Er waart een spook door Europa: het maatschappelijk onbehagen

Onvrede met losgezongen elite neemt toe

Demonstratie Gilets Jaunes in Parijs

Titelfoto: Demonstratie Gilets Jaunes in Parijs. Screenshot YouTube-video, kanaal BBC Newsnight

 

Macron moest spoorslags terug van de G20 top in Buenos Aires: de Champs Elysees was gehuld in rook. De “gele hesjes’ hadden het centrum van de Franse macht bereikt. De tot dan toe redelijk vreedzaam verlopen manifestatie van het Franse maatschappelijk onbehagen kreeg onaangename trekken: brand, plunderingen, geweld en hardhandig optredende ‘ordediensten’.

De verbazing van de media over deze protestbeweging is wel opmerkelijk: maandenlang hadden ze bijna dagelijks hun kritiekloze adoratie uitgevent voor de man die uit het betrekkelijke niets de presidentsverkiezingen had gewonnen (overigens met een slechts geringe electorale steun). Nu leken ze te zijn overvallen door de gebeurtenissen en moesten ze toch wel toegeven dat ze iets hadden gemist: het groeiende maatschappelijk onbehagen, een veenbrand die al een tijdje in de Franse periferie woedde, maar waar ze vanuit hun Parijse optrekjes kennelijk geen zicht op hadden.

In these territories marked by the absence of a tomorrow, there’s a form of postindustrial despair that’s now gnawing at the middle and working classes who suffered the brunt of the brutal crisis [of] 2008 and the ensuing budget cuts”, schreef James McAuley tijdens een bezoekje aan Besançon, in The Washington Post.

 

Vrijzwevende elite

En ineens ontdekten correspondenten (alle credits voor Kleis Jager) de socioloog Christophe Guilluy (“de man die alles zag aankomen”), die met zijn de vinger trefzeker de zwerende wond aanwees: een vrijzwevende elite die zich heeft losgezongen van het gewone volk: “De bovenlaag moet weer leren leven met het eigen volk’ schrijft Guilluy in zijn conclusie. ‘Anders gebeuren er ongelukken”. Nou die ongelukken bleven niet uit en wie weet wat ons nog te wachten staat.

Al eerder introduceerde Kleis Jager de Franse integratiedeskundige Malika Sorel-Sutter: “De elites brengen ons in gevaar”. Zij publiceerde, net voor de aanslagen van 13 november 2015, Décomposition Francaise, met als these: “de politiek weet al jaren welke grote problemen massa- immigratie met zich meebrengt. Maar de machtigen kijken weg omdat ze laf zijn, middelmatig of beide.”

Banlieus

Toch bleven de meeste waarnemers liever de andere kant opkijken, ook toen de kanarie in de kolenmijn zich aandiende: Franse joden die slachtoffer werden van antisemitisch geweld in diezelfde banlieus. “We staan aan de rand van een burgeroorlog”, verklaarde het hoofd van de Franse Veiligheidsdienst Direction générale de la sécurité intérieure (DGSI) Patrick Calvar, in 2016, toen hij de gevaren van de ‘oorlog’ in de banlieu’s markeerde. . Maar ook zijn woorden sneeuwden onder in het verlangen van de media toch vooral de veelbelovende vergezichten van de man in het Elysee te belichten: Macron als wegbereider naar Europa’s glanzende toekomst.

Klimaattop

En nu heeft de Franse president ook nog zijn bezoek aan het Poolse Katowicze moeten afzeggen, waar vertegenwoordigers van VN-lidstaten, als ik de media mag geloven, in de COP24 proberen de wereld te redden van de klimaatcatastrofe die ons volgens een groot aantal geleerden te wachten staat en volgens een aantal andere schromelijk wordt overdreven. Uiteraard laten die 20.000(!) gedelegeerden met hun bezoek aan dat centrum van de Poolse steenkool-economie een flinke ecologische voetstap achter, maar voor het redden van de toekomst voor onze kinderen moet je wat over hebben.

Ruk naar Rechts

Het maatschappelijk onbehagen in Frankrijk is binnen Europa geen uitzondering: in Italië hebben sinds de verkiezingen de noden van dat ‘gewone volk’ weer een gehoor gevonden in Rome. Ook in Oostenrijk, Denemarken en Noorwegen zijn politieke partijen aan het bewind die de koers drastisch hebben verlegd. Een Ruk naar Rechts heet dat in de media, die zich maar moeilijk kunnen neerleggen bij de volkswil. Tja, dat heet ook democratie… In Spanje maken de gevestigde partijen zich grote zorgen nu, sinds de verkiezingen in Andalusië, de rechtse VOX meer stemmen wist te behalen dan voor mogelijk werd gehouden.

En Nederland? Is er ook bij ons sprake van een sluimerend maatschappelijk onbehagen? Gemeten aan de opkomst van de ‘gele hesjes’ in o.a. Den Haag lijkt daar nog nauwelijks sprake van. Maar we kunnen ons vergissen: toen eind jaren ‘90 van de vorige eeuw een kale professor de ‘puinhopen van paars’ identificeerde, werd daar wat smalend om gelachen :”Puinhopen? Welke puinhopen? Waar heeft ie ’t over?”

Veenbrand

Toch bleek er wel degelijk een maatschappelijke veenbrand te woeden, die sinds die tijd smeulend is gebleven: het politieke landschap is sedertdien versplinterd geraakt. De grote traditionele partijen hebben een deel van hun traditionele aanhang moeten prijsgeven aan partijen ter linker- en ter rechterzijde en het stemgedrag van de kiezers is onvoorspelbaarder dan ooit geworden.

 

Baantjescircuit

De politieke partijen hebben bovendien te maken met een sterk afkalvend ledenbestand en hun traditionele hechte banden met wat ooit het maatschappelijk middenveld heette, zijn verschrompeld of zelfs verdwenen. Steeds minder krijgt politieke idee- en besluitvorming gestalte binnen de ideologisch verwante organisaties. De vakbonden, omroepen, onderwijsinstellingen, allen ooit traditionele hechte bondgenoten en kweekvijvers voor politiek talent, fungeren nog slechts als raderen in het baantjescircuit: leveranciers van de bestuurzetels voor uitgerangeerde politici.

Tafels

De vanouds gegroeide overlegstructuren met maatschappelijke organisaties, die konden bogen op brede steun, zijn inmiddels vervangen door “Tafels”, losse vergaderclubs waar belangenorganisaties, vaak met schemerige achterbannen, de beleidsbeslissingen voorkoken en moeten legitimeren. De direct betrokken burgers hebben daar part noch deel aan, maar krijgen uiteraard wel de rekening gepresenteerd. De democratische besluitvorming is uitbesteed aan schimmige professionals en vergadertijgers zonder daadwerkelijk mandaat. De gekozen volksvertegenwoordigers staan erbij, kijken ernaar en mogen de uitkomsten bezegelen.

Elitocratie

Zo is Nederland een elitocratie geworden. Ook hier is, net als in Frankrijk en de rest van Europa, de maatschappelijke kloof gegroeid. Als een nauwelijks waarneembaar vuur smeult de onvrede en het gemor onder de oppervlakte van het inklinkende veen. Tot nu toe lijkt de economische groei dat maatschappelijk onbehagen te hebben gedempt. We hebben ook niet zo’n traditie van het soort demonstraties waarvoor de Fransen al snel warm lopen. Zingen met petjes, hesjes en ‘koek en zopie’ ligt ons kennelijk meer.

Het SCP stelt al jarenlang vast dat de Nederlander nog best tevreden is met zijn eigen situatie, maar zich zorgen maakt over het collectief welbevinden. Is dan de stagnerende inkomensontwikkeling misschien de onachtzaam weggeworpen lucifer die de veenbrand doet aanwakkeren? En zal de kiezer zich wel lijdzaam neerleggen bij de gepeperde rekening voor een klimaatbeleid waarover hij zich nooit heeft kunnen uitspreken?

De ‘gele hesjes’ hebben Macron op de knieën gedrongen: de belastingverhoging is opgeschort. Zal het maatschappelijk onbehagen hier ook Den Haag op andere gedachten brengen?

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
16 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederland heeft een prachtige traditie, die van het polderen. Maar de traditie is doorgeslagen (ik lijk wel een Knock Out Zwarte Piet activist). Nederland wordt kapotgepolderd. De VVD was altijd een nogal nuchtere partij, maar laat zich nu meeslepen door het grootkapitaal, de doorgedraaide multinationals, die in een kongsi zitten met de doorgeslagen groenen van Bram van Ojik. Een samenleving is een ecologie van zelfstandige individuen, niet een verzameling van onderworpen belastingbetalers die jaknikken bij ieder nieuw supergrootschalig plan dat elke werkelijkheidszin ontbeert. Migratie moet stoppen, Islam is maatschappelijk onwerkbaar, de klimaatwet gaat niet werken, de oplossingen van de EU slopen de democratie en leiden tot een transferunie (want politieke en economische convergentie kun je niet afdwingen, snap dat nou!). De EU is gegijzeld door de Frans-Duitse as en die wordt gegijzeld door de Grunen en andere lieden die politiek gewin zien in demografische verschuivingen. Dit alles gaat ten koste van het Nederland van de Nederlanders (en daar rekening ik een selecte groep oudkomers en nieuwkomers ook toe). Het China van de keizerlijke dynastieen leed aan hetzelfde probleem. Een enorme bureaucratie werd opgetuigd volgens bureaucratische regels met aan de top een keizer of een Europese Commissie, wat maakt het uit. Ze denken van alles te faciliteren, maar het lijdt slecths tot onderdrukking, van betere initiatieven. In plaats van vernieuwing op basis van inzichten onderaf krijgen we verstarring door een elk nieuw inzicht verstikkende politiek van bovenaf door onze strot geduwd. Tijd om aansluiting te zoeken bij de vrije angelsaksische wereld, ook al zijn daar misschien ook wat problemen. Zo gaat het echt niet.

Cornelia
Cornelia
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ach meneer Buma doet ook een duit in het zakje.
Een protest als dat van de gele hesjes moet het kabinet voorkomen, vindt hij. en… “Als we dat niet goed doen, kan het de verkeerde kant op gaan.” De man heeft geen enkele binding meer met de bevolking.

Energiekosten volgend jaar 360 euro duurder. Bovenop alle andere kosten die ZIJN kabinet de burger in opdracht van de EU oplegt.
Zou hij nog denken dat hij het goed doet?
De burger opzadelen met een migratieprobleem (zie Marrakesh) en de ellende en de kosten afwimpelen op de bevolking?

De Action heeft de gele hesjes al in de aanbieding! € 1,39 eigenlijk geen geld als je je onvrede wil ventileren.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Als ik Buma hoor of zie overvalt mij een gevoel van “vrolijkheid”, zoiets van : “Oguttegut, wat heeft deze clown nu weer te vertellen ?”
“Het kan de verkeerde kant opgaan”, oreert deze “deskundige”, niet wetende dat de reden hiervoor is gelegen in ’t feit dat hij, Buma dus, mede-verantwoordelijk is voor áls ’t “de verkeerde kant opgaat”.
Ik zou ’t eigenlijk willen omdraaien :
“met de komst van de Gele Hesjes (HOOFDLETTERS !!!) zou ’t in de EU wel eens de GOEDE kant op kunnen gaan”. En dan bedoel ik voor de EU-inwoners !
Ik zou Buma willen aanraden : zorg dat u op tijd weg bent en neem de rest van “den Haag” ook maar mee a.u.b.
Zodra ik terug ben in NL ga ik bij Action een Geel Hesje kopen.
(Ik heb nu een oranje exemplaar in de auto, maar ik weet niet of dát ook geldt)

JHAGM Sneuf van Toetellaere
JHAGM Sneuf van Toetellaere
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Cornelia

Als alle gedelegeerden te voet zijn gekomen, is de leerindustrie gezegend.Kwamen ze met de berekende 1000 extra vliegtuigen dan heeft LOT een goede week. Ik gun het de Polen, ze hebben genoeg in WW II geleden en zijn door ons ook nog eens weggezet ondanks de Poolse Brigade (Generaal Sikorsky c.s.) of Chjalm Engel…..Segers en Buma weten nog dat ze leugen,list en bedrog verkondigen, de kleine man, de zieke en de weduwe beroven van hun laatste cent. Niet voor niks dat eerst alarmnummer 113 is ingesteld: bij de komende zelfmoorden moeten ze maar eens in de spiegel kijken.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  JHAGM Sneuf van Toetellaere

@ JHAGM Snuifje enz enz.
De door u genoemde tuinkabouters Segers en Buma zijn zó doortrapt gemeen én laaghartig dat zij, zonder gewetenswroeging te krijgen, de door u genoemde groepen échte NL’ers tot op hun laatste cent uitwringen.
Maar diezelfde minderwaardige sujetten blijven als een stelletje onvolwassen figuurtjes blèren, op last van Pinokkio, “Nederland is een rijk landje !”
Ze kijken wat meelijwekkend naar de gebeurtenissen in Frankrijk, niet wetende wat er ondertussen in Nederland aan de hand is.
Zielige mensjes !

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

’t Is wat hè daar in Frankrijk. Maar we hebben in Nederland een machtig wapen: Rutte!. Zijn munitie: Het doen van beloften die niet nagekomen worden, het te vuur en te zwaard bestrijden van een politieke partij om er dan na de verkiezingen een regering mee te vormen, om die partij naderhand te geruïneerd af te serveren, het liegen en bedriegen in en van de volksvertegenwoordiging, het afschaffen van notulen en andere documenten om de wet BOV te frustreren of wat heel veel criminelen in de rechtszaal hanteren, verlies van geheugen, de koning de grofste leugens laten voorlezen in de troonrede, het rondstrooien van de boodschap dat het zo goed gaat met onze democratie, waar overigens niemand iets van merkt in de portemonnee, in tegendeel, een met haarlak ingespoten glimlach, die tevredenheid en geluk suggereert, promoveren van moeilijke dossiers tot staatsgeheim, bangmakerij van de bevolking, gaandeweg ons dieper in de ellende van de EU manoeuvreren en noem maar op.
Nederlanders zullen niet zo snel zo emotioneel reageren als de Fransen, die hun eigen infrastructuur vernietigen.
MAAR …………: Er zit wèl een aantal verkiezingen aan te komen!!! Succes, meneer Rutte. Volgens mij kun je bij je schooldirectie alvast uitbreiding van je aantal uren aanvragen of teruggaan naar de universiteit om bestuurskunde te studeren, maar dan niet bij zo’n instituut als Nyenrode met doorgeslagen hoogleraren, die je leren hoe je zo snel mogelijk puissant rijk wordt.

Henri G.
Henri G.
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  C.F.J. Ooijevaar

Mocht Rutte uw suggestie een nieuwe studie op te pakken, dan denk ik dat hij eerder voor het marxistische en globalistische bolwerk UVA zal kiezen dan voor het kapitalistische Nyenrode… Maar Rutte ambieert geen studie meer te volgen, zijn ambities liggen bij de EU of de VN. Nederland is hem te klein, en de 17 miljoen Nederlanders tellen bij hem niet mee.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Henri G.

@ Henri G.
Rutte dénkt dat Nederland te klein voor hem is, in feite heeft hij, geholpen door nog een paar dapperen, het land naar de knoppen geholpen. De man kán niet beter.
Als je af en toe toch ziet hoe hij als een kleutertje achter Zuipschuit Juncker aan glibbert of Merkel in d’r popo knijpt, dan krijg je toch diep medelijden met hem ?
Hij vindt zichzelf heel wat maar is niet tot veel in staat. Triest.

Frans
Frans
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als de geschiedenis je iets leert dan is het dat als je een volk uitknijpt, belazert, en onderdrukt het vroeg of laat in opstand komt.
Het is dus geen vraag van of maar van wanneer.
En hoe hoger de druk oploopt alvorens de zaak uit elkaar barst hoe harder over het algemeen de klap.
Nederlanders zijn vervolgens echte binnenvetters, als hier straks een keertje de bom barst kon het dus wel eens niet bij vreedzame protesten van gele hesje blijven.
Dan kon de pleuris wel eens echt goed uitbreken.
Maar het Haagse partijkartel, en hun handlangers, zijn te arrogant en te dom om de bui te zien hangen.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Ik vrees dat u gelijk heeft / krijgt !
Ik zeg “vrees” omdat bij een gebeurtenis zoals u schetst altijd onschuldigen óók de dupe worden / zijn. (In Parijs werden o.a. winkels en auto’s vernield van niet-verantwoordelijken.)
Áls de pleuris uitbreekt, zoals u zegt : de vraag is “wanneer”,
zal ik persoonlijk daar beslist niet rouwig om zijn. Ik trek m’n Gele Hesje aan en doe dapper mee.
De “Haagse Maffia” heeft geen enkele binding met de maatschappij, zij denken ongestoord te kunnen voortgaan met het uitknijpen van de bevolking, duidelijk moge zijn dat zij te stom zijn om te begrijpen dat zoiets niet nog langer kan gaan duren.
Ik voorzie grote problemen voor de Haagse “elite”; ten overvloede : ik ben géén helderziende maar een NL’er met open ogen die niet alles BLIJFT slikken !

Frans
Frans
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  karton

@ karton
Wat mij betreft mogen ze de guillotine uit het museum halen en op het binnenhof opstellen, we praten immers over landverraad op werkelijk enorme schaal.
Maar het probleem is inderdaad dat bij een instorting van het wettelijke gezag altijd meteen, zoals we momenteel ook weer in Parijs mogen aanschouwen, alle geteisem uit hun holen komt kruipen en de situatie gaat misbruiken om te plunderen en te vernielen.
Maar dat leed komt dus (ook nog eens) op het conto van de falende beleidsvoerders, en niet op dat van de voor hun rechten opkomende bevolking.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Frans

@ Frans.
Helemaal met u eens.
Dat het wettig gezag gaat instorten is duidelijk, nú al !
Bij gebeurtenissen als in Parijs zullen altijd zowel extreem-linkse als extreem-rechts elementen gaan “meewerken” waardoor het gehele gebeuren een negatieve lading gaat krijgen, en dát is jammer. De opzet van het geheel is toch alléén maar……..échte democratie invoeren ? Democratie die ons, de bevolking, is afgepakt door de z.g. “elite”.

marien
marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

nou, gelukkig dat Buma zegt het wel te zien. Nou nog die truthola van een van Toorenburg dan even de oren wassen met haar badinerende gedrag jegens Thierry Baudet als hij zijn zorgen uitspreekt namens ons over het ‘pact’ van Marrakesh wat een soort van rode loper is voor iedereen in de wereld die hier een lekker huis en bijbehorende uitkering wil.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Gewoon twee partijen met straks 3 miljoen stemmers negeren en allemaal afspraken doorzetten waar 80% van de inwoners van dit land het compleet niet mee eens zijn.

karton
karton
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Piet Karbiet

@ Piet Karbiet.
Als de tijd gekomen is, en dat zal niet héél erg lang meer duren, trek ik m’n Gele Hesje aan en “trek ten strijde”, zoals onze voorvaderen óók deden om Nederland te behouden.
De Gele Hesjes van “straks” zullen Nederland moeten terug-veroveren op de “Haagse Maffia” c.q. “Haagse Dictatuur”.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De elite heeft het altijd over een toekomst voor onze kinderen als zij weer met een dure idee komen. Welke toekomst zouden zij bedoelen?
Zonder de huidige bevolking met hun kinderen is er geen toekomst als je het heden herhadelijk kapot maakt. Door onzekerheid komen er steeds minder kinderen. Regel voor de burger van vandaag een veilige en antrekkelijke heden in plaats van alles kapot maken en je krijgt een mooie toekomst.Globalisering, Migratie, Klimaat, Individualisme. Dat zijn de huidige grote hysteries die het leven van de burger beperken. Waar vroeger sommige sekten rondliepen met borden van “Het einde van de wereld is nabij” doen dit nu politieke leiders zelf.
Het is vooral een grote verdienmodel voor de elite die aan verbonden is en deze elite duld geen tegenspraak. Wat klimaat betreft geloof ik het allemaal pas als ook de scepticus zeker is van zijn baan net als de huidige klimaat profeet. Inquisitie is niet van deze tijd. De migratie die een directe gevolg van globalisering is maakt de samenleving kapot. Daar profiteert alleen de elite van en de arme burger draait alleen voor de kosten ervan. Alle culturen door elkaar wat een chaos! Wij worden stelselmatigvoorgelogen door de zogenaamde niet bindende pacten als die van Marakesh. Dat leidt uiteindelijk allemaal tot een nieuwe 1848 want een elastiek kan niet blijven rekken. De Gele Hesjes in Frankrijk zijn de voortouw voor het jarenlang slikken van de burger die het nu zat is. De burger is gast in eigen huis geworden. Ook de Nederlander zal eens zover komen al vindt hij nog altijd dat iehet nog goed heeft. De politici maken daar handig misbruik van en het wordt tijd om deze nieuwe wereldorde halt toe te roepen.

16
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x