MSM begrijpen Trump niet, Dilbert-cartoonist Scott Adams wel
Angstwekkend juiste voorspellingen over de Amerikaanse president
8 November 2016 was voor veel commentatoren een zodanig traumatische ervaring dat ze er nog steeds niet overheen zijn. Na de schok proberen ze hun reputatie als ‘kenner’ nog te redden door de tweede helft van hun voorspelling ‘het zal rampen opleveren als hij wint’ met spinnen en fake-news alsnog waar te maken. Elke aanleiding om Trump negatief te spinnen wordt aangepakt, vaak heeft het niets meer met journalistiek of waarheidsvinding te maken.
Krampachtig
Zo werd er afgelopen vrijdag in DWDD krampachtig geprobeerd van het ‘Nederlandse AIVD speelde rol in HET ‘Russische invloed-verhaal’ een ‘Wood-Stein’ momentje te maken. Maar er kwam geen enkel bewijs of verifieerbaar feit aan te pas. Ook in de VS proberen anti-Trump media nu al ruim een jaar een Ruslandverhaal kunstmatig in de lucht te houden, zoals een top CNN-man inmiddels ook op verborgen camera zei. Maar in al die tijd is er niets substantieels of bezwarends gevonden.
Ondertussen wil de aandelenmarkt maar niet crashen, integendeel. Die kernoorlog met Noord-Korea blijft ook maar steeds uit, Trump is nog steeds niet afgezet en de economie bloeit als nooit tevoren. Heel frustrerend als je de boodschap ‘Trump=rampspoed’ in de hoofden van je lezers probeert te krijgen. Zowel de deskundologen als de lezers van de MSM kan ik deze wijze raad van Einstein aanbevelen:Insanity: doing the same thing over and over again and expecting different results.
Voorspellingen
Zeg je abonnementen op, laat de TV vaker uit en lees blogs en internetsites. En voor de Trump-deskundologen: lees en beluister eens onbevooroordeeld de analyses van iemand met verreweg de beste track-record van Trump-voorspellingen, Scott Adams. De auteur van de Dilbert-cartoons beschreef in augustus 2015 al dat Trump een goede kans zou maken het presidentschap te winnen. Daarna deed Adams nog vele andere Trump-voorspellingen die soms bijna angstwekkend correct bleken.
Persuasion
In zijn boek Win Bigly legt Adams uit dat Trump talenten heeft die veel mensen niet begrijpen. Men raakt al verward (en vaak ook geïrriteerd) door zijn ongebruikelijke stijl als onderhandelend zakenman. Volgens Adams bezit Trump een zeldzame combinatie van overredings(persuasion)talenten en -technieken. Bijna iedereen neemt beslissingen op basis van intuïtie, niet op basis van feiten en redeneren. Vandaar zijn subtitel ‘persuasion in a world where facts don’t matter’. Een feitelijke argumentatie van een intuïtieve beslissing wordt doorgaans achteraf bedacht om de keuze (sociaal) acceptabel te maken.
Hallucineren
Zo werkt ook onze beeldvorming van de werkelijkheid. Neuroloog Anil Seth legt in deze video uit hoe onze hersenen proberen vanuit de afgesloten duisternis van de schedel een beeld van de buitenwereld te vormen. Hij toont overtuigend aan dat ons beeld van de werkelijkheid slechts een interpretatie is. In neurologische termen: wij hallucineren ons eigen model van de werkelijkheid.
Velen van ons hadden ooit een wereldbeeld waarin Sinterklaas een rol speelde die elk jaar kadootjes bracht. Een prettig model dat een aantal jaren prima voldeed voor onze toenmalige werkelijkheid. Cartoonist Adams, die ook vele jaren praktiserend hypnotiseur was, zag al vroeg met eigen ogen dat mensen (hersenen) herprogrammeerbaar zijn met de juiste prikkels.
Cognitieve dissonantie
Adams zag aankomen dat de verkiezing van Trump bij één helft van de Amerikanen een enorme psychologische schok teweeg zou brengen en op ongekende schaal cognitieve dissonantie zou veroorzaken. Als de geobserveerde werkelijkheid heel anders blijkt dan onze verwachtingen gebaseerd op het model in ons hoofd, dan ervaren we dat als heel onaangenaam. Het is een natuurlijke reactie om dan een aangenamer wereldbeeld te hallucineren.
Alle Amerikanen keken naar dezelfde beelden op hetzelfde scherm, maar beide helften zagen in hun hoofd heel verschillende films. Eén helft dacht begin 2017 dat er een soort Hitler gekozen was. Geheel volgens Adam’s voorspellingen is dat Hitler-beeld inmiddels door Trump’s persuasion veranderd via ‘hij is incompetent’ (midden 2017) naar ‘hij is wel effectief maar dat vinden we niet leuk’.
Bubbel
Zo zitten onze TV-deskundigen samen met een steeds kleiner wordende groep Amerikanen nog steeds in de anti-Trump-bubbel en proberen ze de beelden vergeefs in te passen in hun film. Volgens Adams speelt Trump driedimensionaal schaak, maar interpreteren velen hem op tweedimensionale schaal.
Als de persuasion-filter van Adams juist blijkt dan wordt het schouwspel dit jaar nog vermakelijker. Bij toenemend succes van de regering-Trump zal het steeds moeilijker worden voor de anti-Trumpers dit alles nog negatief te spinnen. De bubbel komt steeds meer onder spanning. Als het Trump zou lukken een duurzame vredesdeal tussen Noord en Zuid Korea te onderhandelen, dan zou die bubbel wel eens kunnen barsten.
Tot die tijd kunnen we ons nog vermaken met de gedachtenkronkels die de anti-Trump media buiten hun bubbel proberen te verkopen als journalistiek.
© OpinieZ.com 2018. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties.
Twitter: @Dvwblog
Over de auteur
