Ook “Londen” ging om islamitisch terrorisme: benoem het!

Het is al vaak gezegd: noem het beest bij zijn naam. Ook nu weer na de bloedige aanslag in Londen wordt omfloerst gesproken. De aanslag is een “daad van terrorisme”, de dader was vatbaar voor “extreme ideologieën”. De islamitische olifant in de kamer wordt bewust genegeerd.

It’s Islam, stupid!
Het is zo voorspelbaar aan het worden dat vooroordelen geen vooroordelen meer zijn. Hoor je van een bloedige aanslag in een Europese of andere westerse stad dan is twijfel, nuance en enige behoedzaamheid niet eens meer nodig: de terreurdaad is steevast gepleegd met de islam als eeuwige bron van inspiratie. De enige, vrij recente uitzondering was de afschuwelijke slachtpartij aangericht door Breivik in Noorwegen. Het was de uitzondering die de regel bevestigde.

Orwelliaans
Ook nu weer dient de islam als inspiratiebron voor het verminken en vermoorden van mensen. Dit is geen geheime informatie die alleen tegen betaling van bitcoins op het duistere Tor-netwerk te koop is. En toch wordt het in de hoogste kringen nog steeds niet benoemd. De Engelse premier Theresa May ontziet de islam (die ze uiterst plichtmatig a great faith noemt) door de aanslag islamistisch te noemen en “a perversion” van dat grote geloof. Het is een veelgebruikte afleidingsmanoevre om de islam vrij te pleiten van extremisme.
Een vergelijkbaar beeld heerst bij politici in Nederland en daarbuiten. Er wordt verklaard dat het om een terroristische aanslag gaat en de religieuze motivatie wordt politiek-correct genegeerd. Het is een haast Orwelliaanse werkelijkheid: de opvatting dat als je woorden verandert, ook het probleem verandert en je niet meer over de onderliggende oorzaken hoeft te praten. Dat is een misvatting.

Cliteur
Paul Cliteur legt het treffend uit: als je het kwaad wil bestrijden zal je moeten durven erkennen uit welke hoek het komt. Je zal het verband met de religie moeten aanvaarden. Dat moet je ook openlijk uitspreken. 👇🏽

Misleiden
Wat zou het daarom verfrissend zijn als Mark Rutte, onze waarschijnlijk volgende premier, eens klip en klaar Trumpiaans zou stellen: “Het is islamitisch terrorisme, uitgevoerd door moslims die zijn verleid door de giftige ideologie van IS (of Al-Qaida, Al-Nusra, Al-Shabaab, Boko Haram, de Taliban, noem maar op) die haar basis weer vindt in de teksten van de Koran, het heilige boek van de islam.” Het zijn maar enkele woorden, ze zijn niet moeilijk uit te spreken. Dan laat je zien dat je begrijpt wat er aan de hand is, dat je stopt met het misleiden van het weldenkende deel van de bevolking en dat je klaar bent om de echte strijd aan te gaan.

Angst
Wat onze politici weerhoudt is natuurlijk angst, angst om een kloof te creëren tussen bevolkingsgroepen en – wat men nog erger vindt – om van discriminatie en islamofobie te worden beschuldigd. Die angst lijkt mij volkomen ongegrond. Ook zij die ook een islamitische achtergrond hebben, hier een leven willen opbouwen en de westerse wereld omarmen als de toekomst voor zichzelf en hun kinderen zullen die duidelijkheid als bevrijdend ervaren. Ze voelen zich dan gesteund tegenover een agressieve, extremistische minderheid die religieuze intimidatie en religieus geweld predikt.

De bron van alle ellende wil het liefst onbenoemd blijven. Dus leiders van Europa, houd op met wegduiken en noem het beest gewoon bij zijn naam. Want de duivel ziet je ook als je hem niet recht in de ogen kijkt. En hij weet je te vinden.

De artikelen op OpinieZ zijn gratis voor u te lezen. U kunt ons steunen door dit artikel te delen op twitter-icon Facebook, twitter-icon Twitter, twitter-icon LinkedIn of andere sociale media.

Zie de buttons onder de advertenties.

============================================================
Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van still uit video YouTube-kanaal Sky News
============================================================

Over de auteur

Peter van Dijken
Man met een missie en een mening. Conservatief, liberaal. Voor alles een ras-optimist. Publiceerde eerder op Liberale Media en DDS. Ziet een mooie toekomst voor Europa zonder EU en Euro. Is te volgen op Twitter via @PetervanDijken

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.