Rusland-bashing is weer hot in de westerse media

‘De leugen regeert in Rusland’, meldde Trouw zaterdag. ‘Moskou probeert Nederland vooral online te beïnvloeden’, weet NRC. Wie als buitenstaander naar de berichtgeving in Nederland kijkt, zou bijna denken dat er een mediaoffensief gaande is om de publieke opinie over Rusland te beïnvloeden.

Maar beïnvloeding van de publieke opinie is ook precies waar deze media Rusland van betichten. Ik blijf het zeggen: je krijgt meer dan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid ironie binnen als je het nieuws in de MSM volgt.

Beïnvloeding
Rusland-bashing is sowieso een trend in de Westerse wereld. Dezelfde ironie steekt namelijk de kop op bij Amerikaanse veiligheidsdiensten als de NSA en de CIA, die moord en brand schreeuwen dat de Amerikaanse verkiezingen zouden zijn beïnvloed door Rusland. De Amerikaanse overheid is zelf natuurlijk sterk gekant tegen het beïnvloeden van een verkiezinkje hier en daar, zullen we maar zeggen.

Bovendien werd nog niet zo gek lang geleden bekend dat voornoemde Amerikaanse instanties niet alleen de hele wereld in de gaten houden, maar zelfs de telefoon van de Duitse bondskanselier afluisterden. En juist die instanties klagen nu op basis van zeer gebrekkige bewijsvoering over vermeende Russische hacks? ‘Voor u zich druk maakt over de splinter in andermans oog, verwijder eerst de balk uit uw eigen oog.’

Marginaal
Je vraagt je af in hoeverre wat gelekte mailtjes en een paar al dan niet gefundeerde negatieve berichten of fake news over Hillary Clinton invloed kunnen hebben gehad op de uitslag van de presidentsverkiezingen. Vergeet niet dat het in Amerika vaste prik is om tijdens verkiezingen miljoenen te pompen in verkiezingsspots waarin kandidaten van de andere partij met de grond gelijk worden gemaakt. De invloed van eventuele Russische internetcommando’s durf ik daarom hoogstens marginaal te noemen.

Bewijs
Objectief gezien zou je nieuwsbronnen die Rusland zonder sterk bewijs beschuldigen van het verspreiden van nepnieuws en andere bemoeienis in het Westen ook kunnen aangmerken als verspreiders van nepnieuws. Het zogenaamde bewijs is namelijk dat er iemand is die bewijs claimt te hebben, maar dat niet publiceert want.. Ja, hoezo eigenlijk niet?

De AIVD heeft aanwijzingen om te stellen dat Rusland de Nederlandse politiek probeert te beïnvloeden.

Met je boerenverstand kan je dan ook lezen:

“Een of andere instantie die onmogelijk gecontroleerd kan worden op het waarheidsgehalte van zijn beweringen stelt dat Rusland iets doet, of, nou ja, eigenlijk alleen dat er aanwijzingen zijn dat Rusland iets doet. Er is wel bewijs, maar dat is geheim, dus neem het nou maar gewoon van ons aan. Rusland is gewoon de slechterik.”

Over nepnieuws gesproken…

Manipulatie
Het mooiste is dat als je de Westerse en meer specifiek de Nederlandse media van een afstandje bekijkt, je precies dat ziet gebeuren waarvan Rusland beschuldigd wordt. Ik herinner me bijvoorbeeld nog wel dat de NOS schaamteloos het beeldverslag van een interview met Poetin zo manipuleerde dat hij uitsluitend als boze man voor de dag kwam. Onze staatszender NOS maakte zich zelf schuldig aan precies datgene wat de Russische nieuwszender RT in de artikelen van Trouw en NRC wordt verweten. Over dit soort nieuwsmanipulatie is ook op OpinieZ eerder geschreven.

Eenzijdig
Als je de gemiddelde Rus zou vragen de Nederlandse media te beoordelen op hun berichtgeving over Rusland, dan zou hij deze eenzijdig vinden. Dat in Rusland de leugen zou regeren, dat de Russische overheid met gerichte campagnes de Nederlandse media, politiek en publieke opinie zou beïnvloeden, enzovoort. Leg zo iemand maar eens uit dat het niet gaat om een gerichte campagne gestuurd vanuit het Kremlin Torentje in Den Haag, maar om objectieve berichtgeving door onafhankelijke media.

Kritiek
Natuurlijk verdient Rusland het om keihard bekritiseerd worden op onderwerpen als corruptie, intimidatie en gebrek aan vrijheid. Dissidenten, homo’s en minderheden hebben het te verduren in het grootste land ter wereld. Daarnaast zijn afpersing en het betalen van steekpenningen aan de orde van de dag in Rusland.

Het huidige Ruslandvijandige klimaat in onze media biedt echter potgrond voor polarisatie. Aan dit door de MSM gepropageerde wij-zij denken heeft niemand iets.

Update 11 januari 2017
Er is inmiddels in de MSM heisa ontstaan over de chanteerbaarheid van Donald Trump. Vandaag verscheen er bijvoorbeeld een artikel over Trump op Buzzfeed. Er werd beweerd dat hij in de presidentiële suite van een hotel in Moskou prostituees had besteld, die over het hotelbed zouden hebben geürineerd. 4vxonl-oDat zou door de Russische geheime dienst zijn gefilmd en worden gebruikt als chantagemiddel. Dit verhaal is echter verzonnen en ingestuurd door internethelden die resideren op het internetforum 4chan.

ywt1dbbv

 

Deze heren fantaseerden een verhaal bij elkaar en stuurden dat naar anti-Trump-pundit Rick Wilson, in de hoop dat hij er in zou trappen. Wilson en andere MSM tuinden er zowaar in. En – om een lang verhaal kort te maken – daarom kon u vanochtend op onder andere NOS.nl lezen over een volslagen idiote en verzonnen gebeurtenis. Nepnieuws regeert.

 

 

========================================================
Foto: Still uit YouTube-video
========================================================

Reacties worden gemodereerd. Let op uw taalgebruik. Schelden en tieren is niet toegestaan. > Lees hier onze spelregels < Reacties die onze regels schenden worden verwijderd. Herhaalde overtredingen, oproepen tot geweld, beledigingen, Holocaust-vergelijkingen en antisemitisme leiden tot een permanente ban. De redactie treedt niet in discussie over de reden voor verwijdering van een reactie, noch over een ban. Ongeldige e-mail-accounts worden geblokkeerd.