Trump toch de morele winnaar van de Midterms

De voorspelde Blue Wave blijft uit

Thema Election Night ABC News

Titelfoto: Thema Election Night ABC News

 

Gisteravond ging ik om 23 uur slapen, maar ik had de wekker gezet om 1:55, vlak voor de grote exitpolls van de oostkust. Gebiologeerd keek ik twee uur lang naar de uitslagen om rond 4:00 weer rustig in slaap te vallen. De door velen voorspelde Blue Wave, waarbij de Democraten op alle vlakken de Republikeinen zouden wegspoelen, bleef uit.

Uitslag

De laatste voorlopige uitslag is dat in het Huis van Afgevaardigden de Democraten 227 zetels krijgen en de Republikeinen 208. In de Senaat krijgen de Republikeinen waarschijnlijk 55 zetels, tegen 45 voor de Democraten. De Democraten krijgen daarmee het Huis in handen, maar de Republikeinen verstevigen hun positie in de Senaat, plus dat enkele cruciale gouverneurschappen (w.o. Florida) nu al voor de presidentsverkiezingen van 2020 in Republikeinse handen zijn gekomen. De mogelijke presidentskandidaat en uitdager van Trump, de Texaanse Democraat Beto O’Rourke, verliest in de race naar de Senaat zelfs van Ted Cruz.

 

Reflectie

Als je de resultaten op je in laat werken, ontstaat het beeld dat ondanks de felle oppositie vanuit de politiek en de media Trump erin is geslaagd om de Republikeinen opnieuw voor zich te winnen. Belangrijker nog: ze naar de stembus te krijgen. De geschiedenis leert dat in bijna alle Midterm-verkiezingen de zittende president een fors pak slaag krijgt. Trump hield de verliezen enorm beperkt, waarbij er door de Republikeinen in totaal ook nog eens $300 miljoen minder besteed is aan de verkiezingscampagne.

Even ter vergelijking: Obama verloor bij zijn eerste Midterms 63 zetels in het Huis (kwam op 193) en 6 zetels in de Senaat, waarbij de Democraten ook de Senaat behielden met een minieme meerderheid van 51 zetels. Dus als we het draagvlak van Trump met Obama vergelijken na de eerste Midterms (2 jaar beleid), dan wint Trump op twee vlakken: 208 vs 193 zetels in het Huis en 55 vs 51 zetels in de Senaat.

Duiding

Als in ogenschouw wordt genomen hoeveel tegenstand Trump heeft gekregen in de media en gezien de verwachtingen dat “er zou worden afgerekend met de haat die hij verspreidt”, dan kunnen we niet anders concluderen dan dat hij de morele winnaar is van de Midterms. Daarnaast biedt 47% steun in het Huis en een meerderheid in de Senaat genoeg basis om zijn beleid de komende twee jaar voort te zetten. Ook zijn de Democraten er nog lang niet uit of ze een sterke kandidaat kunnen vinden met voldoende draagvlak in de partij die het serieus kan opnemen tegen The Donald in 2020.

Nancy Pelosi

Gegeven de uitslag ligt de komende tijd een blokkade van het presidentieel beleid in het Huis op de loer. Maar dan moeten de Democraten wel onderling willen samenwerken. De 78-jarige Nancy Pelosi wil natuurlijk graag de Majority Leader worden. Echter, maar liefst een derde van de nieuw verkozen Democratische afgevaardigden heeft daar grote moeite mee. Nancy Pelosi is namelijk net als Hillary Clinton de verpersoonlijking van de Liberal Global Elite, waar veel Democraten terecht niet meer in geloven na het verliezen van de presidentsverkiezingen van 2016. De Republikeinen zullen dankbaar gebruik maken van deze verdeeldheid en de Democratische afgevaardigden in het Huis voortdurend tegen elkaar uit gaan spelen. Daarnaast zal Trump slimme voorstellen moeten gaan doen, waarbij hij een deel van de Democraten over de streep kan trekken. De partijdiscipline is in de VS significant lager dan in Nederland.

 

Demografie

Als je de uitslagen van de Senaat en het Huis over elkaar legt en naar de demografische kaart kijkt, dan zie je een verdere versteviging van de Republikeinen in de Midwest. De gewone Amerikaan stemde daar tien jaar geleden veelal mee met de vakbonden en Democraten. Dit electoraat stemt nu Republikeins vanwege het economisch beleid van Trump in combinatie met het simpele taalgebruik en het inlossen van de beloften aan de Evangelicals op het gebied van de Pro Life benoemingen in het Hooggerechtshof. Van de andere kant zie je dat in de Zuidelijke staten de Democraten vooruit gaan door de immigratie van Hispanics en de voortschrijdende urbanisatie.

Identiteitspolitiek

De Republikeinen zijn succesvol geweest in het agenderen van immigratie als verkiezingsthema. Dit thema heeft gewonnen van het thema versterking van Medicare dat door de Democraten naar voren werd gebracht. Waar de Democraten in zijn geslaagd is het trekken van nieuwe stemmen door middel van het bedrijven van identiteitspolitiek. Zo is de eerste moslim-afgevaardigde gekozen in Michigan en de eerste Native American (Indiaan) in New Mexico. Daar staat tegenover dat in Vermont de eerste transgender gouverneurskandidaat het niet haalde, evenmin als de eerste Afro-American gouverneurskandidaat in Florida.

 

Hoe nu verder?

Een gezonde democratie is voorzien van checks and balances. Zo is het doel van de Midterms is om tussentijds te kunnen ingrijpen. Niet voor niets werden deze verkiezingen een referendum over Trump genoemd. We kunnen vaststellen dat de democratie in Amerika floreert. Er was een hoge opkomst door een agressieve inzet van de Democraten en een zeer fanatieke Trump die zijn aanhangers naar de stembus heeft weten te krijgen. Er is geen sprake geweest van geweld of onregelmatigheden. De uitslag is gemengd. Aan de ene kant krijgt Trump steun voor zijn beleid en daarmee de beloning in extra Senaatszetels. Van de andere kant krijg Trump een signaal vanuit minderheidsgroeperingen dat Amerika het land van de vooruitgang is, waarbij er misschien net iets te vaak naar oude waarden wordt gegrepen.

Conclusie

De Democraten hebben nauwelijks gewonnen vanwege inhoudelijk beleid. Ze hebben gewonnen op basis van “tegen Trump zijn” en identiteitspolitiek. Dat biedt geen alternatieve inhoudelijke visie. Trump moet zijn beleid dus vasthouden, maar zal verbinding met groepen moeten leggen. Allereerst in het Huis met de Democraten, maar ook in de maatschappij met diverse etnische minderheden. Als hij met name zijn populariteit onder Hispanics en Afro-Americans weet te vergroten, dan kan hij zich verzekeren van herverkiezing in 2020.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Herta
Herta
4 jaren geleden

Goede analyse. Hopelijk laat Trump zich goed adviseren over het verbinden met de groepen die hij nog kan aanspreken met zijn beleid als hij de komende 2 jaar laat zien dat het voor ‘de gewone man’ allemaal veel beter is geworden.
Rijke mensen als die Pelosi en Clinton (de Oostkust rijken) en de Hollywood snobs moeten eigenlijk verder worden afgestraft.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Nou ja, Trump heeft aardig standgehouden. Dat is een goed teken. Wat mensen wel eens vergeten is dat politiek voor geduldige doorzetters is die ergens in geloven. Trump, ook al is hij dan een vastgoedmagnaat, staat werkelijk ergens voor, een sterk Amerika. Daarvoor moet hij een heleboel dingen voor lief nemen. Europa heeft groot belang bij een sterk Amerika. Helaas doen Macron en Merkel afbreuk aan die pogingen. Tijd voor verandering. #makehollandniceagain.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Ondanks dat het dat niet is gaat dit natuurlijk weer als een grote overwinning voor de democrats geclaimd worden. Het resultaat gaat dan wezen dat de EU politici gesterkt worden in hun idee dat de rit uit te zitten valt. En dat gaat er dan weer voor zorgen dat enig geopolitiek realisme nog eens twee jaar op de lange baan geschoven wordt. Geen goede zaak voor Europa en de rest van de wereld.

ni28
ni28
4 jaren geleden

Sinds 1906 heeft elke Amerikaanse president na twee jaar minimaal 30 zetels in het Huis verloren, Trump 26. Het Senaat is nog meer van hem dan ie al was. De Republikeinen zijn veel meer over de Trump hobbel heen gekomen dan in begin. De Democraten die tegen verkiezing van rechter Kavanaugh zijn geweest hebben allemaal hun zetel verloren. Blue wave? Laat mij niet lachen. Het wordt ook tijd dat Europa kalmeert en niet vergeet wie de vrienden en wie de vijanden zijn. Niet echt moeilijk te bedenken.

Piet Karbiet
Piet Karbiet
4 jaren geleden

Wat een inspirerend idee; rechtstreekse democratische verkiezingen van parlementsleden, burgemeesters, gouverneurs etc. Een idee voor onze bananenmonarchie?

trackback

[…] [Opiniez] window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-thumbnails', placement: 'Below Article Thumbnails', target_type: 'mix' }); Vind je deze info goed? Deel het dan met je kennissen op Facebook3x GEDEELDDeel op FacebookTweet op TwitterGooglePinterestWhatsappLinkedinDiggRedditStumbleuponVkDeliciousTumblrSkypeBufferPrintMail © Copyright (c) NineForNews.nl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); NineForNews.nl in je Facebook-nieuwsfeed? […]

trackback

[…] ….lees verder […]

Frans B
Frans B
4 jaren geleden

Trump die verbindingen legt is als een koe die eieren legt. En iemand die vrouwen bij de pussy wil grabben zal nooit of te nimmer een morele overwinnaar op welk vlak dan ook zijn. Maar het is wel waar dat de Democraten met iets beters moeten komen dan Trump-bashing (wat inderdaad de pan uit rijst) om serieus kans te maken om de volgende president te leveren. Trump is op zijn best als iedereen tegen hem is. Maar goed, de Democraten kunnen nu in ieder geval tegenwicht bieden en dat is een goede zaak in een democratie.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x