Macron werkt zich in de nesten door #AffaireBenalla

Politieke machtspositie in Frankrijk en EU aangetast

President Macron van Frankrijk.

Titelfoto: President Macron van Frankrijk legt een verklaring af over de affaire-Benalla. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal France 24

Het tijdstip had niet slechter gekozen kunnen worden. Juist op het moment dat president Emmanuel Macron in hogere sferen verkeerde na de Franse overwinning op het WK en hij het Europese initiatief wilde terugpakken van de Oostenrijkse premier Kurz, brak op 18 juli de politieke hel los in Frankrijk.

Gewelddadig

De reden: deze publicatie van Le Monde over een veiligheidsadviseur en vertrouweling van Macron, Alexandre Benalla, die zich op 1 mei in Parijs bij een demonstratie voordeed als lid van de mobiele eenheid. Daarbij schopte hij een vrouw onderuit en vervolgens sleepte Benalla een man over de grond, die hij op het hoofd sloeg. Onderstaande beelden afkomstig van getuigen spreken boekdelen.

Het is één van de meest merkwaardige staatsaffaires ooit. Alexandre Benalla is een jonge Fransman van Marokkaanse afkomst. Omdat hij ambitieus was en overijverig om te integreren veranderde hij al jong zijn voornaam in Alexandre. Op de middelbare school identificeerde hij zich met The Bodyguard in de gelijknamige film, gespeeld door Kevin Costner. Door zijn actieve rol in de beveiliging van Macron tijdens diens verkiezingscampagne, werd hij beloond met een post in het beveiligingsteam van het Elysée (de officiële residentie van de Franse president).

Onderzoek

Op 1 mei jl. terwijl Macron op staatsbezoek in Australië vertoefde, had Benalla toestemming gevraagd en gekregen om als observant aanwezig te zijn bij een demonstratie, samen met een andere medewerker van het Elysée. Benalla ging vervolgens in uitrusting van de Franse mobiele eenheid (helm en knuppel) los op demonstranten. Hoe dat kon gebeuren is de verbijsterende vraag die het Franse parlement momenteel probeert te beantwoorden middels allerlei onderzoeken en ondervragingen. Imiddels zijn er huiszoekingen geweest in de woning van Benalla en in zijn bureau op het Elysée. Benalla heeft 48 uur vastgezeten en is in staat van beschuldiging gesteld op grond van verschillende wetsovertredingen.

Cover-up

Waar het nu om gaat in het onderzoek zijn niet alleen de merkwaardige gedragingen van Benalla en een collega tijdens de rellen op 1 mei. Het gaat ook om een cover-up ná 1 mei met Watergate-achtige proporties, mogelijk terug te voeren tot de president zelf. Zo verdwenen de officiële videobeelden van de rellen. Benalla kreeg een belachelijk lage sanctie: een schorsing van twee weken. Woordvoerders van het Elysée verstrikten zich in allerlei leugens en tegenstrijdige verklaringen terwijl Macron bleef zwijgen.

Le Monde publiceerde deze week een overzichtsartikel waarin de meest in opspraak zijnde personen in kaart worden gebracht. Het gaat om een aantal hoge functionarissen van het Elysée, van de Franse politie en van Macron’s politieke partij En Marche, waaronder meerdere naaste vertrouwelingen van Macron. Na dagen van zwijgen gaf Macron dinsdagavond voor het eerst commentaar op de #AffaireBenalla.

Warrig betoog

Macron deed dit niet voor het Franse publiek of voor het parlement (waaraan hij overigens constitutioneel geen verantwoording hoeft af te leggen), maar voor een besloten bijeenkomst van parlementariërs van zijn eigen partij. De Franse president hield een warrig betoog waarin hij stelde dat hijzelf als enige verantwoordelijk is omdat hij Benalla vertrouwde en deze hem verraden heeft. Vervolgens stelde Macron zichzelf voor als slachtoffer van een haatcampagne, waarmee hij zijn eigen woorden ontkrachtte.

Woedende oppositie

Inmiddels heeft de voorzitter van de Franse senaat, Gérard Larcher van de gematigde rechtse oppositie, vernietigend gereageerd op de toespraak van Macron voor eigen troepen. Macron moest zich verantwoorden tegenover het Franse volk en niet tegenover zijn eigen partij, meent Larcher. Volgens hem is het sprookje van “nieuwe politiek” door Macron doorbroken met deze affaire, die doet denken aan de duistere jaren van Mitterrand en zijn voorliefde voor favoritisme.

Vele vragen

Intussen buitelen de Franse media en politiek over allerlei vragen zoals hoe het kon dat Benalla ook tijdens zijn schorsing en vlak daarna telkens opdook in nabijheid van de president en een belangrijke rol bleef spelen in diens beveiliging. Zelfs bij de huldiging van Les Bleus speelde Benalla een belangrijke en omstreden rol. Ook zijn er allerlei verhalen over hoge salarissen van Benalla, een extra appartement dat hij van staatswege kreeg toegewezen en een plotselinge promotie van de beveiliger met de losse handjes. Deze verhalen zijn deels overdreven en deels waar, dus zullen uitgezocht moeten worden.

Koppen zullen rollen

De Franse politiek zal vermoedelijk nog maanden gedomineerd worden door de #AffaireBenalla met al haar vertakkingen. Meerdere koppen zullen rollen en Macron zal op zijn minst genoodzaakt zijn om zijn stafbureau op het Elysée drastisch te reorganiseren. Mogelijk zal hij een nieuwe regering benoemen. Hoe dit precies zal eindigen weet niemand, daarvoor zullen we de verschillende parlementaire en juridische onderzoeken moeten afwachten en dat kan nog maanden duren.

Zal Macron aftreden?

Zelf verwacht ik niet dat Macron zal aftreden, zoals Richard Nixon moest doen naar aanleiding van de Watergate-affaire. Zeker is wel dat de reputatie van Macron ernstig beschadigd is, juist op een moment dat hij druk doende is met de implementatie van een omvangrijk programma van hervormingen in eigen land waartegen veel verzet is. Zoals ik steeds gesteld heb op OpinieZ zijn sommige van die hervormingen, zoals het vrijer maken van de Franse arbeidsmarkt of het verkleinen van het absurd hoge aantal Franse parlementariërs, nuttige hervormingen. Macron verdient ook wel enige lof dat hij deze zaken energiek aanpakt, waar zijn voorganger Hollande bleef steken in vage verhalen.

Europese consequenties

Als het gaat om de Europese plannen van Macron die een eurozone-regering wil met een eigen budget welke de facto zal uitlopen op een transferunie, denk ik niet dat het Nederlandse belang hiermee gediend is. Gelukkig heeft onze minister van Financiën Wopke Hoekstra hier ferm stelling tegen genomen in een open brief en wordt hij daarin gesteund door 12 EU-landen.

Nederland lijkt meer te kunnen winnen bij de plannen van de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz, die de komende maanden wil inzetten op een Europees Sovereign Borders programma.

Spaak in eigen wielen

Zo bezien komt het niet slecht uit dat Macron nu een spaak in zijn eigen wielen heeft gestoken door de #AffaireBenalla. Het vermindert de politieke slagkracht van Macron en maakt de kans op zijn gedroomde eurozone-regering nóg kleiner. Nederland zou er goed aan doen Macron maar even in zijn eigen sop gaar te laten koken en Sebastian Kurz volledig te steunen bij diens realistische plannen voor Europa.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
6 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Juanito
Juanito
5 jaren geleden

De zg. nieuwe beweging ‘en marche’ met de mini napoleon als opperhoofd blijkt gewoon de oude Franse incestueuze vriendenkring van verdeel en heers te representeren.
Weinig nieuws onder de zon dus.

Paul Frentrop
Paul Frentrop
5 jaren geleden

Interessant is dat heden ten dage jan en alleman ten onrechte voor fascist wordt uitgemaakt, terwijl hier een politieke partij een privé militie wordt inzet om in te slaan op tegenstanders. Dat is nu net een kenmerk van …… inderdaad

karton
karton
5 jaren geleden

Maffia-figuren omringen zich áltijd met Maffia-figuren.

Vincent v d Berg
Vincent v d Berg
5 jaren geleden

Tja,na Charles de Gaulle is het nooit meer goed gekomen met Frankrijk.

ni28
ni28
5 jaren geleden

Deze affaire komt inderdaad als geroepen om Macron met zijn plannen om nog meer geld uit de noordelijke landen te halen af te remmen want daar draaien in wezen zijn plannen om. In ieder geval zal hij als aangeschoten wild nu Kurz niet in de weg lopen tijdens zijn voorzitterschap en zijn plannen om Europa haar buitengrenzen nu echt eens te gaan bewaken.

Stefaan
Stefaan
5 jaren geleden

Ik lees net dat Benalla ontkent geslagen te hebben, zelfs al zijn er de beelden. Dit is typisch voor mensen van Marokkaanse afkomst : ontkennen zelfs al zijn er beelden en getuigen.

6
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen