Pathetische bewakingsactie om Amsterdamse moskee

In het Parool van zaterdag 4 februari: Amsterdammers bewaken Blauwe Moskee: ‘Nu een moskee, straks de homo’s’. Naar aanleiding van de dodelijke schietpartij in een moskee in Quebec hebben – als we op de foto af moeten gaan – een aantal oudere mannen ver voorbij de houdbaarheidsdatum tijdens het vrijdaggebed een menselijke keten gevormd rondom de Blauwe Moskee. Een symbolische actie noemen ze het zelf.

Verderop in het artikel wordt Rachid Abouhrait, een bestuurslid van de Blauwe Moskee, geciteerd: “Er zijn veel spanningen, moslimhaat, discriminatie en dat is niet iets om licht op te nemen.” En: “Wij zouden hetzelfde doen als het om een synagoge of kerk ging. We zijn tenslotte allemaal Amsterdammers.”

Daar moest ik even schamper om lachen.

Terreur
Want waar waren al deze vooruitstrevende, supersolidaire, anti-haat en anti-discriminatie Amsterdammers, moslim of geen moslim, toen er in Kopenhagen in februari 2015 een islamitische, terroristische aanval op een synagoge was uitgevoerd?
Waar waren ze toen er in januari van datzelfde jaar vier doden vielen bij de gijzeling door een moslimextremist in een Joodse supermarkt in Parijs?
Waar waren ze toen in juli 2014 twee Parijse synagoges werden aangevallen door zogenaamde pro-Palestijnse demonstranten?
Waar waren ze toen er in mei 2014 in het Joodse museum van Brussel vier Joden in koelen bloede werden doodgeschoten door een islamitische terrorist? Waar waren ze?

Gewoon thuis.

Hypocrisie
Bij geen enkele synagoge, bij geen enkele Joodse instelling hebben Amsterdammers ooit een keten gevormd om – al was het maar symbolisch – hun stadsgenoten te beschermen tegen dodelijke terreur. Terwijl die nota bene op iets meer dan 200 kilometer afstand al had plaatsgevonden, in plaats van op een ander continent. Joden betalen en verzorgen hun eigen bewaking al sinds jaar en dag helemaal zelf. Het is pas sinds 2014 dat daarvoor ook gemeenschapsgeld ter beschikking is gesteld. Naar aanleiding van bovengenoemde aanslagen.

Ik vind het verschrikkelijk dat er in Canada in een moskee moslims zijn doodgeschoten. En ik hoop van ganser harte dat dergelijk geweld ons in Nederland, in heel Europa bespaard zal blijven. Maar ik hoop ook dat de hypocrisie, zoals in dit Paroolartikel klakkeloos overgenomen, ons voortaan bespaard blijft.

Jodenhaat
En als je het dan ècht niet kunt laten, als je je er dan ècht zoveel beter bij voelt als je in zo’n vestje voor een moskee de symbolische ridder gaat uithangen, zorg er dan voor dat de paar vrouwen die meedoen ook duidelijk zichtbaar op de foto komen te staan. En een fijne relnicht. Gewoon om elk misverstand te voorkomen.

En voer geen actie bij de Blauwe Moskee, maar informeer je eerst eens even over de achtergrond van zo’n gebedshuis, zoals de onvolprezen Carel Brendel dat voor ons heeft gedaan. Zodat je je niet “per ongeluk” associeert met een club die nauwe banden heeft met de Jodenhatende Moslim Broederschap.

Tot dan vind ik dit soort pathetiek bepaald niet koosjer, om het zo maar even uit te drukken.

======================
Foto: Tweet Parool
======================

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.