieZ, TPO, Veren of Lood) die een tegenlicht lieten schijnen op de berichtgeving in de traditionele media: de traditionele media die zich al bij voorbaat verlekkerden in een Impeachment-procedure die volgens die zelfbenoemde deskundigen niet uit kon blijven.

En ondertussen is er gedoe over als ‘rechts’ omschreven wetenschappers of FvD-sympathisanten in de universitaire wereld (Paul Cliteur, een VU-bestuurder, etc.), want stel je voor: een andere dan de voor gangbaar gehouden mening.

Ontreddering alom…

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
20 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goede column. Ja, de linkse media staan er weer gekleurd op. Hoop dat het schaamrood hen op de kaken staat, maar dat zal wel niet. Zelfingenomen inktverknoeiers.
Ik hoop dat Thierry Baudet een blijver is aan het politieke firmament. Het is hard nodig. En ook ik ben de afschuwelijke moord op Pim niet vergeten. Het was schandelijk dat ze meteen met z’n allen weer aan het demoniseren sloegen, totaal ongefundeerd op basis van leugens. Ook die Kees Boonman waarvan ik dacht dat het een kwaltiteitsjournalist was. Nou, niet dus.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De traditionele media is gewoon één groot door de staat gesubsidieerd en door links gecontroleerd apparaat dat dankzij de opzet er van geheel onterecht een indruk van onafhankelijkheid en neutraliteit wekt.
Het is feitelijk niet meer dan een heel erg handig gecamoufleerd “ministerie van propaganda”.
Vervolgens trapt meer dan driekwart van het electoraat hier in, overtuigd gelovend dat NOS en programma’s als DWDD hen de ongekleurde waarheid brengen.
Al doende verwordt de van ongekleurde voorlichting afhankelijke democratie dan tot niet meer dan een schaamlap voor een al even handig gecamoufleerde dictatuur.
En daar gaat pas verandering in komen als de voornoemde ruim driekwart van het electoraat beslist de oogkleppen af te zetten.
Wat vermoedelijk niet zal gebeuren alvorens de nakende economische ondergang ook in hun portemonnee is gearriveerd.
Zij hebben NIETS geleerd van de geschiedenis, zij zijn te gemakzuchtig om verder te kijken dan hun politiek correcte neus lang is, en daardoor moet het kalf nu weer opnieuw verzuipen alvorens de put gedempt kan worden.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Op vallend dat de sociale media nu de grootste schuld krijgt van de tegen stellingen in de maatschappij van het NPO en RTL nieuws.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Niet alleen de media is een door links gesubsidieerd én gecontroleerde instantie. Wat denkt u van het onderwijs. Gisteravond een “debat” gezien tussen een PVV-kamerlid en ene Herman Pleij, over het PVV-meldpunt voor indoctrinerende onderwijzers.
Wat kennelijk “gewoonterecht” is van links Nederland werd weer eens getoond. Toen het genoemde Pleij te heet onder z’n voeten werd begon deze figuur door de woorden van het Kamerlid heen te schreeuwen en zodanig wild met z’n armen te zwaaien dat ik even dacht dat ik keek naar de door links zo geliefde windmolens.
Wat een onvolwassen kereltje, deze Pleij.
Met zulke figuurtjes is links nóg eerder van het politieke toneel verdwenen.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ Karton
Ongeveer een derde van het electoraat stemt op de traditionele linkse partijen (D66, PvdA, SP, GL), maar het lerarenbestand stemt voor driekwart op deze linkse partijen, wat duidelijk aantoont dat de aan het culturele Marxisme verbonden “opmars door de instituten” geen complot theorie is maar harde werkelijkheid.
https://www.dagelijksestandaard.nl/2019/02/peiling-leraren-blijken-nog-altijd-bizar-links-33-stemt-groenlinks-17-pvda-slechts-3-fvd-en-1-pvv/
En dit is dus niets nieuws, dit is al decennia lang een probleem, en het gevolg er van is dat onderhand het hele bestuurlijke apparaat, en de media, vergeven is van de linkse missionarissen.
Het linkse onderwijs produceert een links geïndoctrineerde bevolking, de linkse media draagt er zorg voor dat deze bevolking stevig geïndoctrineerd blijft, en het linkse ambtenarenapparaat zorgt er voor dat sporadisch rechts beleid, en rechts gedrag, gefrustreerd en bestraft wordt.
Een mooi voorbeeld van dat laatste is hoe het OM zaken als blokeerfriezen en “minder minder” afgehandeld heeft, en hoe dat zelfde OM wegkijkt als Hamas en Antifa demonstranten weer eens geweld plegend en tot moord en doodslag oproepend door de Nederlandse straten trekken.
Ambtenarij, onderwijs, media, allemaal aan een stevige schoonmaak toe.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

U hebt dit heel goed en volledig verwoord!

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

karton.
Goed gezegd.
Van extreemlinkse Jinek mocht hij aan een stuk doorratelen!
Een walgelijke vertoning!

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

Journalisten en leraren zijn inmiddels verworden tot extreemlinkse actievoerders, enkele uitzonderingen daar gelaten!

Arie
Arie
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Volgens mij was het Groen Links icoon Jozef Stalin die ooit zei “alles is politiek”. In socialistische landen werken onderwijs, wetenschap, kunst en media allemaal in dienst van de machthebbers, dus van de Enige Ware Socialistische Partij.

En warempel, in Nederland is het nauwelijks beter. Links onderwijs, linkse pseudowetenschappen en zelfs linkse kunsten. En dus hebben we ook een linkse NPO. In allerlei media inclusief amusementsprogramma’s als dwdd werd keihard campagne gevoerd tegen de oppositie, compleet met de bekende nazi-vergelijkingen.

Helaas is het predicaat “nazi” daardoor bijna een kwaliteitskeurmerk geworden. Links noemt elke vorm van feitenkennis, basale logica en geweldloosheid inmiddels “nazisme”. Opmerkelijk, omdat het nationaalsocialisme eigenlijk ook socialisme was; en dus ook elke vorm van feitenkennis, logica en geweldloosheid verwierp.
Hitler was dus geen Buikhuizen, Fortuyn, Hirsi Ali, Wilders of Baudet; Hitler was een Stalin, Castro, Mao, Che Guevara of Volkert. Precies de volkshelden van de linkse kerk.

Gewelddadige criminele organisaties als antifa zitten vol potentiële kampbeulen. Dat zeg ik niet ter overdrijving, dat blijkt uit;
– de blinde haat tegen andersdenkenden;
– gebaseerd op niks, want men weigert te luisteren naar anderen;
– het voortdurende gebruik van intimidatie en geweld.
Het is een schandaal dat al die clubjes salonfähig zijn, en zelfs gesubsidieerd worden.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

@ Arie.
Nederland is afgegleden naar een dictatuur, mede veroorzaakt door de “leiders” in Brussel c.q. Straatsburg.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Antifa is de knokploeg van links.
Zij mogen dus alles straffeloos zeggen en doen!

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

“De nieuwe fascisten zullen zich antifascisten noemen”, wie het ook mag gezegd hebben, gelijk had hij wel.

Arie
Arie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Zelfs de zwarte kleding van antifa verschilt niet van de zwarte kleding die Mussulini’s zwarthemden droegen.

De oprichter van het fascisme was overigens een socialist; bevriend met Lenin. Toen de Russische Revolutie uitliep op grootschalige hongersnood en terreur besloot Mussolini om een “gematigd socialisme” op te zetten; het fascisme.
Waarbij alleen politieke tegenstanders werden vermoord, geen hele bevolkingsgroepen zoals boeren, ondernemers, edelen en al hun hele families.

Op het eerste gezicht zegt antifa ook dat zij alleen andersdenkenden willen vermoorden. Maar het is de vraag of het daarbij blijft als ze ooit aan de macht komen. Hun voortdurende gedweep met de holocaust-lobby van hamas, isis en hezbollah laat zien dat in ieder geval de joden ook aan de beurt zijn, mocht het ooit zo ver komen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Arie

Vreemd dat de linkse en dus goede extremisten niet hun gezicht laten zien terwijl de slechte rechtse dat wel doen. Onzeker van hun goede bedoelingen soms?

charlef
charlef
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Columnisten op de website van stapal halen al meer dan twee jaar de domme kanttekeningen van zich serieus noemende columnisten over de Trump-Moskou relatie onder uit. Frequent is benadrukt dat het komplot aan de andere kant van het Amerikaanse politieke gangpad te vinden is.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Dank voor de verwijzing naar Veren of Lood. Kende ik nog niet. Ook daar realistische stukjes.

Nenne
Nenne
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan de Jong

Ook van mij dank voor de verwijzing naar Veren en Lood.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed stuk.
Wat de linkse media en politici Baudet verwijten, zijn en doen ze zelf.
Ze draaien alles om.
Een hoogleraar die oproept tot moord, een demonstratie van GL, PvdA en SP waarin ook opgeroepen wordt tot moord op Baudet.
Ik dacht dat zoiets strafbaar was.
Wilders is voor minder veroordeeld.
Maar links en Allochtonen mogen hier straffeloos alles zeggen en doen.
De rest is vogelvrij.
Links gaat over lijken om zijn doel te bereiken.
Ze hebben wel wat geleerd van de moord op Fortuyn!

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Heel goed stuk. Het Ministerie van Propaganda wat het extreem links liberale gedachtengoed uitvent als enig zaligmakend. Al het andere moet bestreden worden met alle toegestaande en niet toegestaande middelen, waarin minister Ollongren fractievoorzitters uitmaakt voor racist en fascist met verwijzingen naar Hitler, Mussolini en de bruinhemden.
De doembeelden overheersen en de klimaatgekte moet.
PvdA, Groen Links en de SP lopen mee in deze bizarre aanklacht.

Henk
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik merk weinig van ontreddering, zowel de linkse, rechtse en onafhankelijke media media zeuren er weer lekker op los! Maar dat zal dan wel komen doordat ik er middenin zit….. Zodra de rook is opgetrokken gaat iedereen weer zijn of haar weegs. De Duitse, Deense, Noorse en Zweedse kranten schenken nauwelijks aandacht aan wat er in Nederland ‘allemaal’ gebeurt. Op global niveau is het ook allemaal peanuts….. En voor mij persoonlijk – zo donker kan het niet worden, het wordt altijd weer licht!

20
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x