Spinoza zou geen probleem met een boerkaverbod hebben gehad

Halsema beroept zich onterecht op 17e eeuwse filosoof

Burgemeester Halsema geeft uitleg in de Amsterdamse gemeenteraad over haar uitspraken over het handhaven van het boerkaverbod (28 november 2018)

Titelfoto: Burgemeester Halsema geeft uitleg in de Amsterdamse gemeenteraad over haar uitspraken over het handhaven van het boerkaverbod (28 november 2018). Screenshot YouTube-video, kanaal AT5

 

Het Nederlandse parlement heeft in juni ingestemd met de invoering van een beperkt boerkaverbod. Maar minister Kajsa Ollongren maakt, een half jaar later, geen haast met de uitvoering van dit democratische besluit. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam ging nog een stap verder en weigerde de naleving van de wet te handhaven. Daarbij beriep zij zich op Spinoza. Onterecht!

Boerkaverbod

Het Nederlandse boerkaverbod, waar de Tweede en Eerste Kamer mee hebben ingestemd, verbiedt het dragen van gezichtsbedekkende kleding in overheidsgebouwen, onderwijs- en zorginstellingen en in het openbaar vervoer. Het verbod treft islamitische vrouwen die een boerka of een nikab dragen. De boerka is een Afghaans gewaad, dat ook de ogen van de vrouw onzichtbaar maakt. Onder het bewind van de Taliban was het dragen van een boerka voor vrouwen in Afghanistan verplicht. Ook de nikab (of niqaab), een afzonderlijk kledingstuk dat de ogen vrij laat, wordt voor het gezicht gedragen.

Ongehoord

Het is natuurlijk ongehoord dat de burgemeester van Amsterdam weigert een democratisch tot stand gekomen wet uit te voeren. Het ontwrichtende effect van Halsema’s weigering bleek al snel, toen collega’s van andere grote steden schoorvoetend – maar al even verwerpelijk – haar voorbeeld leken te willen volgen. Dat Halsema inmiddels in het hok van de lokale politiek is teruggefloten doet weinig af van het signaal dat zij heeft afgegeven: een wet die jou niet aanstaat weiger je gewoon uit te voeren. Wie dát accepteert mag niet langer van ‘gewone’ burgers verwachten dat zij wetten wél gehoorzamen.

Spinoza

In het debat over haar opstelling in de Amsterdamse gemeenteraad verwijst Halsema meerder keren naar Spinoza, één van Nederlands grootste filosofen. Met name naar zijn pleidooi voor individuele godsdienstvrijheid. Die zou islamitische vrouwen, volgens Halsema, ‘het recht geven zich te sluieren’ en ‘dat recht zou beschermd moeten worden’. Beroept Halsema zich daarbij terecht op Spinoza? Nee! Integendeel! Spinoza is bij uitstek de filosoof van de rede. Daar kun je nou net niét bij terecht om een religieus gebruik bóven een wet te plaatsen.

 

Migratie

De tijd waarin Spinoza leefde (1632-1677) kenmerkte zich door migratie van Zuid-Nederlanders uit Vlaanderen, Limburg en Noord-Brabant naar Noord-Nederlandse steden, zoals Amsterdam. De immigranten (calvinisten, lutheranen en doopsgezinden) namen deze nieuwe godsdiensten mee naar het toen nog overwegend rooms-katholieke noorden. Godsdiensten gaan altijd over ethiek, over goed en kwaad, niét gebaseerd op de rede, maar op het geloof in de wil van een god. Spinoza noemt zulke normen, die op een geloof zijn gebaseerd, ‘denkdingen’ die in de werkelijkheid helemaal niet bestaan.

Sterke staat

Mensen kunnen in naam van een god de vreemdste dingen bedenken en daarvan vinden dat het moet of juist niet mag. Discussies daarover tussen voor- en tegenstanders, die wel en niet in die god geloven, zijn niet mogelijk, ruzie maken en elkaar bestrijden daarentegen wel.

Spinoza pleitte daarom voor een sterke staat, die bóven de kerk staat en die wetten uitvaardigt die godsdienstige normen en gebruiken – letterlijk – kunnen overrulen. Het wettelijk verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding in overheidsgebouwen, onderwijs- en zorginstellingen en in het openbaar vervoer is daar een goed voorbeeld van.

Handhaven

Voor Spinoza geven ethiek en moraal, net als voor de filosofen uit de oudheid, aan wat in de werkelijkheid gebruikelijk is en niét wat normatief zou moeten of juist niet zou mogen. Ethos betekent in het Grieks een feitelijk gebruik of gewoonte, moraal komt van het Latijn: mos, meervoud mores. Ook dat betekent de feitelijke gewoonten en gebruiken van bijvoorbeeld een bepaald volk.

 

Het is gewoonte en gebruik in Nederland dat mensen elkaar kunnen aankijken. Als dat om religieuze redenen onmogelijk dreigt te worden gemaakt is het – óók volgens Spinoza – de taak en verantwoordelijkheid van de overheid om dat met een wet te overrulen. Die wet behoren burgemeesters, ook burgemeester Halsema van Amsterdam, vervolgens gewoon uit te voeren en te handhaven.

Over de auteur

Henk Strating
Henk Strating
Henk Strating is oprichter van HS ARBEIDSVOORWAARDEN CAO-advies & onderhandelingen en schreef het boek 10 JAAR PUZZELEN over de Nederlandse arbeidsverhoudingen in de periode 2007-2017.
Te bestellen op https://www.bol.com

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De volgende quote van Spinoza lijkt me een goede definitie van de Islam: “The supreme mystery of despotism, its prop and stay, is to keep men in a state of deception, and with the specious title of religion to cloak the fear by which they must be held in check, so that they will fight for their servitude as if for salvation.” Om die reden zou de Islam beter beschouwd kunnen worden als een als religie erkende politiek-theologische beweging die streeft naar werelddominantie door een allesomvattende voorgeprogrammeerde combinatie van intolerantie, uitbuiting, vijandig discours, bevolkingsgroei, migratie, afwijzing van democratie, theocratische rechtsleer, wereldwijde terreur, veroveringsoorlogen, genocides, superioriteitswaan en antihistorische propaganda. Boerka’s zijn daar een uitdrukking van.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  BegrensEuropa!

Bovenstaand citaat komt uit het voorwoord van Spinoza’s Tractatus theologico-politicus (TTP) uit 1670. Er stond ooit een mooie samenvatting van TTP op de website van de Amsterdamse Spinoza Kring: “In het TTP wordt aangetoond dat er vrijheid van filosoferen (denken, spreken, schrijven) kan zijn met behoud van de vrijheid van religie en van vrede. Als die vrijheid wordt opgeheven is de vrede in gevaar en komt er een einde aan religieuze vrijheid. Het gaat Spinoza om het recht op het vrije gebruik van de rede, zonder inmenging van de theologen. Het TTP wil bewijzen dat die vrijheid juist een voorwaarde is voor een vreedzame en deugdzame samenleving.” Spinoza was een van de grondleggers van de bijbelkritiek en misschien wel de belangrijkste gezien zijn Europawijde navolging in de eeuw van de verlichting. De conclusie is duidelijk: zonder vrije islamkritiek komt de vrede in gevaar. Boerka’s zijn bijzaak, maar hun aanwezigheid in de publieke ruimte kan gezien worden als een indicatie van het gebrek aan ernst van onze bestuurders om de vrijheid van filosoferen en daarmee de vrede te handhaven. Zo bezien een halszaak, in figuurlijke zin, ook al mag er dan ook best een figuurlijke kop rollen. Gezien de mate waarin islamkritiek wordt tegengegaan en partijen die dergelijke kritiek propageren politieke invloed wordt ontzegd, lijkt de conclusie gerechtvaardigd dat de “vrijheid van filosoferen”, zeker in maatschappelijke zin, te sterk onder druk staat om op termijn de vrede te kunnen garanderen.

jan
jan
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Duidelijk, maar… in het geval van Halsema, Ollengren en nog wat van die verdwaasden (maar helaas boven ons geplaatsten) is een politieke ideologie natuurlijk niet hetzelfde als een geloof. Dat wij dat als niet (politiek) gelovigen nu net anders zien is jammer voor ons.

Frans
Frans
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Tsja, links hè; vanuit hun socialistische torens menende moreel zo hoog verheven boven de andersdenkenden te zijn dat wetboek en overheidsbeleid een winkeltje wordt waar je naar believen in kunt gaan shoppen.
Dit is gewoon het meest recente voorbeeld van hoe het linkse ambtenaren apparaat al decennia lang hen niet welgevallig overheidsbeleid frustreert en zich de achterkant afveegt met de wet.
Op zich niets nieuws dus, maar wel iets dat nooit publiekelijk genoeg aan de kaak gesteld kan worden.

ni28
ni28
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Mevrouw Halsema geeft het voorbeeld aan de burger. Wetten? Die zijn er om te negeren of overtreden, zeker als je links georiënteerd bent. De vis begint bij de kop te rotten. Met groen links gaat de samenleving versneld naar de knoppen nog voordat het klimaat het doet. Halsema denkt dat het dragen van een boerka een recht is terwijl het een door moslimmannen opgedrongen plicht is. Voor een zelfbenoemde progressieve persoon is zij behoorlijk conservatief en op de hand van de strenge islam. Of zij is gewoon bang om op te treden zoals de meeste politici het zijn. En Spinoza, dat was toch die oude activist, niet?. Moest Halsema gedacht hebben

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

Dat men dat lispel figuur überhaupt burgemeester heeft gemaakt zegt al genoeg hoe ze in dit land de weg kwijt zijn. Door links wordt alles gehandhaafd hoe het hun in het straatje past, maar o we als de burger eens tegen de keer in gaat en in hun ogen rechtse trekken vertoond dan is het land voor hun te klein schijnbaar. Wat hun onder democratie verstaan laten ze steeds weer duidelijk zien als er verkiezingen geweest zijn en ze een winnende partij uit kunnen sluiten, terwijl de burgers er voor gekozen hebben. In Nederland heerst al lang geen democratie meer voor de eigen burgers. Deze wordt door de politiek alleen gebruikt voor hun zo geliefde import zodat ze kunnen laten zien hoe democratisch Nederland wel niet is. Je hebt er een emmer bij nodig inmiddels, je gaat over je nek als je hun de leugens al hoort verkondigen. Het ontbreekt er nog net niet aan, dat Halsema verkondigd dat Nederlandse vrouwen zich maar moeten gaan aanpassen, hoe hun geliefde import er bij loopt,ook al heb je dan een smerig straatbeeld overal.

Ahava
Ahava
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

Vertoont, verkondigt: tegenwoordige tijd dus stam-plus-t.
Voor de rest heb je groot gelijk, Marjo.

marjo012
marjo012
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ahava

Sorry zag het te laat had al op plaatsen gedrukt.

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  marjo012

@ marjo012.
Wat fijn toch dat u even op een paar schrijf- en/of taalfoutjes werd gewezen. Ook mét de foutjes was uw reactie voor mij goed leesbaar !

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

ja, je zou niet zeggen dat ze van een progressieve partij is.
Ze is aartsconservatief in het kwadraat.

Peter
Peter
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Wat links niet door heeft ,is dat met dit soort termen van Halsema de kiezer in de handen komt van Baudet en Geert ,ga zo door zou ik zeggen ,met het afbreken van alles wat je maar kunt denken,en de revoltie zal eerder beginnen dan iedereen denkt .

sfh
sfh
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Peter

ik ben voor een radicale poetsbeurt van de burgersuitpersers die zich politici noemen

karton
karton
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  sfh

@ sfh.
Wél graag een weg-poets-beurt !!

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

ja. lijkt met goed. Schoon schip !

Eric Jan Kamp
Eric Jan Kamp
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Inderaad had Femke Halsema er beter aan gedaan Spinoza gewoon met rust te laten, inzake haar betoog over godsdienstvrijheid. De filosoof ondervondt immers zelf heel veel hinder van de toendertijdse gangbare “vrije” godsdiensten en hun intolerante opstelling naar afvalligen. De Staat die Spinoza beoogt is dus niet een bepaald soort van theocratisch bewind, sterker nog, enkel een regering die geen verstrengelingen duldt met godsdienstige instellingen kan de vrijheid van zijn burgers optimaal bewerkstelligen en ook beschermen. De vragen die hierbij zouden moeten opstijgen tussen de gelederen van de amsterdamse gemeenteraad en ook daarbuiten zouden veelvuldig kunnen zijn. Men zou zich dus kunnen afvragen in hoeverre deze onder niqab en boerka verscholen dames “vrij” zijn om een optimale integratiekans te maken in de samenleving en op de arbeidsmarkt. Hoe “vrij” bovengenoemden zijn om hun religieuze textiele parafernalia soms gewoon in hun klerenkast te laten hangen, en op straat te paraderen in een prêt-à-porter of minirok. In hoeverre de prevalentie van boerka’s in nederlandse openbare ruimten ook niet de verontrustende symboliek toont van een soort territoriale bezetting en een soort oprukkende ideologische colonisatie, bedreven door leden van een levensovertuiging, die de gelijkheid van man en vrouw niet zo ziet zitten, laat staan de vrijheid van ieder lid om de club de mogen verlaten.
Dit soort vragen lijken vrijgevochten progressive globalistische strijders zoals femministe Halsema en haar groenrode geestverwanten geenzins te kwellen. Integendeel. De boodschap dat het naleven van het boerkaverbod voor de amsterdamse burgemeester geen prioriteit bezit, is vooral gericht naar de gevoelige antennes van de moskeeën die de stad in de loop der jaren rijk geworden is.

karton
karton
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Spinoza is toch niet te vergelijken met de nietsnutten Halalsema of Ollongren ?
Laatstgenoemden zijn nog niet in staat om hun voor- en achternaam foutloos te schrijven.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

zo is dat.

Marien
Marien
3 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Goed zo. Hopelijk leest mw Halsema ook deze column.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x