OpinieZ over tendentieuze berichtgeving NRC over Israël

Vandaag maakte de NRC bekend dat de Israëlische overheid – het Government Press Office (GPO) – de verblijfsvergunning van NRC-correspondent Derk Walters heeft ingetrokken. Dit leidde tot een woedende reactie van hoofdredacteur Vandermeersch en een protest van minister Koenders.

Volgens onze informatie is aan de uitwijzing van Walters ruim een jaar onderzoek door GPO, een periode van “verscherpt toezicht”, visumperikelen en vruchteloos overleg met het ministerie van BZ en de NRC-redactie vooraf gegaan.

Eenzijdig
Het besluit van GPO komt – in ieder geval voor OpinieZ – niet uit de lucht vallen. Hoewel GPO blijkens het eerdergenoemde artikel van Vandermeersch de activistische berichtgeving door Walters niet meer als formele reden opvoert, lijkt daarmee wel het conflict te zijn begonnen.

Aan de onjournalistieke en activistische wijze van handelen van de NRC met betrekking tot Israël is op OpinieZ meermalen en uitvoerig onderbouwd aandacht besteed. De NRC heeft de laatste jaren onder de redactionele leiding van Peter Vandermeersch bewust eenzijdige en soms ronduit vijandige reportages en nieuwsberichten over Israël gepubliceerd.

Palestijnse visie
In plaats van objectieve, evenwichtige nieuwsgaring met aandacht voor de standpunten van zowel de Israëlische als de Palestijnse zijde koos NRC-correspondent Derk Walters in zijn verslaggeving meestal kritiekloos voor de Palestijnse visie op gebeurtenissen. Daarbij werden meningen, propaganda, geruchten en aannames meer dan eens als feiten gebracht en onwelgevallige informatie gemakshalve genegeerd.

Onderstaand een overzicht van alle artikelen van OpinieZ-auteurs van het afgelopen jaar over de tendentieuze berichtgeving van de NRC over Israël. Leest u wat Uri van As, Chaya Brasz, Ratna Pelle, Ernst Lissauer en Koby Zicher hebben geschreven.


NRC voert lastercampagne tegen Israëlische AOW’ers
(Chaya Brasz, 29 november 2016)

Ik ben Jeruzalemmer, al bijna 30 jaar. Hoewel nog te jong voor AOW, volg ik met belangstelling de NRC-artikelen over dat onderwerp, geschreven door Leonie van Nierop en Derk Stokmans. Ze veroorzaken onrust bij sommige van mijn oudste stadgenoten en eerlijk gezegd zijn we dat behoorlijk beu.

Lees hier verder


Vervolgbrief aan NRC Ombudsman over berichtgeving Israël
(Ratna Pelle, 6 november 2016)

Beste Sjoerd de Jong,
Hartelijk dank voor de uitgebreide reacties in uw rubriek en naar mij persoonlijk op mijn open brief. Ik zal van mijn kant nog iets beter proberen te onderbouwen wat ik met een hetze tegen Israël bedoel, want dit zijn zware woorden, die niet op een enkele onhandige formulering, gevoeligheid mijnerzijds of verwarring omtrent het soort artikel (opinie of nieuwsartikel) zijn gebaseerd.

Lees hier verder


Brief aan NRC over berichtgeving Israël
(Ratna Pelle, 19 oktober 2016)

Beste Sjoerd de Jong,
Ik volg al een tijdje met enige verbazing de berichtgeving in NRC Handelsblad over Israël. Verbazing over de enorme focus op dit land en alles wat het fout doet of zou doen. Verbazing over het loslaten van belangrijke journalistieke basisprincipes zoals hoor en wederhoor, checken van feiten bij verschillende bronnen en het geven van alle relevante informatie om mij als lezer een goed beeld van de zaak te kunnen vormen.

Lees hier verder


Kabinet gaat niet mee in Israëlische complot-hoax NRC
(Uri van As, 13 september 2016)

Eerder schreef OpinieZ over het door de NRC veronderstelde Israëlische complot tegen mensenrechtenactivist Nada Kiswalson van Hooydonk. Deze zaak gaf zelfs aanleiding tot kamervragen van D66, SP en de groep Kuzu/Öztürk. Gisteren kwamen de antwoorden van de ministers Koenders (PvdA) en Van der Steur (VVD). Ze hebben hoffelijk gewacht tot het vruchtbare bezoek van premier Netanyahu aan ons land achter de rug was.

Lees hier verder


NRC als spreekbuis voor Palestijnse propaganda
(Uri van As, 2 september 2016)

De Mossad-spionageserie van de NRC afgelopen maand (geschreven door journaliste Leonie van Nierop en van commentaar voorzien door de NRC-hoofdredactie) kreeg op 1 september een grotesk vervolg. Oud-sportjournalist en huidig Midden-Oosten verslaggever Derk Walters schreef een stuk met de suggestieve titel Wie bewijs verzamelt in Gaza, wordt tegengewerkt. Een artikel opgebouwd uit de bekende NRC-mix van halve waarheden, opgeklopte emoties en weglating van feitelijk bewijs.

Lees hier verder


Israëlisch spionagecomplot NRC bereikt politiek Den Haag
(Uri van As, 28 augustus 2016)

Op 10 augustus startte journaliste Leonie van Nierop in NRC haar spannende spionagereeks rond de in Den Haag werkzame Nada Kiswanson van Hooydonk, een 31-jarige activiste in dienst van de Palestijnse organisatie Al-Haq. Zomerse foto’s van een in oranje gehulde Van Hooydonk verluchtigden de inktzwarte pagina’s vol doodsbedreigingen, dolgedraaide computers en griezelig glimmende dreigfolders. De malle Mossad-complottheorieën van Van Hooydonk werden tot de laatste druppel uitgemolken door de redactie van de voormalige kwaliteitskrant.

Lees hier verder


NRC fantaseert over Israëlisch spionagecomplot
(Uri van As, 19 augustus 2016)

De voormalige Slijpsteen van de Geest, dagblad NRC Handelsblad, is sinds de komst van hoofdredacteur Peter Vandermeersch radicaal veranderd in een neo-journalistiek nieuwsorgaan met een politiek-activistische agenda. Alleen tijdens de opmaak maakt de krant nog onderscheid tussen een column en een journalistiek verslag.

Lees hier verder


AOW-ers in Judea en Samaria: Asscher’s verzetsdaad
(Ernst Lissauer, 19 juni 2016)

“Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft gezorgd dat AOW’ers in door Israël bezet gebied een hogere uitkering krijgen dan waar ze recht op hebben. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.” De openingszinnen van deze column heb ik “geknipt en geplakt”, want dat deden alle media. Als de tweede zin er niet bij gezet was, zou men de vicepremier moeten feliciteren met zijn nobele actie. Er zit dan nog wel een valse, ingeburgerde aanname in over de term ‘bezet’, maar iedereen begrijpt dat het over de Jordaanse Westoever gaat.

Lees hier verder


NRC-journalist Anna Krijger gaat gezellig undercover in Oost-Jeruzalem
(Koby Zicher, 30 april 2016)

U heeft de afgelopen vast het een en ander gelezen over de congressen van D66 en GroenLinks. Daar kwamen beide partijen met een voorstel om nou net Israel de duimschroeven aan te draaien. Zoals we gewend zijn, moet Israel zonder duidelijke argumenten op het schavot van deze nihilistische policorclubjes. Het huidige clubblad van de progressieve wereldverbeteraars is het NRC van Peter Vandermeersch, de geïmporteerde Belg die met straffe hand als gids fungeert voor zijn redacteurs en correspondenten.

Lees hier verder


Nederlandse pers in Israël framet berichtgeving over terreuraanslagen
(Koby Zicher, 11 maart 2016)

In het derde deel over de buitenlandse pers in Israël had ik het willen hebben over staatsveiligheid en persvrijheid. De gruwelijke werkelijkheid van afgelopen week heeft echter mijn voornemen ingehaald. Door de drie verschrikkelijke terreurdaden van afgelopen dinsdag maak ik noodgedwongen een kleine uitstap. Bij deze incidenten ziet u dat het Nederlandse journalisten toch weer is gelukt om een valse twist te geven aan hun berichten.

Lees hier verder


Israël kapittelt buitenlandse pers
(Koby Zicher, 26 februari 2016)

Het lijkt er op dat journalisten vanuit hun safe space in Tel Aviv nogal wat netwerken onderhouden die vooral de Palestijnse kant van het verhaal vertolken. Voeg daar de gekleurde visie aan toe van een (hoofd)redacteur en het frame is compleet. Op deze omstandigheid komen we binnenkort nog uitgebreider terug.

Lees hier verder


Spanningen over journalisten in Israël (1)
(Koby Zicher, 19 februari 2016)

Vandaag het eerste deel van een miniserie over journalisten in Israël en hun berichtgeving over het land. Er lijkt inmiddels een heuse ‘stille oorlog’ te zijn ontstaan tussen in Israël werkzame buitenlandse journalisten en de Israëlische overheid.

Lees hier verder


Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.