Italiaanse verkiezingen: nasleep van een aardverschuiving

Linkse Vijfsterrenbeweging en rechtse Lega vagen regeringspartij weg

Foto: M5S-leider Luigi di Maio viert de verkiezingsoverwinning - www.quicosenza.it

De Italiaanse verkiezingen op 4 maart waren een aardbeving die de politieke basis van de Seconda Repubblica mogelijk heeft verwoest. Italië werd wakker op een mistige regenachtige dag en ontdekte dat het zuiden zich had afgescheiden van Noord- en Midden-Italië. De Vijfsterrenbeweging (M5S) was met 32% van de algemene stemmen succesvol in het gebied onder Rome, met pieken tot 40%.

De partij kroonde zijn leider Luigi Di Maio als de nieuwe koning van het “Koninkrijk der Beide Siciliën”. Boven Rome was de centrum-rechtse alliantie echter beter dan haar tegenstanders en won de nationale verkiezingen met 37%. Opvallend binnen de alliantie was het succes van Lega(17%). Matteo Salvini versloeg Berlusconi’s Forza Italia (14%) en werd de onbetwiste leider van de centrumrechtse krachten, waaraan ook Fratelli d’Italia en Noi Con l’Italia deelnamen.

Wanbeleid

Matteo Renzi – foto: PSD Romania under CC BY 2.0

De verwachte val van Renzi’s Partito Democratico was opvallend en pijnlijk. De erfgenamen van de voormalige Italiaanse Communistische Partij verloren zelfs in hun traditionele vestingen, Emilia Romagna, Toscane en Umbrië en krompen ineen tot enkele diehard enclaves. De sociaal-democratische partij betaalde inderdaad een hoge prijs voor zeven jaar wanbeleid en voor het herhaaldelijk vertellen van flagrante leugens om hun eigen onvermogen te verhullen bij het terugdraaien van het sociale, economische en culturele verval van Italië.

Tegen het establishment

Aangezien niemand de 40% van de stemmen bereikte die nodig is om een ​​regering te vormen, “zijn de contouren van een nieuw regime nog steeds onduidelijk, maar het oude is zeker voorbij”, zoals de Washington Post opmerkte. Het ergste scenario waarvoor Juncker vreesde is niet gebeurd, maar meer dan 50% van de stemmen van de bevolking gaf uitdrukking aan een uitgesproken anti-establishmentgevoel. Berlusconi dacht een troefkaart te spelen door president Tajani van het Europees Parlement uit te nodigen als kandidaat voor het premierschap, maar waarschijnlijk joeg dat eerder mensen weg dan ze te verleiden en Tajani rende snel terug naar zijn behaaglijke zetel in Brussel.

Stemmenhandel

De zuiderlingen hebben ook massaal M5S gestemd omdat ze aangetrokken werden door de belofte van een gegarandeerd minimuminkomen of zachtjes werden gepusht door de traditionele praktijk van de stemmenhandel. Dat onderwerp is grotendeels taboe bij de Italiaanse MSM, maar niemand kan ontkennen dat maffia, Camorra, Sacra Corona en Ndrangheta hun invloed hebben in de Zuid-Italiaanse samenleving die nog steeds de armste van het land is. Het toezeggen van publiek geld tijdens de verkiezingscampagne aan werklozen in een chronisch werkloze regio is een dubieuze praktijk: het is nogal verwerpelijk omdat het economische ontwikkeling ontmoedigt, op de lange termijn financieel onhoudbaar is en ethisch schadelijk, omdat het ook een slecht imago oplevert, omdat het een slechte vorm van subsidie-afhankelijkheid bevordert en de voornoemde illegale syndicaten machtig maakt.

Nette partijleider M5S

Luigi di Maio – foto: Mattia Luigi Nappi under CC BY-SA 4.0

Luigi Di Maio (partijleider M5S) is een charmante en lachende jongeman die een goed verhaal vertelt aan een enthousiast jong publiek. Hij heeft een totaal andere benadering dan Beppe Grillo, omdat de voormalige komiek een man is van ontwrichting, oppositie en grof taalgebruik. Grillo volbracht de taak waarvoor hij was bestemd en de mooie jongen Di Maio verschijnt nu in een nieuwe setting. Hij staat open voor een dialoog met alle groepen in het parlement en is beschikbaar voor allerlei soorten allianties, zelfs met Berlusconi. Voorbij is ook de voormalige M5S anti-Euro-opstelling en niemand spreekt zich nog uit tegen de EU en tegen immigranten.

Het lijkt inderdaad dat het establishment van de EU, in de nasleep van de Italiaanse verkiezingen, gokt op Di Maio – nu het loyale partnerschap van Matteo Renzi verloren is gegaan – en bang is voor het nationalistische beleid van Matteo Salvini’s vreest. De MSM hielden hun tongen binnensmonds, gewend als ze waren om de afgelopen PD-regimes te likken. Nu lijken ze er klaar voor om die tong weer aan de voeten van Di Maio uit te rollen. Vincenzo Boccia, voorzitter van de Italiaanse industriële federatie en Sergio Marchionne, voorzitter van Fiat Chrysler, hebben zich al voor M5S uitgesproken.

Lega wint in Noorden

Matteo Salvini nam de regionale partij Lega Nord in 2013 over met 3% van de stemmen, vastbesloten om er een nationale partij van te maken en hij bracht Lega tot een nooit eerder bereikte 17%. Hij voerde onvermoeibaar campagne op reis door Italië, door mensen te ontmoeten, handen te schudden, selfies te nemen, op dorpspleinen spreken, in talkshows te verschijnen, zijn boodschap te verspreiden op de sociale media, steeds communicerend op een buitengewone solide, onbesmette en duidelijke manier.

Italië eerst

Salvini zegt dat de euro een verkeerde valuta is die vanzelf ten onder zal gaan. Hij beschouwt het als een vermomde D-Mark, bedoeld om de Duitse economie te versterken. Als euroscepticus stelt de leider van Lega dat de EU de houding tegenover Italië moet veranderen. “Waarom zouden we EU blijven betalen en daarvoor twee vingers in onze ogen ontvangen?” vraagt ​​Salvini, vastbesloten om de economische belangen van het Italiaanse volk te verdedigen tegen de hebzucht van de weinigen die de echte macht in de EU hebben. “In 2019 zullen de Europese verkiezingen veel veranderen”, zegt Salvini. “We krijgen een meerderheid in het EU-parlement die in staat is om de belangen van het volk te dienen en niet het belang van de bankiers, multinationals en eurocraten”.

Matteo Salvini – foto: Niccolo Caranti under CC BY-SA 4.0

“Italianen eerst” was zijn electorale slogan.

Op binnenlands vlak wil Lega het politieke bestuurssysteem hervormen door de regio’s mondiger te maken en zo Italië in een federale staat te veranderen. Vele andere hervormingen zitten in de pijplijn, met name de invoering van een vlaktaks van 15%. Het verlagen van belastingen kan de Italiaanse economische groei stimuleren, investeringen bevorderen en veel banen creëren.

Islamkritisch

Salvini is de verdediger van de christelijke wortels van Italië en hij bekritiseert de snelle verspreiding van de islam in het land, gekoppeld aan het vluchtelingenbeleid van linkse regeringen en de kerk van Jorge Bergoglio. Gevraagd naar artikel 19 van de Italiaanse grondwet, dat vrijheid van godsdienst mogelijk maakt, antwoordt Salvini dat hij geen problemen heeft met het boeddhisme, hindoeïsme of jodendom. In plaats daarvan beschouwt hij de islam als een ideologie en een systeem van wetten in plaats van een religie, vol met principes die onverenigbaar zijn met de Italiaanse grondwet en westerse waarden.

Demonisering door Links

Links probeert de voortgang van Lega en zijn ideeën met alle middelen te stoppen, zelfs door Salvini te demoniseren. Dus hij wordt dwaas, racistisch, xenofoob, populistisch, fascistisch en een haatspreker genoemd. Precies dezelfde scheldwoorden werden geuit bij Donald Trump, die tijdens de verkiezingscampagne ‘America first‘ durfde te stellen en te zeggen: “We hebben geen natie zonder een grens”.

Lega groeit in feite omdat het zich verzet tegen het relativisme, globalisme en geen-grenzen-beleid van links. Het lijkt traditionele waarden te verdedigen, zoals familie, religie, respect, beroep, orde, veiligheid, is trots op de nationale geschiedenis, loyaliteit en het gezond verstand. Sommigen noemen het populisme. Feit is dat steeds meer Italianen het waarderen.

“We blijven kalm en gaan door”, zei een nerveuze Margaritis Schinas, woordvoerder van Jean-Claude Juncker. “We hebben vertrouwen in het vermogen van president Mattarella om de vorming van een nieuwe regering te bevorderen, in het belang van Italië en Europa”.

Wat nu? De bal ligt op het veld van Mattarella.

Oorspronkelijk verschenen op 8 maart 2018 als IN THE WAKE OF THE ITALIAN VOTE op lindecentecritico.blogspot.it. Met toestemming van de auteur uit het Engels vertaald door Asher.

© OpinieZ.com 2018. U kunt hieronder reageren op dit artikel. Ook kunt u het artikel delen met anderen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Eric Jan Kamp (volg twitter-icon @lindecente_blog) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Over de auteur

Eric Jan Kamp
Woont en werkt als arts in Italië. Eigenaar van lindecentecritico.blogspot.it met Maria Clelia Mollica

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
3 Reacties
Meeste stemmen
Nieuwste Oudste
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
trackback

[…] en laatstelijk Zweden met de Centrumpartiet. Maar ook Oostenrijk is niet uniek. In Italië werd een coalitie gesmeed tussen de Lega Nord en de populistische […]

trackback

[…] als de eerste populistische premier in Europa. Inmiddels wordt Italië mede geregeerd door de Vijfsterrenbeweging M5S die de kloof tussen de burgers en de staat met gebruik van het internet wil […]

businessbear1950
businessbear1950
5 jaren geleden

een en ander dank zij de uiterst latente houding van Brussel natuurlijk……

3
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x

Ontdek meer van OpinieZ

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Doorlezen