Diversiteitsgedrein en Ramadangedram

Hoe de MSM tegendraadsheid hebben weggezuiverd

Titelfoto bij OpinieZ artikel Freek van Beetz “Diversiteitsgedrein en Ramadangedram”

Foto: Iftar –

 

Ik luister nog wel eens naar NPO Radio 1, alhoewel me dat jolige, vaak opgewonden toontje waarmee de Hilversumse actualiteitenzender vaak non-nieuws tot wereldschokkende gebeurtenissen verheft en waar persberichten van bevriende NGO’s als Greenpeace, Milieudefensie en Amnesty kritiekloos tot grove misstanden worden opgepompt, behoorlijk irriteert.

Maar ja, je wil toch een beetje bijblijven en dan neem je die door de redactie op het voetstuk van onpartijdige deskundigheid verheven vertegenwoordigers van belangengroepen maar voor lief. Daar prik je als gelouterde nieuwsfreak zo langzamerhand wel doorheen en er zijn gelukkig ook nog wel tegengeluiden te horen.

Maar wat minder hijgerigheid, wat meer rust en tijd voor wat diepgang op die zender, dat zou me wel bekoren. Vind mij maar ouderwets, maar mij klinkt de bezonnen toon op de zenders in naburige landen weldadig in de oren.

 

Mediaforum

Ik luister nogal eens naar het dagelijkse Mediaforum, waarin in een veel te kort tijdsbestek – die formats blijken knellende banden bij een medium dat eigenlijk best met improvisatie uit de voeten zou moeten kunnen – de media kritisch tegen het licht worden gehouden. Alhoewel daar de laatste tijd ook aardig de klad in zit. Mensen met gedurfde, tegendraadse meningen lijken wel te zijn weggezuiverd of van de zender verbannen. Het is steeds meer koekoeks-éénzang geworden. Afwijkende meningen, daar houden ze daar kennelijk niet zo van…

 

‘Mensen van kleur’

De afgelopen week werd in dat Mediaforum gemeld dat een luisteraar had geconstateerd dat het nogal schortte aan diversiteit in dat programma (en kennelijk ook elders op deze zender). Kennelijk had deze luistervink zitten turven op namen, want het aandeel ‘mensen van kleur’ zou hij vanachter de luidspreker toch moeilijk hebben kunnen vaststellen.

Ik had verwacht dat vervolgens gezegd zou worden: “Mooi zo’n soort vogeltelling, dank voor uw moeite, maar wij maken hier een programma met mensen waarvan wij de opinies interessant vinden en we selecteren hier niet op kleur of etnische achtergrond.” Maar nee hoor: ze gingen er nog serieus op in ook en haalden zelfs NPO-ombudsman Margo Smit voor de microfoon: ze beloofden allen deemoedig beterschap: er zou naarstig worden gezocht naar meer diversiteit in het programma en op de zender…

 

Diversiteitsgedrein

‘Diversiteitsgedrein’ noem ik dit: natuurlijk is het mooi als iedereen ongeacht achtergrond kansen krijgt op de publieke zender, maar het zou toch allereerst om ‘kwaliteit’ moeten gaan: hoe maken we een mooi, boeiend, prikkelend programma met interessante mensen. Dat krampachtig zoeken naar diversiteit leidt vaak tot groteske misverstanden zoals in de gedrukte media nogal eens pijnlijk duidelijk wordt: columnisten die nauwelijks een fatsoenlijk stuk uit hun pen krijgen (zoals Trouwcolumnist Babah Tarawally) en in opeenvolgende bijdragen niet verder komen dan eenvormige klaagzangen: troosteloze variaties op een steeds eentoniger wordend thema over witheid en achterstelling.

 

Afspiegeling

Dat streven naar ‘afspiegeling’ is op zich niet eens verwerpelijk, maar het schiet z’n doel nogal eens voorbij: je leest het nooit over stratenmakers, vuilnisophalers, afvalscheiders, uitbeners in abattoirs, etc. Die heten dan ook niet voor niets zware beroepen. Maar in de sport geldt het adagium: “Wat goed is, komt snel.” Waarom zou dat in de media niet kunnen?

Dat kwaliteit ook tot gelding komt zonder ‘positieve actie’, maakte ik mee in mijn werk op Curaçao. Het laatste kabinet van de Nederlandse Antillen telde 7 ministers: maar liefst 4 vrouwen, waaronder de minister-president. Capabele sterke politici, die hun positie op eigen kracht bereikten, zonder dat iemand had zitten turven of de genderverhouding wel klopte.

 

Ramadangedram

Deze overtrokken bekommernis met de gewijzigde samenstelling van de bevolking van ons land komt de laatste dagen wel weer heel expliciet naar buiten: het is weer….Ramadan!

Nou dat moet er kennelijk ingeramd worden: de media staat er vol van; hoe zwaar het is en hoe mooi ook. Op de een of andere manier denken ze bij de redacties dat ze een soort missie hebben en ons lezers, de heidenen (de niet-moslims dus), er van moeten doordringen wat onze nieuwe medeburgers allemaal moeten doorstaan. Dat ze dit uit eigener beweging doen en deze ‘religieuze opdracht’ in volle overtuiging uitvoeren, dat moet ons kennelijk allemaal voorgehouden worden.

Kranten als de NRC vallen hun lezers nu al dagenlang lastig met ellenlange reportages over de geloofsbeleving van de in Nederland wonende moslims, tot en met recepten voor de Iftar-maaltijden aan toe.

“Verdomd interessant, maar gaat u verder”, zou Wim T. Schippers kunnen zeggen, maar het houdt niet op…

 

Een en al begrip

Geen enkele kritische noot in kranten die anders vol staan met kritische analyses, of althans zich daarover op de borst slaan. Het is een en al begrip voor de uitdagingen van het geloof, de religieuze beleving en het moskeebezoek.

Nauwelijks een kritisch woord over de radicalisering in die kringen, de discutabele herkomst van financiën, de predikers met hun twijfelachtige boodschappen. Dat is nu kennelijk niet aan de orde.

De media hebben blijkbaar een missie: de toon zou die van een katholiek parochieblaadje uit de jaren vijftig niet hebben misstaan.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
18 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
ni28
ni28
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kwaliteit telt niet meer als maar iedereen aan het woord komt, dan is het goede doel bereikt. Diversiteit lulkoek wint het in de media waarbij nadruk op diversiteit ligt en niet op lulkoek. Over wat er allemaal mis is met de blanke, racistische Nederland. Deze maand ligt de nadruk in de media op de Ramadan. Dat wordt ons ingestampt net zo lang totdat wij uit onszelf mee gaan doen. Want verrijking! Diversiteit is mooi maar ik zou zeggen hou het bij de keuken en muziek. Die brengen mensen tot elkaar, de rest meestal niet.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  ni28

juist.

Marien
Marien
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

ja, afschuwelijk he? Het was mij ook opgevallen. Op mijn werk zijn de atheistische collega’s die gniffelen om mensen uit SGP hoek, VOL bewondering voor een moslima collega die nu in de kantine zit in de pauze en zelfs geen glaasje water mag drinken en ze informeren elke dag hoe laat ze VANDAAG dan wel mag gaan eten. Om van te kotsen.

Klokje
Klokje
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Ze mag de ganse nacht schrokken

Joost Visser
Joost Visser
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als je de gemiddelde krant leest met zoveel berichtgeving waar moslims mee te maken hebben, dan denk je dat zij de meerderheid van de bevolking uitmaken. En het is slechts 6%.

Waar gaan we naar toe als het 25% wordt.

ni28
ni28
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Joost Visser

De aandacht voor deze groep is gigantisch, links weet goed wat zij doen. Voortdurende herhaling van nieuws over deze groep werkt als hersenspoeling. Link(s)e werkwijze.

Peter
Peter
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

De politiek is met dit omroepbestel uiterst tevreden ,en daarom krijgen ze jaarlijks miljoenen om links te promoten ,een grote schande in deze tijd ,waar elk bedrijf zijn kop boven water moet houden zonder staatssteun,krijgen journalisten ,eigenlijk meer voorgeprogrammeerde clowns zonder moraal hangend aan een touwtje een zak geld mee .
Zo snel mogelijk de stekker uit dit systeem,en ze draaien als een blad aan de boom. Trump afbreken gaat ze goed af,terwijl de beste man helemaal niet zoveel verkeerd doet ,nou ja links aanpakken en iedereen die niet wil ,maar wat is daar nou zo mis aan .

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Maar volgens nu.nl blijkt uit hun onderzoek dat de mensen de oude media als de meest betrouwbare nieuwsbron zien. Nu.nl, het platform waar alleen bepaalde meningen zijn toegestaan. Bah.

Els
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Kritiek voornamelijk naar de eigen bevolking. Zou Rutte het ook onbeleefd hebben gevonden als een uitgenodigde moslima hem geweigerd had een hand te geven? Of is dat acceptabel want uiting van godsdienstvrijheid?
En is het weigeren van een handdruk van een autochtone gast wel onbeschoft of is het een uiting van een vrije mening? Als ik iemand niet als vriend beschouw geef ik hem ook geen hand, ook niet voor de Bühne.
Onvoorstelbaar die negatieve (linkse) reacties in Nederland op deze keuze van de gele hesjes vrouw.

Wim
Wim
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Waar in de islamitische wereld steeds meer mensen zich verzetten worden we hier volgepropt met de achterlijke ideologie die blijkens de feiten de grootste ellende veroorzaker van deze eeuw is.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

We moeten iets doen met diversiteit, maar we kunnen natuurlijk niet etnisch profiteren. Zullen we de ramadan maar doen dan?
(Sorry, ik kon het niet laten even de Luizenmoeder te citeren. Heerlijke parodie op al dit geneuzel.)

Henk Albarda
Henk Albarda
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Weliswaar ken ik als nieuwkomer Freek van Beetz niet, maar ik vind deze column een verademing na het pro-islam bombardement op de publieke EN commerciele zenders.
Goed verhaal lijkt het mij; als ik al dit soort verhalen met de reacties toevoeg aan Elsevier Weekblad, Fenixx en zo nog een enkeling, heb ik tenminste een compleet andere invalshoek dan als je steeds NPO en commerciele zenders aan het ‘vertalen’ bent (en ik me aan hun berichtgeving regelmatig erger).
Overigens matig ik me sinds 2011 eerst een mening aan en daarna lees ik over het onderwerp om argumentatie te hebben. Ik ben kiezer en lid FvD en woon NOG in het communistisch islamitische dictatoriaat Amsterdam.

jan
jan
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Sinds langere tijd weer een goede column van Van Beetz

Rob
Rob
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Freek van Beetz

Freek, inderdaad vraagteken bij zo’n opmerking

Benedict Broere
Benedict Broere
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Overweging bij de Ramadan: “Dood de ongelovigen, waar gij hen ook vindt.” Koran 9:5. “Terroriseer de ongelovigen, toon hen hardheid.” Koran 9: 123. “Bevecht de ongelovigen tot zij zich bekeren tot de islam, of laat hen jizya (afpersingsgeld) betalen in vernederde onderwerping.” Koran 9:29. “En bestrijdt hen totdat er geen vervolging is en de godsdienst geheel voor Allah wordt.” Koran 8:40. “De islam moet alle andere geloven domineren en overwinnen.” Koran 9:33. De islam is begonnen is als een coalitie van Medinese roversbenden die vanuit Arabie de toenmalige beschaafde wereld binnenvielen en die daar redelijk succes bij hadden omdat de culturen Bijzantium en Perzie verzwakt waren door onderlinge oorlogen en de pest. De islam heeft naar schatting 270 miljoen niet-moslims vermoord. Verder moet bedacht worden dat de islamdoctrine gezien wordt als absoluut en verre verheven boven welke andere religie, filosofie en wetenschap dan ook, en dat het de plicht is van de moslim om de islam over heel de wereld te doen heersen. Zie de werken van o.a. Bill Warner, Robert Spencer en Hamed Abdel Samad. Verder nog een citaat: “In geen andere cultuur laat staan religie, zijn voorgeschreven moord, roof, slavernij en afpersing als religieuze plicht. In geen andere religie vind je de geheiligde rechtvaardiging van geweld als wil van allah tegen andersdenkenden, zoals die in de islam als integraal bestanddeel van de ideologie in de koran is voorgeschreven en in de geschiedenis is gepraktiseerd. En ook niet is er een religiestichter te vinden, die als mohammed model heeft gestaan voor oorlogvoering en ook het opdracht geven tot het vermoorden van tegenstanders.” Prof. Hans-Peter Raddatz, “Von Allah zum Terror?”, p. 71.

trackback

[…] de column van Van Beetz hier op OpinieZ, 11 mei […]

Wim vR
Wim vR
4 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ben het eens met Freek over NPO Radio 1 . Ook ik erger mij aan dat quasie-juichende Mies Bouwman toontje van de radiogeit, en aan het gehijg van Gooische nerveuzelingen.

18
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x