De Tweede Kamer staat in zijn hemd

Het authentieke statement van Peter Kwint

Titelfoto: Peter Kwint (SP) – Beeld Tweede Kamer

Peter Kwint is het enfant terrible onder de leden van de Staten Generaal. Hij is eloquent, intelligent, ad rem en authentiek. Het is geen kleinburgerlijk type, al is hij net vader geworden. Zijn ontblote gespierde armen zijn versierd met een tattoo en als deze geachte afgevaardigde van de Socialistische Partij zich tot de voorzitter van de Tweede Kamer wendt voelt hij niet de behoefte die te bedekken.

Hij is volksvertegenwoordiger en laat dat zien aan zijn achterban in woord, daad en habitus. Hij komt de plenaire zaal in om een onderwerp op de agenda te zetten of daar steun aan te geven. Peter vraagt zich dan niet af hoe hij eruit ziet op de camera’s die alles registreren. Hij is bezig met de inhoud. Het dienen van de belangen van zijn achterban.

Odeur

Ik loop al heel wat jaren rond in ons parlement. Ik voer gesprekken met Kamerleden, ministers, voorlichters en ambtenaren. Als ik hen interview, staan ze op minder dan een halve meter afstand. Dat is geen pretje als het onderhavige onderwerp al enkele weken vast. Maar dat is weer een ander odeur dan dat van de econoom met een evident ingewandenprobleem. Een andere afgevaardigde laat via het verkeerd gebruik van een te duur parfum weten dat hij aanwezig is.

Smakeloosheid

Voor ik aan de dames toekom nog iets over de beperkte signalen die de man ter beschikking heeft om zijn territorium af te bakenen: plotselinge baardgroei, de das en het horloge. Omdat vicepremier Hugo de Jonge het presteert om in overtreffende trap der smakeloosheid onooglijk en slecht schoeisel te dragen als statement, valt hij in het niet bij de stijl en klasse van Peter Kwint. Uw schoenen zijn niet ‘vrolijk’ geachte afgevaardigde, ze zijn lelijk en slecht gemaakt. Maak ons vrolijk door iets aan de staat van de zorg te doen, in plaats van een benepen tuinkabouter voor uw vinexwoning te planten. Als je geen smaak hebt wordt dat overgecompenseerd in de Nederlandse mores.

Rolex

Tijdens de Algemene Beschouwingen in 2016 viel de PvdA in armoede het horloge van Geert Wilders aan. Horloges zijn kleine aanwijzingen over het karakter van een man. Wilders draagt een keurige Rolex, hoewel dat merk inderdaad ook patser-versierselen in de collectie heeft. Een gentleman bouwt een collectie horloges op, passend bij de gelegenheid. Ik heb ooit een tijd in de hoogste regionen van de internationale kunsthandel vertoeft en daar droeg men bij voorkeur een plastic Swatch.

Autoverkoperspak

Nederlanders kleden zich slecht. Uit onmacht wordt dat wel eens gecompenseerd met merkkleding, die vervolgens devalueert. Het gevolg van dit opvoedkundig smaakprobleem is het autoverkoperspak dat je ook terugziet bij sommige heren van de parlementaire pers. Het is een armzalig compromis dat menig buitenlands bezoeker aan ons parlement minzaam in zichzelf doet lachen.

Een enkele keer verrast Thierry Baudet – buiten de plenaire zaal –  met een smaakvol ensemble. Hij heeft er in elk geval, van de heren, de meeste kijk op. Het grootste gevaar is in dit land de zon. Als de temperatuur stijgt wordt de kleding navenant ernstiger verwaarloosd. Een Kamerlid in een shorts en T-shirt – praktisch in zijn ondergoed derhalve – in het Statenrestaurant heb ik meegemaakt.

Fashion Battle

Foto: Persbericht Dresscode.nl

Dat de dames een fashion-battle uitvechten is veel natuurlijker, al is een teveel aan natuur ongepaster dan het vale T-shirt van Peter Kwint. De borstpartijen worden natuurlijk vooraf in gareel gezet en de inkijk via spiegels gecheckt alvorens plenair de hoog geplaatste camera’s te trotseren. Het is een publiek geheim dat Lilianne Ploumen de garderobeprijs voor best geklede parlementariër wint. Ik verwacht geen tattoo onder haar kleding, maar zeker weet ik het ook niet.

Tramp stamp

Dat er afgevaardigden zijn met een tramp stamp staat vast. De chauffeurs van de ministers hebben hun beroepsgeheim. Dat geldt ook voor de beveiliging, mocht er bij de veiligheidsscan een alarm afgaan als de piercing niet van goud is. De Kamerbodes in hun livrei zijn nog de enigen in uniform. Maar zij dienen dan ook de leden.

De leden vertegenwoordigen de kiezer en dat doen ze met hun eigen etiquette en dat is niet voor niets een Frans woord. Peter Kwint is een goed verzorgde Nederlander met een goed stel hersens die door zijn non-conformistische houding van nature het calvinistische smaldeel der natie op de kast jaagt.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
`Marjo
`Marjo
5 jaren geleden

Ha ha,oh dacht al dat het iemand uit t publiek was die stond te protesteren voor de microfoon. Ja zoiets hoef je niet meer serieus te nemen toch. Maar vind ook soms dames in de tweede kamer verschrikkelijk om te zien hoe die zich kleden. Sommige zien er nou eenmaal uit alsof ze zo uit de vuilnisbak getrokken zijn. En dat moet ons land vertegenwoordigen.Hoe serieus moet je dat bijeengeraapte zooitje in d tweede kamer no nemen, is het niet om het uiterlijk dan wel om hun huigelachtige politiek correcte uitspraken.

Bill Monkau
Bill Monkau
5 jaren geleden

Mijn eerste reactie betrof het, ook blijkens de rest van Lissauwers tekst, impliciet rechtvaardigen van Kwints kledingstijl.

“De leden vertegenwoordigen de kiezer en dat doen ze met hun eigen etiquette”, aldus L.

Die zin lijkt gerechtvaardigd. Echter, mocht de eigen etiquette van een geachte afgevaardigde strandkleding billijken, geldt dan nog dat Peter Kwint een goed verzorgde Nederlander is? Een soort ‘vorm of vent’ dilemma.

Van dit dilemma maak ik een twee-eenheid. Rust deze oplossing op een significant draagvlak, dan spelen bovendien criteria als fatsoen, waardigheid, waarden-gedreven, verheffing, passie, visie en flair. Om een welles-nietes spel te voorkomen stel ik voor dat we onze toevlucht nemen tot het instituut ombudsman.

Zijn we er dan? Nog lang niet.
Want nu volgt het competentieprofiel. Anders geformuleerd: benadert gegadigde de praktijktoets; is zijn of haar beheersing van een aantal vaardigheden vertrouwenwekkend? Hoe scoort hij/zij op relevante vaardigheden, o.m. dossierkennis en gezaghebbend communiceren.

In het onderhavige geval is aanvulling van de comptabiliteitsparagraaf van de parlementaire intakeprocedure [‘geloofsbrieven’] een wenselijkheid. Wie hier gefaald heeft: het kamerlid of zijn fractievoorzitter, is een legitieme vraag na de schuchtere terechtwijzing door de Kamervoorzitter.

In elke hoedanigheid is de vraag wat men non-verbaal aan informatie uitzendt, serieuze overweging waard. Al was het maar om de indruk te vermijden, anders geöriënteerden aan je T-shirt te lappen!

Kwint mag zich een volkstribuun voelen, maar hij wordt geacht zich te voegen naar het kledinggewoontevoorschrift van de parlementariër.

Bill Monkau
Bill Monkau
5 jaren geleden

“Peter Kwint is eloquent, intelligent, ad rem en authentiek”, schrijft Ernst Lissauer.

Hadden John McEnroe, Willem Holleeder, Badr Hari zich mutatis mutandis voor Peter Kwint gesubstitueerd, hun eloquentie, intelligentie, gevatheid en authenticiteit maken hun Kamerlidmaatschap volgens deze redenering principieel mogelijk.

Barbarij als modern anker voor ontheemde hordes en verlopen sujetten. ‘Het kan verkeren’, zei Bredero.

Asher
Hoofdredactie
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Bill Monkau

U schrijft de auteur een standpunt toe dat hij niet verkondigt. De passage is een kenschets van Kwint’s optreden, geen beoordeling van zijn geschiktheid voor het Kamerlidmaatschap.

Joop
Joop
5 jaren geleden

Iemand die door uiterlijk wil opvallen is toch juist wel meer met zijn uiterlijk bezig dan met de inhoud?

ray smith
ray smith
5 jaren geleden

Volgens mij is dit een actie voor nog zo’n goud omrande regeling voor parlement leden.
KLEDING GELD !

Haksteeg Anton
Haksteeg Anton
5 jaren geleden

Een dergelijke vorm van kleden is een belediging van het hele parlement en dient niet toegelaten te worden

Erik
Erik
5 jaren geleden

Intelligentie en fatsoen zijn twee totaal verschillende dingen, dat kun je zien aan dit figuur. Afschuwelijk die tatoos,
dat soort ‘versierselen’ hoort echt in de onderwereld thuis.

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x