Leo Lucassen verbreidt nepnieuws over antisemitisme

Geweld tegen Joden door moslims en extreem-links wordt uit Duitse statistieken gehouden

Foto: screenshot OpinieZ van uitzending Buitenhof, NPO.

Leo Lucassen, hoogleraar sociale geschiedenis aan de universiteit van Leiden, zakt regelmatig door het sociaal-wetenschappelijke ijs. In zijn immigratie-debat met Jan van de Beek was het Lucassen die ver van de feiten bleef, terwijl zijn opponent een goed onderbouwd verhaal afstak.

Later, in een debat met Geerten Waling over het door Lucassen gehanteerde Reductio ad Hitlerum, blundert hij alweer en ziet zich gedwongen zijn fout toe te geven. Laat Leo Lucassen zijn wensdenken prevaleren boven gedegen onderzoek? Jazeker doet hij dat. Afgelopen week begon het ijs onder Leo’s voeten opnieuw te kraken.

Rechts-extremisme

Op 13 februari kwam historicus Leo Lucassen met het schokkende bericht dat 95% van de geregistreerde antisemitische incidenten in Duitsland veroorzaakt worden door rechts-extremisten. Dit werd niet lang daarna gesteund door Hanna Luden, directeur van het CIDI. Een vreemd bericht, omdat andere Europese landen een meer gevarieerd daderprofiel tonen (C-REX onderzoek, pagina 17).

Het neo-nazisme tiert welig in Duitsland en staat bekend om haar extreme gewelddadigheid jegens joden. Zou dit het verschil kunnen verklaren voor de oververtegenwoordiging van extreem-rechts in Duitse antisemitische geweldsmisdrijven?

Drijfzand

Ogenschijnlijk bouwt Leo Lucassen zijn verhaal niet op drijfzand. De Deutsche Welle publiceert de gegevens en baseert zich hierbij op een Tagesspiegel artikel. Dat artikel hanteert overheidsgegevens die zijn samengesteld op basis van de aangiftegegevens van de politie. Maar deze onderbouwing door gerenommeerde kranten en officiële instanties verheft het verhaal nog niet tot waarheid.

Een eerder gepubliceerd C-REX-onderzoek – Antisemitic Violence in Europe, 2005-2015 –  biedt uitkomst om de cijfers te duiden. Op het eerste gezicht lijken de cijfers in lijn met het door Leo Lucassen geciteerde onderzoek. Ook over 2005 tot 2015 werd de bulk van de misdrijven aan extreem-rechts toegeschreven.

Leggen we dit beeld echter naast de waarneming van het slachtoffer over de vermeende achtergrond van de dader, dan ontstaat een compleet ander beeld. In de meeste gevallen meent het slachtoffer dat de dader een islamitische achtergrond heeft.

Antisemitisme als “rechts probleem”

Het verschil in de antisemitische geweldscijfers tussen moslims en niet-moslims verandert op basis van deze steekproef met een faktor 32! Terecht zet het C-REX-onderzoek grote vraagtekens bij het verschil tussen de officiële daderprofielen en de daders die de slachtoffers gezien hebben. Ze zegt hierover het volgende (p19):
“We could also be looking at a categorisation problem. Could it be that German police considers antisemitism a right-wing type of ideology and thus categorises most antisemitic attacks as right-wing, regardless of the perpetrator’s ethnic or religious background?”

Kan het zijn dat Duitsland antisemitisch geweld standaard, zonder enige vorm van toetsing, toeschrijft aan extreem-rechts? Rechts-extreem totdat het tegendeel bewezen is? Het bovenstaande verschil in ogenschouw genomen lijkt dit inderdaad aan de hand te zijn. Dat alleen al maakt de cijfers uitermate onbetrouwbaar.

Anti-Israeli geweld

Daarnaast kent Duitsland ook nog zogenaamd “anti-Israeli” geweld (p19) dat ze blijkbaar los zien van van antisemitisch geweld. Onduidelijk is op welke basis dit onderscheid wordt gemaakt. Worden andere antisemitische daderprofielen, zoals extreem-links, Antifa- of moslimgeweld, hierdoor ook weggehouden uit de officiële cijfers?

Benjamin Steinitz, hoofd van de Recherche- und Informationsstelle Antisemitismus (RIAS), stelt dat het onderzoek op twee punten tekort schiet; de vastlegging van de daadwerkelijke incidenten (zoals niet-gerapporteerde intimidatie en anders geclassificeerd anti-Israeli geweld) en de identificatie van de daderprofielen.

Betrouwbaarheid

Kortom, hier is sprake van een onderzoek waarbij antisemitisch geweld systematisch is toegeschreven aan extreem-rechts en relevante daderprofielen buiten de officiële cijfers zijn gehouden. Het feit dat de daderprofielen een volstrekt ander beeld geven dan de buurlanden wekt nog meer twijfel over de betrouwbaarheid van de cijfers.

Joden hebben uit een hoop hoeken met vijandigheid te kampen; neo-nazisme, neo-communisme en vooral het islamisme. Als wij, als maatschappij, het probleem van antisemitisme willen bestrijden zullen we de oorzaken moeten identificeren en ons niet laten leiden door wensdenken.

U, Leo Lucassen, heeft een belangrijk taak als wetenschapper om helderheid te verschaffen en de waarheid na te streven. Dat u klakkeloos politiek welgevallig nepnieuws verkondigt, is beneden de statuur van uw publieke functie als hoogleraar. U zakt opnieuw door het sociaal-wetenschappelijke ijs.

© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.

De OpinieZ-artikelen van Robert Bor (volg twitter-icon @Robert_Bor) vindt u 👉🏽 HIER 👈🏽

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.

Abonneren op reactie(s)
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
Bekijk alle reacties
0
We zijn benieuwd naar uw reactiex
()
x