Integratie in het onderwijs: dweilen met de kraan open

Vorige week was er naar aanleiding van een DUO-onderzoek veel te doen over segregatie in het onderwijs. Iedereen sprak er weer schande van, want het mag niet. Iedereen was er weer erg bezorgd over, zoals dat hoort. Iedereen wist ook onmiddellijk weer een schuldige aan te wijzen, omdat er dan altijd heel veel deskundigen zijn. Maar uiteindelijk gebeurt er natuurlijk helemaal niks. What’s new?

In oktober nog trokken de ouders van Amsterdamse Mees aan de bel, omdat hun zoon als enige blonde jongen met een Nederlandse achternaam zwaar werd gepest door zijn medeleerlingen van allochtone herkomst. Gewoon vanwege zijn huidskleur. Ontstelde reacties, maar daar bleef het bij.

Kleiwegt
Ongeveer een jaar geleden werd het rapport van Margalith Kleiwegt 2 Werelden, 2 Werkelijkheden gepubliceerd, waarin eenzelfde beeld naar voren kwam. Verschillende bevolkingsgroepen mengen niet of nauwelijks op scholen. Bepaalde onderwerpen worden niet besproken in de klas, omdat er angst voor oncontroleerbare heibel is. Kleiwegt schreef in 2009 al het boek Onzichtbare Ouders over de gang van zaken op een zwarte school in Slotervaart.

Over diezelfde school trok ik ruim vier jaar geleden aan de bel met een open brief aan de kersverse Amsterdamse wethouder van Onderwijs Pieter Hilhorst. De toenmalige landelijke PvdA-leider Samsom reageerde erop, omdat hij mijn stuk indringend, ontroerend en alarmerend vond. De problematiek zelf werd verder niet structureel aangepakt. Niemand weet namelijk hoe. En verder gebeurde er dus niks.

Bakfietsouders
Zwarte scholen en segregatie in het onderwijs zijn al heel lang een probleem. Het is alweer een hele tijd geleden dat ik er iets over gelezen of gehoord hebt, maar vroeger waren er nog wel eens idealistische, optimistische, ietwat romantisch-naïeve, blanke bakfietsouders die hun nageslacht – in navolging van Femke Halsema – afleverden op scholen met veel streepjeskindertjes.

Maar zelfs de grande dame van het multiculturalisme kreeg er de balen van dat er tegen bepaalde zaken niet op te mixen valt en plaatste haar kinderen op een andere school. Waar àlle vaders en moeders met elkaar praten en àlle kinderen met elkaar spelen.

Holocaust
Wat de geïnterviewden uit onderwijsland in het DUO-rapport vertelden is dus bepaald niets nieuws. Verschillende bevolkingsgroepen mengen niet echt lekker, ook niet op scholen en bovendien vinden sommige onderwijzers en docenten het lastig om onderwerpen als homoseksualiteit, terrorisme, de politieke situatie in bepaalde landen of de Holocaust in de klas te bespreken. Dit speelt zowel op basisscholen als in het voortgezet onderwijs.

Schoolkeuze
In de grote steden in de Randstad is het demografisch onmogelijk om alleen maar scholen te hebben die etnisch, cultureel en religieus gemengd zijn. Bovendien hebben we in Nederland vrijheid van onderwijs en kan de overheid of de politiek een bepaalde schoolkeuze niet afdwingen. De uiteindelijke beslissing ligt bij ouders.

Kwaliteitsverhoging
Daarom ligt de enige oplossing in het drastisch verhogen van de kwaliteit van het onderwijs. Al het onderwijs. Ook het onderwijs op zogeheten zwarte scholen. Dat betekent dat onderwijzers en docenten capabel en stevig genoeg moeten zijn om een klas te managen waarin meningen botsen. Met elkaar of met onze Nederlandse democratische rechtstaat en de bijbehorende normen en waarden. Als je in het onderwijs werkt, zul je hoogopgeleid, goed geïnformeerd, kritisch en communicatief moeten zijn. En vooral zelf goed geïntegreerd, opdat leerlingen daar een voorbeeld aan kunnen nemen in hun ontwikkeling naar volwaardig, participerend burgerschap.

Werk aan de winkel dus voor de Minister en de Staatssecretaris van Onderwijs. In plaats van miljoenen uit te trekken om hoogleraarsposten voor vrouwen te kopen, in plaats van loze praatjes te debiteren over alleen nog maar academici of uitsluitend bevoegden voor de klas.

Koepel
En ondertussen is er een bestuurder van een grote, van oorsprong christelijke en Amsterdamse onderwijskoepel die denkt aan het instellen van gescheiden gymlessen en gebedsruimtes op scholen met veel islamitische leerlingen. Om de ouders tegemoet te komen. Maar daarover is dan weer veel minder ophef. Gek genoeg.

=====================================================
Foto: Screenshot door Redactie OpinieZ van still uit Youtube-video
=====================================================

Over de auteur

Maja Mischke
3e generatie, 1 paspoort en nog niet geïntegreerd/ slechte huisvrouw, goede moeder/ leraar en coach in het onderwijs, vmbo/ A'dam/ schrijft/ twittert @MajaMischke

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan.                                                 >>> Lees hier onze spelregels <<<

Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.