Waar is de Nederlandse debatcultuur gebleven?

Vrijheid van meningsuiting legt het af tegen demonisering

Titelfoto: Baudet en Pechtold tijdens debat GR2018 te Amsterdam 9 februari 2018. Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal DEKOproducties
Beste Schoonbroer,

Groeten uit België, dat langzaam ontwaakt uit de winterstilte. Ik heb even een vraagje over de toestand in Nederland. Een specifieke vraag. Vorig weekend was jullie Thierry Baudet hier in België om een prijs voor de vrijheid in ontvangst te nemen.

Hij trad daarmee in de voetsporen van zijn Nederlandse voorgangers Frits Bolkestein en Ayaan Hirsi Ali. Het lijkt echter of deze bijzondere gebeurtenis in Nederland totaal niet is opgemerkt. Of wordt doodgezwegen. Wat is er toch aan de hand in Nederland?

Polderen

Ik probeer het even op een rij te zetten in een poging het Nederland met zijn kenmerkende open debatcultuur, ook wel polderen genoemd, weer te begrijpen. Na de succcesvolle demonisering van Fortuyn en Wilders lijkt nu ook die van Baudet goed op gang te komen. Tolerant Nederland? Fortuyn werd op weg naar het premierschap uitgeschakeld door een brute en openlijke moord. Dat klinkt als een verhaal uit een bananenrepubliek, maar het was gewoon in het hart van Nederland op de parkeerplaats van de nationale omroep.

Wilders wordt inmiddels alweer bijna 14 jaar met lijfwachten continu beveiligd om te voorkomen dat hij vermoord wordt. Dit lijkt op de dreiging van een ‘afrekening in het criminele circuit’, maar het is vanwege zijn ideeën en uitspraken. ‘Daar kunnen we toch gewoon over praten’, denk je dan toch als Nederlander? Maar inmiddels lijkt iedereen het normaal te vinden dat een politicus dag en nacht beschermd moet worden vanwege zijn denkbeelden. Alles went?

Demonisering

Met het verschijnen van Baudet als nieuwe jonge scherp-debatterende politicus aan het Haagse firmament kwam er een nieuwe kijk op de Nederlandse samenleving. Je zou denken dat de Nederlandse polder-genen zouden reageren met: ‘Ha, er is weer debat!’. Een broodnodige andere mening en nieuw elan om het wel en wee van de samenleving kritisch tegen het licht te houden. Maar zo reageert politiek Den Haag niet. Zoals gezegd, de demonisering van Baudet door de gevestigde orde lijkt inmiddels goed op stoom te zijn.

Pechtold lijkt daarin de aanvoerdersrol te nemen. Hij profileerde zich al eerder als fiere bestrijder van Wilders en heeft nu zijn pijlen openlijk op Baudet gericht. Het is kennelijk een missie voor D66 geworden, bij gebrek aan echte beleidsideeen? Partijgenote Kajsa Ollongren vond in een toespraak Baudet nog gevaarlijker dan Wilders. Gevaarlijk voor wie? Voor de machtspositie van D66?

Framen

Is het niet vreemd voor een land dat trots is op zijn open debatcultuur om zo op de man te spelen? Geen debat op inhoud, maar negatief framen? Het bekende rijtje is weer voor de dag gehaald: racist, fascist, sexist, watist nou? En waarom iedereen hem inmiddels Alexander Penthouse noemt moet je me ook nog maar eens uitleggen, beste schoonbroer.

Nog even terug naar de prijsuitreiking van Denktank Libera vorig weekend. Er was een diner aan gekoppeld, een beproefde Belgische methode om de samenleving bij de politiek te betrekken. Helaas was ik verhinderd, maar ik was er graag bij geweest. Temeer omdat de laudatio uitgesproken werd door een andere (ex-) Nederbelg, Derk-Jan Eppink.

Doorbraak

Gelukkig heeft de Vlaamse weblog Doorbraak zijn ijzersterke en humoristische betoog in zijn geheel gepubliceerd. Omdat ik vermoed dat jouw ‘reguliere media’ je onwetend zullen houden van dit pleidooi voor de bescherming van onze nationale en individuele vrijheid stuur ik je hierbij de link van zijn toespraak: ‘Vrijheid is slechts één generatie verwijderd van haar verwijdering’.

De Nederlandse debatcultuur en de vrijheid van meningsuiting lijken te gaan verdrinken in het politiek-correcte bad waar de eenzijdige massamedia ons in onderdompelen. Ik schreef al eerder dat wegkijken en doodzwijgen de nieuwe Europese norm lijken te zijn. Dat zal toch niet echt waar zijn? Was het niet Voltaire die zei ‘al ben ik het hardgrondig met u oneens, ik zal vechten voor uw recht om het te mogen zeggen’?

De gevolgen van demonisering zijn helaas heel duidelijk geweest. We mogen toch hopen dat de politieke polderaars niet nog een drama veroorzaken? Onze algemene vrijheid van meningsuiting moet niet uitmonden in vrijheid van steeds dezelfde meningsuiting voor onze volgende generatie. Dus moedig voorwaarts, beste zwager!

© OpinieZ.com 2018. U kunt hieronder reageren op dit artikel. Ook kunt u het artikel delen met anderen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Dolf van Wijk (volg twitter-icon @dvwblog) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
8 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
Otto von Braackenssieck
Otto von Braackenssieck
5 jaren geleden

Hille Kaper de man met het karakter van de 6.5 miljoen dappere Nederlanders die in 1945 plotseling een sleutelrol in het Nederlandse verzet gespeeld bleken te hebben. Ga je mond spoelen griezel, weet je wel wat je beweert?

pietgamelkoorn
5 jaren geleden

Wat een waar betoog. 👍

Pit Gamelkoorn
Pit Gamelkoorn
5 jaren geleden

Wat een waar betoog. 👍

Hille Kaper
Hille Kaper
5 jaren geleden

Bent u ook voor het vrij uiten van holocaust- of 6.000.000-ontkenning? Iemand als bijv. Noam Chomsky is dit wel.

Guardiacivil
5 jaren geleden

Het debatcultuur en de democratie zijn vorige week aan de hoogste boom opgeknoopt.
Maar Nederlandse burgers beseffen nog niet wat er allemaal af speelt en wat de gevolgen zijn voor hen zelf.
Stop de bende op het Binnenhof.

pietgamelkoorn
5 jaren geleden
Antwoord op reactie van  Guardiacivil

Was het niet Voltaire die zei ‘al ben ik het hardgrondig met u oneens, ik zal vechten voor uw recht om het te mogen zeggen’?

Ad van Schilt
Ad van Schilt
5 jaren geleden

Prima artikel! Waarom niet eens zulke schrijvers uitnodigen aan een praattafel, zoals bij Pauw bijvoorbeeld, in plaats van steeds dezelfde types met dezelfde meningen, wegkijkend en eenzijdig verhalend, altijd politiek correct.

businessbear1950
businessbear1950
5 jaren geleden

Prachtig briefje. Zou mooi zijn als het wat zou losweken…

8
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x