Israël aan de formatietafel

Hoe een zelfingenomen veilingmeester een rechtgeaarde christen afserveerde

Dit wordt heel lastig en vooral pijnlijk. Niet in de laatste plaats voor mij persoonlijk, omdat ik mij zwevend boven alle partijpolitiek opstel en daar ook geen enkele moeite mee heb. Bij onbegrijpelijke blunders van politici bekruipt mij – in plaats van hen – de plaatsvervangende schaamte. En zo heb ik het ook liever.

Titelfoto: Screenshot door redactie OpinieZ van video De Telegraaf

Maar in dit geval is het slachtoffer een zachtaardige christen. Een oprecht super beschaafd mens, die misschien wat saai, maar wel noodzakelijk is in de kleurrijke tombola van opgewonden gelijkhebbers binnen de politieke arena.

Veilingmeester
Juist deze man werd noodzakelijk aan tafel bij de geslepen onderhandelaars met hun eigen agenda’s. Natuurlijk niet letterlijk; het betrof zijn electoraat: “een stelletje achterlijke christenen met idiote ideeën over eerlijkheid, menselijkheid en universele waarden gebaseerd op een oud geschrift dat weer werd gekopieerd van een nog ouder geschrift”. De veilingmeester leunde dan ook zelfvoldaan achterover in de wetenschap dat hij deze Efteling-attractie wel eens even aan zijn lange nek over tafel zou trekken. We zijn tenslotte niet in de middeleeuwen blijven steken, hier moet een land geregeerd worden.

Het ChristenUnie verkiezingsprogramma: ‘Hoopvol Realistisch’ was het hele weekeinde door de handen van de D66-Kamerleden gegaan. De GSM van de veilingmeester stond vol flauwe grappen met baarden, langer dan die van Methusalem. Alleen de buitenlandwoordvoerder van zijn partij bleef serieus, maar die heeft zelfs geen slecht gevoel voor humor. Van hem – hij was ooit ambassademedewerker in Ramallah – kwam de dwingende suggestie het vooral over Israël te hebben.

De veilingmeester had moeite zijn gezicht in de plooi te houden toen hij de christelijke voorman in de tot zijn domein gemaakte Stadhouderskamer ontving. Even waande hij zich in Het Torentje. Een droom die hij al zo lang koestert, maar die steeds verder weg raakt in plaats van reëel wordt.

Israël-standpunt
Daar zat de rechtgeaarde christen, tenminste, nadat hij eerst van plaats moest wisselen – een oude truc om aan te duiden wie de tafel schikt. Nu is hij misschien rechtgeaard, de fatsoenlijkheid zelve en absoluut niet voorbereid op de sluwe slechtheid van deze utilist, dom is hij niet. Alle christelijke waarden werden doorgenomen en opzijgezet. Daar kon de veilingmeester niets mee.

Speciale aandacht was er voor het Israël-standpunt van de christenen. Jeruzalem als onverdeelde hoofdstad van Israël erkennen? Belachelijk, gaan we nooit doen. Labelen van producten uit ‘bezet gebied’ des te meer. Voltooid leven, abortus en al die zaken waarop uw christelijke waarden stoelen, vergeet het maar. Geld om prostituees die uit het vak willen stappen te ondersteunen? Dacht het niet. ZZP’ers zijn het. Kijk eens, wat je op zondag doet moet je zelf weten, maar we gaan wel een land besturen. En zo zat de verbouwereerde christen naar een ontketende veilingmeester te luisteren.

Persoonlijk belang
Hoop voor een verdeeld land ebde weg. Hier werd niet onderhandeld, hier werden lakens uitgedeeld. Dat de ChristenUnie samen met deze partij het vorige kabinet regelmatig uit de problemen had geholpen telde niet meer. Terwijl de christenen het uit landsbelang deden, bleek hier toch een ander belang aan tafel te prevaleren. Een persoonlijk belang van een veilingmeester op zijn retour.

Maar ook de informateur zag het schouwspel met sardonisch genoegen aan. Hij liet deze vooropgezette inquisitie plaatsvinden om een andere partij aan tafel te krijgen. De verbouwereerde christen zocht contact met zijn beneden opgesloten secondant. Na enig aandringen liet men hem toe de arena te betreden. De boodschap was voldoende duidelijk. De secondant betrad het bloedbad en nam de geslagen christen onder de arm. Daarop greep de veilingmeester in. Samen zouden ze naar buiten lopen, niet apart.

© OpinieZ.com 2017. U kunt dit artikel delen via de knoppen onder de advertenties .

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.