Professor Lucassen fabuleert over Zwarte Piet

Een omstreden Sinterklaasintocht in 1944

Voorpagina “De Stem” 2 februari 1945

Titelfoto: Voorpagina “De Stem” 2 februari 1945

 

Je kunt er vergif op innemen: zodra er in de sociale media onderwerpen aan de orde zijn waar hij zijn linksdraaiende opinie aan kan vasthechten, klimt hoogleraar Sociale Geschiedenis Leo Lucassen uit zijn sociaal-activistische schuttersputje. Professor Leo neemt het daarbij vaak niet zo nauw met de feiten, zoals Robert Bor al eerder op OpinieZ aantoonde.

Afserveren

De Zwarte Pietendiscussie biedt onze geleerde een appetijtelijk podium om zich van zijn ‘goede kant’ te laten zien. Deze dienaar van de wetenschap laat zich nu eenmaal de gelegenheid niet ontnemen om andersdenkenden niet alleen de maat te nemen, maar die ook met hoon en beschuldigend af te serveren.

Activisme

Toch blijkt, bij nadere bestudering, wederom dat de historicus zich opnieuw heeft laten leiden door zijn onweerstaanbare aandrang tot activisme. Bezonnen oordeelsvorming en zorgvuldig bronnenonderzoek moesten het afleggen tegen een niet te stuiten aanvechting om adhesie te betuigen aan de politiek-correcte boodschap.

Nu zou je nog kunnen zeggen dat het in de sociale media vooral gaat om het uiten van een mening en veel minder op de onderbouwing daarvan, maar bij een wetenschapper luistert dat toch wat nauwer, zeker als anderen die mening kritiekloos overnemen, want afkomstig – en uit het werk – van een heuse professor.

Breda 1944

Het gaat om een fragment uit zijn boek Vijf eeuwen migratie: een verhaal van winnaars en verliezers:

Van de Sinterklaasviering begrepen ze ( = zwarte Amerikaanse militairen) niet veel en in Breda veroorzaakte Zwarte Piet in december 1944 een ernstige rel toen een Amerikaanse commandant zijn legerjeep beschikbaar stelde voor de intocht van Sinterklaas. De zwarte soldaten aldaar waren hevig ontsteld om ‘Jim Crow’ in Nederland te zien en eisten met succes dat er nooit meer een als zwarte geschminkte persoon rondgereden zou worden“.

Stichtelijk

Rond Sinterklaas vent de hooggeleerde deze passage flink uit en het wordt dan ook gretig door de media overgeschreven en als onomstotelijke – want immers wetenschappelijk vastgestelde – waarheid gepresenteerd. Dit gebeurt o.a. op het linkse platform Joop, maar ook in Trouw, waar Stevo Akkerman in zijn column van 19 november, dezelfde gebeurtenis als kapstok gebruikt voor zijn immer stichtelijke politiek-correcte boodschap.

De Stem
Poolse militairen bij de intocht van Sinterklaas in Breda (1944).

Foto: Poolse militairen bij de intocht van Sinterklaas in Breda (1944). Bron: Stadsarchief Breda

Maar wat was eigenlijk de feitelijke achtergrond? De bron van het bericht is – althans volgens De Stem – het toenmalige verzetsblad Vrij Nederland, dat in februari 1945 zou hebben bericht over een gebeurtenis “ergens in het zuiden van het land”, rond de viering van Sinterklaas, omstreeks 5 december dus. De Stem, een krant uit Breda, nam het bericht op 2 februari over. We spreken dus over een gebeurtenis die twee maanden daarvoor zou hebben plaatsgevonden, maar elders, dus niet in Breda zoals de hooggeleerde historicus ons wil doen geloven. Dat had De Stem als Bredase krant dan wel expliciet vermeld. Bovendien is Breda in november 1944 niet door de Amerikanen bevrijd, maar door militairen van het Poolse leger.

 

Gesegregeerd

Limburg is wél door de Amerikanen bevrijd. “Het Amerikaanse leger dat in september 1944 Limburg bevrijdt, is een gesegregeerd leger. De Afro-Amerikaanse soldaten verrichten hoofdzakelijk logistiek werk en doen dat gescheiden van hun blanke collega’s”. Voor het eerst van hun leven zien Limburgers donker gekleurde soldaten. Uit de contacten met de lokale bevolking komen kinderen voort, ook kinderen-met-een-kleurtje. Dergelijke verhalen zijn niet bekend van Breda.

Terughoudendheid

Bovendien is het door De Stem aangehaalde artikel uit Vrij Nederland – voor zover ik kan nagaan – niet meer terug te vinden. Ook wordt de veronderstelde gebeurtenis niet in andere bronnen uit die tijd genoemd. Reden genoeg om enige gepaste academische terughoudendheid te betrachten, zou je zeggen.

In elk geval bedrijft onze hooggeleerde historicus weer een staaltje wishful thinking. Zelfs op zijn eigen vakgebied, de geschiedenis, neemt hij het in zijn gretigheid tot activisme niet zo nauw met de bronnen.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Henny Keur
Henny Keur
4 jaren geleden

Als het inderdaad om een niet betrouwbaar bericht gaat, dat bovendien niet terug is te vinden als bron met daarbij dan ook nog genoemde bijkomende bijzonderheden, dat is het een wetenschapper onwaardig. Dan zou deze man de titel dan ook moeten worden ontnomen.
Geschiedvervalsing is een groot kwaad met vaak onvoorstelbaar grote negatieve gevolgen.
Ik ben niet bij machte om dit zelf na te trekken en moet me dus baseren op betrouwbare informatievoorziening.
Een grote verantwoording voor allen die nieuws verspreiden. Nepnieuws knaagt aan onze beschaving

Arie
Arie
4 jaren geleden

Leo Lucassen is links, dus zijn religie verbiedt hem serieuze wetenschap te bedrijven.

Linkse “wetenschappers” doen nooit aan wetenschap. Zij bedenken geen nieuwe medicijnen, maar bedenken nieuwe genders; zo’n 111 (?!?!) alweer. Linkse historici vervalsen de geschiedenis (Geert Mak), en linkse arabisten verdedigden de sharia als “voor 95% gelijk aan de Nederlandse wet” (Maurits Berger).

Het is te idioot voor woorden. Google maar eens op namen als Gloria Wekker, Diederik Stapel, Roos Vonk, Jaap van Donselaar, Asha ten Broeke, Jan Jaap de Ruiter, Martijn de Koning, etc. Dat zijn stuk voor stuk wereldvreemde linksextremisten die hun makkelijk weerlegbare idioterie als “wetenschap” verkopen.

Veel kwalijker dan dit sterk ingekorte rijtje voorbeelden is echter dat deze extremisten geaccepteerd worden in pseudowetenschappelijke kringen. Hun “werken” krijgen positieve peer reviews, en zelfs dreigementen als “dat uitgestreken smoelwerk wil op zijn bek slaan” (Vonk over Henk Kamp) leiden niet tot ontslag.

Ni28
Ni28
4 jaren geleden

Sommige wetenschappers laten zich graag verleiden tot gewenste uitkomsten. Dat is wetenschap onwaardig en degradeerd deze tot een politieke spelletje.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Het “blackface” gebeuren stamt uit een tijd dat zwarten niet op het toneel mochten werken, en als er dan toch een zwarte acteur nodig was dan werd er maar een witte zwart geschilderd. Daar is toen een karikatuur genaamd “Jim Crow” uit voortgekomen, die geen al te positief beeld van de zwarte medeburger schetste. Wat wel nooit verteld wordt is dat toen zwarten eenmaal wel op het toneel mochten werken deze ook een tijd lang zelf “Jim Crow” gespeeld hebben.
Maar blackface heeft dus niks met zwarte piet te maken, lijkt er feitelijk geeneens op, blackface had namelijk geen rood geschminkte lippen, bij blackface werd de hele mond gewoon niet geschminkt. Foto’s uit die tijd zijn echter altijd zwart-wit, kleurenfotografie bestond destijds nog niet, en daarom zie je dat wezenlijke verschil niet goed.
Verder praten we hier over het soort toneel dat van karikaturen aan elkaar hangt, en die andere karikaturen waren niet zwart. De meeste mensen kunnen ook wel lachen om karikaturen van zichzelf, alleen de exemplaren met lange tenen niet.
Lange tenen, het verdraaid projecteren van zaken uit het verleden op hedendaagse zaken die daar niets mee van doen hebben, en dat alles enkel en alleen voor gratis geld. KOPZ is een racistisch parasieten clubje, en linkse geschiedsvervalsende charlatans als Leo Lucassen proberen daar dan ook nog eens politiek munt uit te slaan, walgelijk gewoon.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Juist: 1. een historisch betwistbaar, zeer onbetrouwbaar bericht; 2. mocht e.e.a. min of mer zo hebben plaatsgevonden dan is onderstreept het nogmaals de gedachte dat zwarte piet door tegenstanders als blackface wordt gezien, een uit de VS geimporteerde zienswijze. Dat Amerikaanse gedachtensprongen niet altijd de juiste zijn zie je ook aan de figuur van Sinterklaas die in de VS is getransformeerd tot Santa Claus.In Nederland is nu juist al jaren de strijd gaande met deze Santa Claus. Onder invloed van de globalisering en derhalve de import van allerlei spullen uit China wordt Sinterklaas zwaar bedreigd. Globalisering + politieke correctheid = Untergang van de Christlich-abendländische Kultur. #makehollandniceagain.

max
max
4 jaren geleden

Lucassen is een soort van TBSer, die met onbegeleid verlof steeds aanschuift bij Pauw of Van Nieuwkerk.

Arie
Arie
4 jaren geleden

Ter aanvulling op mijn eerdere reactie.
Ene Andre van Delft heeft Maurits Bergers gevraagd zijn uitspraak dat de sharia voor 95% gelijk is aan het Nederlands recht te onderbouwen. Berger deed dat uiteraard niet, dus stelde van Delft Bergers universiteit de vraag of wetenschappers een vrijbrief hebben om onzin te verkopen.

Affijn, de voorspelbare afloop van het feuilleton is hier te vinden.
http://www.islamofobie.nl/index.php/blog/meer/de_sharia-charlatan_1/

Marien
Marien
4 jaren geleden

Leo Lucassen neem ik niet serieus. Die man is hoogleraar in de weet niks kunde of in de verdraai kunst.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

Professoren, hoogleraren en journalisten zijn eigenlijk activisten en propagandisten van links.
Onderwijs en media zijn alleen nog goed in links hersenspoelen.
Massaal hebben (vrouwelijke) studenten op GL gestemd!
Dat is het tegenwoordige niveau van ons onderwijs.
Bedroevend!

karton
karton
4 jaren geleden

Dit zielige mensje, Lucassen ( in een niet-geplaatste reactie noemde ik hem “Theootje”)
is volkomen gestoord. Als er is gebeurd zoals ons aller Leootje verkondigd, dan getuigt dat van een groot “sociaal hart” van de betr. Amerikaanse commandant; dat er in het Amerikaanse leger negers werkzaam waren, die het lenen van de Jeep verhinderden, wegens gebrek aan begrip van de NL-historie / cultuur, begrijp ik, maar is dát wereldnieuws omdat ene Lucassen het oprispt ?
Deze trieste man, Lucassen dus, gedraagt zich a-sociaal, en dát heeft dan z.g. “Sociale Geschiedenis” gestudeerd ?
“A-sociaal” betekent letterlijk : géén rekening houdend met anderen !
En dát is wat deze nietsnut doet !

karton
karton
4 jaren geleden

Ik noemde deze treurige man per ongeluk “Theootje” ;
moet uiteraard “Leootje” zijn.

Piet van Linden
Piet van Linden
4 jaren geleden

Lucassen is een typisch voorbeeld van Hoogleraardevaluatie

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x