Tweede Kamer rondetafelt met echte wetenschappers over de Klimaatwet

Kees de Lange over de kosten en baten van een geldverslindend project

Rondetafelgesprek Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat (31 oktober 2018).

Titelfoto: Rondetafelgesprek Vaste Kamercommissie voor Economische Zaken en Klimaat (31 oktober 2018). Beeldmateriaal Tweede Kamer.

 

OpinieZ-columnist Kees de Lange – emeritus hoogleraar chemische fysica, gespecialiseerd in atmosferische chemie en fysica en complexe modellering – sprak vandaag op uitnodiging van de Vaste Commissie voor Economische Zaken en Klimaat op een hoorzitting in de Tweede Kamer over de kosten en baten van de voorgenomen Klimaatwet.

Een wet die volgens de critici buitengewoon controversieel is omdat de verwachte positieve effecten onmeetbaar klein en de jaarlijkse kosten gigantisch groot zullen zijn. 

Collega OpinieZ-columnist Ernst Lissauer sprak Kees de Lange in de wandelgangen van het Binnenhof:

 

Apocalyptisch

Aangezien de Nederlandse belastingbetaler opdraait voor dit honderden miljarden verslindende project is het in ieders belang dat er volstrekte helderheid wordt verschaft over de inhoud, de effecten en het nut van de Klimaatwet. De media, die de bevolking veelal op hysterische en apocalyptische toon van ‘informatie’ voorzien, verschaffen die helderheid in ieder geval niet. 

Bovendien worden de gespreksonderwerpen over deze Klimaatwet met zulke verstrekkende financiële en infrastructurele gevolgen aan de zogeheten Klimaattafels bepaald. Deze worden bemand door milieuclubs, politici en deskundigen met ‘groene’ belangen en een ernstig gebrek aan wetenschappelijke kennis. Deze gang van zaken is onverantwoord en onaanvaardbaar. 

Geen natuurwetenschappelijke basis

Vele natuurwetenschappers verkondigen al geruime tijd dat het klimaatalarmisme waarmee we dag in dag uit worden bestookt geen duidelijke en verifieerbare natuurwetenschappelijke basis heeft. Een besef dat ook voorzichtig lijkt door te dringen in Den Haag getuige het rondetafelgesprek over de Klimaatwet met enkele kritische wetenschappers. Bekijk hier de bijdrage van professor Kees de Lange waarin hij de Kamerleden bijpraat over wetenschap en klimaat en de kosten en baten van de Klimaatwet:

 

Een uitgebreide en bijzonder heldere versie van zijn boodschap met grafieken en tabellen treft u hier aan.

Kernenergie

Ook kernfysicus Fred Udo sprak in de Tweede Kamer voor de Vaste Commissie van Economische Zaken en Klimaat over nut en noodzaak van de Klimaatwet. Hij hield een pleidooi voor kernenergie en sprak over de sociale ontwrichting door de landelijk opgelegde bouw van windmolens op het vasteland.

Een uitgebreide versie van zijn tekst met grafieken en tabellen kunt u hier lezen.

Klimaatpaus

U kunt hier de video van het gehele rondetafelgesprek bekijken, waarin professor Kees de Lange onder meer de badinerende vraag van het VVD-kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius vakkundig pareert (vanaf 43:08).

 

In het gesprek heeft Thierry Baudet een felle aanvaring met de door zonne-energie geblakerde Ed Nijpels, de zelfbenoemde Klimaatpaus van Nederland. Nijpels was ooit politiek leider van de VVD en daarvoor leraar maatschappijleer. Een politicus die niet gehinderd door enige vorm van wetenschappelijk inzicht met volle steun van zijn partijgenoten deze Klimaatwet koste wat het kost wil en moet doordrukken.

Hopelijk komt het rationele deel van politiek Nederland bijtijds tot zinnen en kunnen zij het oververhitte klimaatdebat op een kalme en koele wijze beëindigen en de juridische en financiële klimaatramp die Nederland bedreigt bijtijds keren.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
25 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
belneste
4 jaren geleden

Ga er maar van uit dat de politiek kiest voor CO2-belasting. Het grote geld van die belasting lokt gewoon te veel. Het vult potjes, gaten en verzekerd politici mooie commissariaten voor de toekomst. De burger gaat helemaal uitgekleed worden de komende decennia.

Frans
Frans
4 jaren geleden

Eenieder die over internet toegang, een functionerend brein, en een gezonde portie scepsis beschikt kan middels een avondje surfen de waarheid wat de klimaat hysterie betreft boven water krijgen. Als de heren politici werkelijk geïnteresseerd waren in de waarheid wat “global warming” betreft dan was deze hele waanzin dus al lang geleden een stille dood gestorven. Maar de nakende afgang van PvdA en D66 heeft tot gevolg dat de VVD in de nabije toekomst andere politieke vrindjes nodig gaat hebben om het rond PVV en FvD opgetrokken cordon sanitair overeind te houden. Dat houd dan dus in dat GL gepaaid moet gaan worden, en dat mag dan wat kosten, vooral als het geld uit de zakken van de burger komt. Het lijkt mij dus heel sterk dat dit op iets anders dan een schijnvertoning uit gaat draaien. De politieke belangen van de politiek correcte elite gaan hier aan het langste eind trekken, de wetenschappers mogen enkel op komen draven om de heren politici van een alibi te voorzien, zodat deze als straks het hele land economisch naar de verdoemenis is hun handen in onschuld kunnen wassen. Gewoon triest hoe moreel failliet die hele politiek correcte zakkenvullers bende is.

"Buurman Bazarov"
"Buurman Bazarov"
4 jaren geleden

Mw Dilan Yeşilgöz zegt wel eens wat nuttigs over persvrijheid en zo, maar ze is wel zo ongelooflijk onnozel als het over klimaatbeleid gaat. In een promo-filmpje van de VVD samen met Klaas Dijkhof over het klimaatakkoord was haar belangrijkste argument “gaaf hè”.

Iedereen heeft het over de kosten van klimaatbeleid… maar er zit ook een keerzijde aan. Er zijn bedrijven en mensen die hier aan gaan verdienen. Er zit “buit” aan te komen, een grote buit. Dan krijgen mensen automatisch Euro tekentjes in de ogen… En die gaan daarnaar handelen. Ik zou erg graag willen weten wie hier de grootste belangen in heeft…

Voor de rest zie ik het als degeneratie van overheidsbeleid – via een achterdeurtje is het hele maakbaarheidsidee terug. Ziekenhuizen kunnen we niet op de been houden want te complex, maar een veranderend klimaat kunnen we per decreet uit Den Haag wel even terugduwen. Dat idee. Allemaal bedoeld om “een goed gevoel” eraan over te houden. Peperdure aflaten – zeg maar.

C.F.J. Ooijevaar
C.F.J. Ooijevaar
4 jaren geleden

Linkse politici en de NPO weten alles beter dan mensen die hun hele leven in dienst van bepaalde problematieken hebben gesteld met studie en onderzoek. In het nieuws van vanavond – 31 oktober – werd de uitnodiging van Prof. De Lange door de Tweede Kamer even aangestipt, met als conclusie de opmerking van Kamerlid Dilan Yeşilgöz-Zegerius van de VVD – dat is tegenwoordig een linkse partij – dat een jaartje klimaat als dossier heeft, dat De Langes jarenlange kennis gebaseerd is op ‘verouderde schetsen’.

Ook moge ik erop wijzen dat de z.g. milieupaus Nijpels al zo in de war is dat hij niet meer weet met wie hij nu wèl of niet een relatie heeft gehad. Aan dit soort figuren zijn wij dus overgeleverd.

In de nacht van 3 op 4 oktober, wordt elk jaar door de Gemeente Leiden en vrijwilligers de hele stad na het feest der feesten schoongeveegd. Misschien kunnen de dames en heren straatvegers ook de politieke Augiasstal in Den Haag eens reinigen? De Nederlanders zouden hen eeuwige dank verschuldigd zijn.

Marien
Marien
4 jaren geleden

Nijpels is echt een gevaar voor de burger. Wij zitten straks met onbetaalbare rekeningen.
Die man MOET teruggefloten worden door mensen met kennis van zaken. Dat MOET.

Marien
Marien
4 jaren geleden

Dhr Baudet en de dame van de SP zijn de enigen die proberen de leugens van Nijpels naar boven te halen.
Die Moorlag zit duidelijk politiek te bedrijven door te trachten Thierry Baudet in een slecht daglicht te stellen en te ridiculiseren. Heel minne man in mijn ogen.
De enige die echt verstand van zaken heeft en ook de enige die ik vertrouw is dhr de Lange als natuurkundig wetenschapper.
Slappe voorzitter ook.

Frans
Frans
4 jaren geleden

In Duitsland heeft de “energiewende” inmiddels 150.000.000.000 Euro gekost, en terwijl GreenPeace & Co juicht en jubelt over alle imaginaire behaalde winst voor het milieu blijkt het fossiele brandstof verbruik, en dus ook de CO2 uitstoot, per verbruikte kilowatt in Duitsland exact gelijk te zijn gebleven. Dat betekend dus dat de rendementsverliezen die de wisselvallige energie productie door alternatieve bronnen veroorzaakt in de conventionele energie productie zo groot zijn dat deze alternatieve bronnen netto geen positief resultaat scoren. En dat is exact wat echte wetenschappers, dus niet de soort die aan een luchtfietsers academie gestudeerd hebben, al voordat men aan die hele “energiewende” begon, voorspeld hadden. Het momentele netto resultaat van de grootse Duitse “energiewende” is dus 150 miljard Euro het putje in, en een enorme berg extra milieu vervuiling veroorzaakt door de volslagen nutteloze massa productie van windmolens en zonnepanelen.
Normaal gesproken zou een schip op het strand een baken in zee wezen, maar de aandelen in de groene energie sector zijn al gekocht, en de nivelleer miljarden zijn al verdeeld, en dus blijft de politiek correcte elite gewoon op ramkoers met de realiteit. Tegen de tijd dat het schip vergaat hebben de ratten in kwestie dit tenslotte toch al lang, met goed gevulde koffers, verlaten.

P. Vissr
P. Vissr
4 jaren geleden

Fijn dat u allen een bijdrage mocht leveren, het artikel van de heer Crok (position paper) is zeer overtuigend. Ik vrees dat de meeste heren en dames politici echter te graag hun macht over burgers willen vergroten en hun klimaatgeloof opleggen aan de ongelovige burgers. Gelukkig bleek Baudet erg kritisch, jammer dat de PVV en SGP hier niet aan bijdroegen… Ik denk dat de wijsheden die u verkondigt ooit erkent zullen worden, maar net als met het socialisme zal dat vrees ik pas gebeuren nadat burgers over de hele wereld hebben moeten lijden onder de ecologisten.

Piet van Linden
Piet van Linden
4 jaren geleden

Vervolgens zal blijken dat de vastgeroeste milieutijgers en ander alarmistenvolk geen boodschap heeft aan deze wetenschappers. Als op youtube even verder wordt gezocht zijn voor de kamerleden die het Engels beheersen nog plenty wetenschappers te vinden die dezelfde geluiden late n horen. Nijpels speelt de bekkens bij dweilorkest Ea Summe Nouw Ebbe (Wat zullen we nu hebben) uit Bergen op Zoom. En Dát doet hij uitstekend.

Ir. P. Oosterling
Ir. P. Oosterling
4 jaren geleden

De arrogantie van de klimaat paus, of zullen we zeggen klimaat hype opportunist Nijpels, geeft de hoogte van zijn minachting voor de “gewone medemans” aan. Alleen zijn opinie geldt. Hij praat echter de planburo’s na. Wat kan hij anders bij gebrek aan eigen kennis. Dat de plan buro’s het wel eens fout zouden kunnen hebben komt niet in zijn groen brein voor. 4 tot 5 miljard per jaar, laat me niet lachen, wie gelooft dat nou?
En als VVD’r is dit wel een hele vreemde (en nare) liberaal. Hoor en wederhoor zijn maar lastig en wetenschappers als Hr de Lange verstoren zijn groene vrede en carriere- herkansing met onwelkome feiten. En het is ook zoveel makkelijker om maar wat te roepen: bv dat 97% van wetenschappers bevestigd dat co2 het klimaat (en de mensheid) over de kling jaagt. Waar haalt hij het vandaan? IPCC rapport, ja, maar daar staan bewezen leugens in EN doen alleen geselecteerde “wetenschappers” aan mee. Beheersing en effectieve beinvloeding van het wereld omspannend klimaat is bijna godslasterlijke hoogmoed en grootheids waanzin, waar een prijs aan hangt die de mens juist erg klein en arm zal maken.
Behalve diegenen waar al die honderden miljarden naar toe vloeien! En Eigen Roem najagen ten koste van de burger en schijn democratie bedrijven is voor een politicus wangedrag, heer Nijpels.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Juist. De modellen zijn onbetrouwbaar, de metingen zijn onbetrouwbaar, de schattingen van wat het gaat kosten en opleveren zijn onbetrouwbaar, de man die de klimaatkar trekt (Nijpels) is onbetrouwbaar, maar daar kan hij niets aan doen om een hele reeks evidente redenen. Een ding staat vast: het gaat niet werken en zelfs als het werkt dan heeft het geen enkel netto effect (zie IEA prognoses). Om enigiszins te kunnen werken moeten onbetrouwbare energiebronnen als wind en zon worden aangevuld door kernenergie, maar als je dat dan toch doet dan is al die enorm kostbare heisa met zonne- en windenergie overbodig. We kunnen natuurlijk een paar jaar afwachten om te kijken waar het schip strandt, dan zitten alle verantwoordelijke politici alweer op andere stoelen of zijn dood, dus dat is politiek superveilig. Als de milieulobby nu bij zinnen zou komen dan zou kleinschalige (4e generatie uranium) kernenergie kunnen worden ingezet, de thoriumreactor kunenn worden ontwikkeld en zijn we in 2030 een stuk verder. Het begint met goed luisteren en nadenken en geloof in harde feiten. Dan volgen de best denkbare beslissingen vanzelf.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden

In elk geval kan men in de toekomst niet meer zeggen dat men het niet heeft kunnen weten. Maar dat is een schrale troost als deze zitting het excuus verstrekt dat alle standpunten nu gehoord zijn zodat we met volle overtuiging vooruit kunnen. Ik heb weinig vertrouwen in de werkelijkheidszin van ons parlement.

Ben
Ben
4 jaren geleden

VVDers denken weer veel geld te verdienen met hun klimaat scam.

Thijs Hoop
Thijs Hoop
4 jaren geleden

De Klimaatgekte moet gestopt worden. Wat is NUT en Noodzaak? Het kost ons miljarden en wat brengt het op? Misschien een halve graad opwarming minder. Waar dan?? In Nederland of in China? Nederland heeft voldoende aardgas tot het einde van de eeuw.!!

Jan Ven
Jan Ven
4 jaren geleden

Wat een raar debat, om te beginnen het meervoud wetenschappers. Er was maar één wetenschapper Professor de Lange de rest van het forum bestond uit belangenvertegenwoordigers en marketing mensen die ingehuurd zijn door belanghebbers.

Asher
Hoofdredactie
4 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Jan Ven

De kernfysicus Fred Udo was er ook.

mi28
mi28
4 jaren geleden

Kunnen wij klimaat sceptici niet beter klimaat realisten noemen? De Groene utopie betekent alleen (financieel) uitkleden in de kou. Wetenschappelijke verstand is vervangen door linkse politieke leuzen. De linkse inquisitie regeert. Hebben verstandige mensen alle invloed al verloren soms? Hoe kan deze onzin gestopt worden?

Joop
Joop
4 jaren geleden

De metingen bevestigen dat we op een volgende ijstijd af stevenen. Zullen we de eerste aardbewoners zijn die deze wél weten te overleven door ons een lekker warme CO2 jas aan te meten? Elk nadeel heeft zijn voordeel en alle beetjes helpen. Klimaat is niet maakbaar. Het enige dat wél maakbaar is, is onze bescherming daartegen. Waterwerken, oplossingen tegen verdroging et cetera. Daar moeten deze investeringen naartoe gaan!

Jan Ven
Jan Ven
4 jaren geleden

Sorry Asher u heeft gelijk, het was mij ontgaan. Ja, meneer Udo kreeg één vraag die hij na 3 uur vergaderen kon beantwoorden in een paar minuten. Toen de helft van de vergadering al weg was. (geen excuses voor mij , ja toch twee wetenschappers).

trackback

[…] mening over zaken waar ze verbazend weinig van weten verveelvoudigd. Dit leidt tot ronduit gênante vertoningen in de Tweede Kamer bij aanvaringen over klimaat en energie. Ook in de media kun je wat dat betreft je hart ophalen. En […]

trackback

[…] uiteindelijk ten koste van het inkomen van veel burgers, terwijl anderen weer zullen profiteren. Het Klimaatakkoord gaat burgers en bedrijven honderden miljarden kosten voor maatregelen met een verwaarloosbaar […]

W. Theunisse
W. Theunisse
4 jaren geleden

Het is te triest voor woorden dat politici niet gehinderd door enige kennis van zaken besluiten kunnen nemen die miljarden euro’s kosten en wat het nog erger maakt is dat wanneer zij er op aangesproken worden zij de verantwoordelijkheid niet hoeven te nemen omdat zij kunnen aftreden terwijl de bevolking met een enorme financiële kater opgezadeld achter blijft.

Jay
Jay
4 jaren geleden

Laten we hopen dat verstand zegeviert over lobbybelangen.
Het is in ieder geval hoopvol dat er op z’n minst een keer geluisterd wordt.

W. Theunisse
W. Theunisse
4 jaren geleden

Alle bovenstaande argumenten zijn geblaat in de marge en zijn slechts afleidingsmanoeuvres.
De werkelijke problemen worden niet benoemd.
De insecten verdwijnen wereldwijd met onvoorziene snelheid maar dat deert politici niet.
Dat daardoor de oogsten afnemen is niet belangrijk, zo is het toch?

Gelukkig weigert de massa ( de mens ) te accepteren dat er sprake is van een totaal uit de hand gelopen overbevolking, daarom zijn Richard Attenborough en vele anderen + ik de dwazen die denken dat wij het beter weten.

Dat er wereldwijd binnen enkele jaren hongersnood gaat plaats vinden interesseert niemand.
En dan is het goed.
Slaap zacht!

25
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x