Chaos en islamomarxisme in Venezuela

De steun van het leger is cruciaal voor Maduro

De situatie in Venezuela is op een rampzalig dieptepunt beland. Democratie en openbaar bestuur functioneren niet meer, de economie is ingestort door mismanagement van de Chavistas en door de lagere olieprijs is het land in feite bankroet. Het leger blijft vooralsnog achter Maduro staan.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van YouTube-video, kanaal Noticias en Espanol

Moordzuchtige criminele bendes beheersen het straatleven, medicijnen en voedsel zijn nauwelijks verkrijgbaar en er vallen wekelijks doden bij massa-demonstraties tegen het regime. Trump heeft al gedreigd met militair ingrijpen en de sancties tegen Maduro opgeschroefd. Hoe moet het nu verder met Venezuela, het land dat ooit bekend stond als het Zwitserland van Zuid-Amerika?

Chávez en Bouterse
Nu zou ik mezelf geen Venezuela-deskundige willen noemen, ik spreek niet eens Spaans, maar door een adviesrolletje in de Surinaamse politiek sinds de jaren negentig heb ik de situatie daar een tijdje nauw gevolgd. Dat was vooral in de periode 2011 – 2013. Hugo Chávez leefde nog, Bouterse was net president in Suriname en overwoog om Suriname aan te laten sluiten bij zijn goede vriend Chávez’ “Bolivariaanse alliantie voor Amerika”, ALBA.

Rottingsproces
Toen ik merkte dat hier in Suriname relatief weinig over bekend was, publiceerde ik een aantal artikelen over de volgens mij zeer duistere plannen van Chávez en de zijnen. Hij is inmiddels overleden en opgevolgd door ex-busschauffeur Maduro die het land zo mogelijk in nog grotere ellende heeft gedreven. Maar in tegenstelling tot wat sommige Chávez-fans beweren was het rottingsproces al gaande onder Chávez. Hij politiseerde het rechtssysteem, verdreef het competente kader van de oliemaatschappij PDVSA ten behoeve van zijn corrupte vriendjes en was kind aan huis bij dictatoriale islamitische regimes en dito terreurbewegingen.

Puinhoop Maduro
Het incompetente optreden van Maduro die werkelijk geen enkele kaas heeft gegeten van economie – hij meent dat de Venezolaanse double digit inflatie wordt veroorzaakt door hebzucht van winkeliers – doet denken aan de politieke nadagen van Egypte’s islamistische president Morsi, die er ook een corrupte zooi van had gemaakt. Hierdoor belandde Egypte ondanks Obama’s ruimhartige financiële steun voor de Moslim Broederschap aan de rand van de afgrond en werd verlamd door dagelijkse massa-demonstraties van tegenstanders van Morsi.

Zoals bekend heeft het Egyptische leger toen ingegrepen en kwam generaal (inmiddels president) Sisi aan de macht. Een regime waarop ook heel wat aan te merken is, maar er gaat in ieder geval minder islamistische dreiging vanuit.

Rol leger
In een situatie waarin een land bankroet is, de democratische instituties niet meer functioneren en de de staat aan onderling geweld van de bevolking ten onder dreigt te gaan, is een ingrijpen van het leger misschien de minst slechte optie die er overblijft. Je moet dan maar hopen dat de gematigde krachten in het leger de overhand krijgen, zodat er na doorvoeren van basale veiligheid gewerkt kan worden aan herstel van de instituties en de vrije markteconomie. Na een overgangsperiode kan de normale democratie dan weer haar intrede doen. Het is dan ook de vraag of wij op dit vlak iets van het Venezolaanse leger mogen verwachten. Uit het werk van Joel Hirst is mij gebleken dat het leger ten tijde van Chávez zwaar geïndoctrineerd is met de socialistisch-radicale, maar ook aan de islam verwante ideologie van Chávez.

Hezbollah
We moeten niet vergeten dat Chávez verantwoordelijk was voor het binnenhalen van Hezbollah in heel Zuid-Amerika in de vorm van slapende cellen. Een zeer onheilspellende gedachte mocht het tot een gewapend conflict komen tussen de VS en Venezuela.  Zie dit verslag van een hoorzitting van het Amerikaanse Congres. Venezuela’s huidige vice-president Tareck El Assaimi, Maduro’s tweede man, is een goede bekende in de Latino-Arabische drugs- en terreurnetwerken.

Islamomarxisme
Om een voorbeeld te geven hoe ver die islamomarxistische indoctrinatie gaat: ALBA heeft een eigen theorie op het vlak van defensie. Deze is afkomstig van de Spaanse radicale filosoof Jorge Verstrynge. In zijn boek Peripheral War and Revolutionary Islam legt Verstrynge het principe uit van de asymmetrische oorlogsvoering. Dit is oorlogsvoering tegen een militair sterkere tegenstander. Dit principe wordt toegepast door verschillende terreurbewegingen in de wereld. Het boek is  destijds door Chávez tot verplichte lectuur gemaakt voor alle leden van het Venezolaanse leger. We vinden het ongetwijfeld ook op de nachtkastjes van de leiders en militaire planners van Hamas, Hezbollah, Al Qaida en IS.

Omwenteling?
Het is dan ook de grote vraag of er binnen het Venezolaanse leger – waar ook een aantal Cubaanse militaire toppers de lakens uitdelen – überhaupt nog voldoende gematigde krachten aanwezig zijn. Want als het leger grotendeels geradicaliseerd is en alle democratische instituties ondergraven zijn door de Chavistas is een vreedzame omwenteling ver weg. Ook al is de overgrote meerderheid van de Venezolanen Maduro en zijn bende inmiddels méér dan zat en steunen zij de (gevangen gezette) oppositie. De laatste dagen zijn er echter geluiden dat er zelfs in het leger verzet ontstaat tegen de destructieve politiek van Maduro 👇🏽.

Ik vrees dat we ons op moeten maken voor meer en nog ergere stormachtige tijden in Venezuela, met veel verlies van levens. Een ingrijpen van het Amerikaanse leger zou tot gevaarlijke escalaties kunnen leiden. We mogen alleen nog hopen dat het Venezolaanse volk met steun van de anti-Maduro krachten in het leger in staat is orde op zaken te stellen.

Over de auteur

Jan Gajentaan
Jan Gajentaan
Amsterdammer in Rotterdam, blogger, schrijver van e-books, voetbalvader, Volvo 940 rijder, in het dagelijks leven Recruitment / Human Resources Consultant.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.