Over de ondraaglijke witheid van mijn bestaan

Tijd voor meer bezinning en minder ophef

Foto:

U heeft al een tijdje niets meer van me gelezen: ik had gewoonweg geen zin in het schrijven van een column. Ik had er even genoeg van: van de gekte om me heen. De ‘intelligente lockdown’ waren we goed doorgekomen, totdat de wereld op tilt sloeg door de gewelddadige dood – ja, je mag moord zeggen – van George Floyd.

Het filmpje over het barbaarse optreden van de politie leidde wereldwijd tot protesten tegen het al dan niet institutionele racisme, die gaandeweg in de VS aanzwollen tot plunderingen, brandstichtingen en allerlei ander virulent activistisch geweld, ook door aanhangers van Black Lives Matter. Daar is al genoeg over gezegd en geschreven, met veel, voor mij overigens nauwelijks te bevatten, begrip. Van Anousha Nzume bijvoorbeeld, die in het NPO Radio 1-programma Bureau Buitenland op 6 juli jl. BLM zowat de hemel in prees.

 

Parade van schuldbesef

Maar wat mij nog meer ging tegenstaan was het meebewegend gedrag van autoriteiten, het buigen en knielen en het onverholen activisme in de kwaliteitsmedia en in de tv-programma’s. Elke aandrang tot bezonnen oordeelsvorming en kritische distantie leek uit de media weggefilterd. Het was een wekenlange parade van zelfbeklag, schuldbesef, gewetenswroeging en boetedoening (zou dat, net als in vervlogen tijden met de flagellanten, het effect van een pandemie op de samenleving zijn?).

Het was de tijd waarin de columnisten ‘van kleur’ en de o.a. uit Ghana en Sierra Leone afkomstige ‘woordkunstenaars’ zich nu eens echt konden uitleven en alle ruimte kregen voor hun zoveelste variatie op telkens hetzelfde thema: de bijkans eenvormige klaagzangen over hun achterstelling en over de bevoorrechte ‘witheid’ in het land waarin zij hun toevlucht zochten…

 

Obsessieve journalistiek

Maar de kranten konden er zich zo in elk geval op voorstaan aan ‘de goede kant’ te staan. Alsof we dat van een krant moeten verwachten! Het leidde in elk geval tot een obsessief soort journalistiek: de zoektocht naar vermeend racisme. De NRC had maar liefst zes pagina’s nodig om een grote ‘misstand’ aan de kaak te stellen: ze hadden in de besturen van Nederlandse musea nauwelijks ‘mensen van kleur’ aangetroffen! Sinds wanneer leidt kleurtjes tellen tot een kwaliteitskeurmerk?

Het waren dagen dat ik de krant met nauwelijks ingehouden woede in de hoek smeet. Keer op keer werden we gemaand tot gedragsverandering, werd ons een schuldcomplex opgedrongen, moesten we heropgevoed worden (Het Parool: “Racisme in ons taalgebruik: ‘Witte Nederlanders moeten elkaar corrigeren’”; Trouw: “Witte mensen moeten bereid zijn zichzelf een spiegel voor te houden”; Algemeen Dagblad: “Witte mensen moeten zwarte mensen excuses aanbieden” (ja, van de dienstdoende redacteuren ‘moeten’ hun lezers voortdurend wat).

 

‘Wit privilege’

Die blanke lezers (mannen vooral) werden keer op keer het bezit van een ‘wit privilege’ voorgespiegeld en verweten. NB: ik schrijf bewust blank, alhoewel niet met een hoofdletter; ik buig niet voor taalpolitie. Ik kan u verzekeren: van zo’n privilege heb ik nooit iets gemerkt: bij het uitdelen van dat voorrecht heb ik niet vooraan gestaan, integendeel zou ik bijna zeggen….. Maar dit is niet de plek voor persoonlijke ontboezemingen. Parafraserend zou ik zeggen: bij ‘die ondraaglijke witheid van mijn bestaan’ vallen echt wel wat kanttekeningen te plaatsen.

In sommige opzichten doet het rumoer van nu denken aan de woelige meidagen van 1968, de Parijse studentenopstand en wat er volgde. Ook toen waren er meebuigende overheden en een tijd, eventjes maar, leek een utopisch vergezicht ineens nabij: de verbeelding zou aan de macht komen.

 

Inbeelding

Het is nu anders, grimmiger. Alweer parafraserend zou ik willen zeggen: nu lijkt ‘de inbeelding aan de macht’. Natuurlijk zijn er schrijnende individuele verhalen, maar er is in het ‘racismedebat’ al veel te veel anekdotiek voor bewijsvoering versleten en tot wetenschap verheven, bijvoorbeeld door Gloria Wekker.

“Immigranten die hier klagen over institutioneel racisme vind ik lachwekkend. Ik heb Nederland nooit ervaren als een racistisch land. Integendeel. De kansen die ik hier gekregen heb, had ik in Suriname en India nooit gekregen.” Aldus Adjiedj Bakas.

 

Discriminatie

Recent onderzoek bewijst ook niet het tegendeel. “Racistisch land? Eerder een land van korte lontjes blijkt uit de cijfers”, schrijft Elsevier (7 juli 2020), op basis van twee uitvoerige rapporten: Discriminatiecijfers in 2019 en Ervaren discriminatie in Nederland II (SCP). Is er dan helemaal geen sprake van discriminatie? Zeker wel: “De inclusieve samenleving is nog ver weg” citeert Elsevier het SCP. Er blijkt op tal van terreinen nog sprake van discriminatie en achterstelling (op de arbeidsmarkt, naar leeftijd, seksuele geaardheid, etnische herkomst), maar voor de beschuldiging van institutioneel racisme geven de onderzoeksresultaten geen aanknopingspunten.

Kortom: het lijkt mij tijd voor meer bezinning en minder ophef.

Over de auteur

Freek van Beetz
Freek van Beetz
Freek van Beetz, studeerde Planologie en Politicologie, was van 2001-2010 adviseur van de MP van de Ned.Antillen. Auteur van Uitzicht op Zee (roman, 2015) en van Het laatste Kabinet (2010) en Het einde van de Antillen (2013).

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
24 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Hesa
Hesa
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Als er racisme is, komt het vaak van buitenlanders die hier asiel aanvragen of van turken en ned. marokkanen. Bekijk de cijfers. Ze trappen homo’s in elkaar, schelden vrouwen uit en gebruiken geweld.
Maar de werkelijke schuld ligt bij de overheid en de burgemeesters. Zij laten dit toe. Zij subsidiëren dit soort tuig.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Hesa

precies. Hoop dat Bruls en die vent die burgemeester is in Eindhoven en nog zo wat van die rare meepraters uw reactie lezen. Je schaamt je gewoon voor de onderdanigheid van die gasten jegens bevolkingsgroepen waar bewezen een hoger percentage criminelen onder huist dan onder de Nederlanders.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Fijn dat u er weer bent. En u heeft gelijk. Ook wij ergeren ons aan de kwijlmedia en aan de kwijl BN ers. Gisteren ook bewust niet gekeken naar dat programma voor corona geld inzamelen van Jurgen Raymann. Altijd zit hij op ons en ons land af te geven, maar nou mogen we weer de portemonnee trekken. Omdat in Suriname en de eilanden altijd corrupt bestuur is geweest en ze niet met geld om kunnen gaan.
Raymann zou ook wel eens iets positiefs over Nederlanders mogen zeggen en al die BN ers van kleur staan mij enorm tegen, dat ze NOG op racisme en zogenaamde slavernij ‘aan slaan’ met ons collectief als daders terwijl ze hier zelf kans kregen om hun leven op te bouwen en rijk te worden. Maar NOG uithalen naar de ‘gewone ‘ Nederlander alsof die iets met slavernij te maken had. Van 95 % van ons hadden de voorouders er NIETS mee te maken. Rayman en zijn klaagcollega’s moeten zich dan maar richten tot die andere 5 %

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Krankzinnigheid heerst in dit land, beste Marien, en de politiek doet mee. Klein lichtpuntje, links begint in te zien dat zij hiermee in eigen voet schieten, als ik het goed lees bij Joop waar ik enkel uit nieuwsgierigheid verzeild ben geraakt door een artikel op TPO.

Jan van Eerd
Jan van Eerd
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Er gaan veel verhalen/geruchten. Al dan niet in scene gezet? Het betrof een crimineel onder invloed van drugs, medische problemen en met een stevig strafbad. Lees ook dat de agent en arrestant elkaar zouden kennen vanuit een nachtclub-circuit. Als je (zo lees ik ook) tot 20 keer toe kunt roepen dat je geen lucht krijgt dan heb je best nog veel lucht. Ergo: er is op geen enkele wijze onomstotelijk vastgesteld dat het om een racistische moord zou gaan.

Jaditbenik
Jaditbenik
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

‘Wit privilege’
Hoe racistisch wil je het hebben?!?

pedro dos
pedro dos
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Nederlandse academici. Hoogopgeleid (?) maar verre van hooggekwalificeerd. In het engels hebben we het over highly qualified i.p.v. highly educated people. Nederlandse academici zijn nitwits en roeptoeters (velen van hen althans), zeker aangaande deze golf van ongelooflijke domheid inzake de BLM, transgender en aanverwante “discussies”. In het duits zegt men “Intelligenz schützt vor Torheit nicht, im Gegenteil!” en zo is het maar net. Net als de auteur van dit stuk erger ik mij meer dan mateloos aan de berichtgeving van dit gebeuren in de reguliere media. Domheid en stupiditeit ten top. Zalig zijn de armen van geest, maar niet meer als deze werkelijk straatarmen van geest de mensen met gezond verstand hun wil trachten op te leggen. Vreselijk.

HPax
HPax
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  pedro dos

Voorbeeld van een ‘hoogopgeleide Nederlander.

ES, een journaliste?, werkt aan een vrolijk geschenkboekje: PRET MET MOSLIMS’. Daarvoor wil ze Moslims ontmoeten. In het Christelijke dagblad Trouw beschrijft ze een ontmoeting met zo’n Musulman. Ze is, begrijp je uit wat ES schrijft, een zekere Ahmed in een aardenwerkwinkel tegen het lijf gelopen en heeft daar een afspraak met hem gemaakt dat ze eens bij hem langs zal gaan. Wanneer ze dat effectueert, komt ze voor wat Islamo-logisch is te staan: Ahmed ontvangt haar in zijn onderbroek. Letterlijk schrijft ES: ‘Als ik bij hem thuis kom, heeft Ahmed geen broek aan dus ik eis dat hij er een aantrekt.’ Daarna ontwikkelt zich hoe is het mogelijk een gezellig gesprek tussen ES en Ahmed. Aan het slot daarvan wordt ze door Ahmed gewaarschuwd dat Pret met Moslims haar fataal kan worden. ES reageert jongejuffrouwachtig met: ‘O jee, denk je dat ik doodga?’ Hij: ‘nee, niet letterlijk, maar je krijgt spijt.’ ‘Jee’ is afkorting van Jezus.

Is ES dom? Ik weet het niet. Ze is, vertelt ze, van goeden huize, haalde de hoogste cijfers op het Gymnasium, volgde een jaar een college in Amerika etcetera. Imponerend. Toch lijkt het allemaal onvoldoende en het meest op opschepperij. Zonder betere manieren (Cultuur, Adat) zal ze het niet redden bij de mensen met wie ze pret denkt te kunnen maken. Die maken pret met háár; en er zijn dingen afschuwelijker dan doodgaan.

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Moet je op de hedendaagse idioterie reageren of moet je het negeren, heb ik zelf al vaker gedacht.
Namelijk als iemand langer dan een halve minuut ruzie maakt met een idioot, maken al twee idioten ruzie.
De witheid als een argument voor een ruzie is zo dom dat je over het IQ van de auteurs ervan terecht gaat twijfelen en als dat alleen die schijnbaar onoverwinnelijke domheid is wat onze levens voortaan moet beheersen dan kom ik weer snel terug op de originele titel van die boek: De Ondraaglijke Lichtheid Van Het Bestaan.

Marien
Marien
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

? bent u het nou met dhr v Beetz eens of niet?

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Marien

Jammer dat u het niet kan van mijn reactie afleiden. Natuurlijk ben ik het met de heer van Beek eens. Wel ben ik zo moe van zoveel idioterie in de samenleving dat mijn bestaan begint meer onder de lichtheid dan witheid te lijden

Ni28
Ni28
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Ni28

P.S. Het is ook niet voor niets dat de heer van Beetz geen zin had om te schrijven. Ik kan mij zijn gemoedsmoed voorstellen.

Neef Jansen
Neef Jansen
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Met dat Black Lives Matter gaat er een golf van communistisch, racistisch en genocidaal geweld door de Westerse wereld. En overal buigt men mee, kust men voeten, knielt men, kruipt men over de grond haast. En worden er mensen op straat gedoodkopschopt of in ieder geval invalide gekopschopt of anders en passant gekeeld. en wordt er cultuur vernield en geschiedenis misvormd. In notabene landen met wetgeving vol van artikelen tegen discriminatie, tegen racisme, landen die hoog scoren in al het relevante cultuur vergelijkend onderzoek. Het kan niet anders dan een uitermate criminele beweging zijn, dat Black Lives Matter. Of het is mogelijk een heel goed verdienmodel dat Black Lives Matter. Of het betreft heel erg narcistische ego’s, gekoppeld aan uitgebreide minderwaardigheidcomplexen, dat Black Lives Matter. Mensen die het niet lukt iets op te bouwen, en die uit frustratie gaan afbreken wat anderen hebben opgebouwd.

Laatste aanpassing 2 jaren geleden door Neef Jansen
Petra
Petra
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

Macht. Het gaat BLM’ers alleen en uitsluitend om macht.

Ik vind het héél bijzonder dat zoveel blanke mensen deze misschien niet-criminele, maar dan toch zeker gewelddadige organisatie steunen. Of zouden ze dat doen omdat ze denken dat zij straks niet onder de voet worden gelopen als BLM het voor het zeggen heeft? Als u het mij vraagt zullen zij usefull idiots blijken te zijn.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Neef Jansen

de excessen van BLM in de USA verdwijnen bij de Nederlandse media systematisch in de doofpot, een weggooier als Halsema -die in een normaal land allang als burgemeester was weggetrapt- mag roeptoeteren achter de BLM beweging te staan, zonder dat ze ook maar één kritisch vraagje over dat schorem hoeft te beantwoorden.
Als Trump ingrijpt omdat plaatselijke bestuurders -van de bende van Clinton en Biden- dat niet durven, wordt die -zoals gebruikelijk- neergezet als een nazi.

Frans B
Frans B
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Ik mis nog één ding: de overeenkomst tussen de antiracisme beweging en de kerk. Het heeft alles: erfzonde, knielen, voeten kussen, donderpreken, boete doen. De invloed van de kerk op het denken hier in Europa en Noord-Amerika is nog steeds aanwezig, of we nu naar de kerk gaan of niet. Of is het niet tekenend dat het juist de landen met een christelijke, en dan vooral protestants christelijke, achtergrond zijn die zo bezig zijn met schuldgevoel over het verleden? Ik hoor namelijk nooit dergelijke geluiden uit andere werelddelen.

Jack Hiemstra
Jack Hiemstra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Toch blijft het een vreemde gewaarwording. Blanken die luidkeels staan te demonstreren tegen hun eigen huidskleur! Mooier bewijs van meelopers en ‘bang om niet lief te worden gevonden’ mentaliteit is er niet en het is gewoon sneu en lachwekkend!

Jack Hiemstra
Jack Hiemstra
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Anousha Nzume heet gewoon Anna Figee . Zelf een klinkende afrikaanse naam aangemeten. Voor de buitenwacht lijkt het traditioneel maar het is gewoon nep! Zoals veel van die conclusies en opvattingen. Toverwoord is hier weer staatssubsidie?

Eric
Eric
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

Racisme komt natuurlijk voor, maar keur ik zeker niet goed. Waar ik en velen ons aan ergeren is het constante gemekker op de radio over dit onderwerp. We MOETEN, maar ik MOET helemaal niks en ik buig ook niet mee. Ik weiger om wit genoemd te worden, ik ben namelijk blank! Kwaliteitsmedia, dat is er niet eens. Kranten zijn allemaal in buitenlandse handen en met buitenlandse hoofdredacteuren er nog bij. Mensen met een kleurtje worden ons opgedrongen en dat gaat in het geniep. Kijk eens naar een programma als je het kunt volhouden, ik dus niet naar op1, zit een zangeres met kleurtje dus interviews te doen wat niet haar opleiding is, maar wat dus vanwege het kleurtje op de TV verschijnt. En als mensen met een kleurtje liever andere beroepen kiezen dan staat ze dat vrij, maar kijk ook op de opleidingen als daar niet wordt gekozen voor een beroep waar je toch ook redelijk verdient dan kiezen ze daar nog niet voor. En dan krijgen de blanke mensen de schuld dat ze niet of te weinig mensen met kleur een baan bieden!

Jack Hiemstra
Jack Hiemstra
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Eric

Gebrek aan kansen en uitdagingen ligt voor een groot deel aan andere belangrijke zaken dan een correct huidkleurtje. Iemand wordt ook niet zomaar Piloot, Arts, Marinier, Jurist omdat hij/zij de juiste correcte en deugende huidskleur heeft. Ambitie, motivatie, zelfkennis, educatie, mentaliteit zijn doorslaggevend! Niet jezelf als slachtoffer presenteren of constant anderen de schuld geven! Dat werkt alleen op het mediapark. Nergens anders wordt er zo gedramd, prestaties en kunde? NVT!!!

Joost mag 't weten
Joost mag 't weten
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

BLM, KOZP, Antifa maar ook de diverse natuur- en LHBTQ clubjes zijn de hedendaagse versie van Lenin’s “useful idiots”. Daarom ook al die steun vanuit linkse bolwerken.

de Zeeuw
de Zeeuw
2 jaren geleden
Artikelwaardering :
     

als je echt wilt weten wat racisme en rassenhaat is bekijk de de films : Mississippi Burning, March on Selma en verdiep je in de songtekst, Strange Fruits.

Kees Tummers
Kees Tummers
2 jaren geleden
Antwoord op reactie van  de Zeeuw

kijk ook even naar wat er op dit moment op een aantal universiteiten -en helaas ook daarbuiten- in de USA speelt; pure haat t.a.v. ieder die blank is. Iedere volwassene die zich nog op de hoogte moet stellen over het onderwerp racisme door het bekijken van de door u genoemde films heeft de afgelopen decennia onder een steen geleefd, graag iets minder paternalisme s.v.p.

24
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x