Maart 2019 wordt kantelmoment voor Rutte III

Geef de niet-establishment partijen een steuntje in de rug

Premier Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (21 september 2018).

Titelfoto: Premier Rutte tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (21 september 2018). Bron: Beeld Tweede Kamer.

 

Terwijl de vierpartijencoalitie VVD/CDA/D66/CU van Mark Rutte in de peilingen is teruggezakt naar zo’n 65 zetels, is er een virtuele “realorechtse” meerderheid ontstaan (PVV, FvD, VVD, CDA en SGP samen) van 80 zetels in de Tweede Kamer. Mark Rutte maakt zich ondertussen op om na de Provinciale Statenverkiezingen van maart 2019 een samenwerking aan te gaan met PvdA en/of GroenLinks om de meerderheid te houden in de Senaat. Hoe kan de kiezer dit voorkomen?

 

Plannen Rutte III

De plannen van Rutte III zijn duidelijk en gaan uiteindelijk ten koste van het inkomen van veel burgers, terwijl anderen weer zullen profiteren. Het Klimaatakkoord gaat burgers en bedrijven honderden miljarden kosten voor maatregelen met een verwaarloosbaar effect op CO2-reductie, terwijl andere opties (zoals nuclaire) domweg buiten beschouwing worden gehouden door de klimaatkaste, onder aanvoering van Ed Nijpels en Diederik Samsom.

Het door Mark Rutte en de verantwoordelijke staatssecretaris Mark Harbers gesteunde Marrakesh migratiepact zet de poort open voor nóg meer massamigratie, o.a. door migratie te promoveren tot “mensenrecht”.

 

Transferunie

Intussen maken de Europese Commissie en de Franse president Macron zich op om de Eurozone te veranderen in een transferunie met eigen budget en een pan-Europese minister van Financiën. Weliswaar verzet Rutte’s minister van Financiën Wopke Hoekstra zich hiertegen met zijn Hanze-groep, maar de EU heeft eerder aangetoond iedere crisis (zoals nu met het budgettair ontsporende Italië) aan te grijpen voor méér centralisatie, in plaats van minder.

Bovendien toont de geschiedenis (Lubbers/Verdrag van Maastricht) aan dat een scheidende premier na drie ritten en met Europese ambities, het landsbelang en de soevereiniteit vrij gemakkelijk prijs geeft.

Spagaat

Het lijkt me dat VVD en CDA in een onmogelijke spagaat komen ten opzichte van het conservatievere deel van hun achterban, zowel wat betreft het Klimaatakkoord als wat betreft immigratie (Marrakesh) alsook de EU/eurozone plannen die nu voorliggen en die op de volledige steun van D66 kunnen rekenen.

Bekend is dat de partijelite van VVD en CDA, veelal verweven met de lobbycratie,  “linkser” of corporatistischer denkt en vooral handelt dan de eigen achterban, maar hoe lang houden ze dit vol? Zeker Buma zal zich vragen stellen, nu het CDA zwaar terugvalt in de peilingen terwijl zijn collega de christendemocratische politiek leider in Oostenrijk, Sebastian Kurz, juist veel succes oogst met een realorechtse koers.

Opportunisme

Nu kent het opportunistische establishment in de gevestigde partijen weinig gène wanneer het gaat om het behartigen van de eigen belangen. We moeten daarom maar hopen dat de kiezers (eerst via de peilingen en in maart 2019 bij de Provinciale Statenverkiezingen) massaal VVD, CDA en D66 in de steek laten. Om dat vervolgens mei 2019 bij de Europese verkiezingen, nog eens dunnetjes over te doen. Zo kan er loop 2019 een crisis geforceerd worden waardoor het kabinet Rutte III zal vallen en er hopelijk in VVD en CDA nieuw leiderschap zal komen.

Als deze afstraffing in 2019 niet plaatsvindt en Rutte III de rit gewoon uitzit tot 2021, met enige steun van PvdA en GroenLinks om het Klimaatakkoord door Tweede en Eerste Kamer te jagen, dan zie ik het somber in. Want dan worden er ongetwijfeld weer een aantal stappen gezet die moeilijk terug te draaien zijn. Zeker als Rutte uiteindelijk instemt met de plannen voor de eurozone van de Europese Commissie en Macron.

Kiezer kán ingrijpen

De kiezer kan dit voorkomen door in 2019 de niet-establishment partijen een duwtje in de rug te geven. Ter rechterzijde zou dan niet op VVD of CDA, maar op PVV, FvD of SGP gestemd moeten worden. De laatste partij kan mogelijk een alternatief vormen voor de rechtse kiezer die liever nog in de EU en eurozone wil blijven, maar de vorming van een EU-superstaat een halt wil toeroepen. De SGP lijkt in dit opzicht principiëler dan haar linksere zusterpartij ChristenUnie, hoewel zij dezelfde slogan delen met betrekking tot de EU: Samenwerking JA, Superstaat NEE.

Aan de linkerzijde kan de kiezer hetzelfde doen door in plaats van GroenLinks of PvdA een stem te geven aan bijvoorbeeld SP of de Partij voor de Dieren. Al zijn deze partijen niet bepaald my cup of tea en steunt de SP gewoon het Klimaatakkoord. Misschien is Nieuwe Wegen van Jacques Monasch, als ze weer mee doen, een realistischer alternatief voor de linkse kiezer. Of VrijLinks van Eddy Terstall.

In ieder geval lijkt het stemmen op niet-establishment partijen de enige manier voor de burgers, om de hieronder door Wierd Duk treffend omschreven alliantie een halt toe te roepen.

 

Schuivende panelen

In de EU zien we momenteel schuivende panelen, afgedwongen door een kiezersopstand in meerdere landen. Angela Merkel is daardoor op weg naar de uitgang, Macron is steeds onmachtiger en steeds meer omstreden in eigen land. Er is Europabreed een pro-natiestaat beweging in opkomst. Is het niet tijd om de federale droom van een verenigd Europa op te geven voor een realistisch concept van een samenwerkend Europa van soevereine natiestaten?

VVD en CDA blijken op dit punt keer op keer onbetrouwbaar, maar de Nederlandse kiezer kán in maart 2019 nog een verandering afdwingen. Als dat niet gebeurt, Rutte III doorregeert tot 2021 en achtereenvolgens het Klimaatakkoord, het Marrakesh migratiepact en mogelijk ook de Eurozoneregering en transferunie van Macron doordrukt, dan zie ik het zeer somber in voor Nederland.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
12 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Frans
Frans
4 jaren geleden

Zolang de media linkse propaganda blijft spuien, en PVV / FvD als Nazi clubjes blijft wegzetten, zolang zullen de tot op het bot geïndoctrineerde kiezers zich nog aan alle zich aanbiedende grashalmen vastklemmen om vooral maar niet op van die “enge mannen” als Wilders en Baudet te hoeven stemmen.
En als er dan vlak voor de volgende verkiezingen weer zo’n stoer “Mark toont spierballen aan Erdogan” stukje in scene wordt gezet dan zet de hele onnozele kudde weer opgelucht een kruisje voor het eigen doodvonnis.
De overgeciviliseerde Nederlander gaat de waarheid pas erkennen als de eigen sociale kring onderdeel van de body count is geworden.
Jammer dat mensen niets leren van de geschiedenis en het kalf dus steeds weer opnieuw moet verzuipen alvorens de put gedempt kan worden.

Frans
Frans
4 jaren geleden

@ Henk
Alhoewel ik eerlijk gezegd geen reden zie tot wantrouwen is Baudet (nog) een te onbekende factor om met enige zekerheid zijn toekomstige gedragingen te kunnen voorspellen. Maar Geert Wilders is een ander verhaal, die offert inmiddels al 10 jaar zijn persoonlijke vrijheid en veiligheid op voor het verdedigen van de joods christelijke samenleving, ik denk dat je er dus wel gerust op kunt wezen dat die dit ook daadwerkelijk in de praktijk gaat brengen zodra de gelegenheid zich voordoet.
Verder zou ik eerlijk gezegd, tenzij je graag de hele christelijke wereld als martelaar wilt zien eindigen natuurlijk, ook niet weten waarom je als conservatieve christen partijen als PVV en FvD als een soortement keuze tegen wil en dank zou moeten zien. Op zijn CDA’s krampachtig vasthouden aan de vrijheid van godsdienst, terwijl je weet dat dit een zeer foute anti-christelijke ideologie tegen de wet beschermt, is zowel kortzichtig als dom, omdat dit uiteindelijk juist tot de vernietiging zal leiden van datgene dat je beschermen wilt. Voor CDA stemmers geld hetzelfde als voor VVD stemmers; de partij waar je op stemt behartigt je belangen niet meer, hoogste tijd dus voor een andere politieke keuze.

Henk
Henk
4 jaren geleden

De SGP zou ik persoonlijk toch niet echt een alternatief voor de VVD en CDA willen noemen. Ze noemen het een constructieve opstelling die in de praktijk neerkomt het instellen met kabinetsbeleid.

Conservatieve (christelijke) kiezers zijn vrees ik voorlopig aangewezen op de FvD of de PVV. Voor mijzelf ook een lastige afweging vanwege mijn christelijke levensovertuiging. Om echt wat te veranderen stem ik volgende keer op een van de genoemde partijen. Ik hoop dat ze dan daadwerkelijk de Joods – Christelijke samenleving verdedigen (ben daar niet gerust op)

Jop van Vliet
Jop van Vliet
4 jaren geleden

Het is overduidelijk dat het komende verlies van D66 gecompenseerd moet worden zelfs als de VVD geen verlies lijdt. De grote problemen zijn natuurlijk dat niemand samen wil werken met Wilders en Baudet en dat Groen Links en PvdA niet vies zijn van een klimaatpact met de duivel. Misschien niet duidelijk uitgeproken maar Klaver en Ploumen willen best af en toe iets stiekem gedogen.
Pas als de VVD zelf fors (6 zetels) verliest en PVV en FvD samen flink winnen, zal Rutte terugtreden.
Joop

Joop
Joop
4 jaren geleden

Hopelijk worden slimme spindoctors ingezet om deze beweging verder aan te jagen. Betrek de nieuwe stemmers er meer bij, bijv via jFvD etc. En de ouderen die de afgelopen jaren alleen maar minder minder minder hebben mogen overhouden…

Arie
Arie
4 jaren geleden

2019 een kantelmoment?
Laten we het hopen. Maar ik heb al heel wat potentiële kantelmomenten voorbij zien komen, die achteraf niks betekenden; “geen cent naar de Grieken”, “alles met rente terug”, “1.000 euro voor elke werkende Nederlander”, “gewelddadige illegalen gelijk uitzetten”, “isis-oorlogsmisdadigers hun paspoort afpakken”, etc. Rutte liegt vaker dan hij lacht.

Maar uiteindelijk komt Rutte overal mee weg.
Vlak voor de verkiezingen doet hij even alsof hij gewelddadig extremisme bijna half zo kwalijk vindt als islamkritiek, en het plebs stemt gelijk weer op hem. Aangemoedigd door de linkse media die nog even doen alsof ze Ruttes kritiek op geweld “populistisch” vinden… Waardoor mensen ècht denken dat de VVD een alternatief is voor PVV en FvD.
En na de verkiezingen wordt het beleid weer bepaald door GL en PvdA.

marjo012
marjo012
4 jaren geleden

Laten we hopen dat al die linkse slinkse knuffelpartijen eens het veld moeten gaan ruimen en er mensen aan het roer gaan komen die eindelijk eens voor de eigen burgers in Nederland gaat opkomen, onderhand ben je het als Nederlander kotszat dat altijd en overal mee de import voorrang heeft en in de watten gelegd wordt en je als nederlander het nakijken hebt maar wel die slinkse hobbys van hun mag blijven betalen.

Jan de Jong
Jan de Jong
4 jaren geleden

Als lid van het FvD zal ik graag aan de oproep gehoor geven hoor. Ik ben bang dat hier voor eigen parochie gepredikt wordt.

BegrensEuropa!
BegrensEuropa!
4 jaren geleden

Uitstekend stemadvies, natuurlijk. Wel een beetje preken voor eigen bubbel. Samenvattend: niet stemmen op regeringspartijen! Stevige doch noodzakelijke standpunten over migratie, islam, de EU en kernenergie zitten maar bij weinig partijen. De VVD moet om en liefst het CDA ook. Dat kan maar op een manier. De laatste zin in het stuk van Jan Gajentaan spreekt boekdelen.

Frans B
Frans B
4 jaren geleden

Vrij Links is voor zover ik weet geen politieke partij. Wel een toe te juichen initiatief. Het wordt tijd dat links zich meer bezig houdt met de man in de straat, maar tegenwoordig wordt het meer bevolkt door lui die meteen zouden gaan roepen dat een dergelijke uitdrukking sexistisch is. Ook FvD vind ik iets toevoegen aan de Nederlandse politiek, ook al is het niet echt mijn partij.

trackback

[…] Source: OpinieZ Maart 2019 wordt kantelmoment voor Rutte III […]

R.v Gemert
R.v Gemert
4 jaren geleden

Dit klopt niet helemaal: de peiling van De Hond is heel anders: VVD 26, PVV 18, FvD 14, CDA 12, SGP 3 is 73 ! met 5 partijen slechts 73…. Zie daar de ramp voor NL. DENK op 6, PvdD 7.

12
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x