Soros bepaalt binnenkort wat jij op Facebook ziet

Vorige week kreeg ik een interessante melding op mijn Facebook(FB)-tijdlijn geplaatst. Tien tips voor Amerikaanse FB-gebruikers hoe je false news kan herkennen. Stuk voor stuk goede tips, zoals nr. 3: kijk naar de bron van het bericht. FB zal dit niet zo bedoelen, maar ik ben altijd al vrij sceptisch bij nieuwsberichten van de NOS, RTL en bijvoorbeeld buitenlandse propagandazenders zoals CNN.

===============================================================
Titelfoto: George Soros by Heinrich-Böll-Stiftung is licensed under CC BY-SA 2.0
===============================================================

Aanmeldknop
Naast het informeren van de gebruikers, gaat FB verder. Mede onder druk van te verwachten Duitse wetgeving wordt ook de mogelijkheid geboden aan gebruikers om nieuws te melden waarvan men denkt dat het onjuist  is. Als FB deze mogelijkheid niet gaat bieden, riskeert men mogelijke boetes van 50 miljoen euro. De vrijheid voor FB om alleen maar platform te zijn lijkt voorbij.

Censuur
We staan hiermee aan de vooravond van een omslag in de sociale mediawereld. Platforms als FB, Twitter, Instagram en LinkedIn zullen nu een service ontwikkelen waarmee ze kunnen vaststellen of een bericht “authentiek” is of niet. De primaire functie van doorgeefluik is voorbij. Dat is echter slechts maar één kant van de zaak: de zakelijke, technische aanpassing van het bedrijfsmodel.

Principiëel
Veel principiëler is de vraag wie gaat bepalen wat “echt nieuws” is en wat niet. Want hoe je het ook wendt of keert: of die gifgasaanval nou wel of niet door Syrië is uitgevoerd, is feitelijk heel erg lastig te controleren. We waren er niet bij, er is geen videomateriaal, er zijn geen ooggetuigen. Wel zijn er landen met geopolitieke belangen, politici met belangen, hulporganisaties met een belang en militairen die onder een legerleiding vallen. Ik zeg hiermee niet dat we niet moeten proberen de waarheid te willen vinden, maar zaken zijn gewoon niet altijd wat ze lijken.

Partnership
Op dezelfde FB-pagina met de tien tips, stonden ook drie organisaties genoemd die FB gaan helpen bij het analyseren van nieuws dat wordt aangemeld (de zgn. disputed stories). Die organisaties zijn The News Literacy Project, de journalistieke faculteit van de Arizona State University Walter Cronkite en de Lessons for Digital Citizens, een samenwerking tussen de Universiteit van Hongkong en de State University of New York. Laten we eens inzoomen op deze organisaties en in het bijzonder hun geldstromen. Want als deze organisaties gaan bepalen welk nieuws echt is en welk nieuws fake, dan wil ik graag weten op basis waarvan deze journalistieke afweging wordt gemaakt.

 

Democracy Alliance
Het onderstaande overzicht is moeilijk te vatten als je de financieringssituatie van stichtingen (foundations) in de Verenigde Staten niet kent. Doordat er veel minder overheidssubsidies zijn dan in Nederland, zijn er veel miljardairs die bepaalde projecten financieren of sponsoren. Deze filantropen komen elkaar geregeld tegen En spreken dan grote thema’s af. Een van deze overkoepelende organen is de Democracy Alliance, door Politico een “linkse geheime club” genoemd.

George Soros
Het zal niemand verbazen dat George Soros de oprichter van de Democracy Alliance is. Deze club noemt zichzelf het grootste donornetwerk voor het opbouwen van de “progressieve beweging” te bouwen. Een van de strategische doelen is invloed te krijgen op wat er in de media wordt uitgezonden. De co-founder van FB, Chris Hughes (onthoud die naam!), is verbonden aan deze alliantie en daarmee aan Soros. Kort na de verkiezing van Trump als president, kondigde Soros bij monde van FB-baas Zuckerberg het nepnieuws-initiatief aan, toen nog onder de naam International Fact Checking Network.

News Literacy Project
De eerste van de drie organisatie die FB gaan helpen is The News Literacy Project. Een snelle blik op de supporter-pagina van deze organisatie leert dat het hier vooral gaat om leden zijn van de Democracy Alliance. We zien grote sponsors als de Bloomberg Foundation, de Rockefeller Foundation en ook de Knight Foundation, die weer terugkomt als sponsor van de twee andere hulporganisaties. Een van de commissarissen van de Knight Foundation is Chris Hughes (daar is hij weer), medeoprichter van FB en getrouwd met Sean Eldridge, politiek activist en fervent Trumphater via zijn platform Stand up America. Daarnaast kunnen via allerlei initiatieven Soros en de Knight Foundation aan elkaar worden gelinktPropublica is daarvan een goed voorbeeld. Paul Steiger is commissaris van zowel Propublica als de Knight Foundation.

Walter Cronkite
Bij een serieus initiatief hoort natuurlijk ook een prestigieuze, onafhankelijke universiteit: de Arizona State University (ASU). Maar als je dan toch wil sturen, is het natuurlijk wel handig als die universiteit precies de verwachte lijn gaat volgen. De betrokken ASU-faculteit is immers vernoemd naar Walter Cronkite, decennialang de links-radicale Anchorman van het gekleurde Amerikaanse CBS. De jaarlijkse Cronkite Award wordt al 33 jaar op een rij uitgereikt door de ASU aan een linkse journalist. Er staan geen Fox-medewerkers op de nieuwe lijst. Het lijkt daar in Arizona wel de journalistieke opleiding van de UVA. In 2014 is de Knight Foundation begonnen met het financieren van journalistieke innovatieprojecten voor afgestuurden aan de Walter Cronkite-faculteit. Ook hier ligt dus weer een verbinding met de Knight Foundation.

Incestueus netwerk
Samenvattend ontstaat een beeld waarbij Soros en de Knight Foundation hand in hand vanuit de Democracy Alliance een agenda van nieuwsbeïnvloeding uitvoeren. Via een handvol sleutelfiguren (Soros, John Palfrey van de Knight Foundation, Chris Hughes en Christopher Callahan (decaan Walter Cronkite faculteit) hangt dit hele FB fact-check conglomeraat aan elkaar. Daarnaast hebben deze personen ook allemaal tot doel de liberale progressieve beweging te stimuleren en zijn vele partners zeer anti-Trump. Niet bepaald onafhankelijke factcheckers dus.

Soros en de EU
Maar het gaat verder. Op 27 april komt George Soros bij Juncker op bezoek om onder andere te praten over wetgeving door Hongarije om geldstromen van Soros aan universiteiten in te dammen. Dezelfde Juncker heeft eind december FB opgeroepen om fake news aan te pakken. Het wordt een gevaarlijke cocktail als EU-topman Juncker de kant kiest van Soros en daarmee openlijk partij kiest voor de links-radicale progressiviteit. Op deze manier kan een nieuwscheckdienst geen onafhankelijk dienst worden, maar een propaganda-instrument. En laat dat nou net de lijn van de Democracy Alliance zijn.

Maar wat dan?
FB is groot geworden als platform waarop iedereen kan delen wat hij wil. Een onafhankelijk, niet vooringenomen platform. De inhoud wordt bepaald door de gebruikers. Nu FB zich actief zich gaat bemoeien met de content van het platform en dit ook nog eens zeer gekleurd gaat doen met steun van Soros en zijn kapitaal, is de route naar het einde van dit onafhankelijke mediaplatform ingezet. Veel beter was geweest dat gebruikers elkaar gaan beoordelen (peer-system) op de authenticiteit van berichten, zodat er een groepscontrole ontstaat waarbij vanzelf de rotte appels op gaan vallen.

Want uiteindelijk bepaal ik als gebruiker zelf wel waaraan ik waarde hecht en waaraan niet. Voor vrijheid van meningsuiting heb ik George Soros en zijn vriendjes niet nodig.

Daarom: graag dit artikel delen op Facebook en mocht ik zelf ergens feitelijk naast zitten, stuur me dan even een berichtje.

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.