Engeland loopt vast in zelfveroorzaakte ellende

Het land glijdt af naar de status van een Failed State

De laatste tijd lijkt Engeland in een permanente staat van verwarring te verkeren. De peperdure Brexit heeft er bij een belangrijk deel van de bevolking fors ingehakt, May blundert voort en het land is opgeschrikt door afschuwelijke aanslagen en een vreselijke brand. Burgers, politici en media reageren geïrriteerd op elkaar, leiding ontbreekt.

De Schotten kijken het allemaal afwachtend aan. Nationalistisch en trots als zij zijn blijven ze liever een onderdeel van de EU. Het land heeft “Europa” keihard nodig, zo is de heersende gedachte.

Nicola Sturgeon
De aankomende Brexit dreigt daar een einde aan te maken. De Schotse premier Nicola Sturgeon heeft een hypotheek genomen op het eindresultaat van de onderhandelingen. Als deze niet naar de zin zijn van de regering, dan zal er zeer waarschijnlijk een nieuw referendum komen voor de Schotse onafhankelijkheid. Een onafhankelijk Schotland kan immers een verzoek indienen om zelfstandig lid te worden van de Unie.

Desastreus
Dit dreigement zet May verder onder druk, terwijl ook de Brexit-onderhandelingen keihard zijn. De EU ruikt bloed: na de voor de Tory’s desastreus verlopen verkiezingen heeft May aanzienlijk minder macht. May dacht in al haar gretigheid een grote slag te kunnen slaan. Helaas voor haar stak Jeremy Corbyn, de omstreden leider van Labour, een stokje voor haar pogingen de regeringsmeerderheid te vergroten.

Nu is May gedwongen om samen te werken. Ondanks dat een gedoogsteun constructie met de Noord-Ierse DUP een feit is blijft zij vanuit haar eigen achterban bakken van kritiek ontvangen: de kiezer wil deze samenwerking met wereldvreemde aartsconservatieven niet.

Aanslagen
Alsof dat niet nog genoeg is, wordt het land ook geteisterd door islamitische aanslagen. De geheime diensten kunnen het werk niet aan: er zijn simpelweg te veel tikkende tijdbommen en zij kunnen niet 24 uur per dag, 7 dagen per week, in de gaten worden gehouden. Hier gaat iets vreselijk mis en het is niet de vraag of maar wanneer Engeland met een nieuwe terreurdaad wordt geconfronteerd. En hoe hard de diensten ook werken: ze kunnen het niet tegenhouden.

Rotherham
Dat er iets grondig mis is met Engeland bleek in de zaak Rotherham waarbij 1.400 jonge vrouwen vele jaren lang als sexslaven werden behandeld door voornamelijk Pakistaanse moslims. “Aziaten” zo omschreef de politie de verdachten, bang als ze was voor stigmatisering. Ingegrepen werd pas op het allerlaatste moment, bang als de politie was als racistisch te worden bestempeld.

Brand
En toen was er de brand in de Grenfell Tower in London. De impact van deze ramp is enorm: velen zijn nog steeds totaal in shock, woede overheerst. De brand en de vele slachtoffers waren het resultaat van bezuinigingen, onderling gekonkel, geen duidelijke eindverantwoordelijkheid en achteloos omgaan met de veiligheid van burgers. Elke dag weer zijn de omstandigheden rond deze ramp een belangrijk onderdeel van het nieuws.

Verloren
Engeland lijkt meer en meer naar een bedenkelijk niveau af te glijden. Tijdens een bijeenkomst die ik onlangs bezocht waarschuwde Afshin Ellian ervoor dat het land verloren dreigt te raken. De invloed van de islam, het ontbreken van leiderschap, angst voor racisme, het wegcijferen van de eigen normen en waarden: het breekt het land op. Engeland dreigt een failed state te worden.

Terug naar de Schotten: zij bereiden de bouw van een nieuwe muur van Hadrianus voor om de Engelsen buiten te houden. Geen muur van stenen, maar een muur van onafhankelijkheid. Als die er komt, is het einde van het bestaan van Groot-Brittannië onvermijdelijk.

En temidden van dit alles moddert premier Theresa May moeizaam en krachteloos voort.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties 👇🏽.

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.