De betuttelingsterreur van de grenzeloze overheid

Alleen soevereine natiestaat waarborgt belangen middenklasse

Logo Nationaal Preventie Akkoord

Titelfoto: Logo Nationaal Preventie Akkoord (CC0)

 

De laatste tijd worden we geconfronteerd met overijverige politici met allerlei betuttelende voorstellen. Staatssecretaris Blokhuis wil het roken uitbannen, mogelijk een suikerbelasting gaan invoeren en de accijnzen op alcohol gaan verhogen. De Tweede Kamer wil dat een helm verplicht wordt op een snorfiets. Zo langzamerhand worden alle pleziertjes in het leven duurder of onmogelijk gemaakt.

Volwassen Nederlanders worden door de overheid behandeld als kleuters. In onze individuele vrijheden worden we meer en meer begrensd.

 

Soevereiniteit

Als we het aggregatieniveau wisselen van de individuele soevereiniteit naar de nationale soevereiniteit, dan zien we een totaal ander beeld. Qua migratie staan de grenzen wagenwijd open. Er wordt grenzenloos geïnvesteerd in het klimaat en er wordt evenzeer grenzenloos hulp geboden aan financieel zwabberende EU-landen. Privacy van individuen wordt opgeofferd aan de internationale veiligheid. En, vers van de pers, Rutte gaat akkoord met een eigen begroting voor de Eurozone. Nederland is geen natiestaat meer, onze nationale soevereiniteit is verdwenen.

Grenzen

We weten dat de globale elite gelooft in een wereld zonder grenzen, waarbij iedereen op de wereld gelijk is. De elite heeft geen behoefte aan grenzen, omdat zij de zekerheid in zichzelf vinden. Door opleiding en ervaring is de bovenklasse flexibel geworden in baankeuze en woonplek. De gewone Nederlander uit de middenklasse heeft minder overzicht en ontleent zijn zekerheid aan de grenzen van hetgeen hij kan bevatten. De botsing van deze wereldbeelden wordt langzaam zichtbaar: kosmopolitisch globalisme (Clinton/Rutte) versus nationalistisch protectionisme (Trump/Baudet).

Inconsequent

Terug naar de betutteling. Het is opmerkelijk dat op microniveau de grenzen strakker worden neergezet, terwijl op macroniveau juist de grenzen vervagen. Stel je eens een wereld voor waar het precies andersom zou zijn: de betutteling van de bevolking zou worden gestopt en er worden beperkingen gesteld aan migratie: quota, maximale looptijd van een asielprocedure, harde eisen op het gebied van werk en taalontwikkeling. De kosten van de klimaattransitie worden behapbaar gehouden en de regels van het stabiliteitspact worden gehandhaafd voor iedere lidstaat.

Matrix

Stel dat we dit nu eens uitzetten in een plaatje. We zetten de individuele soevereiniteit en de nationale soevereiniteit tegen elkaar uit. Er ontstaat een matrix met vier mogelijkheden, waarbij ik een voorbeeldland per box heb weergegeven.

 

grenzeloos2

In Amerika worden nationale grenzen heel duidelijk aangegeven. Er wordt zelfs een fysieke muur gebouwd. Ook worden er grenzen aangebracht in de klimaattransitie, terwijl iedere Amerikaan zelf kan kiezen hoe hij zijn leven wil inrichten met lage belastingen. Qua individuele vrijheden scoort het land zeer hoog. China (linksboven) hanteert ook heldere grenzen in zijn internationale beleid, heeft een duidelijke migratiepolitiek, maar betuttelt zijn eigen bevolking daarnaast door middel van het sociale puntensysteem. De gevolgen zijn een gecontroleerde samenleving met gecontroleerde individuen.

Betuttelingsterreur

Onderin de matrix vinden we rechts Monaco: een vrijstaat waarbij er amper collectieve begrenzingen zijn en de individuele vrijheden hoog zijn. Het gevolg is dat iedere Monegask alles voor zichzelf moet regelen en dat kunnen ze ook door hun rijkdom. Tenslotte is daar Nederland. Internationaal kennen we maar weinig grenzen en we waaien met iedere wind mee.

Qua handel is het goed om toegankelijk te zijn, maar dat betekent niet dat beleidstechnisch deze grenzeloosheid ook gespiegeld moet worden. En dit lijkt dan te worden afgereageerd op de lokale bevolking door middel van betuttelingsterreur achter de voordeur. In beide werelden zitten we in het slechte kamp. Illustratief is de laatste loot aan de betuttelingsboom: het Preventie Akkoord.

 

Klassenstrijd

En daarmee kunnen we grote thema’s van deze tijd aan elkaar verbinden. Zoals bekend bevinden we ons opnieuw in een klassenstrijd. De gewone Nederlander vecht tegen de elitocratie. Waar de gewone Nederlander graag zijn eigen individuele soevereiniteit koestert, verwacht hij een overheid die voor hem vecht op internationaal vlak. De soevereiniteit van de lagere middenklasse is namelijk alleen gewaarborgd in de context van de natiestaat. Op het moment dat de bescherming van de natiestaat wordt afgebroken, ontstaat er automatisch druk op soevereiniteit van de middenklasse doordat er globale competitie en kaalslag ontstaat, zonder dat er uitwijkmogelijkheden zijn. Op cultureel terrein zorgt de afbraak van tradities voor doorgesneden verbanden in de samenleving; er ontstaat een land zonder ziel.

Dienen

Onze politici spelen het soevereiniteitsspel dus precies verkeerd om. In plaats van de maatschappij in te richten rondom een sterke nationale soevereiniteit en een sterke individuele soevereiniteit, wordt het omgekeerde gedaan. Ik zou zo graag in 2019 zien dat we dienende politici krijgen die internationaal vechten voor de Nederlandse bevolking in plaats van publieke managers die de bevolking geselen met betuttelende maatregelen en verstikkende belastingverhogingen.

Geef de middenklasse weer eens lucht!

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Zonnigbrasil
Zonnigbrasil
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Marrakesh Pact van de VN is bindend gemaakt met een 2e pact. Nu komen op 22 dec. die landen bijeen die dit ondertekend hebben, om bij meerderheid van stemmen (2/3), voor alle landen op de wereld dit pact te verplichten zodat er geen uitzonderingen meer zijn en dat is je reinste vorm van dictatuur verre van democratie, maar volkerenmoord

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We laten ons wegblazen, indivdueel en nationaal. Beide komen door gebrek aan handhaving. EU regels worden niet gerespecteerd (Dublin, Wir schaffen das, begrotingsregels), snelheidslimieten van zogenaamde snorfietsen worden niet gehandhaafd, en supergevaarlijk vuurwerk komt met karrenvrachten over onze grenzen, er gaat steeds meer geld om in het criminele en zwarte circuit, belastingen gaan omhoog, zelfs in economische hoogtijdagen, de middenklasse heeft het nakijken, terwijl deze juist essentieel is voor een goed draaiend sociaal-economisch en democratisch bestel. Dat er veel minder gerookt wordt lijkt me prima, maar meer belasting op suiker, vlees en alcohol is onzinnig. Is het om onze gezondheid te doen of om onze centen? Daar kom je dus nooit achter door alle verhullende narratieven. Gezien het track record van Rutte denk ik het laatste.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat een steengoed artikel weer. DAAROM moeten we een geel hesje paraat hebben liggen.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat betuttelingsvermogen betreft lijkt Nederland op een totalitaire staat. In deze zin is alleen het woord “lijkt” fout.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

@ ni28.
Nederland is, in mijn ogen, te vergelijken met Noord-Korea.
Álles kan worden afgeluisterd én uitgekeken, a.d. hand van je gsm is precies na te gaan waar je was op welk moment, je bank-gebeuren is volledig bekend bij de overheid. “den Haag` is druk doende om de laatste vorm van enige “democratie”, in vorm van referenda, te vernietigen.
Men mag 1 X in de 4 jaar een stem uitbrengen, waarna een “regering” wordt gevormd waarvan de honden geen brood lusten, ondanks alle fraaie beloften van de “politieke” hoofdpersonen.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Open grenzen,maar zodra je het vliegtuig in wil ,gaat alles door de scan ,en een flesje water wordt afgepakt(zodatje het 1 minuut later weer om de hoek voor 2,50 terug kan kopen),alles onder het mom veiligheid,(werkverschaffing),ondertussen reizen de criminelen ,terroristen, gelukszoekers er met bus ,auto en trein zo het land in ,en dwars door Europa ,grenzen dicht,en een pascontrole instellen ,niks mis mee .Heb je haast ga gewoon een kwartier eerder weg ,marokkanen ,Turken,ze gaan op vakantie nemen hasj mee terug ,en doen weer een jaar niks ,ze lachen zich kapot .

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x